Kritiky.cz > Profily osob > Rozhovory > ROZHOVOR: Radmila Zrůstková: Nejen o vodě, do které můžete vložit cokoliv...

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková: Nejen o vodě, do které můžete vložit cokoliv...

Načítám počet zobrazení...
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Radmila Zrůstková inspi­ru­je vita­ri­á­ny, vega­ny a kaž­dé­ho, kdo chce odleh­čit jídel­ní­ček svý­mi kni­ha­mi, ale i svý­mi kur­zy. Samotné ji živá stra­va změ­ni­la život a zachrá­ni­la zdra­ví. Nyní pří­jem­ně pře­kva­pi­la kni­hou, ve kte­ré kom­bi­nu­je pou­hé dvě základ­ní ingre­di­en­ce, čis­tou vodu a ovo­ce, zele­ni­nu, bylin­ky a koře­ní. Limonády, kte­ré snad nelze nazvat jinak než křiš­ťá­lo­vě čis­té.

Mátu vylu­ho­va­nou ve vodě už mož­ná z let­ních recep­tů zná­te. Ta je tak nějak medi­ál­ně proflák­nu­tá. Ale dáte si do vody třeš­ně? Nebo v zimě suše­ná jablíč­ka a hře­bí­ček, sko­ři­ci? Nebo borův­ky, heř­má­nek? Zkuste to!

Musím říci, že mno­ho recep­tů ve mne doslo­va vyvo­la­lo nad­še­ní – jak jed­no­du­chý nápad a obrov­ský efekt? Jaké zjem­ně­ní chu­tí a vůní, po vší té nálo­ži umě­le dochu­co­va­ných a k otu­pě­lým chu­ťo­vým buň­kám už agre­siv­ním pokr­mům kon­venč­ní stra­vy. A tak se prv­ní otáz­ka nabí­zí? Spousta lidí řek­ne, že žád­nou vůni a chuť ve vodě necí­tí, ačko­liv se v ní tře­ba dvě hodi­ny mace­ro­va­ly viš­ně. Jak dlou­ho trvá, než se chu­tě zjem­ní nato­lik, aby běž­ný člo­věk oprav­du oce­nil tu nád­her­ně ochu­ce­nou čis­tou vodu?

To je asi vel­mi indi­vi­du­ál­ní, kaž­dý z nás je ori­gi­nál a i naše smys­ly jsou na růz­né úrov­ni. Mě tyto věci pře­de­vším vel­mi baví a líbí se mi mít na sto­le džbán s vodou, ve kte­ré jsou čer­stvé bylin­ky, ovo­ce, koře­ní... Sama vůně také necí­tím, mám ten pro­blém, že od  malič­ka nemám čich, zkrát­ka mi chy­bí jeden smy­sl. Netuším, jak je to mož­né, léka­ři mi na to vlast­ně nikdy nic neřek­li.  Žít ale člo­věk může i bez toho, i když je samo­zřej­mě vel­mi ochu­zen o vůně, ale také osvo­bo­zen od pachů. Já jsem to při­ja­la jako sou­část sebe.

Kuchařka Domácí nápo­je pro zdra­ví zabí­rá obdo­bí od jara do zimy, hez­ky celý rok nás inspi­ru­je sezón­ním ovo­cem. Chutě jste sbí­ra­la postup­ně celý rok, nebo kuchař­ka vzni­ka­la v men­ším časo­vém roz­sa­hu?

Kniha vzni­ka­la téměř rok. Neměla jsem v šuplí­ku žád­né recep­ty, zkrát­ka jsem zkou­še­la růz­né mož­nos­ti a pře­de­vším jsem to poja­la jako inspi­ra­ci pro čte­ná­ře.

No a nemůžu se neze­ptat. Recept, na kte­rý jsem zatím nemě­la odva­hu. Odšťavněný gre­pfru­it a do něj troš­ku nakrá­je­né cibu­le a hruš­ky, dolí­vá­me pra­me­ni­tou vodou a může­me při­dat cukr… No pane jo, grep a cibu­le, kde toto vznik­lo?

Proč ne? Chtěla jsem i něco neob­vyk­lé­ho pro nebo­jác­né.  Grapefruit pat­ří k mým vel­mi oblí­be­ným dru­hům ovo­ce, milu­ju jeho chuť a jeho pozi­tiv­ní účin­ky pro náš orga­nis­mus jsou, mys­lím, dob­ře zná­mé a cibu­le je pří­rod­ní anti­bi­o­ti­kum, chrá­ní nás před mno­ha nedu­hy. Hruška obsa­hu­je vel­ké množ­ství pří­rod­ních cuk­rů, tak­že dola­dí chuť. Je to hra­ní si s chu­tě­mi, kte­ré nám mohou vyho­vo­vat, nadchnou nás a nebo ne.

