Líbivá publikace na křídovém papíře využívá popularity televizního pořadu MasterChef Česko, který koncem loňského roku odvysílala televize Nova. Ta soutěž prezentovala jako „velkolepou kuchařskou show, která přinesla souboj kuchařských talentů, emoce, přehlídku nevídaných výtvorů z rukou amatérů i pohnuté lidské osudy.“ Alespoň něco z toho nabízí čtenáři kuchařka, kterou ve spolupráci s TV Nova vydalo bezprostředně po soutěži nakladatelství Ikar. Přesto – anebo možná právě proto se nelze zbavit dojmu, že byla „šitá horkou jehlou“. Nikoli co do grafiky a fotografického materiálu, ale co do obsahu.
Čtenáři bude chybět úvod, který krátký odstavec na obálce knihy nemá šanci nahradit. Za pár let, až po soutěži a soutěžících „neštěkne ani pes“, se o pointě televizní show z knihy nedozvíte vůbec nic. Pokud mají úvod nahradit medailonky porotců a soutěžících, je to dost málo. Čtenář neví, jak se do soutěže dostali, u některých se nedozví jejich silné ani slabé stránky nebo proč je prezentován v knize třeba jen jediný jejich recept. Záhadou je samotný výběr receptů. Je nahodilý? Nebo jde o skutečně nejlepší recepty? Podle jakých kritérií byl učiněn jejich výběr? Proč jsou u některých receptů fotografie soutěžících a u jiných nikoli? A proč jsou mezi recepty soutěžících zařazovány recepty porotců nebo hostů pořadu?
„Kuchařka“ obsahuje přes šedesát receptů. Ty jsou rozděleny na předkrmy, hlavní chody a dezerty. Těžko říci, zda podle těchto receptů zvládne uvařit i „obyčejný“ kuchař. Nějaké zkušenosti a grif to zkrátka chce. Přece jen, vzhledem k ceně surovin – mušle, humr nebo divočina – se určitě nevyplatí pokrmy jen tak zkusmo několikrát zkazit. Ke kladu kuchařky patří to, že na „rizikové situace“ v postupu jsou čtenáři upozorněni tipy autorů receptu, obsahující návody, jak si poradit, třeba s již zmíněným humrem. Dalším kladem je uzpůsobení receptu pro čtyři porce (v pořadu vařili soutěžící jen degustační menu, obvykle o jedné porci, o níž se porotci rozdělili). Inspirativní jsou též tipy na servírování pokrmů a pěkně vyvedené doprovodné fotografie. Jaksi navíc – vzhledem k časovému odstupu – jsou komentáře porotců, zvláště pokud jsou všeříkající typu: Miroslav Kalina o Candátovi s letní zeleninou a sabayonem ze šampaňského Libora Bulavy: „Ta kombinace je naprosto skvělá.“
Asi největší prostor je věnován vítězi soutěže Romanu Kotlářovi, šestadvacetiletému učiteli z Rožďalovic. Ten má v knize nejvíce receptů, hned za ním jsou pak nejhojněji zastoupeny recepty porotců – Miroslava Kaliny, Marka Raditsche a Marka Fichtnera. Jim, respektive reklamě na jejich pražské restaurační podniky (včetně kontaktů a otevírací doby) jsou věnovány poslední stránky publikace.
Pokud si plánujete pořídit kuchařku, podle níž budete vařit, neubráníte se zklamání. Pokud jste fanoušky českého MasterChefa a rádi byste soutěži nahlédli pod pokličku, nečekejte pikantnosti ze zákulisí ani ze života soutěžících. Nejcennější na této publikaci jsou skutečně dobré fotografie (zvláště detailů pokrmů) a povedená grafika, díky níž se bude MasterChef Česko. Šéfujte své kuchyni celkem dobře prodávat. Otázkou je, jak dlouho.
- Autor: Jan Kadlec (ed.)
- Žánr: kuchařka
- Nakladatelství: Ikar
- Rok vydání: 2015
- Počet stran: 192
- Hodnocení: 30 %
Knihy k recenzi poskytnul web dobre-knihy.cz, kde si můžete knihu rovnou koupit.
Nejnovější komentáře