Vyrazila jsem do lesa a všude modro! Tolik borůvek pohromadě jsem už pár let neviděla. Abych tu nádheru nějak dobře využila, udělala jsem zdravý koláč a zbytek dala do mrazáku na zimu - borůvková ovesná kaše v prosinci krásně zahřeje.
Pár slov ke zdraví...
Borůvky jsou skvělou léčivou potravinou. Jsou bohaté na vitamín C - působí na naši imunitu, působí jako prevence proti nachlazení, infekcím a jiným zdravotním omezením. Jsou nejlepším přírodním antioxidantem a mají vysoký obsah železa. Pomáhají léčit chřipku, respirační onemocnění, rýmu a další. Zlepšují zrak, pomáhají při průjmech, mají blahodárný účinek na ledviny a močové cesty.
Suroviny
- ? kg borůvek
Těsto:
- 20 g droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 180 ml rostlinného mléka (já použila vanilkové sójové)
- 25 g kokosového cukru
- 250 g špaldové mouky hladké (můžete promíchat s celozrnnou špaldovou)
- 2 vejce
- Špetka soli
- 50 g kvalitního másla nebo kokosového oleje
Náplň:
- 250 g tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce medu
- Vanilková semínka
Drobenka
- 25 g ovesných vloček
- 25 g třtinového cukru
- 15 g kokosového oleje
Postup
1.
V misce rozmícháme půl kostky droždí s jednou lžičkou cukru, přidáme půl hrnečku mléka v pokojové teplotě a 100 g mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek - čekáme, až se na povrchu začnou tvořit malé bublinky. Za pět až deset minut je většinou hotový.
2.
Do zbytku mouky přidáme kokosový cukr, kvásek, nalijeme zbytek mléka (ne z lednice!) a vyklepneme do těsta dva žloutky. Přidáme sůl, máslo nebo olej a dáme kynout (cca 2 hodiny).
3.
Na náplň rozšleháme tvaroh s bílky, kysanou smetanou a medem. Můžeme přidat vanilková semínka.
4.
Na drobenku smícháme ovesné vločky, cukr a kokosový olej. Vše pomačkáme v ruce, aby nám vznikla sypká směs.
5.
Vymažeme si kulatou formu na koláč, vyklepneme do něj vykynuté těsto a rozválíme ho malým válečkem do krajů (nebo vymačkáme prsty). Rozetřeme na těsto tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a ovesnou drobenkou. Pečeme na 180 stupňů přibližně půl hodiny.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře