MasterChef Česko: Šéfujte své kuchyni

🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Líbivá pub­li­ka­ce na kří­do­vém papí­ře vyu­ží­vá popu­la­ri­ty tele­viz­ní­ho pořa­du MasterChef Česko, kte­rý kon­cem loň­ské­ho roku odvy­sí­la­la tele­vi­ze Nova.  Ta sou­těž pre­zen­to­va­la jako „vel­ko­le­pou kuchař­skou show, kte­rá  při­nes­la sou­boj kuchař­ských talen­tů, emo­ce, pře­hlíd­ku neví­da­ných výtvo­rů z rukou ama­té­rů i pohnu­té lid­ské osu­dy.“ Alespoň něco z toho nabí­zí čte­ná­ři kuchař­ka, kte­rou ve spo­lu­prá­ci s TV Nova vyda­lo bez­pro­střed­ně po sou­tě­ži nakla­da­tel­ství Ikar. Přesto – ane­bo mož­ná prá­vě pro­to se nelze zba­vit dojmu, že byla „šitá hor­kou jehlou“. Nikoli co do gra­fi­ky a foto­gra­fic­ké­ho mate­ri­á­lu, ale co do obsa­hu.

Čtenáři bude chy­bět úvod, kte­rý krát­ký odsta­vec na obál­ce kni­hy nemá šan­ci nahra­dit. Za pár let, až po sou­tě­ži a sou­tě­ží­cích „neštěk­ne ani pes“, se o poin­tě tele­viz­ní show z kni­hy nedo­zví­te vůbec nic. Pokud mají úvod nahra­dit medai­lon­ky porot­ců a sou­tě­ží­cích, je to dost málo. Čtenář neví, jak se do sou­tě­že dosta­li, u někte­rých se nedo­zví jejich sil­né ani sla­bé strán­ky nebo proč je pre­zen­to­ván v kni­ze tře­ba jen jedi­ný jejich recept. Záhadou je samot­ný výběr recep­tů. Je naho­di­lý? Nebo jde o sku­teč­ně nej­lep­ší recep­ty? Podle jakých kri­té­rií byl uči­něn jejich výběr? Proč jsou u někte­rých recep­tů foto­gra­fie sou­tě­ží­cích a u jiných niko­li? A proč jsou mezi recep­ty sou­tě­ží­cích zařa­zo­vá­ny recep­ty porot­ců nebo hos­tů pořa­du?

„Kuchařka“ obsa­hu­je přes šede­sát recep­tů. Ty jsou roz­dě­le­ny na před­kr­my, hlav­ní cho­dy a dezer­ty. Těžko říci, zda pod­le těch­to recep­tů zvlád­ne uva­řit i „oby­čej­ný“ kuchař. Nějaké zku­še­nos­ti a grif to zkrát­ka chce. Přece jen, vzhle­dem k ceně suro­vin – mušle, humr nebo divo­či­na – se urči­tě nevy­pla­tí pokr­my jen tak zkusmo něko­li­krát zka­zit. Ke kla­du kuchař­ky pat­ří to, že na „rizi­ko­vé situ­a­ce“ v postu­pu jsou čte­ná­ři upo­zor­ně­ni tipy auto­rů recep­tu, obsa­hu­jí­cí návo­dy, jak si pora­dit, tře­ba s již zmí­ně­ným humrem. Dalším kla­dem je uzpů­so­be­ní recep­tu pro čty­ři por­ce (v pořa­du vaři­li sou­tě­ží­cí jen degustač­ní menu, obvykle o jed­né por­ci, o níž se porot­ci roz­dě­li­li). Inspirativní jsou též tipy na ser­ví­ro­vá­ní pokr­mů a pěk­ně vyve­de­né dopro­vod­né foto­gra­fie. Jaksi navíc – vzhle­dem k časo­vé­mu odstu­pu – jsou komen­tá­ře porot­ců, zvláš­tě pokud jsou vše­ří­ka­jí­cí typu: Miroslav Kalina o Candátovi s let­ní zele­ni­nou a saba­yo­nem ze šam­paň­ské­ho Libora Bulavy: „Ta kom­bi­na­ce je napros­to skvě­lá.“

Asi nej­vět­ší pro­stor je věno­ván vítě­zi sou­tě­že Romanu Kotlářovi, šest­a­dva­ce­ti­le­té­mu uči­te­li z Rožďalovic. Ten má v kni­ze nej­ví­ce recep­tů, hned za ním jsou pak nej­hoj­ně­ji zastou­pe­ny recep­ty porot­ců – Miroslava Kaliny, Marka Raditsche a Marka Fichtnera. Jim, respek­ti­ve rekla­mě na jejich praž­ské restau­rač­ní pod­ni­ky (včet­ně kon­tak­tů a ote­ví­ra­cí doby) jsou věno­vá­ny posled­ní strán­ky pub­li­ka­ce.

