Kritiky.cz > Domácí rady > Muffiny plné jablíček

Muffiny plné jablíček

img 0949
img 0949
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Mám pro vás dal­ší skvě­lý mouč­ník, kte­rý je tak vláč­ný, křu­pa­vý a plný chu­tí! Vše vždy začne jed­no­duš­še... „Mami, já mám na něco chuť! Uděláme si něja­kou dob­růtku, jo?“ No tak jo 🙂 A pro­to­že byla po ruce zrov­na hro­ma­da jablek, troš­ku jsem pohle­da­la ve svých recep­tech a osm­náct úžas­ných muf­fin­ků bylo na svě­tě! Nedožily dru­hé­ho dne...

 

Mám moc ráda pohan­ko­vou mou­ku. Znám ve svém oko­lí dost lidí, kte­rým tahle mou­ka vadí - prý má div­nou chuť, nelí­bí se jim, jak voní... Přitom je to úžas­ná potra­vi­na! Je plná vita­mí­nů, mine­rá­lů, dokon­ce neob­sa­hu­je žád­ný lepek. Velkým odpůr­cem této mou­ky je i můj man­žel. Hned jí všu­de cítí, tady mu vadí, tady taky... U těch­to muf­fi­nů ani neza­vět­řil, že tam je. Jablka, sko­ři­ce, zázvor, tyhle úžas­né chu­tě pohan­ko­vou mou­ku úpl­ně pře­kry­ly, tak­že se nemu­sí­te bát dát tenhle záku­sek i zary­tým odpůr­cům pohan­ko­vé mou­ky, jako je můj muž. A kdy­bys­te stej­ně měli strach, sta­čí nahra­dit uve­de­né množ­ství mou­kou rýžo­vou, nebo celou dáv­ku udě­lat z celo­zrn­né pše­nič­né mou­ky.

Tyhle muf­fi­ny vůbec nejsou suché, potřeb­nou štá­vu jim dodá­vá cel­kem vel­ká část jablí­ček v těs­tě a v kom­bi­na­ci s křu­pa­vou a po zázvo­ru štipla­vou dro­ben­kou jsou pros­tě moji favo­ri­ti!
Hlavně teď v zimě, když za oknem sně­ží, je tak super se nechat pro­hřát pohan­kou, zázvo­rem a sko­ři­cí...

Pár slov ke zdra­ví...

Obyčejná bílá mou­ka nám z nutrič­ní­ho hle­dis­ka nepři­ná­ší vůbec nic - pou­ze krát­ko­do­bé zasy­ce­ní a rych­lý pocit hla­du (tako­vý ten zná­mý pocit „Co já bych si ješ­tě dal­ší­ho dal...?“). Abychom mou­ku co nej­lé­pe vyu­ži­li, měla by být vyro­be­na z celé­ho zrna. Bílá mou­ka obsa­hu­je pou­ze umle­tou vnitř­ní část zrna, kte­ré chy­bí všech­ny cen­né lát­ky, kte­ré jsou obsa­že­ny ve slup­ce a klíč­ku. Ať již se jed­ná o vita­mí­ny (hlav­ně sku­pi­ny B, vit. E), mine­rá­ly
(až o 85 % hor­čí­ku a 76 % žele­za opro­ti bílé mou­ce), bíl­ko­vi­ny a vel­mi cen­nou vlákni­nu, důle­ži­tou slož­ku pro správ­nou čin­nost trá­vi­cí sou­sta­vy. Celozrnná mou­ka chrá­ní naše srd­ce, sni­žu­je cho­leste­rol a před­chá­zí tak obe­zi­tě. Není tedy lep­ší zku­sit i něco nové­ho, než naše zná­mé tři dru­hy pše­nič­né mou­ky?

 

Ingredience

Na těs­to:

  • 150 g pohan­ko­vé mou­ky
  • 170 g celo­zrn­né pše­nič­né mou­ky
  • 1/2 hrn­ku dat­lo­vé­ho siru­pu (může­te nahra­dit medem nebo jiným siru­pem)
  • 2 lžič­ky kyp­ří­cí­ho práš­ku bez fos­fá­tů (pro­dá­vá DM dro­ge­rie)
  • 1/2 lžič­ky sody na peče­ní
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
  • 1 lžič­ka vanil­ko­vé­ho extrak­tu
  • 1/2 lžič­ky moř­ské soli
  • 400 g kefí­ro­vé­ho mlé­ka
  • 120 g povo­le­né­ho más­la
  • 2 vajíč­ka
  • 3 jablíč­ka (olou­pa­ná, okrá­je­ná a nakrá­je­ná na malé kous­ky)

Na dro­ben­ku:

  • 3 lží­ce třti­no­vé­ho cuk­ru
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
  • 1 lžič­ka mle­té­ho zázvo­ru
  • špet­ka soli
  • 4 lží­ce celo­zrn­né mou­ky (pše­nič­ná, špal­do­vá, rýžo­vá,..)
  • 2 lží­ce povo­le­né­ho más­la
  • 2 lží­ce dýňo­vých semí­nek
  • 1 lží­ce man­dlo­vých lupín­ků

Postup
1.

Nejprve si vez­me­me for­mu na muf­fi­ny a vypl­ní­me jí papí­ro­vý­mi for­mič­ka­mi. Pokud žád­né nevlast­ní­te, sta­čí for­mu vyma­zat kva­lit­ním ole­jem nebo más­lem (nej­lé­pe pře­puš­tě­ným). Každopádně papí­ro­vé for­mič­ky jsou hez­čí a prak­tič­těj­ší jak při vyn­da­vá­ní z for­my, tak pak i při samot­né kon­zu­ma­ci.

2.

Připravíme si vrch­ní dro­ben­ku - smí­chá­me třti­no­vý cukr, sko­ři­ci, zázvor, sůl a mou­ku, při­dá­me más­lo a nej­lé­pe v ruce vše poma­lu pomač­ká­vá­me a míchá­me dohro­ma­dy. Nakonec při­dá­me semín­ka a man­dlo­vé lupín­ky, ješ­tě jed­nou pro­mí­chá­me a ulo­ží­me na chví­li do led­ni­ce, aby más­lo malin­ko ztuh­lo.

3.

V jed­né míse smí­chá­me syp­ké ingre­di­en­ce - mou­ku, prá­šek do peči­va, sko­ři, sůl a sodu.
V dru­hé míse smí­chá­me teku­té ingre­di­en­ce - kefí­ro­vé mlé­ko, povo­le­né más­lo, vajíč­ka, sirup a vanil­ko­vý extrakt.

4.

Jednu směs jem­ně vmí­chá­me do dru­hé a jakmi­le se vše pro­po­jí, při­mí­chá­me jablíč­ka. Pak už jen plní­me for­mič­ky.
Na závěr všech­ny muf­fi­ny posy­pe­me dro­ben­kou a dáme do trou­by péct na 200 stup­ňů. Pečeme pod­le veli­kos­ti košíč­ků, od 30 až po cca 50 minut. Muffiny by měly krás­ně zezlát­nout, jest­li jsou hoto­vé otes­tu­je­me špej­lí. A pak už jen počká­me, až tro­chu vychlad­nou a může­me vese­le hodo­vat 🙂

 


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,14162 s | počet dotazů: 243 | paměť: 62270 KB. | 24.11.2024 - 21:34:41