Voda je zná­má tím, že do sebe pře­jí­má nejen chu­tě a vůně, ale i ener­gie. Sama to v kni­ze s vel­kou poko­rou a úctou zmi­ňu­je­te. Využíváte Vy sama nějak ener­ge­tic­ky upra­ve­nou vodu pro své zdra­ví?

Vodu vět­ši­nou vní­má­me jako něco oby­čej­né­ho, co tady je pořád a nemu­sí­me to moc řešit, jen oto­čí­me kohout­kem. Před mno­ha lety jsem nara­zi­la na rus­ký doku­ment „Voda“, kte­rý mě vel­mi pře­kva­pil a nadchl. Najednou jsou vodu zača­la vní­mat úpl­ně jinak.  Snažím se s ní ale­spoň v duchu komu­ni­ko­vat a oce­ňo­vat ji.

Od svých dcer jsem dosta­la kara­fu se zla­tým sym­bo­lem kvě­tu živo­ta. Do této kara­fy si dávám vodu, kte­rá se v kara­fě revi­ta­li­zu­je a oži­vu­je ji po dlou­hé ces­tě vodo­vod­ním potrubím, kte­ré je pro vodu vel­mi osla­bu­jí­cí. Prý to bylo vyzkou­še­no v něko­li­ka labo­ra­to­řích, kde vodu foto­gra­fo­va­li stej­ným způ­so­bem  jako Masaru Emoto, kte­rý vodu zkou­mal mno­ho let. Můj muž říká naší vodě v kara­fě „zla­tá voda“.

Je samo­zřej­mě mno­ho jiných mož­nos­tí, jak vodě dodat ener­gii. Každý si může vodu ener­gi­zo­vat pod­le své­ho nej­lep­ší­ho poci­tu.

A kdy­by tedy hud­ba měla nabí­jet vodu pozi­tiv­ní ener­gií… Jakou hud­bu bys­te své nej­ob­lí­be­něj­ší skle­ni­ci vody pouš­tě­la?

Hudba nabí­jí nejen vodu, ale také mně a věřím, že to tak má vět­ši­na lidí. U mne zále­ží na nála­dě a roz­po­lo­že­ní, jakou hud­bu  zrov­na poslou­chám a tím bych se také řídi­la.

K mým nej­ob­lí­be­něj­ším inter­pre­tům pat­ří Zaz, Lara Fabian, Aneta Langerová, Abba, Kamil Střihavka, Václav Neckář, Tomáš Klus a mno­ho dal­ších. Miluji i hud­bu tzv. váž­nou, kte­rá je nabi­tá vel­mi sil­ný­mi ener­gi­e­mi. Mezi mé oblí­be­né skla­da­te­le pat­ří Mozart, Bach, Vivaldi, ale také Dvořák a Smetana, kte­ré­ho jsem si vytáh­la jako matu­rit­ní otáz­ku.

Děkuji za roz­ho­vor a pře­ju hod­ně inspi­ra­ce k dal­ší tvor­bě....


