Kritiky.cz > Recenze knih > Lahodně s Ellou/Lahodně s Ellou každý den

Lahodně s Ellou/Lahodně s Ellou každý den

EllaKomplet 1
EllaKomplet 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Jídelníček a jíd­lo obec­ně tvo­ří jed­nu z nej­dů­le­ži­těj­ších základ­ních lid­ských potřeb. Snídaně, sva­či­na, oběd, sva­či­na, veče­ře. V živo­tě běž­né­ho člo­vě­ka je jíd­lo na tako­vém­to den­ním pořád­ku. A logic­ky – když se s ním setká­vá­me takhle čas­to a výsled­ný pokrm kon­zu­mu­je­me, měli bychom se zamys­let také nad tím, co vůbec jíme. Často slý­chám názo­ry typu: „co je na mé sní­da­ni špat­né­ho? Vždyť je zdra­vá!“ A to dotyč­ný prá­vě dojedl housku se sýro­vou poma­zán­kou, šun­kou a zapil to skle­ni­cí pome­ran­čo­vé­ho džu­su. Prosím, zapo­meň­te na stra­vo­va­cí návy­ky, kte­ré máte zaži­té, v naší spo­leč­nos­ti pře­vlá­da­jí­cí po něko­lik let. Zkuste se zamys­let nad tím, co doo­prav­dy jíte. Je sku­teč­ně pome­ran­čo­vý džus z pome­ran­čů? Proč bychom měli jíst maso a mléč­né pro­duk­ty? Co je pro nás, jakož­to dopo­sud nej­in­te­li­gent­něj­ší bytos­ti, při­ro­ze­né? Po čem se cítí­me dob­ře? Na všech­ny tyto myš­len­ky mě svý­mi kni­ha­mi při­ved­la jed­na fan­tas­tic­ká oso­ba a tou není nikdo jiný než brit­ka Ella Woodward. Změnila mi život k nepo­zná­ní a já se nyní cítím o sto pro­cent lépe – jsem šťast­něj­ší, z jíd­la mám labuž­nic­ký poži­tek, doká­žu si pokr­my a jejich pří­pra­vu uží­vat, necí­tím se po nich pře­plá­ca­ná a jsem po jíd­le schop­ná něja­ké akti­vi­ty (např. běhu), aniž bych se cíti­la špat­ně a můj žalu­dek byl těž­ký. Mám mno­hem více ener­gie, ale pře­de­vším lep­ší pocit ze sebe, pro­to­že vím, že tím­to dělám něco pro sebe! Zároveň se toto zdra­vé stra­vo­vá­ní, pro něko­ho nepo­cho­pi­tel­né, sta­lo vel­mi pod­stat­nou sou­čás­tí mého živo­ta a jsem si jis­tá, že není lep­ší mož­nost, jak se stra­vo­vat lépe. A v čem že je to kouz­lo? To vám pro­zra­dím za oka­mžik.

Přestože tohle má být recen­ze (a taky že je! nebo aspoň už začí­ná být…), neod­pus­ti­la jsem si na úvod tako­vé­hle zamyš­le­ní, pro­to­že je nesmír­ně důle­ži­té, aby lidé zača­li pře­mýš­let o tom, čím vyži­vu­jí své tělo, a zda je to správ­né.

Ale nyní se již vrh­ne­me na nyněj­ší mé dva pokla­dy, miláč­ky, kte­ré z rukou pouš­tím veli­ce nera­da! A tím jsou kuchař­ky „Lahodně s Ellou“ a „Lahodně s Ellou kaž­dý den“. Obě kni­hy vyda­lo nakla­da­tel­ství Omega a dru­hý díl – tedy „Lahodně s Ellou kaž­dý den“- měl svou pre­mi­é­ru tepr­ve nedáv­no, tak­že v knih­ku­pec­tvích je najde­te jak mezi novin­ka­mi, tak i best­selle­ry.

