Kritiky.cz > Recenze knih > Myší hlídka 3 - Černá sekera - 85 %

Myší hlídka 3 - Černá sekera - 85 %

DSCN0538
DSCN0538
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Další skvě­lé pokra­čo­vá­ní pří­bě­hů Myší hlíd­ky, kte­ré se ode­hrá­vá ve fik­tiv­ní stře­do­vě­ké kra­ji­ně, kde bra­trstvo myší boju­je o své pře­ži­tí. Tentokrát se autor zamě­řil na Čakana, jed­no­ho z čle­nů myší hlíd­ky, kte­rý se vydá dob­ro­druž­nou výpra­vu přes moře k nezná­mým zemím za mýtic­kou zbra­ní vyko­va­nou legen­dár­ním ková­řem Okujem.  Na své ces­tě zachrá­ní vzne­še­nou myš Emu před smeč­kou krve­lač­ných kun a spo­leč­ně zdo­lá­va­jí i dal­ší nebez­pe­čí. Bojují s liš­kou i s roz­bou­ře­ným mořem. Nalézají však i přá­te­le a pomoc­ní­ky, kte­ří umí nalézt ve správ­nou chví­li ten nej­lep­ší způ­sob pomo­ci. Jako chrab­rý rytíř najde Čakan svůj cíl, ale mís­to rados­ti zaží­vá smu­tek. Tak to cho­dí bra­trstvu myší a tako­vý už je úděl čle­nů Myší hlíd­ky.

Komiksová kni­ha je dal­ším dílem Davida Petersena, kte­rý roz­hod­ně netr­pí nedo­stat­kem fan­ta­zie a výtvar­ných schop­nos­tí. S tím­to pev­ným zákla­dem a po úspě­chu před­cho­zích děl se autor roz­ho­dl vydat dal­ší dílo z báj­né říše myší. Hlavní posta­vou pří­bě­hu je jeden ze čle­nů Myší hlíd­ky, ale kolem něj se obje­vu­jí dal­ší čle­no­vé spo­le­čen­ství myší i svě­ta zví­řat. Jsou mezi nimi přá­tel­ské kach­ny i nebez­peč­né kuny a liš­ky. Prostředí kolem Čakana se neu­stá­le mění, chví­le napě­tí se stří­da­jí s radost­ným setká­ním a neu­stá­lé změ­ny půso­bí jako mag­net. Není jedi­ný obrá­zek, na kte­rém by si autor nedal zále­žet. S peč­li­vos­tí a citem pro detail je mož­né sle­do­vat pří­běh něko­li­krát po sobě a stá­le je co obje­vo­vat.

Kniha je již tra­dič­ně roz­dě­le­na do něko­li­ka čás­tí a kaž­dá z nich nese vlast­ní dra­ma­tic­kou záplet­ku. V závě­ru kni­hy je mož­né obdi­vo­vat mapu a prů­vod­ce po tajem­ných mís­tech myší­ho teri­to­ria. Je těž­ké odo­lat magic­ké při­taž­li­vos­ti Petersonových kre­seb.

Musím říci, že Černá seke­ra je stej­ně krás­nou kni­hou jako před­chá­ze­jí­cí Podzim a Zima. Přestože tu vystu­pu­je jen jeden člen Myší hlíd­ky, neschá­zí pří­bě­hu napě­tí, vtip ani cit­li­vé momen­ty. Autor opět veli­ce peč­li­vě pro­pra­co­val jed­not­li­vé scé­ny, vytvo­řil dra­ma­tic­ké zvra­ty a pohrál si s inten­zi­tou zabar­ve­ní jed­not­li­vých situ­a­cí. Zasazení pří­bě­hu do stře­do­vě­kých reá­lií dodá­vá pří­bě­hu tajem­nost a pohád­ko­vost.

Oceňuji tvůr­čí schop­nos­ti auto­ra i jeho sna­hu zachy­tit morál­ní vlast­nos­ti a emo­ce jed­not­li­vých postav. Kniha půso­bí svým doko­na­lým výtvar­ným zpra­co­vá­ním stře­do­vě­ké atmo­sfé­ry a důmy­sl­ně pro­myš­le­ných tex­tech, kte­ré zaujmou čte­ná­ře bez ohle­du na věk. Už se těším na dal­ší pokra­čo­vá­ní.


Knihu si může­te kou­pit od naše­ho part­ne­ra Dobre-knihy.cz za 457 Kč (ve sle­vě).


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,41386 s | počet dotazů: 265 | paměť: 72201 KB. | 13.05.2024 - 13:06:31