Upečeno s láskou - kváskový chléb a pečivo

0048041534 khp0391 Upeceno s laskou velka0048041534 khp0391 Upeceno s laskou velka
🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Máte rádi kvás­ko­vý chléb? Milujete jeho nád­her­nou vůni a pod­ma­ni­vou chuť? Chcete se nau­čit upéct ten nej­lep­ší? Autorky kni­hy Upečeno s lás­kou Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová vás to bez­po­chy­by nau­čí. Tak už žád­né dlou­hé poví­dá­ní a hurá do kuchy­ně. 

Co v kni­ze najde­te? Hned na začát­ku vás autor­ky sezná­mí se suro­vi­na­mi a pomůc­ka­mi, kte­ré bude pro peče­ní kvás­ko­vé­ho chle­ba potře­bo­vat, jak zalo­žit kvá­sek, jak o něj pečo­vat, dále recep­ty na kvás­ko­vé chle­by jako je např. oče­lic­ký chle­ba, bílý ván­ko­vý chléb, bou­rák se sta­rým těs­tem, chléb pro začá­teč­ní­ky a mno­ho dal­ších. Autorky se zabý­va­jí tím, jak péct chléb v remos­ce či domá­cí pekár­ně. U kaž­dé­ho recep­tu najde­te popis suro­vin, přes­ný postup i krás­nou barev­nou foto­gra­fii, kte­rá vás láká ihned chle­ba ochut­nat. Také jsou zde na vyzkou­še­ní dob­ro­ty, kte­ré může­te udě­lat k vaše­mu výbor­né­mu chle­bu, což je např. čer­s­tvý sýr typu žer­vé, domá­cí lanč­mít, zava­ře­né vep­řo­vé maso a nejen to. Na závěr kni­hy se dozví­te, jak se dří­ve pekl chléb za sta­rých časů a také pekař­ský slov­ník, kte­rý vám pomů­že lépe se ori­en­to­vat v pekař­ských pojmech, abys­te zvlád­li do toho krás­né­ho umě­ní pro­nik­nout bez chy­bič­ky. Na úpl­ný závět autor­ky zařa­di­ly podě­ko­vá­ní a seznam pou­ži­té lite­ra­tu­ry.

Pekařina je sta­ré voňa­vé řemes­lo, kte­ré dnes s rados­tí obje­vu­je­me. Myslím si, že je to veli­ce dob­ře a moc si peče­ní kvás­ko­vé­ho chle­ba uží­vám, jeli­kož je to radost.

Kniha, kte­rý se mně dosta­la do rukou je napros­to báječ­ná a dopo­ru­čím jí všem nad­še­ným peka­řům a pekař­kám. Já na ní nedám oprav­du dopus­tit.

K peče­ní mě při­ved­la moje babič­ka. Už od svých 11 let jsem zkou­še­la růz­né osvěd­če­né recep­ty, poku­sem a omy­lem dáva­la k sobě růz­né suro­vi­ny. A svě­te div se, vždyc­ky z toho něco vznik­lo, a bylo to dokon­ce i dob­ré. I přes prv­ní neú­spě­chy mě to bavi­lo hned od začát­ku. Dalším život­ním mil­ní­kem pro mě byla svat­ba s mým milo­va­ným mužem. Svého man­že­la jsem od začát­ku roz­maz­lo­va­la růz­ný­mi dob­ro­ta­mi a vydr­že­lo mně to dodnes. K peče­ní z kvás­ku mě při­ved­la moje kama­rád­ka. Jelikož můj mlad­ší syn má bez­lak­tó­zo­vou die­tu, zača­la jsem růz­ně expe­ri­men­to­vat s peče­ním peči­va - roh­lí­ků, hou­sek, žemli­ček a nako­nec i chle­ba. Zpočátku ze suše­né­ho drož­dí, pak z žit­né­ho kvás­ku. Díky tomu se mně nut­nost sta­la vel­kou váš­ní. Když jsem popr­vé vidě­la kni­hu Upečeno s lás­kou, byla to oprav­du lás­ka na prv­ní pohled. Tu pros­tě musím mít. A tak se i sta­lo. Je totiž napros­to bez­vad­ná a nemě­la by chy­bět v kuchy­ni žád­né pekař­ky. Nesmírně si této kuchař­ky cením a už vím, komu jí ráda půj­čím. Autorky Eva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová vás s vel­kou poko­rou a lás­kou pro­ve­de svě­tem peče­ní s vyu­ži­tím kvás­ku. Kniha je pře­hled­ná, čte se vel­mi dob­ře, obsa­hu­je mno­ho osvěd­če­ných recep­tů, ale i uži­teč­ných rad, jak kvá­sek vytvo­řit, jak o něj pečo­vat a co z něj dob­ré­ho upéct.