Abych uved­la vše do pořád­ku a pro ty z vás, kte­ří ješ­tě tápe­te a abso­lut­ně nechá­pe­te, co se vám tady sna­žím nazna­čit, mám vysvět­le­ní a potřeb­né infor­ma­ce. Ella Woodward na svůj níz­ký věk toho doká­za­la už spous­tu: vyda­la dvě vel­mi úspěš­né kni­hy, kte­ré mno­ho lidí inspi­ro­va­ly, někte­rým změ­ni­ly život. Ella je autor­kou neo­ce­ni­tel­ných recep­tů, kte­ré se skrý­va­jí uvnitř knih a kte­ré nás napl­ňu­jí ener­gií, zdra­vý­mi slož­ka­mi, vita­mí­ny a vše­mi dal­ší­mi lát­ka­mi, kte­ré potře­bu­je­me. Vaření pod­le Elly před­sta­vu­je pro něko­ho napros­to nezná­mé a nepro­bá­da­né úze­mí gastro­no­mie a věřím, že spous­ta lidí nevě­ří, že z cuke­ty jsou udě­lat výbor­né těs­to­vi­ny, z batá­tů (slad­kých bram­bor) je mož­né upéct neza­po­me­nu­tel­né brow­nies a ze zele­né­ho avo­ká­da vytvo­řit bom­bas­tic­kou čoko­lá­do­vou pěnu.

Všechny recep­ty v kni­hách jsou při­ro­ze­né, vegan­ské – tak­že tedy bez masa, mléč­ných výrob­ků, vajec, ryb. Dále jsou bezlep­ko­vé a záro­veň neob­sa­hu­jí rafi­no­va­ný cukr a gene­tic­ky modi­fi­ko­va­né potra­vi­ny. Tento způ­sob stra­vo­vá­ní je zalo­že­ný na rost­li­nách a nezpra­co­va­ných a tím pádem pro naše tělo nej­pro­spěš­něj­ších potra­vi­nách. Někdo si jis­tě říká: „A co tedy vlast­ně jako jí?“ Odpověď je jed­no­du­chá: jakmi­le se jed­nou odpro­s­tí­te od zaži­tých stra­vo­va­cích návy­ků a odvá­ží­te se zku­sit jíd­la rost­lin­né­ho půvo­du, ote­vře se vám brá­na do nebes. Alespoň tak jsem to měla já. Zjistíte, že je tolik jiných mož­nos­tí, že si potom na něja­ký kla­sic­ký koláč ani nevzpo­me­ne­te, jeli­kož víte, že dob­ro­ty si může­te při­pra­vit stá­le sami, ale mno­hem zdra­věj­ší, pro­spěš­něj­ší, cel­ko­vě lep­ší! A abych byla kon­krét­něj­ší: mezi základ­ní suro­vi­ny v kuchy­ni pod­le Elly pat­ří dosta­tek obi­lo­vin, ovo­ce, zele­ni­ny, oře­chů, semí­nek a luš­tě­nin. A věř­te mi, že tím se dají vytvo­řit divy!

Nevím, jak se mi to daří, ale po celou dobu od knih samot­ných odbí­hám. Já bych totiž o stra­vo­vá­ní doká­za­la mlu­vit a psát do neko­neč­na (to jste jis­tě zazna­me­na­li). Co se týče knih, po gra­fic­ké strán­ce jsou úžas­né – svý­mi foto­gra­fie­mi s famóz­ní­mi pokr­my ihned upou­ta­jí pozor­nost a na kni­hu je jen radost pohle­dět. Myslím to napros­to váž­ně, jeli­kož já jsem schop­ná tře­ba jen dvě hodi­ny sedět, lis­to­vat, čer­pat inspi­ra­ci a nechat se uná­šet úžas­ný­mi recep­ty, myš­len­ka­mi a rada­mi. Pokud máte sta­rost, zda dru­há kuchař­ka není něja­ké pokra­čo­vá­ní, kte­ré by nava­zo­va­lo na před­cho­zí titul, tak se nemá­te čeho obá­vat. Sama jsem nejdří­ve „pře­čet­la“ dru­hý díl a až pak prv­ní. Každá kni­ha je kon­ci­po­va­ná tak, aby i abso­lut­ní nezna­lec vše pocho­pil. Tudíž ze začát­ku nás Ella sezná­mí se svým pří­bě­hem, kte­rý je vel­mi zají­ma­vý, jeli­kož nám pro­zra­dí, co ji vlast­ně při­mě­lo k tomu­to stra­vo­vá­ní. Protože, jak ona sama při­zná­vá: čoko­lá­dy a cukr byl u ní na den­ním pořád­ku, stej­ně jako ostat­ní nezdra­vá jíd­la. Na ovo­ce a zele­ni­nu říka­la fuj, obi­lo­vi­ny jako qui­nou a pohan­ku ani nezna­la a o něja­kých luš­tě­ni­nách už vůbec nemoh­la být řeč. Ale Ella prak­tic­ky ze dne na den změ­ni­la své stra­vo­vá­ní a potom se pro ní tato nepří­jem­nost změ­ni­la v život­ní poslá­ní a zába­vu, kte­rá ji napl­ňu­je. Dotáhla to dokon­ce tak dale­ko, že má v Londýně svou restau­ra­ci The Mae Deli, píše tře­tí kni­hu (jupí, juchů!), nově spo­lu­pra­cu­je s pří­rod­ní kos­me­tic­kou znač­kou na výro­bě vlast­ních pří­prav­ků a také dosta­la do pro­de­je své ener­gic­ké kou­le – a to do nor­mál­ních super­mar­ke­tů – ale­spoň co se Velké Británie týče.

