Máte rádi kváskový chléb? Milujete jeho nádhernou vůni a podmanivou chuť? Chcete se naučit upéct ten nejlepší? Autorky knihy Upečeno s láskou Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová vás to bezpochyby naučí. Tak už žádné dlouhé povídání a hurá do kuchyně.
Co v knize najdete? Hned na začátku vás autorky seznámí se surovinami a pomůckami, které bude pro pečení kváskového chleba potřebovat, jak založit kvásek, jak o něj pečovat, dále recepty na kváskové chleby jako je např. očelický chleba, bílý vánkový chléb, bourák se starým těstem, chléb pro začátečníky a mnoho dalších. Autorky se zabývají tím, jak péct chléb v remosce či domácí pekárně. U každého receptu najdete popis surovin, přesný postup i krásnou barevnou fotografii, která vás láká ihned chleba ochutnat. Také jsou zde na vyzkoušení dobroty, které můžete udělat k vašemu výbornému chlebu, což je např. čerstvý sýr typu žervé, domácí lančmít, zavařené vepřové maso a nejen to. Na závěr knihy se dozvíte, jak se dříve pekl chléb za starých časů a také pekařský slovník, který vám pomůže lépe se orientovat v pekařských pojmech, abyste zvládli do toho krásného umění proniknout bez chybičky. Na úplný závět autorky zařadily poděkování a seznam použité literatury.
Pekařina je staré voňavé řemeslo, které dnes s radostí objevujeme. Myslím si, že je to velice dobře a moc si pečení kváskového chleba užívám, jelikož je to radost.
Kniha, který se mně dostala do rukou je naprosto báječná a doporučím jí všem nadšeným pekařům a pekařkám. Já na ní nedám opravdu dopustit.
K pečení mě přivedla moje babička. Už od svých 11 let jsem zkoušela různé osvědčené recepty, pokusem a omylem dávala k sobě různé suroviny. A světe div se, vždycky z toho něco vzniklo, a bylo to dokonce i dobré. I přes první neúspěchy mě to bavilo hned od začátku. Dalším životním milníkem pro mě byla svatba s mým milovaným mužem. Svého manžela jsem od začátku rozmazlovala různými dobrotami a vydrželo mně to dodnes. K pečení z kvásku mě přivedla moje kamarádka. Jelikož můj mladší syn má bezlaktózovou dietu, začala jsem různě experimentovat s pečením pečiva - rohlíků, housek, žemliček a nakonec i chleba. Zpočátku ze sušeného droždí, pak z žitného kvásku. Díky tomu se mně nutnost stala velkou vášní. Když jsem poprvé viděla knihu Upečeno s láskou, byla to opravdu láska na první pohled. Tu prostě musím mít. A tak se i stalo. Je totiž naprosto bezvadná a neměla by chybět v kuchyni žádné pekařky. Nesmírně si této kuchařky cením a už vím, komu jí ráda půjčím. Autorky Eva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová vás s velkou pokorou a láskou provede světem pečení s využitím kvásku. Kniha je přehledná, čte se velmi dobře, obsahuje mnoho osvědčených receptů, ale i užitečných rad, jak kvásek vytvořit, jak o něj pečovat a co z něj dobrého upéct.
Velké plus dávám této knize za velké množství zajímavostí a informací, rozdělení pojmů, ale i bohatou fotogalerii. Autorka velice dobře vysvětluje jednotlivé procesy kynutí pomocí různých přísad.
Ukázka z knihy:
Vždy si vzpomenu na básničku z dětství, kterou jsem díky této báječné kuchařce mohla oprášit:
“ Mísím, mísím Boží dárek,
až vymísím, budu válet.
Až vyválím, budu sázet,
až vysázím, budu píct,
až upeču, budu jíst.“
„Nic neprovoní domov, tak jako s láskou upečené pečivo.“
„Chutnější chléb ve svobodě, než koláč ve službě.“
„Všude chleba o dvou kůrkách.“
Několik slov u autorkách:
Iva Trhoňová
Neřadí se ke spisovatelů, ale s úsměvem o sobě říká, že je pečící manželka, matka a babička. Vyzkoušené i vlastní recepty, postřehy a postupy vkládá na své stránky Pekárnománie, podle kterých byla pojmenovaná její první kniha z roku 2011. V nakladatelství CPress vydala knihu Ruce v mouce, ve které obsáhla pečení s droždím, ale i žitným kváskem, a která se stala bestsellerem. Svoje texty a recepty sepisuje s upřímným přáním, aby se lidem pečení líbilo, bavilo je a povedlo se jim - začátečníkům i těm pokročilým.
Ludmila Gottwaldová
Sama o sobě říká, „jsem všechno, jen ne dokonalá“. Dnes na plný úvazek manželka, matka a babička, ale taky zapálená pekařka, kuchařka, velká čtenářka, zahradnice, pečovatelka a chovatelka různé drobné zvířeny. Původně zdravotní sestra s 15letou praxí v ordinaci, ale v životě pracovala ledaskde. Nesnáší pokrytce, lháře, rybí tuk, zubaře, stát na jedné noze a tvářit se, že jí to nevadí. Spoluautorka knihy Upečeno s láskou.
Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová
Žánr: moderní kuchařka
Vydáno: 2019, CPress ve společnosti Albatros media, Praha, dotisk 1. vydání
Počet stran: 264
Fotografie: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová, Kateřina Ondrová, Jiří Sláma
Vazba knihy: pevná s laminovaným potahem
ISBN: 978-80-264-2397-3
foto: Albatros Media, a.s.
Nejnovější komentáře