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Loudavé vaření 3
16. ledna 2025Loudavé vaření 3Také máte doma pomalý hrnec, ve kterém vznikají šetrně připravovaná a tedy zdravější jídla, ale chybí vám inspirace, co vařit? Nebo jste si koupili nedávno pomalý hrnec, protože si ho spousta lidí chválí, a teď nevíte,…Vydáno v rubrice: Recenze
Vašek Oboda: Příběh Volnomyšlenkářského Patriota z Frýdku-Místku
11. září 2024Vašek Oboda: Příběh Volnomyšlenkářského Patriota z Frýdku-MístkuVašek Oboda je jedinečný muž s hlubokými kořeny v rodinném dědictví a láskou k přírodě a svobodě. Pochází z Frýdku-Místku, kde vyrůstal obklopen místními tradicemi a hodnotami, které ho formovaly. Celá jeho rodina je silně propojená…Vydáno v rubrice: Reality show
Vašek Kršňák: Cesta od Teplic po Prahu, od kuchyně po psychologii
10. září 2024Vašek Kršňák: Cesta od Teplic po Prahu, od kuchyně po psychologiiVašek Kršňák, rodák z Teplic, je český kuchař, který svou lásku k vaření objevil díky svému otci. Po těžkém dětství a ztrátě otce se rozhodl pro kariéru kuchaře, která ho zavedla až do Prahy. Kromě kuchařského…Vydáno v rubrice: Reality show
Rozhovor s vycházející hvězdou literárního nebe, charismatickou začínající spisovatelkou Janou Šintákovou Michalicovou
8. března 2024Rozhovor s vycházející hvězdou literárního nebe, charismatickou začínající spisovatelkou Janou Šintákovou MichalicovouPřibližně před měsícem jsem měla možnost blíže se seznámit s knihou "Mezi dobrem a zlem" od nadějné autorky, a nebojím se říci i "vycházející hvězdy literárního nebe", Jany Šintákové Michalicové. Tato velmi inspirativní kniha, plná nejen…Vydáno v rubrice: Rozhovory
Rozhovor s novou „literární nadějí“ Ondřejem Kunovským
4. března 2024Rozhovor s novou „literární nadějí“ Ondřejem KunovskýmV poměrně nedávné době se na knižním trhu objevila velmi zajímavá kniha "PROROK a LADY KOSICE" od nadějného mladého tvůrce Ondřeje Kunovského, jež si získala velké publikum čtenářů. Koho si však pod tímto zvučným jménem můžeme…Vydáno v rubrice: Rozhovory
Mezi živly: Animovaný film plný lásky a dobrodružství
15. září 2023Mezi živly: Animovaný film plný lásky a dobrodružstvíMezi živly je animovaný film nejen pro děti, ale i dospělé, jež rozhodně nikoho neurazí, a přitom příjemně zahřeje u srdce. Samotný děj této fantasy pohádky se odehrává na tajuplném místě zvaném "Město živlů", kde vedle…Vydáno v rubrice: Filmové recenze
DoJÍT k sobě
25. dubna 2023DoJÍT k soběDoJÍT k sobě je další motivující kniha od Jarmily Mandžukové, která jak už název vypovídá, se tentokrát zaměřuje na pěší chůzi a její přínos pro zdraví a spokojený život. Sama autorka o sobě prozrazuje, že je…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Bez vody to nejde! Encyklopedie pro školáky
26. února 2023Bez vody to nejde! Encyklopedie pro školákyBez vody bychom tu nebyli. Voda je základem všeho života-bez vody nejde nic. Den za dnem ji potkáváme všude. Pijeme ji, myjeme si v ní ruce a kupujeme věci, ve kterých je skrytá..Tak začíná encyklopedie s…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin
9. března 2022Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravinKniha "FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin" od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let. Publikaci vydalo…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Jóga po celý rok
24. listopadu 2019Jóga po celý rokLeckdo cvičí jógu a mnoho lidí si bez ní už nedokáže přestavit život. Má nejen příznivý účinek na tělo, ale hlavně i na duši, přináší zklidnění, které je v naší hektické společnosti tak potřebné. Autorka ukazuje jógu…Vydáno v rubrice: Recenze knih
ROZHOVOR SE STANO FATULEM, AUTOREM KNIHY „DOTYK DRAKA“
1. července 2019ROZHOVOR SE STANO FATULEM, AUTOREM KNIHY „DOTYK DRAKA“Stano Fatul, kdo to vlastně je? Je to mladý a nadějný literární talent ze Slovenska, který se narodil 28. dubna 1998 v Bratislavě. Spolu se svojí rodinou žije na jejím okraji a v současné době dokončuje…Vydáno v rubrice: Profily osob
Bylinky jako první volba na běžné zdravotní neduhy
16. června 2019Bylinky jako první volba na běžné zdravotní neduhyDnešní svět na nás nakládá vysoké nároky. Musíme být výkonní, neúnavní, rychlí a zvládnout tolik věcí, jak v práci, tak v běžném životě, že občas už toho máme dost a chytneme nějaký bacil a onemocníme. Snad každý sáhne…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Hravé fit recepty, sladké dobroty - Barbora Svobodová
11. května 2019Hravé fit recepty, sladké dobroty - Barbora SvobodováKuchařka se sladkými recepty, je pro všechny vyznávající zdravé stravování, ale i pro ty, který chtějí zhubnout a neví, jak si pochutnat na sladkém dezertu, s minimem kalorií a větší výživovou hodnotou. Kalorie sic u receptů…Vydáno v rubrice: Recenze knih
MODRÁ od MAJY LUNDE
14. dubna 2019MODRÁ od MAJY LUNDEOd spisovatelky Maja Lunde jsem četla již první román "Historie včel", který mě doslova pohltil. Není tedy divu, že jsem si nemohla nechat uniknout ani nový bestseller "Modrá", na který jsem se moc těšila. Hned jak…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Hrajte si a vytvořte si vlastní kosmetiku
18. prosince 2018Hrajte si a vytvořte si vlastní kosmetikuPřírodní kosmetika – kdo by o ní již neslyšel, zvlášť když v poslední době se o ní mluví čím dál častěji? Chcete dát sbohem chemii a vyrobit si vlastní, čistě přírodní kosmetiku a drogerii, u které budete…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Poznejte, jak probíhá spánek a spěte lépe
11. září 2018Poznejte, jak probíhá spánek a spěte lépeV nové knize Spánek: Proč je dobré spát a co dělat, když to nejde, vás autor seznámí s různými informace o spánku. Ano, bude to hlavně teorie, ale je důležité pochopit, jak spánek funguje a mnohdy poté…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,75345 s | počet dotazů: 279 | paměť: 40938 KB. | 27.08.2025 - 16:07:17