Kritiky.cz > Recenze knih > Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

275424474 10219641610422917 5271797664856216125 n
275424474 10219641610422917 5271797664856216125 n
Načítám počet zobrazení...
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Kniha „FERMENTACE. Kvašené potra­vi­ny pro zdra­vý život. Průvodce pra­sta­rým svě­tem kul­ti­vo­vá­ní potra­vin“ od autor­ky Holly Davisové a s před­mluvou od Sandory Ellix Katzové vás doko­na­le zasvě­tí do této kuli­nář­ské tra­di­ce sta­ré již tisí­ce let. Publikaci vyda­lo nakla­da­tel­ství Grada Publishing. 

Fermentované potra­vi­ny a nápo­je jsou nedíl­nou sou­čás­tí naší tra­di­ce jako je napří­klad kvás­ko­vý chléb, sýr z nepas­te­ri­zo­va­né­ho mlé­ka, naklá­da­ná zele­ni­na, zava­řo­va­né ovo­ce či bubla­jí­cí nápo­je. A prá­vě s pří­pra­vou této sku­pi­ny potra­vin vám pomů­že stá­le se usmí­va­jí­cí Holly Davisová.

Sama autor­ka se věnu­je umě­ní fer­men­ta­ce více než 44 let a hod­ně s ní expe­ri­men­tu­je, díky čemuž se jí poda­ři­lo nashro­máž­dit vel­mi boha­té a leti­té zku­še­nos­ti z této růz­no­ro­dé oblas­ti. Na poli při­ro­ze­ných potra­vin se sta­la uzná­va­nou a vyhle­dá­va­nou prů­kop­ni­cí, restau­rá­tor­kou, sou­kro­mou šéf­ku­chař­kou a peda­gož­kou.

Na strán­kách této kni­hy vás sezná­mí s jed­not­li­vý­mi tra­dič­ní­mi postu­py a tech­ni­ka­mi, jež kdy­si vyu­ží­va­li naši před­ko­vé k ucho­vá­vá­ní všech skli­ze­ných plo­din, a kte­ré lze pak bez­peč­ně kon­zu­mo­vat celé týd­ny, měsí­ce a v někte­rých pří­pa­dech i celé roky od chví­le, kdy byly ješ­tě v čer­stvém sta­vu.

Mě osob­ně pře­kva­pi­la obrov­ská šká­la růz­no­ro­do­sti, kom­plex­nos­ti chu­tí a jed­not­li­vých tex­tur pou­ži­tých při ucho­vá­vá­ní nad­byt­ků sezon­ních plo­din. S pomo­cí toho­to kniž­ní­ho rád­ce (stej­ně jako já) zjis­tí­te, že pří­pra­va kva­še­ných potra­vin není zas tak slo­ži­tá, spí­še nao­pak, a zvlád­ne ji doo­prav­dy kaž­dý. Navíc jejich samot­ná pří­pra­va neza­be­re ani moc času a vaši domác­nost pro­mě­ní v útul­né mís­to, kde to šus­tí, praská a pří­jem­ně syčí.

Holly Davisová se v kni­ze dopo­drob­na podě­li­la o své fer­men­tač­ní tri­ky a tipy, kte­ré byte si s její pomo­cí měli doko­na­le osvo­jit. Naučí vás zákla­dy fer­men­ta­ce jako je: správ­ný čas, tep­lo­ta a poměr suro­vin, co ve fer­men­ta­ci zna­me­ná úslo­ví „vel­mi čis­té“, pood­ha­lí kouz­lo moř­ské soli, fil­tro­va­né vody a samo­zřej­mě neza­po­me­ne ani na zákla­dy pou­ží­vá­ní a skla­do­vá­ní těch­to zdra­vých pokr­mů.

Z obsa­hu se dozví­te vše, co se týká akti­va­ce, osíd­le­ní, naklá­dá­ní, naoč­ko­vá­ní, kynu­tí, zrá­ní a naso­le­ní. Metody, kte­ré hra­vě vyu­ži­je­te při samot­ném pro­ce­su fer­men­ta­ce. V závě­ru kni­hy je při­lo­žen i fer­men­tač­ní slov­ní­ček s jed­not­li­vý­mi pojmy, vyba­ve­ním, pří­sa­da­mi a ingre­di­en­ce­mi.

Knihu „Fermentace. Kvašené potra­vi­ny pro zdra­vý život“ oce­ní všich­ni, koho nejen láká pra­sta­rý svět kul­ti­vo­vá­ní potra­vin, ale hlav­ně chce koneč­ně i zdra­vě žít. Vše je sro­zu­mi­tel­ně vysvět­le­no a dopl­ně­no o jed­no­du­ché a hra­vé recep­ty, jež se rych­le zabyd­lí ve vaší domác­nos­ti. 

 

„Vaření beru spí­še jako alchy­mic­ké uče­ní než jako exakt­ní vědu.“

 

  • FERMENTACE. Kvašené potra­vi­ny pro zdra­vý život. 
  • Autorka: Holly Davisová
  • Přeložili: Jan a Dina Podzimkovi
  • Vydala Grada Publishing, a.s.
  • První vydá­ní, Praha 2021
  • Počet stran: 272
  • ISBN: 978-80-271-3152-5

Foto: Andrea Bátovská & Grada Publishing, a.s.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Brácha není asparágus
5. dubna 2025Brácha není asparágusHledáte super knihu pro všechny děti? Máte v okolí dítě, které trpí poruchou autistického spektra a nevíte, jak se k němu správně chovat? Právě vám je určena novinka Věry Hudáčkové Barochové, která vyšla letos v Albatrosu. …Vydáno v rubrice: Recenze knih
Acidobazická rovnováha-klíč ke zdraví a pohodě
8. února 2025Acidobazická rovnováha-klíč ke zdraví a pohoděMáte potíže s trávením? Hýbete se málo a stresu máte hodně? Užíváte mnoho léků a trpíte řadou nemocí? Není vám lhostejné, jak se stravujete? Tak právě vám je určena publikace s názvem Acidobazická rovnováha-klíč ke zdraví…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Žijeme s Touretteovým syndromem-zpověď matky a vzpomínky dcery
1. února 2025Žijeme s Touretteovým syndromem-zpověď matky a vzpomínky dceryTrpí vaše dítě fyzickým neklidem, hyperaktivitou či obsedantně kompulzivní poruchou? Nevíte si rady, jak mu pomoci? Kniha Žijeme s Touretteovým syndromem je zpovědí matky a vzpomínkami dcery, která trpí touto nemocí a bude vám nápomocna při…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Loudavé vaření 3
16. ledna 2025Loudavé vaření 3Také máte doma pomalý hrnec, ve kterém vznikají šetrně připravovaná a tedy zdravější jídla, ale chybí vám inspirace, co vařit? Nebo jste si koupili nedávno pomalý hrnec, protože si ho spousta lidí chválí, a teď nevíte,…Vydáno v rubrice: Recenze
Čokoláda plná přání
25. listopadu 2024Čokoláda plná přáníHledáte zajímavou knihu pro předvánoční čas? Chcete svým dětem místo sladkostí od Mikuláše nadělit krásnou knihu? Hana Zobačová je autorkou nádherné knihy s názvem Čokoláda plná přání a věřte, že se vám i vašim dětem bude…Vydáno v rubrice: Recenze knih
77 tipů pro zdravá střeva-léčba střevních onemocnění a jejich prevence
15. září 202477 tipů pro zdravá střeva-léčba střevních onemocnění a jejich prevenceStřevo tvoří základ zdraví celého našeho těla. To, co sníme, co pijeme, kde se pohybujeme a žijeme, to vše se podepisuje na našem zdraví. Ještě k tomu přidáme nějakou genetiku, kterou si neseme od svých rodičů…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vašek Oboda: Příběh Volnomyšlenkářského Patriota z Frýdku-Místku
11. září 2024Vašek Oboda: Příběh Volnomyšlenkářského Patriota z Frýdku-MístkuVašek Oboda je jedinečný muž s hlubokými kořeny v rodinném dědictví a láskou k přírodě a svobodě. Pochází z Frýdku-Místku, kde vyrůstal obklopen místními tradicemi a hodnotami, které ho formovaly. Celá jeho rodina je silně propojená…Vydáno v rubrice: Reality show
