Kritiky.cz > Recenze > 10000 př.n.l.

10000 př.n.l.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Vložil anke­rek, 21. Březen 2008 - 10:10

10000 b.c.

Když se řek­ne Roland Emmerich, prv­ní věcí, kte­rá mě ve spo­ji­tos­ti s jeho jmé­nem napad­ne, je Den nezá­vis­los­ti. Už ten­to film by mi sta­čil jako důvod, proč jít do kina na 10 000 let před naším leto­poč­tem, ale tenhle reži­sér má na kon­tě dob­rých fil­mů mno­hem víc…  
Mezi dal­ší Emmerichova díla pat­ří např. Univerzální voják s Jean-Claude Van Dammem, Hvězdná brá­na a nebo veli­ce vlas­te­nec­ký Patriot s Melem Gibsonem. Tento výčet sním­ků, kte­rý doka­zu­je, že se jed­ná o výji­meč­né­ho reži­sé­ra, mě donu­til se oprav­du pře­ve­li­ce těšit na jeho nový sní­mek. No, a jest­li dopa­dl tak dob­ře jako před­cho­zí fil­my, to se dozví­te v naší recen­zi.

Do rolí hlav­ních hrdi­nů si Emmerich vybral poměr­ně nezná­mé tvá­ře, což je jedi­ně dob­ře. Popravdě, já bych nechtěl v 10 000 let př.n.l sle­do­vat pobí­ha­jí­cí­ho půl­tu­no­vé­ho Stevena Segala či Willa Smithe, kte­rý by si z toho zase udě­lal dal­ší Já, Legendu, jenom o pár tisíc let dří­ve. Čím méně zná­mých her­ců, tím lépe. Alespoň v tomhle pří­pa­dě. A tak za zmín­ku sto­jí jenom Omar Sharif, kte­rý se zde ujal role vypra­vě­če a Cliff Curtis (Pán velryb, Fontána, Sunshine), jenž ve fil­mu hra­je jed­no­ho z pra­vě­kých lidí.
Mne ale stej­ně úpl­ně nej­víc zau­ja­la hereč­ka Camilla Belle, kte­rá je sice úpl­ně nezná­má, ale zato pře­krás­ná. Musím uznat, že takhle krás­nou pra­vě­kou ženu jsem si ani ve snu nepřed­sta­vo­val. Mimochodem, oni tak nějak všich­ni ve fil­mu půso­bí, jako kdy­by si z Beverly Hills odsko­či­li stro­jem času do pra­vě­ku. Prakticky nikdo tam nevzbu­zu­je dojem, že by do té doby pat­řil, a to je jeden z mno­ha nedo­stat­ků a nelo­gič­nos­tí v tom­to fil­mu. A že tu je těch nelo­gič­nos­tí požeh­na­ně.

Kdyby se za ně roz­dá­va­li ceny na Oscarech, věřím, že ten­to film by byl zajis­té prv­ní. Ale to už zase pře­bí­hám, k tomu vše­mu se ješ­tě dosta­ne­me. Pojďme se podí­vat na to, o čem tenhle film vlast­ně je. Takže, zce­la pře­kva­pi­vě se ode­hrá­vá 10 000 let před naším leto­poč­tem, ale neče­kej­te žád­ná his­to­ric­ká fak­ta, tohle je pou­ze Emmerichova fan­ta­zie.
Hodně buj­ná fan­ta­zie, musím podotknout. Jednoho dne ke kme­nu Jagalů, lov­ců maca­lů či tak nějak podob­ně (od teď mamu­tů), done­sou malou mod­ro­o­kou hol­čič­ku, kte­rou našli poblíž její zavraž­dě­né mat­ky. Místní věd­ma před­po­ví, že onu hol­čič­ku k nim do kme­ne sesla­li samot­ní bozi, aby ochrá­ni­la jejich kmen před čtyř­no­hý­mi démo­ny. Což byli jezd­ci na koni, ale pro­to­že tenhle kmen žád­né jiné zví­ře než mamu­ta v živo­tě nevi­děl, tak si své budou­cí trýzni­te­le pojme­no­val takhle.

