Kritiky.cz > Domácí rady > Tempeh zapečený s cuketou

Tempeh zapečený s cuketou

img 1253n
img 1253n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.

Co je to vlast­ně tem­peh?
Jsou to uva­ře­né sojo­vé boby, kte­ré jsou pro­rost­lé ušlech­ti­lou plíš­ní (podob­ně jako her­me­lín) a násled­nou fer­men­ta­cí vznik­ne koneč­ný pro­dukt. Vlivem fer­men­ta­ce se sojo­vé boby sta­nou zdra­ví pro­spěš­né, pro­to­že jsou zne­hod­no­ce­ny anti­nu­trič­ní lát­ky (sni­žu­jí výži­vo­vou hod­no­tu potra­vin), zvý­ší se podíl pro­tei­nů, vlákni­ny
i vita­mí­nů. Tempeh je skvě­lý zdroj bíl­ko­vin (vel­mi dob­rá zprá­va pro vega­ny a vege­ta­ri­á­ny), vita­mí­nů (hlav­ně vita­mí­nu B) a pro­bi­o­tik.

Existuje něko­lik dru­hů - tem­peh natu­ral je nut­né dochu­tit (nej­lé­pe mari­no­vat napří­klad v sojo­vé omáč­ce a ve smě­si koře­ní) a tepel­ně upra­vit. Dále je sma­že­ný, mari­no­va­ný, já ale nej­ra­dě­ji pou­ží­vám uze­ný, kte­rý chut­ná a voní po oříš­kách a uze­ném 🙂 Může se kon­zu­mo­vat i za stu­de­na - - sta­čí ho při­dat do růz­ných salá­tů, rizot,... Já na něj nedám dopus­tit v kom­bi­na­ci s kara­me­li­zo­va­ným medem! Dnes jsem ho ale zapek­la se zele­ni­nou a opět se nám potvr­di­lo, že tem­peh je výbor­né zpes­t­ře­ní naše­ho jídel­níč­ku.

Pár slov ke zdra­ví...

Tempeh bych urči­tě dopo­ru­či­la při rudekč­ní die­tě (pokud chce­te zhub­nout a nemít hlad), malým dětem, těhot­ným ženám i spor­tov­cům. Je zde vel­ká výho­da zastou­pe­ných bíl­ko­vin, níz­ký gly­ke­mic­ký index (to zna­me­ná, že dosta­ne­me až poz­dě­ji po jíd­le opět hlad a nebu­de­me mít ani del­ší dobu žád­nou chuť na slad­ké!) a význm­né množ­ství vita­mí­nu B (pre­ven­ce aftů, opa­rů, ekzé­mů, praských kout­ků a podob­ně).

4 por­ce - 45 minut

Ingredience
  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • ? pórku
  • 1 balíček uzeného tempeh
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 špetka bylinkové soli
  • pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Omyté cukety přepůlíme na půl, vnitřek vydlabeme a odložíme dužinu do mísy.
2.
Nakrájíme na malé kousky česnek a orestujeme ho na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek a přidáme dužinu z cukety. Okořeníme a 3 - 5 minut restujeme. Nakrájíme na kousky tempeh a vložíme ho do pánve k zelenině na další 2 minuty. Uplně nakonec přidáme lžíci datlového sirupu, zamícháme a odstavíme.
3.
Vzniklou směsí poklademe připravené cukety, které již máme připravené na pekáči a vložíme na 20 minut do trouby - nebo na takovou dobu, dokud nezačne směs pomalu hnědnout a cukety nebudou měkké. Pokud jíte mléčné výrobky, na posledních pár minut můžeme přidat nastrouhanou Nivu.
4.
Podáváme se štouchanými brambory, batáty nebo rýží a trochou sosu. Možností je opravdu nespočet. Dobrou chuť!

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,64999 s | počet dotazů: 264 | paměť: 72030 KB. | 01.05.2024 - 16:15:10