Velké plus dávám této kni­ze za vel­ké množ­ství zají­ma­vos­tí a infor­ma­cí, roz­dě­le­ní poj­mů, ale i boha­tou foto­ga­le­rii. Autorka veli­ce dob­ře vysvět­lu­je jed­not­li­vé pro­ce­sy kynu­tí pomo­cí růz­ných pří­sad.

Ukázka z kni­hy:

Vždy si vzpo­me­nu na bás­nič­ku z dět­ství, kte­rou jsem díky této báječ­né kuchař­ce moh­la oprášit:

“ Mísím, mísím Boží dárek,

až vymí­sím, budu válet.

Až vyvá­lím, budu sázet,

až vysá­zím, budu píct,

až upe­ču, budu jíst.“

 

„Nic nepro­vo­ní domov, tak jako s lás­kou upe­če­né peči­vo.“

„Chutnější chléb ve svo­bo­dě, než koláč ve služ­bě.“

„Všude chle­ba o dvou kůr­kách.“

Několik slov u autor­kách:

Iva Trhoňová

Neřadí se ke spi­so­va­te­lů, ale s úsmě­vem o sobě říká, že je pečí­cí man­žel­ka, mat­ka a babič­ka. Vyzkoušené i vlast­ní recep­ty, postře­hy a postu­py vklá­dá na své strán­ky Pekárnománie, pod­le kte­rých byla pojme­no­va­ná její prv­ní kni­ha z roku 2011. V nakla­da­tel­ství CPress vyda­la kni­hu Ruce v mou­ce, ve kte­ré obsáh­la peče­ní s drož­dím, ale i žit­ným kvás­kem, a kte­rá se sta­la best­selle­rem. Svoje tex­ty a recep­ty sepi­su­je s upřím­ným přá­ním, aby se lidem peče­ní líbi­lo, bavi­lo je a poved­lo se jim - začá­teč­ní­kům i těm pokro­či­lým.

Ludmila Gottwaldová

Sama o sobě říká, „jsem všech­no, jen ne doko­na­lá“. Dnes na plný úva­zek man­žel­ka, mat­ka a babič­ka, ale taky zapá­le­ná pekař­ka, kuchař­ka, vel­ká čte­nář­ka, zahrad­ni­ce, pečo­va­tel­ka a cho­va­tel­ka růz­né drob­né zví­ře­ny. Původně zdra­vot­ní sest­ra s 15letou pra­xí v ordi­na­ci, ale v živo­tě pra­co­va­la ledaskde. Nesnáší pokryt­ce, lhá­ře, rybí tuk, zuba­ře, stát na jed­né noze a tvá­řit se, že jí to neva­dí. Spoluautorka kni­hy Upečeno s lás­kou.

Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová

Žánr: moder­ní kuchař­ka

Vydáno: 2019, CPress ve spo­leč­nos­ti Albatros media, Praha, dotisk 1. vydá­ní

Počet stran: 264

Fotografie: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová, Kateřina Ondrová, Jiří Sláma

Vazba kni­hy: pev­ná s lami­no­va­ným pota­hem

ISBN: 978-80-264-2397-3


foto: Albatros Media, a.s.