Pokud si plá­nu­je­te poří­dit kuchař­ku, pod­le níž bude­te vařit, neu­brá­ní­te se zkla­má­ní. Pokud jste fanouš­ky čes­ké­ho MasterChefa a rádi bys­te sou­tě­ži nahléd­li pod poklič­ku, neče­kej­te pikant­nos­ti ze záku­li­sí ani ze živo­ta sou­tě­ží­cích. Nejcennější na této pub­li­ka­ci jsou sku­teč­ně dob­ré foto­gra­fie (zvláš­tě detai­lů pokr­mů) a pove­de­ná gra­fi­ka, díky níž se bude MasterChef Česko. Šéfujte své kuchy­ni cel­kem dob­ře pro­dá­vat. Otázkou je, jak dlou­ho.


  • Autor: Jan Kadlec (ed.)
  • Žánr: kuchař­ka
  • Nakladatelství: Ikar
  • Rok vydá­ní: 2015
  • Počet stran: 192
  • Hodnocení: 30 %

Knihy k recen­zi poskyt­nul web dobre-knihy.cz, kde si může­te kni­hu rov­nou kou­pit.

DobreKnihyBanner

Více info o autorce: http://janaspackovaknihy.webnode.cz/
Srdce, kotlina a hradba. Pomsta a zajetí geografie: Příběh Česka
23. prosince 2025Srdce, kotlina a hradba. Pomsta a zajetí geografie: Příběh ČeskaKniha s názvem SRDCE, KOTLINA A HRADBA. POMSTA A ZAJETÍ GEOGRAFIE: PŘÍBĚH ČESKA od autora Štěpána Jiřičky velmi mile překvapí každého čtenáře a předá jim velmi cenné informace týkající se nejen geografické polohy naší země, ale…Vydáno v rubrice: Recenze knih
PŘERUŠENÝ KLID
23. prosince 2025PŘERUŠENÝ KLIDNení nad to čas od času sáhnout po skvěle napsané detektivce a ponořit se do hledání a objevování jednotlivých indicií tak, aby se došlo nejen k odhalení coby osoby vraha, ale hlavně i jeho skryté motivace,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Legenda o grálu – analytický výklad středověké legendy
21. prosince 2025Legenda o grálu – analytický výklad středověké legendyVánoce jsou již v podstatě tu. Od manžela jsem již dostala první dárek –  knihu Legenda o grálu. Ačkoliv autorkou je Emma Jung, dílo po její smrti dokončila Marie-Louise von Franz. Publikace obsahuje hlubinněpsychologický výklad středověké legendy.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši-Mindfulness-laskavé příběhy pro dětskou duši
21. prosince 2025Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši-Mindfulness-laskavé příběhy pro dětskou dušiJak dětem pomoci zvládnout jejich silné emoce? Jak zklidnit splašené myšlenky? Jak vlastně být opravdu v přítomnosti-nejen tělem, ale i srdcem? To vám poví ve své nové knize Romana Suchá.  Hned na začátku knihy autorka uvedla,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Útěk Kryšpína N. – o šikaně v kolektivu
19. prosince 2025Útěk Kryšpína N. – o šikaně v kolektivuPředvánoční těšení vrcholí - sháníte-li Vánoční dárky pod stromeček pro své nejmenší, mám tu jeden tip na knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Útěk Kryšpína N. Autorkou je Ivona Březinová, spisovatelka literatury pro děti a mládež,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Kniha mizejících rostlin
19. prosince 2025Kniha mizejících rostlinChcete-li se nechat okouzlit fascinujícím a doposud nepoznaným světem "mizejících" rostlin tak, jak jej ještě neznáte, určitě si nenechte mezi prsty proklouznout nádherně ilustrovanou publikaci s názvem "Kniha mizejících rostlin" od autorek Štěpánky Sekaninové a Elišky…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Lidé, kteří mají rádi psy, mají rádi lidi, kteří mají rádi psy
18. prosince 2025Lidé, kteří mají rádi psy, mají rádi lidi, kteří mají rádi psyJsem od přírody pejskař, a dokonce mám i svého čtyřnohého parťáka do nepohody, na kterého nedám dopustit, a ani on na mě. Není proto divu, že jsem sáhla po knize s příznačným názvem "Lidé, kteří mají…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Jak Jakub objevil rybí ráj
13. prosince 2025Jak Jakub objevil rybí rájMáte rádi ryby? Milujete poutavé vyprávění Jakuba Vágnera? Hledáte nádherný příběh malého rybáře? Tak právě vám je určeno volné pokračování knihy Jak ryby nedaly Jakubovi spát s názvem Jak Jakub objevil rybí ráj.  Víte, jak vypadají…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dny
6. prosince 2025Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dnyHledáte laskavý adventní příběh pro své děti? Milují vaše děti zvířátka? Pokud ano, tak právě vám je určena novinka s názvem Trápení zlatého prasátka, jejíž autorkou je Eva Gmentová. Pohodlně se usaďte, uvařte si voňavé kakao…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku
5. prosince 2025Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověkuMožná teď v předvánočním čase přemýšlíte, co komu darovat k Mikuláši nebo pod stromeček. Měla bych pro vás jeden krásný tip na úžasnou knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku. Pokud…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře