Kritiky.cz > Domácí rady > Krtkův dort zdravě

Krtkův dort zdravě

2019 02 14 18 16 23n
2019 02 14 18 16 23n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Krtkův dort je můj oblí­be­ný. Nejprve u nás začal ten z kra­bi­ce, pak jsme pře­sed­la­li na pocti­vý domá­cí, kte­rý je plný sme­ta­ny a cuk­ru a nako­nec jsem se dosta­la k parád­ní­mu recep­tu – bez mlé­ka, bez bílé­ho cuk­ru a bez pše­nič­né mou­ky. A chu­ťo­vě je ješ­tě lep­ší jak ori­gi­nál. Takový dort se pak jí s klid­ným svě­do­mím, no neber­te to!

Ingredience

Suchá část

  • 350 g hlad­ké špal­do­vé mou­ky
  • 240 g koko­so­vé­ho cuk­ru
  • Špetka vanil­ko­vých semí­nek
  • 80 g holand­ské­ho kakaa
  • 2 lžič­ky jed­lé sody
  • 1 lžič­ka kyp­ří­cí­ho práš­ku
  • Špetka soli

Mokrá část

  • 380 g jableč­né­ho pyré (podus­te chvil­ku olou­pa­ná a nakrá­je­ná jablíč­ka s tro­chou vody a roz­mi­xuj­te tyčo­vým mixé­rem)
  • 400 ml rost­lin­né­ho mlé­ka
  • 130 ml stu­de­né kávy
  • 150 ml řep­ko­vé­ho ole­je
  • 2 lžič­ky jableč­né­ho octa

Náplň

  • 800 ml vychla­ze­né­ho koko­so­vé­ho mlé­ka (dej­te ple­chov­ky na 24 hodin do led­ni­ce nebo na 4 hodi­ny do mra­zá­ku, aby se oddě­li­la voda a koko­so­vý tuk)
  • 2 lží­ce mouč­ko­vé­ho cuk­ru (tyčo­vým mixé­rem roz­mi­xuj­te třti­no­vý nebo koko­so­vý cukr)
  • 100 g hoř­ké čoko­lá­dy
  • 3 zra­lé baná­ny

Postup

Rozehřejeme si trou­bu na 180 stup­ňů a vyma­že­me dor­to­vou for­mu koko­so­vým ole­jem.

Veškeré ingre­di­en­ce ze suché čás­ti smí­chá­me dohro­ma­dy v jed­né míse. Ve dru­hé míse pro­mí­chá­me mok­ré ingre­di­en­ce – vzniklou směs pak poma­lu vmí­chá­me k suchým ingre­di­en­cím.  Vznikne nám hlad­ké těs­to, kte­ré vli­je­me do dor­to­vé for­my a dáme na 50 minut péct. Zkusíme špej­lí, jest­li je těs­to hoto­vé – špej­le by po vyn­dá­ní měla být suchá. Korpus nechá­me úpl­ně vychlad­nout.

Korpus vydla­be­me vid­lič­kou tak, aby nám vznik­la mis­ka s při­bliž­ně cen­ti­me­t­ro­vým okra­jem. Zbylé drob­ky odklá­dá­me do mis­ky ved­le.

Vytvoříme si rost­lin­nou šle­hač­ku. Vyndáme nachla­ze­né ple­chov­ky a oddě­lí­me do mis­ky tuhou část od koko­so­vé vody (vodu pak může­me vypít nebo pou­žít do smo­o­thie). Vezmeme mixér a koko­so­vý krém šle­há­me nej­pr­ve na malé otáč­ky, pak při­dá­me, dokud nevznik­ne kré­mo­vá kon­zis­ten­ce. Vmícháme mouč­ko­vý cukr a hoř­kou čoko­lá­du, kte­rou jsme nase­ka­li na malé kous­ky.

Banány podél­ně roz­půlí­me a pokla­de­me je řezem dolů do vydla­ba­né­ho kor­pu­su. Potřeme je koko­so­vým kré­mem a celý vršek posy­pe­me nadro­be­ným vydla­ba­ným kor­pu­sem. Vznikne nám tak hezká krtčí hro­mád­ka. Dort nechá­me vychla­dit na pár hodin v led­ni­ci a může­me si pochut­ná­vat.


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...
Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,47035 s | počet dotazů: 264 | paměť: 72001 KB. | 04.05.2024 - 05:18:31