Autor: Lenka Štveráčková
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
15. listopadu 2025NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.czPro příznivce klasické české detektivky tu mám pro dnešek recenzi na tak trochu úsměvnou povídku s detektivní zápletkou z magazínu Soumrak.cz,  a to z pera jednoho z nejznámějších českých spisovatelů historických románů a detektivních příběhů Františka…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HITLER. Nic menšího než celý svět
14. listopadu 2025HITLER. Nic menšího než celý světNa knihu "Hitler. Nic menšího než celý svět" od autora Brendana Simmse jsem se těšila, neboť co se týče samotné osoby Hitlera, tak je to velmi kontroverzní historická postava, jež i desítky let po své smrti…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Ajťácká detektivka: Egyptská záhada – nápad skvělý, provedení pokulhává
14. listopadu 2025Ajťácká detektivka: Egyptská záhada – nápad skvělý, provedení pokulháváRáda bych se podělila o recenzi knižní novinky Ajťácká detektivka – Egyptská záhada. Jedná se o druhý díl série, který navazuje na první díl s názvem Ajťácká detektivka. Pokračování začíná přesně tam, kde předchozí díl skončil –…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NOC NA LIŠČÍ SKÁLE ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
11. listopadu 2025NOC NA LIŠČÍ SKÁLE ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud máte, stejně jako já, rádi napínavé detektivní příběhy s nádechem tajemna, ale i tak trochu duchařské tématiky, určitě si nenechte ujít velmi čtivou povídku "Noc na Liščí skále" od české autorky Veroniky Fiedlerové. Tuto povídku…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Poslední zahrada pozemských rozkoší
11. listopadu 2025Poslední zahrada pozemských rozkošíEmotivní divadelní hra s příznačným názvem "Poslední zahrada pozemských rozkoší", jejímž autory jsou Marek Hnila a Ondřej Kunst, se v mnohém podobá slavnému dílu nizozemského malíře Hieronyma Bosche "Zahradou posledních rozkoší". Stejně jako umělecké dílo, je…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NÁHRADNÍ DÍLY ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
9. listopadu 2025NÁHRADNÍ DÍLY ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud jste příznivci klasické české detektivky, a raději než po knize spíše sáhnete po drobných povídkách, tak si určitě nenechte ujít jednotlivé sbírky povídek v magazínu "Soumrak.cz".  V tomto magazínu v elektronické podobě naleznete hned tři…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Ve věci vraždy
9. listopadu 2025Ve věci vraždyAnglické detektivky od Ann Granger mám ve velké oblibě, nejen pro jejich stěžejní příběh, ale i pro jejich precizní závěrečné rozuzlení děje, které mi vždy vyrazí dech, a ne jinak je tomu i v této knižní…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Les pod lupou-ilustrovaný průvodce světem rostlin, hub a živočichů
9. listopadu 2025Les pod lupou-ilustrovaný průvodce světem rostlin, hub a živočichůMáte rádi les? Chcete se dozvědět mnoho zajímavostí o rostlinách i zvířatech žijících v lese? Zuzana Šabatková je autorkou báječné publikace pro všechny milovníky přírody, jak malé, tak i velké. Kniha se jmenuje Les pod lupou…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Tajemství v láhvi
8. listopadu 2025Tajemství v láhviSilné příběhy o velké odvaze by neměly být jen tak zapomenuty, ale právě naopak, měli bychom si je neustále připomínat a mít je stále na paměti, protože to jsou ty skutečné hodnoty, jež bychom si do…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Tajemství a výklad pohádek – velké dědictví duše
4. listopadu 2025Tajemství a výklad pohádek – velké dědictví dušeJako autorka knižní novinky Tajemství a výklad pohádek bych ráda představila tuto odbornou analýzu tradičních příběhů, která se nese ve světle „jungiánské“ symboliky. Publikace skrze přístupnou populárně-naučnou formu, která se přesto drží odborných termínů, přináší výklad…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře