tunnel food produce christmas dessert cake 787131 pxhere.com
(zatím nehodnoceno)
Loading...
Velikonoční pondělí je za dveřmi. Kdo mě zná, nebo již delší dobu sleduje, peče určitě doma svůj kváskový chléb. Co takhle na Velikonoce zkusit výborný kváskový mazanec?
Ingredience
Rozkvašení
35 g pšeničného nebo žitného kvásku
160 g vody
80 g hladké špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
Po 12 hodinách
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g třtinového cukru
Vanilkové aroma nebo vanilková semínka
špetka soli
kůra z 1 bio citrónu
320 g - 340 g hladké špaldové mouky
hrst rozinek nebo sušených brusinek
Postup
Nejlépe večer smícháme kvásek s vodou pokojové teploty a moukou, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin rozkvasit.
Ráno přidáme k rozkvašenému kvásku vejce, vodu, máslo, cukr a mouku, promícháme a nezapomeneme na vanilku, trochu soli a kůru z citrónu. Přimícháme hrst sušeného ovoce, nejčastěji rozinek, zapracujeme těsto a necháme v míse přikryté utěrkou kynout 2,5 hodiny v teple.
Na pomoučněném vále těsto několikrát překládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pomoučněného cedníku nebo mísy, můžeme vyložit i pečícím papírem, aby se nám těsto nepřichytilo. Necháme kynout 4 - 6 hodin.
Po vykynutí mazanec přeneseme na pečícím papíru na pekáč (spojem dolů), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme uprostřed do kříže a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Teplotu ihned stáhneme na 180 stupňů a pečeme 30 - 35 minut. Hotový mazanec poznáme špejlí. Pokud by mazanec rychle hnědl, zakryjeme vršek alobalem.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
27. července 2019 Zemřeš v další kapitole Mělo to být rutinní vyšetřování vraždy. Policistka Eva Dallasová, která je vyšetřováním pověřena, ale obdrží tip z nečekaného zdroje - od autorky thrillerů, která zločin poznává ze stránek […] Posted in Recenze knih
29. ledna 2015 Průvodce nákupem garážových vrat Jako vlasy jsou korunou krásy, tak u domu si každý všimne vrat, dveří a oken. V úvahu musíme brát také zvýšení tepelné pohody a snížení nákladů na vytápění. Pokud uvažujete stavět dům, […] Posted in Domácí rady
9. dubna 2007 Casino Royale Na novou „Bondovku“ jsem se těšil. Ne, snad, že bych patřil ke skalním fanouškům agenta MI6, ale jelikož se část filmu natáčela v Lokti a Karlových Varech a já měl šanci pracovat pár dní u […] Posted in Filmové recenze
3. března 2020 Z lásky k písmu Už jste někdy přemýšleli o tom, jaké by to asi bylo umět krásně psát? Anebo se naopak naučit psát tak čitelně, aby to po vás i ostatní přečetli? Zní vaše odpověď ANO? Pak nezbývá, než si […] Posted in Recenze knih
3. října 2023 Stvořitel (The Creator) – Recenze – 50 % Americká sci-fi britského režiséra Garetha Edwardse (Godzilla, Rogue One: Star Wars Story) pojednává o světě v roce 2065, kdy mezi lidmi žijí samostatně smýšlející roboti pohánění umělou […] Posted in Filmové recenze
26. října 2016 Lichožrouti – 70% Punkoví vs. mafiánští ponožkožrouti
Lichožrouti byli odhaleni, popsání a zachyceni na filmové plátno! A o koho že jde? Kdo četl trilogii Pavla Šruta, už ví, že se jedná o malé tvorečky, […] Posted in Filmové recenze
23. dubna 2003 Květnové premiéry A je to tady, filmové premiéry měsíce května se na vás valí. Držte si klobouky, tentokrát je to jeden lepší film než druhý. 1.5. Frida Salma Hayek v hlavní roli filmu o excentrické […] Posted in Filmové premiéry
25. září 2002 Past Tak mesic po premiéře filmu Vám přináším snad dobrou recenzi na film Past se Seanem Connerym a Catarinou Zeta-Jones
Tak zase mám zpoždění
v tom, že nestíhám psát recenze. No by jsem […] Posted in Filmové recenze
Nejnovější komentáře