„Pracharanda“: už jste o ní někdy slyšeli? Možná ano, možná nikoliv. Co to ale vlastně je a k čemu se používá?
Jedná se o tradiční surovinu staré české kuchyně, na kterou nedaly dopustit naše babičky a prababičky, a které se bez ní v kuchyni neobešly, neboť jednotlivým pokrmům dodávala nezapomenutelnou a těžko zaměnitelnou chuť a aroma.
Pracharanda se nejčastěji používá jako koření všude tam, kde se dává skořice. Kromě toho jí lze přidat ke strouhanému perníku, do drobenky, smísit s povidly a mákem jako náplň do buchet, anebo jen tak posypat jednotlivá sladká jídla jako jsou ovocné knedlíky, krupicová kaše, koláče nebo škubánky.
A právě nyní na podzim, kdy většina z nás sklízí úrodu ze své zahrádky, je nejvhodnější příležitost si ji připravit do zásoby sami doma; a to nejen pro všechny mlsné jazýčky, ale i pro všechny ty malé náročné labužníky, jež tuto „delikatesu“, jakmile ji ochutnají, budou jí vždy vyhledávat a požadovat.
Samotná výroba pracharandy není nijak složitá a časově náročná, takže si ji zvládne připravit opravdu každý. Dle tradiční receptury se nejčastěji používají hrušky tzv. pláňata, ale i ty lze nahradit cenově dostupnější mrkví, která má také velmi sladkou a lahodnou chuť.
Pracharanda se vyrábí mletím, strouháním nebo drcením sušeného ovoce nebo mrkve. Pro sušení nejsou vhodné příliš měkké plody, jež obsahují velmi velké procenty vody, a tím hůře se suší. Volíme tedy takové plody, které budou po dostatečném usušení dostatečně křehké, a tím pádem i snadněji k umletí.
A nyní už zmiňovaný recept na „pracharandu“:
Suroviny:
hrušky nebo mrkev, dle chuti cukr krystal a mletá skořice
Postup:
Vezmeme ovoce nebo karotku a vše dobře očistíme, oloupeme. Jednotlivé kusy nadrobno nastrouháme a sušíme do doby, dokud není ovoce nebo karotka dostatečně suchá. Nejlépe tak, aby byla křehká, a po zmáčknutí se drobila.
Usušenou pracharandu umeleme, případně prolisujeme, aby vznikl jemný prášek. Tento prášek promícháme s cukrem a dle chuti dochutíme mletou skořicí.
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
12. prosince 2017 Two Thousand Maniacs! (1964) Oslavy v buranském městečku Pleasant Valley bývají jednou za 100 let opravdu bujaré a hlavně pěkně krvavé… Tři mladé páry musejí kvůli „objížďce“ odbočit […] Posted in Horory
21. dubna 2009 Pochyby Adaptace divadelního bestselleru Pochyby sbírá na provinčních festivalech jednu cenu za druhou, zato na velkých akcích typu Oscar nebo Zlaté glóby je letos […] Posted in Recenze
13. listopadu 2022 Dobrá sestra Váš život je v jejich rukou. Tobias Lindholm je solidní švédský režisér, jeho filmy mám hodně rád (hlavně R a Hon - doporučuji dohnat těm, kteří neviděli), ale tentokrát si vybral pro mě […] Posted in Filmové recenze
2. července 2018 Hranaři – krimi drama, ze kterého mrazí! Filmy a seriály s tématikou korupce v Českém státě jsou velmi oblíbené u širokého spektra Českého obyvatelstva. Není se čemu divit, protože Češi moc dobře vědí, že politici jsou velmi […] Posted in Filmové recenze
18. dubna 2017 Matthew Syed - Odraz: Na cestě za úspěchem (97%) Kto z nás nezatúžil v živote po tom, aby bol v niečom úspešný? Líšime sa síce v tom, čo si ako úspech predstavujeme, ale po nejakom úspechu každý z nás túži. Autor knihy Matthew Syed […] Posted in Recenze knih
29. května 2012 Monster Night (2006) Narodit se 29. února se někdy nevyplácí. Rodina Ackermanových se nastěhuje do nového domu, který má tajemnou minulost. Nejdříve si ho opraví, uklidí a konečně v něm můžou žít normální […] Posted in Horory
24. dubna 2012 Un jeu d´enfants (2001) Francouzský mysteriózní kousek, který vám jasně ukáže, proč si nemáte nikoho cizího pouštět do bytu! V jednom pařížském domě s pochmurnou minulostí žije rodina […] Posted in Horory
Nejnovější komentáře