Vašek Kršňák: Cesta od Teplic po Prahu, od kuchyně po psychologii
10. září 2024Vašek Kršňák: Cesta od Teplic po Prahu, od kuchyně po psychologiiVašek Kršňák, rodák z Teplic, je český kuchař, který svou lásku k vaření objevil díky svému otci. Po těžkém dětství a ztrátě otce se rozhodl pro kariéru kuchaře, která ho zavedla až do Prahy. Kromě kuchařského…Vydáno v rubrice: Reality show
Nejsem jenom sestra - Hana Šlechtová
29. července 2024Nejsem jenom sestra - Hana ŠlechtováCo víme o zdravotních sestřičkách a jak je vnímáme? Zdraví lidé mají většinou to štěstí, že se s nimi krátce setkají v ordinaci při preventivní prohlídce, ale co nemocní pacienti, kteří potřebují pravidelnou péči a jejich…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Dvakrát zakázaný román „KNIHA OSUDU“
12. června 2024Dvakrát zakázaný román „KNIHA OSUDU“"Knihu osudu" od autorky Parínúš Saníí si v sobě ponesu asi velmi dlouho, neboť předkládá velmi silný příběh jedné iránské ženy, jež se snažila vzepřít zakořeněným tradicím, a pokud možno žít trochu snesitelnější život. To, co…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Slavnosti a oslavy ve škole-aktivity pro výuku lidových zvyků a tradic
4. června 2024Slavnosti a oslavy ve škole-aktivity pro výuku lidových zvyků a tradicPracujete s dětmi? Slavíte různé tradice a dodržujete zvyky? Právě vám je určena metodická příručka, jehož autorkou je Alena Rakoušová a vydala ji Grada v Praze.  Hned na úvod se dozvíte, jak s knihou pracovat, pro koho…Vydáno v rubrice: Recenze knih
1600 TIPŮ, KAM VYRAZIT PO ČESKU. VÝLETY (nejen) S DĚTMI
25. února 20241600 TIPŮ, KAM VYRAZIT PO ČESKU. VÝLETY (nejen) S DĚTMIUž nám to všem brzy vypukne! Ano, jaro klepe už pomalu a jistě na dveře a sezóna plná výletů a dobrodružství se nezávratnou rychlostí blíží. Než se však počasí pořádně umoudří, proč si nějaké ty výlety…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Big Brother: Za zavřenými dveřmi do světa reality show
16. listopadu 2023Big Brother: Za zavřenými dveřmi do světa reality showReality show Big Brother, která má původ v Nizozemsku, se stala jedním z nejznámějších formátů televizního zábavního průmyslu a baví diváky po celém světě. Od svého vzniku v roce 1999 se tato neobvyklá televizní soutěž stala…Vydáno v rubrice: Reality show
Italské mentolky
12. listopadu 2023Italské mentolkyItálie je symbolem pro sladké nic nedělání ve stínu palem za zvukového doprovodu cikád a šumění moře. Středoevropan má pocit, že život tam plyne tak nějak pomaleji a v klidu. Ale nakolik se naše představy shodují s realitou…Vydáno v rubrice: Recenze knih
PRŮVODCE KRÁLIČÍ NOROU
31. října 2023PRŮVODCE KRÁLIČÍ NOROUKonspirace nebo pravda, kterou nikdo nechce vidět? Tak o tom se můžete na vlastní oči přesvědčit prostřednictvím obsahově dost silné knihy od Jana Tománka "Průvodce králičí norou". Ostatně kdo chce vidět, ten prozře, kdo nikoliv, zůstane…Vydáno v rubrice: Recenze knih
ZÁZRAČNÝ SVĚT HMYZU
9. října 2023ZÁZRAČNÝ SVĚT HMYZUJiž dlouhou dobu jsem v ruce nedržela knihu, která by mě nadchla nejen obrázky, ale i psaným obsahem. Zázračný svět hmyzu od autora Jiřího Kolibáče a ilustrátorů manželů Dvorských je skvělým průvodcem do světa hmyzí říše,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,41165 s | počet dotazů: 262 | paměť: 38246 KB. | 25.08.2025 - 07:32:01