Kritiky.cz > Horory > Stranded (2013)

Stranded (2013)

rp Stranded 2013.jpg
rp Stranded 2013.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Laciná napo­do­be­ni­na inspi­ro­va­ná Vetřelcem či Věcí s mini­mál­ním roz­poč­tem a nepří­liš záživ­nou podí­va­nou…

Těžařskou základ­nu Ark s výzkum­nou bio­la­bo­ra­to­ří na Měsíci zasáh­ne mete­o­ri­tic­ká bou­ře. Čtyřčlenná posád­ka pod vede­ním plu­kov­ní­ka Gerarda Brauchmana začne počí­tat ztrá­ty a uká­že se, že základ­na utr­pě­la znač­né ško­dy a její pro­voz je dost ome­zen. Během oprav nalez­ne jedi­ná žen­ská člen­ka týmu Ava kus mete­o­ri­tu, kte­rý se roz­hod­ne vzít na prů­zkum do labo­ra­to­ře. Ukáže se, že se v něm ukrý­vá záro­dek mimo­zem­ské­ho orga­nis­mu, kte­rý na svět­le doká­že nesku­teč­ně rych­le růst, rege­ne­ro­vat se a co je nej­hor­ší i repli­ko­vat. A prá­vě Ava je svou neši­kov­nos­tí kon­ta­mi­no­vá­na, a aniž by to tuši­la, uvnitř ní se začal rodit nový život, kte­rý se zane­dlou­ho sta­ne hroz­bou nejen pro čtve­ři­ci ast­ro­nau­tů ale i celé­ho lid­stva…



Režie: Roger Christian

Rok výro­by: 2013

Délka: 88 min

Země: Kanada/USA

 

Hrají:

Christian Slater...(Gerard Brauchman)

Amy Matysio...(Ava Cameron)

Brendan Fehr...(Dr. Lance Krauss)

Michael Therriault...(Bruce Johns)

...a dal­ší


Ačkoliv je Roger Christian zřej­mě vel­kým fanouš­kem kul­tov­ní­ho Vetřelce a Věci, tak tím­to fil­mem si moc svou repu­ta­ci roz­hod­ně nevy­lep­šil. A to i přes­to, že na svém kon­tě měl již něko­lik fil­mů coby reži­sér i scé­náris­ta. Tady však šlá­pl ved­le. S nepří­liš vel­kým roz­poč­tem nece­lých 2 000 000 kanad­ských dola­rů pros­tě nedo­ká­zal vytvo­řit žád­ný zázrak a jeho dílo by se dalo ozna­čit za pod­prů­měr­nou kopii zná­mých fil­mů s mini­mem ori­gi­nál­ních nápa­dů, nud­ným dějem a vel­mi cha­bý­mi spe­ci­ál­ní­mi efek­ty.

 

O čemž se mimo­cho­dem pře­svěd­čí­me již v samot­ném úvo­du. Vesmírná sta­ni­ce i bou­ře mete­o­ri­tů moc divá­ků neo­kouz­lí a než se začne něco sku­teč­ně dít, dočká­me se dosti sla­bé atmo­sfé­ry, nud­ných pasá­ží a ne zrov­na dva­krát pře­svěd­či­vých herec­kých výko­nů. Bylo tu sice cítit něko­lik poku­sů o navo­ze­ní napě­tí pomo­cí kou­řo­vých efek­tů, trha­vou kame­rou a zbě­si­lým stři­hem – to aby se zamas­ko­val malý roz­po­čet, ale ve finá­le toho moc zají­ma­vé­ho k vidě­ní není. A moc se to nezlep­ší ani „naro­ze­ním nové­ho živo­ta“.

 

Inspirace Alienem byla zřej­má ale na legen­dár­ní „dras­tic­ký pří­chod na svět“ tu nedo­jde. Vše se ode­hra­je mimo záběr kamer a pak nastá­vá dost zdlou­ha­vá pasáž se scho­vá­vá­ním se ve vzdu­cho­tech­ni­ce, vzrůs­ta­jí­cí para­no­i­ou mezi čle­ny posád­ky, halu­ci­na­ce kom­bi­no­va­né se sku­teč­nos­tí a na scé­nu se dosta­ví i prv­ky replikace-metamorfózy z dal­ší­ho kul­tov­ní­ho fil­mu Věc. Vše nám je však podá­no dost laci­nou for­mou a horo­ro­vý fan­da tak doce­la ostrou­há. Minimum postav nabíd­ne jen skrom­nou vár­ku úmr­tí a vše se ode­hra­je mimo záběr kamer a jedi­né co to ale­spoň troš­ku zachrá­ni­lo, byl ote­vře­ný konec a posled­ní záběr.

 

Jinak to totiž byla nuda a oprav­du pove­de­ných scén – pasá­ží tu bylo zane­dba­tel­ně. Slater to sám zachrá­nit nemohl a malý roz­po­čet z toho­to fil­mu smr­děl na sto honů.


Hodnocení:

30% 


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,30919 s | počet dotazů: 263 | paměť: 72131 KB. | 10.05.2024 - 05:04:06