Kritiky.cz > Domácí rady > Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

Sváteční vánočka: Babi Maru konečně prozradila recept!

v1
v1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

O Vánocích se může­me obe­jít bez dor­tů, cuk­ro­ví, dokon­ce i bez štrůdlu, ale bez vánoč­ky v žád­ném pří­pa­dě. Ta pros­tě ke svát­kům pat­ří. V minu­los­ti se dokon­ce do vánoč­ky zapé­kal hrá­šek, a kdo měl to štěs­tí, že ho našel (a nezlo­mil si při­tom zub), byl celý dal­ší rok zdra­vý a šťast­ný. Byla to obdo­ba fran­couz­ské­ho tříkrá­lo­vé­ho kolá­če, kam se zapé­ká fazo­le. Já vánoč­ky pří­mo milu­ji a začí­nám jé péct už od říj­na, aby si celá moje rodi­na uži­la vánoč­ko­vou sezo­nu bez jakých­ko­liv pochyb­nos­tí. Vánočka nád­her­ně pro­vo­ní celý dům a k sní­da­ni si nedo­ká­žu před­sta­vit lep­ší pochout­ku!

Recept:
  • 75 dkg mou­ky (50 dkg polo­hrubé , 25 dkg hlad­ké)
  • 1/4 lit­ru mlé­ka (množ­tví je ori­en­tač­ní, při­dej­te, pokud se vám bude zdát mou­ka moc tuhá)
  • 4 žlout­ky
  • 1 lžič­ka soli
  • 15 dkg más­la
  • 15 dkg kru­pi­co­vé­ho cuk­ru
  • špet­ka mušká­to­vé­ho kvě­tu
  • 40 g drož­dí
  • 2 table­ty (nebo 1 lžič­ka) jed­lé sody
  • rozin­ky namo­če­né v rumu
  • vanil­ko­vý cukr
  • kůra z jed­no­ho cit­ro­nu
  • na poma­zá­ni bílek
  • na posy­pá­ní oře­chy nebo man­dle
Dejte si na uple­te­ní vánoč­ky zále­žet
Sváteční vánočka

Všechny pří­sa­dy si vyn­dej­te z led­ni­ce dřív, než začne­te pra­co­vat, aby neby­ly pří­liš stu­de­né. Mouku dokon­ce v zadě­lá­va­cí míse dávám na chvil­ku do trou­by vyhřá­té na 40 „C . Potom si při­pra­ví­me z tro­chy mlé­ka, cuk­ru a drož­dí kvá­sek (utře­me drož­dí s cuk­rem , zali­je­me vla­hým mlé­kem a dáme na tep­lo).

Smícháme všech­ny suché pří­sa­dy - mou­ku, cukr, vanil­ku, sůl, koře­ní, kůru, při­li­je­me vze­šlý kvá­sek, při­dá­me žlout­ky roz­kved­la­né v mlé­ce, roz­puš­tě­né más­lo a jed­lou sodu a vypra­cu­je­me hlad­ké těs­to.

Na vánoč­ku by mělo být těs­to tro­chu tuž­ší, ale zase ne pří­liš, musí se s ním dob­ře pra­co­vat. V závě­reč­né fázi pro­pra­co­vá­vá­ní při­dá­me rozin­ky nalo­že­né ale­spoň pár hodin v rumu. Těsto dáme kynout na tep­lé mís­to. Když vyky­ne popr­vé, těs­to „strh­ne­me“, to zna­me­ná, že ho zno­vu pro­pra­cu­je­me a nechá­me kynout nano­vo.

Pleteme

Některé zku­še­né kuchař­ky str­há­va­jí těs­to něko­li­krát, ale pod­le mě to jed­nou sta­čí. Potom je vyklo­pí­me na pomou­če­ný vál, roz­dě­lí­me na devět dílů, vytvo­ří­me si „šňůr­ky“ a ple­te­me: spo­dek ze čtyř, na to pro­střed­ní díl ze tří a vršek ze dvou.

Dáme na vymaš­tě­ný plech (radě­ji pou­ží­vám pečí­cí papír) a nechá­me ješ­tě asi 20 minut kynout. Potom špej­le­mi vánoč­ku pro­pí­chá­me, aby se v trou­bě neroz­je­la, mašlo­vač­kou poma­že­me bíl­kem, posy­pe­me oře­chy a ple­te­me v dob­ře vyhřá­té trou­bě 10 minut při 200 „C , pak 35 až 40 minut při tep­lo­tě 170 „C.

Vánočka s čajem nebo kávou. Dovedete si před­sta­vit lep­ší sní­da­ni?


Rada: Neotvíráme trou­bu v začát­ku peče­ní a nevy­ta­hu­je­me vánoč­ku ven, aby se nesra­zi­la. Po vyta­že­ní potře­me spo­dek mlé­kem, aby zůstal pěk­ně měk­ký po celou dobu ucho­vá­vá­ní. Uchováme zaba­le­nou v pečí­cím papí­ru pod skle­ně­ným poklo­pem. Tak vydr­ží jako čer­stvá až do Štěpána!

Líbí se Vám naše recep­ty? Koukněte na všech­ny exklu­ziv­ní recep­ty zde!


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,24722 s | počet dotazů: 267 | paměť: 72010 KB. | 28.04.2024 - 06:59:22