Uvařit pokrm, který bude chutný a zároveň zdravý, není snadné. Pomoci nám může tato nápaditá kuchařka, plná originálních receptů. Inspiraci zde najdou nejen milovníci zdravého životního stylu, ale i lidé, kteří jsou nuceni dodržovat dietu a vyhýbají se určitým potravinám.
Autorka zohledňuje nejen nutriční potenciál stravy, ale též její vliv na celý metabolismus. Vychází z vlastních zkušeností i z odborné literatury, jejíž seznam je otištěn na konci knihy.
Jak v Předmluvě podotýká Mgr. Martin Jelínek, jsou v těchto receptech dodržena pravidla respektovaná západní vědou, stejně jako principy východních kultur, pracující s pojmy termický účinek stravy či energetické tendence. Významná je zde snaha o používání čerstvých surovin a vyhýbání se zbytečným aditivům v potravinách.
Publikace je jednoduchá, přehledná a nechybí v ní ani bezlepkové či bezlaktózové recepty. Inspiraci poskytne nejen milovníkům masa, ale i vegetariánům, veganům, makrobiotikům a rodičům pečujícím o děti od kojeneckého věku do puberty.
Kniha obsahuje celkem 180 receptů pro děti od šestého měsíce. Martina Kasalová radí se správnou skladbou jídelníčku, který zajistí dostatečný přísun živin, a dále je uveden seznam surovin použitých v receptech a zásady zdravého vaření.
Tato netradiční kuchařka je rozdělena do čtyř oddílů na ranní zeleninové polévky, ranní kaše, polední polévky a hlavní jídla (obědy, večeře).
Každá část obsahuje několik desítek receptů z běžných i méně známých ingrediencí. Ranní zeleninové polévky zahrnují mimo jiné polévky s mrkví, cibulí a celerovou natí, s petrželí, kedlubnou, květákem či cuketou.
Kapitola Ranní kaše nabízí recepty na jáhlovou kaši, kaši z bezpluchého ovsa, rýžovou kaši s kokosovým mlékem, špaldovou kaši nebo pohankovou kaši s restovanými semínky. Polední polévky zahrnují například zeleninovou s vločkami a sušenou zeleninovou natí, brokolicovou krémovou, hrachovou, květákovou s rýží, krémovou celerovo-kedlubnovou s řasou arame, kedlubnovou s červenou čočkou a kuskusem, celerovou s ředkvičkami, nahým ječmenem a řasou wakame, cuketovou s bulgurem, lněným semínkem a mořskou řasou kombu.
Mezi hlavními jídly nalezneme postup na uzené tofu s bulgurem, dušenou mrkví a kysaným zelím, sypané kousky mořské řasy wakame, dále na těstoviny s restovanou cibulí, mrkví a pórkem, karbanátky z bezpluchého ovsa a červené čočky s restovanou zeleninou s kuskusem, špaldu s cizrnou na restované cibuli s kostkami napařené mrkve a špenátem i zdravější variantu „knedlo, vepřo, zeloˮ, tedy knedlíky se zeleninovým tofu a dušenou kapustou. Pro ty, kteří mají raději masové pokrmy, je zde například recept na krůtí prsa na kmíně s dušenou kapustou a mrkví či na králíka na kmíně a kurkumě s kedlubnovým zelím.
Objevují se tu netradiční recepty s využitím méně běžných surovin, ale i klasické, jako je hrachová, dýňová či zelná polévka.
Pokud hledáte inspiraci na netradiční a zdraví prospěšné vaření, tato kuchařka vás nezklame. Inspirativní a snadné pokrmy si oblíbí všichni milovníci správné výživy. Praktické jsou i typy na jídlo pro děti od šesti měsíců.
Kniha je doplněna množstvím fotografií.
- Autor: Kasalová Martina
- Formát / stran: 21×21 cm, 240 stran
- Datum vydání: 27.05.2016
- Katalogové číslo: 26064
- ISBN: 978-80-247-5582-3
- Edice: Zdraví a životní styl
- Kategorie: Zdraví a životní styl, Kuchařky, Rady pro rodiče
Kniha ke koupi na Grada.cz.
Nejnovější komentáře