V kni­hách jsou úžas­né recep­ty, o tom není pochyb. Již mno­ho jsem jich vyzkou­še­la a mohu potvr­dit, že jsou jed­ny z nej­lep­ších, jaké jsem kdy zkou­še­la. A to je jí celá rodi­na, kte­rá vůbec není zvyk­lá na obdob­né věci. Jak Ella říká – nic by nemě­lo jít nási­lím, měli bychom jíst to, co nám dělá dob­ře a po čem tou­ží­me. Máte chuť na čoko­lá­do­vý muf­fin? Dopřejte si ho! Proč ne, pokud vás udě­lá šťast­něj­ším! Máte hlad? Tak si dej­te něco dob­ré­ho! Ale pokud nemá­te, tak proč do sebe zby­teč­ně ládo­vat něco jiné­ho, když za hodin­ku nás čeká veče­ře? Ella mě nau­či­la takhle pře­mýš­let a já bych ji za všech­no jed­nou chtě­la podě­ko­vat, pro­to­že je nesku­teč­né, jakým smě­rem ona popo­str­či­la můj život!

Ale vrá­tí­me se ke kni­hám, oprav­du! Přeci jen bych pár výtek měla, ale jde pou­ze a jenom o sty­lis­ti­ku a korek­tu­ru, tudíž o prá­ci nakla­da­tel­ství. Překlad je vět­ši­nou v pořád­ku, ale občas něja­ký odsta­vec nedá­val žád­ný smy­sl. Nějaké věty si doslo­va pro­ti­ře­čí a já jsem si po čase zvyk­la a necha­la to být. Ale vzhle­dem k tomu, že v kni­ze je tako­vé mini­mum kla­sic­ké­ho tex­tu, moh­lo by příš­tě nakla­da­tel­ství udě­lat peč­li­věj­ší korek­tu­ru. Ale to se s dru­hým dílem mno­hem zlep­ši­lo, a něja­ké závrat­né nesmys­ly tam už naštěs­tí nejsou (že by pona­u­če­ní?). Nyní jsem si vzpo­mně­la, že bych pře­ci jen Elle a její­mu týmu moh­la něco vytknout! A to, že přes pře­nád­her­né fot­ky, kte­ré jen vybí­zí k jídlu, jich v kni­ze byl občas… nedo­sta­tek. Ale tak to úpl­ně není – téměř na kaž­dé stra­ně je foto­gra­fie září­cí vše­mi barva­mi a odstí­ny před­sta­vu­jí­cí úžas­ně vypa­da­jí­cí jíd­lo. Ale záro­veň se čas­to najde více recep­tů, u kte­rých není fot­ka. Jistě, u jed­no­du­ché zape­če­né zele­ni­ny nemu­sí být fot­ka – kaž­dý ví, o co se jed­ná. Proti tomu nic nemám. Ale u něja­kých méně zná­mým kom­bi­na­cí a pokr­mů by fot­ka měla být, a to mi chy­bě­lo. Takže si mys­lím, že mís­to vel­ké­ho množ­ství zby­teč­něj­ších fotek (tím mys­lím např. fot­ka jen samot­né syro­vé zele­ni­ny apod.), by neuško­di­lo se zamě­řit více na výsle­dek. Ale opět je tato chy­bič­ka tak nepa­tr­ná, že si to mož­ná ani neu­vě­do­mí­te. A při­jde mi, že s kaž­dým dílem je to lep­ší a lep­ší, jeli­kož v dru­hé kuchař­ce už je fot­ka téměř u kaž­dé­ho recep­tu a co jsem sly­še­la, ve tře­tím dílu by tomu tak mělo být – tzn. jeden recept=minimálně jed­na fot­ka, což je úžas­né a já se oprav­du nemůžu dočkat, až tře­tí díl spat­ří svět­lo svě­ta!