Vědma pro­ro­ko­va­la, že v době posled­ní­ho lovu ten, kte­rý pro­bod­ne mamu­to­vi srd­ce, vez­me si onu dívči­nu za svou prá­vo­plat­nou ženu a zís­ká vele­ní nad kme­nem Jagalů. To vše z povzdá­lí sle­du­je malý klu­či­na, kte­rý se na prv­ní pohled do mod­ro­o­ké díven­ky zami­lu­je. A jak to tak vypa­dá, ani on jí není lhos­tej­ný. Otec toho­to klu­či­ny, sou­čas­ný vlád­ce kme­ne a nej­lep­ší lovec, se ale roz­hod­ne, že zabrá­ní čtyř­no­hým démo­nům dobýt jeho ves­ni­ci, a jed­no­ho dne večer odchá­zí z kme­ne pryč. To řek­ne pou­ze své­mu nej­lep­ší­mu pří­te­li, kte­ré­mu krom posta­rá­ní se o své­ho syna pře­dá i bílý oštěp, jehož vlast­ník se stá­vá vůd­cem kme­ne.
Před odcho­dem ješ­tě poprosí své­ho pří­te­le, aby niko­mu neřekl, proč odchá­zí, z oba­vy, že by ho vět­ši­na mužů z kme­ne násle­do­va­la. A tak ho všich­ni mají za zba­běl­ce, což dáva­jí „vyžrat“ jeho syno­vi. Hlavně tedy jeden kluk v jeho věku, kte­rý, jak se zdá, má ty nej­lep­ší před­po­kla­dy stát se budou­cím vůd­cem. D´Lehovi pře­zdí­va­né­mu „syn zba­běl­ce“ je to ale jed­no, pro­to­že on žije jen pro svou mod­ro­o­kou lás­ku. O něko­lik let poz­dě­ji nastá­vá den posled­ní­ho lovu. Nastal čas pře­dat vele­ní ves­ni­ce něko­mu mlad­ší­mu a zdat­něj­ší­mu. Ten, kdo pro­bod­ne srd­ce mamu­ta, zís­ká­vá vše. Všichni oče­ká­va­jí, že tím budou­cím vůd­cem nebu­de nikdo jiný než D´Lehův úhlav­ní nepří­tel Ka´Ren.

Všichni s hes­lem „Lovíme jako jeden muž“ se tedy vydá­va­jí ulo­vit mamu­ta. Řeknu vám, že jsem se divil, jak moh­li lov­ci tako­vou dobu pře­žít a že už dáv­no nevy­mře­li hla­dy. Je sice mož­né, že všich­ni lovi­li jako jeden muž, ale jako muž, kte­rý to dělá popr­vé v živo­tě. Zde si máme mož­nost také popr­vé všim­nout zpra­co­vá­ní mamu­tů, kte­ré je na film s tak vyso­kým roz­poč­tem oprav­du hroz­né. I v Putování za dino­sau­ry na kaná­lu Discovery byli pra­vě­cí tvo­ro­vé zpra­co­vá­ni mno­hem lépe než zdej­ší mamu­ti.
A to není všech­no. Představte si, že se lov­ci roz­hod­nou ulo­vit mamu­ta do sítě. Úplně pře­kva­pi­vě se něko­li­ka­tu­no­vé zví­ře ze sítě dosta­ne a táh­ne ji za sebou spo­leč­ně s D´Lehem a Ka´Renem. Ka´Ren to vzdá, ale D´Leh se nemů­že pus­tit, pro­to­že se mu ruka neši­kov­ně zaklí­ni­la do sítě. Náhle se mamut zasta­ví a roz­hod­ne se si to s D´Lehem roz­dat na férov­ku. Nešťastnou náho­dou mamut spáchá hara­ki­ri a D´Lah, prav­da tro­chu nefé­ro­vě, vyhrá­vá. Stal se vůd­cem kme­ne a najed­nou ho všich­ni měli rádi.

Ani Ka´Renemovi nijak zvlášť neva­di­lo, že se D´Lah stal jeho nad­ří­ze­ným. Modrooká díven­ka, teď už mno­hem vět­ší pra­vě­ká top­mo­del­ka, byla taky napros­to spo­ko­je­ná, že člo­věk, se kte­rým si sem tam vrz­ne, je nej­vět­ší oblí­be­nec. Ale D´Laha dostih­lo něco, co neče­kal. Svědomí. A tak se dob­ro­vol­ně vzdal vůd­cov­ství i své lás­ky, kte­rá to jak­si nemoh­la pocho­pit, a já spo­leč­ně s ní také ne.
Nakonec bylo ale stej­ně úpl­ně jed­no, kdo zís­ká bílou hůl, pro­to­že do ves­ni­ce dora­zi­li jezd­ci, kte­ří při­je­li rekru­to­vat nové otro­ky do své­ho sta­ro­vě­ké­ho kon­cen­t­rač­ní­ho tábo­ra. Pár lidí si odved­li s sebou a jako na potvo­ru zrov­na i mod­ro­o­kou krás­ku. Ostatní ve ves­ni­ci necha­li žít, aby si za pár let měli zase pro koho při­jet. Až tak hod­ní byli. A kdy­by si neod­ved­li onu dív­ku, asi by si žili ve svém tábo­ře spo­ko­je­ně až na věky věků.

D´Lah se roz­ho­dl, že takhle to teda nene­chá a že nikdo mu nebu­de brát to, co je prá­vem jeho. Vydá se na dob­ro­druž­nou ces­tu, na jejímž kon­ci čeká na záchra­nu jeho jedi­ná lás­ka. Víc pro­zra­zo­vat nebu­du. Pojďme si teď říct, jaký tedy film je a co mě na něm tolik trá­pi­lo. Pokud jste z trai­le­ru naby­li dojmu, že se jed­ná o ryze akč­ní podí­va­nou s napros­to úchvat­ný­mi digi­tál­ní­mi efek­ty, tak na to rov­nou zapo­meň­te. Akce je zde pomá­lu a ta, kte­rá tu je, nesto­jí ani za řeč. Vezměme si tře­ba šav­lo­zubé­ho tyg­ra, kte­rý se v trai­le­ru také obje­vil. Tak nějak naiv­ně jsem si mys­lel, ze se s ním ve fil­mu bude bojo­vat. Nebude.
Kdyby tam vlast­ně ani nebyl, tak by to vyšlo úpl­ně nastej­no. Objeví se jenom pro­to, aby mohl D´Laha oču­chat a tím potvr­dit jed­nu z mno­ha legend, kte­rý­mi je film doslo­va pro­špi­ko­va­ný. Konkrétně pod­le této legen­dy člo­věk, kte­rý mlu­ví s tygrem, dove­de jeden domo­ro­dý lid k vítěz­ství nad jejich nepřá­te­li. Díky tomu­to rádo­by zna­me­ní si D´laha za své­ho gene­rá­la zvo­lí jaký­si domo­ro­dý kmen křo­vá­ků, kte­rý má dal­ší kama­rá­dy křo­vá­ky, jež mají, a to se podrž­te, dal­ší kama­rá­dy křo­vá­ky. A tak D´Lah sjed­no­tí asi sto vojá­ků křo­vá­ků, kte­ří mu mají pomo­ci zni­čit čtyř­no­hé démo­ny a osvo­bo­dit jeho pří­tel­ky­ni.

Už jsem říkal, že ona je váž­ně kus? Asi jo. 🙂 Každopádně, nebýt tam jí, tak jsem to asi ani nedo­kou­kal. Zarážející ale je, že ti vojá­ci, kte­ré shro­máž­dí, jsou v tomhle fil­mu tak nějak navíc. Vlastně mi při­pa­da­lo, že s ním jdou k pev­nos­ti, k pra­vě­ké­mu kon­ce­t­rá­ku, jenom pro­to, aby si při ces­tě měl s kým poví­dat. Úplně super je, že pod­le křo­vá­ků pou­ží­va­jí čtyř­no­zí démo­ni k pře­pra­vě do své pev­nos­ti obří ptá­ky. „Že by pou­ží­va­li v té době k pře­pra­vě věz­ňů leta­dlo,“ řek­ne­te si. Či si snad ocho­či­li pte­ro­dak­ty­ly? Ne, ani jed­no. Obřími ptá­ky jsou totiž ve sku­teč­nos­ti lodě.
Pokud jste zce­la logic­ky oče­ká­va­li, že vozí věz­ně na něja­ký ost­rov, kam se jinak nedá dostat, tak na to zapo­meň­te. Jenom je vezou po tako­vé malé říč­ce, kam se dá prak­tic­ky úpl­ně v poho­dě dojít pěš­ky. Jenže před D´Lahem teď sto­jí obrov­ské dile­ma. Půjdeme podél říč­ky, což sice tro­chu trvá, ale máme sto­pro­cent­ní šan­ci, že se k pev­nos­ti dosta­ne­me, či vez­me­me celou armá­du a poku­sí­me se ji pro­vést pochyb­nou ces­tou skrz píseč­né duny, kde je dese­ti­pro­cent­ní šan­ce, že neu­mře­me žíz­ní a hla­dy a dosta­ne­me se k oné pev­nos­ti? Co si asi vybe­re, ptá­te se mě? Radši se ani neptej­te…

Ještě lep­ší bylo, že se všich­ni křo­vá­ci seřa­di­li podél oné říč­ky, odkud prá­vě vyjíž­dě­li lodě, a řva­li na své une­se­né přá­te­le, i když říč­ka byla prak­tic­ky tak úzká, že moh­li na lodě klid­ně naská­kat. A nebo (omlou­vám se, ale mě to děs­ně baví) si před­stav­te pev­nost, ve kte­ré je dej­me tomu tisíc otro­ků. Z jed­né stra­ny je obklo­pe­na řekou a z dru­hé pouš­tí. Určitě si mys­lí­te, to bude asi těž­ké se do tako­vé pev­nos­ti dostat. To jsem si říkal taky.
D´Lah a jeho přá­te­lé se dovnitř a ven dostá­va­li úpl­ně stej­ně, jako kdy­by se jed­na­lo o are­ál obchod­ní­ho řetěz­ce Hypernova. A to dokon­ce i přes­to, že nepřá­te­lé zjis­ti­li, že se někdo dostal dovnitř a zabil jim hlíd­ku­jí­cí­ho kama­rá­da. Žádné povo­lá­ní vět­ší­ho počtu strá­ží se neko­na­lo a já dokon­ce sil­ně pochy­bu­ji, že tam více strá­ží bylo, pro­to­že mi při­pa­da­lo, že celý obří kom­plex hlí­da­lo tak dva­cet lidí. Navíc, otro­ci byli v tako­vé pře­si­le, že by se odtam­tud dosta­li hned, jak je při­vez­li. Ještě, že byli tak hlou­pí a mys­le­li si, že pra­cu­jí pro boha a že v pří­pa­dě útě­ku by je nemi­nul kru­tý trest.

Tolik nelo­gič­nos­tí v jed­nom fil­mu jsem váž­ně ješ­tě nevi­děl. Kdybych je chtěl všech­ny vyjme­no­vat, musel bych napsat román na pokra­čo­vá­ní, a tolik pro­sto­ru bohu­dík nemám. Celému fil­mu chy­bí pořád­ná akce. Digitální efek­ty jsou směš­né. Pochopil bych, kdy­by to dáva­li na Hallmarku, ale dát to do kina a ješ­tě za to chtít pení­ze, to je ostuda.
Odmyslím-li si akč­ní scé­ny, zbu­de mi roman­tic­ké puto­vá­ní za záchra­nou milo­va­né dív­ky. Na kon­ci fil­mu mož­ná i něja­ká ta roman­tic­ká dušič­ka zaplá­če, i když tedy nevím, co by roman­tic­ká dušič­ka děla­la na fil­mu, kte­rý z nepo­cho­pi­tel­ných důvo­du sli­bu­je akč­ní podí­va­nou.