Jak jste jis­tě pozna­li, pro mě je Lahodně s Ellou k neza­pla­ce­ní. O Elle se zmi­ňu­ji kaž­dé­mu, kdo o to jeví jen nepa­tr­ný zájem, pro­to­že zatím všech­ny její recep­ty, kte­ré jsem vyzkou­še­la, mě a mé přá­te­le nadchly a můžu potvr­dit, že jsem zatím nepo­tka­la niko­ho, koho by Lahodně s Ellou ale­spoň neza­u­ja­lo. Většina je maxi­mál­ně nad­še­ná z toho­to nové­ho obje­vu. Protože proč neva­řit zdra­vě­ji, úspor­ně, hra­vě a tak, aby nám chut­na­lo? A ješ­tě za mini­mum času a lahod­ně? S Ellou to jde, a věř­te mi, že lahod­ně!

Nemůžu jinak než dopo­ru­čit!


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Zombex (2013) 17. října 2021 Zombex (2013) Obyvatelé New Orleans se po hurikánu ocitají v dalším průšvihu. Tentokrát musí čelit zombie apokalypse…Obyvatelé New Orleans se ještě nestačili vzpamatovat […] Posted in Horory
  • 96 hodin: Zúčtování | Tak3n [40%] 26. ledna 2015 96 hodin: Zúčtování | Tak3n [40%] Málokdy jsem velice agresivní vůči samotným tvůrcům. Samozřejmě, jsou tu exoti jako Uwe Boll a jemu podobní, nicméně u nich to je většinou o jedné dvou šancích, které dostanou, než si […] Posted in Filmové recenze
  • Hugo a jeho velký objev  (50%)15. února 2012 Hugo a jeho velký objev (50%) Režisér Martin Scorsese natočil rodinný film nominovaný na 11 Oscarů, kterým skládá poctu průkopníkům kinematografie. Hrdina jeho snímku Hugo (Asa Butterfield) žije ve 30. letech minulého […] Posted in Filmové recenze
  • Logan: Wolverine - O VZNIKU FILMU1. března 2017 Logan: Wolverine - O VZNIKU FILMU Logan se točil v horkém létě 2016 v New Orleans a v Novém Mexiku. Výtvarník veterán, Francois Auduoy, který také vedl tým designerů na Wolverinovi, měl za úkol vytvářet přesvědčivé […] Posted in Speciály
  • Farma SK – 8. série – 69. díl (duel)4. června 2017 Farma SK – 8. série – 69. díl (duel) https://www.youtube.com/watch?v=bYp6MOhA9FQ Posted in Reality show
  • Hubneme s bylinkami27. srpna 2011 Hubneme s bylinkami Každý z nás se alespoň jednou v životě přistihne před zrcadlem, jak si kontroluje svoje faldíky na břiše nebo velikost svého pozadí. Kolikrát jste si už řekli, že takhle TO už fakt dál […] Posted in Domácí rady
  • Disappointments Room, The (2016) 12. března 2017 Disappointments Room, The (2016) Kate Beckinsale coby psychicky nevyrovnaná žena, starý dům a tajemný pokoj v podkroví… Architektka Dana se společně se svým manželem a synem přestěhuje na venkov. Našli si […] Posted in Horory
  • Summer Camp (2015) 4. listopadu 2017 Summer Camp (2015) Letní tábory ve Španělsku můžou být pěkně nebezpečné… Čtveřice vedoucích dodělává poslední úpravy letního tábora ve Španělsku, aby bylo vše připraveno, než přijedou děti. […] Posted in Horory
  • #DP199: Amazing Fantasy #100013. září 2022 #DP199: Amazing Fantasy #1000  Autorem článku je Daniel PaličkaScénář: Různí Kresba: Různí Peter Parker, plachý, bystrý a introvertní student, ze kterého se po kousnutí radioaktivním pavoukem stal jedním […] Posted in Recenze komiksů
  • Kam uložit fotografie?13. listopadu 2020 Kam uložit fotografie? Mnoho uživatelů internetu řeší problém kam s fotografiemi, které nafotí ve svém foťáku. Je několik možností, jak je uložit a archivovat. Pro tuto dobu nejoptimálnější variantou, jak […] Posted in Technika

Jsem velká milovnice čtení, psaní, knih a příběhů, díky kterým dokážu zapomenout na svět okolo a zároveň mu i lépe porozumět. Kromě literatury ještě hraju na klavír, ráda cestuju, peču a zdravě vařím, zajímám se o jógu, přírodní kosmetiku a zdravý životní styl. Doufám, že se vám mé články budou líbit a že si třeba i nějakou knihu na mé doporučení přečtete! ;)

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,44238 s | počet dotazů: 261 | paměť: 72220 KB. | 03.05.2024 - 06:49:51