Doporučuji Vám počkat si pár let, až tenhle film pobě­ží v tele­vi­zi a s peně­zi, kte­ré bys­te inves­to­va­li za ten­to film, si radě­ji zajdě­te do něja­ké hospůd­ky na pivo. Věřte mi, udě­lá­te mno­hem líp. Emmerichu, popr­vé jsi mne oprav­du zkla­mal.

Průměr:
Select rating

Blbosr

Nic moc

Ujde

Dobrý

Výborný

Průměr: 5 (2 votes)

10000 př.n.l.
Recenze


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Marta Davouze: Vypadni z mýho života!9. prosince 2015 Marta Davouze: Vypadni z mýho života! Román Marty Davouze s názvem Vypadni z mýho života! vyniká zajímavým skloubením autorčiných vzpomínek na dětství a následné ztráty iluzí v nevydařeném manželství na pozadí významných […] Posted in Recenze knih
  • PF 2022 31. prosince 2021 PF 2022  Chtěl bych tímto popřát všem hororovým nadšencům vše nejlepší do Nového roku 2022. Zároveň vám poděkovat za vaší přízeň, kterou neustále projevujete návštěvou mého blogu a je vás […] Posted in Horory
  • Gustík Smutník a kradač lidí - kniha16. července 2017 Gustík Smutník a kradač lidí - kniha Gustík Smutník je malý kluk, který žije ve strašidelném černém domě a jeho sousedé ho považují za nejnešťastnějšího chlapce na světě. Nikdo se s ním nepřátelí, nikdo nechodí na návštěvu, […] Posted in Recenze knih
  • Zombik – 718. dubna 2019 Zombik – 71 Posted in Komiks
  • Dopisy ztraceným – Brigid Kemmerer21. prosince 2020 Dopisy ztraceným – Brigid Kemmerer Zdravím všechny své báječné čtenáře u nového článku! Začínám mít pocit, že mi už dnešní doba začíná dost lézt na mozek. Celé dny pouze jen pracuji nebo čtu, nic mezi tím. Blogu se opět […] Posted in Recenze knih
  • Diktátor - První mluvený film Charlieho Chaplina19. února 2021 Diktátor - První mluvený film Charlieho Chaplina „Příběh se odehrává mezi dvěma světovými válkami, kdy se šílenství utrhlo ze řetězu, svoboda svěsila hlavu a lidskost byla tak trochu odkopnuta,“ praví úvodní titulky Diktátora, prvního […] Posted in Filmová klasika
  • #DP104: Giant-Size X-Men: Fantomex27. října 2020 #DP104: Giant-Size X-Men: Fantomex Autorem článku je Daniel Palička.Scénář: Jonathan Hickman Kresba: Rod Reis Díky "eisnerovské mánii" na Comics Blogu, kterou již naštěstí máme úspěšně za sebou, se vydání recenzí […] Posted in Recenze komiksů
  • Hallowed Ground (2007) 4. ledna 2014 Hallowed Ground (2007) Její příjezd byl přeurčen, aneb další kukuřičné pole, strašák a fanatičtí vidláci… Liz je nucena kvůli poruše svého auta sjet z hlavní silnice a zastavit v malém […] Posted in Horory
  • Shogun Total War7. října 2019 Shogun Total War Shogun Total War1. června 1530Milý deníčku, jmenuji se…..nějaké šílené japonské jméno, ale to není podstatné. Jsem velitelem takového jednoho krásného klanu, máme jméno…..šílené japonské […] Posted in Retro games
  • Nymfomanka, druhá část (Nymphomaniac vol. 2) 201313. ledna 2014 Nymfomanka, druhá část (Nymphomaniac vol. 2) 2013 Druhá část Nymfomanky Larse von Triera je v podstatě tím samým, co byla ta první, takže by o ní platilo zhruba to samé, co jsem napsal zde. Jedná se tak v podstatě o jeden film rozpůlený - […] Posted in Filmové recenze

Tento článek napsal redaktor již zaniklého webu PlayAll.cz
Na Kritiky.cz umístěno se svolením majitele webu v době uveřejnění článku.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,63440 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72080 KB. | 01.05.2024 - 20:53:12