Kritiky.cz > 2024 > Leden

Premiantka: Vášeň a Intriky: Talentovaná spisovatelka, charismatický profesor a temné tajemství

Talentovaná spisovatelka Cairo Sweet (Jenna Ortega) dostává od svého charismatického profesora Jonathana Millera (Martin Freeman) úkol, který je náhle oba zaplete do složité sítě vášní a intrik. Zatímco veškeré hranice... Read more »

Pact, The 2 (2014)

Jidášův odkaz roznáší hrůzu a utrpení dál! Jenomže tentokrát budou u tohoto pokračování dost trpět i samotní diváci… June ráda kreslí děsivé komiksy a inspiraci pro svou práci hledá kupříkladu na fotkách z márnice... Read more »

Within (2016)

Pokud si kupujete nový barák, zjistěte si, zda společně s ním nekupujete i nějakou nežádanou osobu navíc… John Alexander se společně se svou dcerou Hannah a novou manželkou Melanii stěhuje do nového... Read more »

Christian Bale: Cesta k ikonickému Batmanovi a vývoj jeho temného obleku na filmovém plátně

Christian Bale ve filmu Batman začíná (2005): „Zpočátku jsem s rolí trochu váhal. Batman je přece ikona. Ale vzpomínám si, že jsem byl v den premiéry filmu v obchodě s potravinami a uviděl mě... Read more »

Beatles na střeše Apple: Legendární koncert, který téměř skončil ve vězení

Při hledání závěru k filmu „Let it Be“ z roku 1970 bylo navrženo, aby Beatles odehráli neohlášený polední koncert na střeše budovy Apple. Dne 30. ledna 1969 hrála skupina s Prestonem na střeše... Read more »

No Exit, aneb vyloučení veřejnosti do existencialistického pekla

Divadlo D21 už více než půl roku uvádí inscenaci podle hry Jeana Paula Sartrea s názvem No Exit. Existenciální drama o posmrtném životě. Režie se zhostila Diana Šoltýsová, dramaturgie Jiří Koula... Read more »

Četník ze Saint-Tropez: Loupežné kouzlo francouzské komedie a hvězdného humoru Louise de Funèse

Četník z Saint-Tropez, oblíbená francouzská komedie, která nastartovala filmovou kariéru Louise de Funèse, s radostnou energií lechtá smysly diváků již mnoho let. Louis de Funès, temperamentní muž s unikátním humorem, zůstává nejoblíbenějším... Read more »

Čtverec – směšnost a irelevance moderní korektnosti

Pokud máte rádi komedie, které si utahují z pozérství, Filmfanatic vám představí jeden z moderních svatých grálů. Čtverec švédského režiséra Rubena Östlunda, jehož tvorbu rozhodně doporučuji, totiž velmi trefně kritizuje hranice... Read more »

Buck Henry prozrazuje pikantnosti z natáčení Absolventa: Nečekané zvraty a křik na herce v závěrečné scéně

Buck Henry v rozhovoru pro TCM „Word of Mouth“ o procesu obsazování Elaine Robinsonové do filmu Absolvent (1967): „Nějaký chlápek přivedl Katharine Rossovou a hned nám všem začalo rychle tlouct srdce. A myslím,... Read more »

Temný případ – Noční krajina – Part 3 (S04E03)

Noc je temná a na Aljašce ještě temnější. Dál sledujeme vyšetřování smrti na aljašské stanici. Třetí díl je takový výplňový. Postupně se dozvídáme další kousek tajemné skládačky. Tentokrát je příběh... Read more »

Tom Selleck a rozhodnutí, které změnilo filmovou historii: Proč nebyl Indiana Jones a jak se zrodil Magnum, P.I.

George Lucas i Steven Spielberg si mysleli, že Tom Selleck je pro roli Indiana Jonese ve filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981) ideální, a byli připraveni s ním natáčet hlavní roli. Tvůrce „Hvězdných... Read more »

Reacher – Season 2

První série byla o něco sympatičtější, jelikož se odehrávala v malém městečku a hodně evokovala mé oblíbené Banshee a taky to byla Reacherova sólovka, zde mu přibyde tým, takže... Read more »

Lovci z konce světa

Původně jsem si myslel, že jde o seriál, ale nakonec jsem rád, že jde o film a je to dle očekávání zábavná Postapo jízda.  Film je údajně pokračování Concrete... Read more »

Griselda

Já jsem spokojený. Svět drogových dealerů je vděčná filmová tématika a ikdyž jde pořád o to samé, je to pro mě vždy zábava sledovat. Není to sice tak naložený... Read more »

Frank Darabont a Stephen King: Cesta k Vykoupení z věznice Shawshank

Frank Darabont poprvé spolupracoval se spisovatelem Stephenem Kingem v roce 1983 na adaptaci povídky „The Woman in the Room“, když od něj koupil práva za 1 dolar – „Dollar Deal“,... Read more »

Film Občan Kane (1941): Mezi fikcí a skutečností v životě Williama Randolpha Hearsta

Film Občan Kane (1941) je obecně považován za smyšlenou, neúprosně nepřátelskou parodii Williama Randolpha Hearsta, a to navzdory prohlášení Orsona Wellese, že „Občan Kane je příběh zcela fiktivní postavy“. Welles:... Read more »

Psí kusy s tátou-kniha s genetickou metodou čtení

Máte rádi pejsky? Víte, jaký je psí život? Chcete se dozvědět, co Ježíšek našemu pejskovi přinesl? Tak to se dozvíte, pokud se začtete do knihy s názvem Psí kusy s tátou,... Read more »

Divokým Kurdistánem: Boj o vodu a spravedlnost

Film „Divokým Kurdistánem“ přináší napínavý příběh odvážného Kara ben Nemsího, který se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránil vodu, která je pro kmen Haddádů cennější než zlato. Vstupuje do... Read more »

Pohnutá premiéra filmu Divokým Kurdistánem: Boj o rating a soudní spory s hvězdou Lexem Barkerem

Premiéra filmu „Divokým Kurdistánem“ se stala scénou dramatických událostí, kdy producent nečekaně čelil problémům s ratingem, které ohrožovaly jeho potenciální diváckou základnu. V reakci na kritiku mladistvým divákům nevhodných scén, byly... Read more »

Láska nebeská

Zbožňuji romantické komedie a Vánoce, takže jsem tedy o Vánocích konečně poprvé zhlédl Lásku nebeskou a to v originále a hned druhý den jsem stihl i dabing v kině... Read more »

Divokým Kurdistánem

Po premiéře úspěšné mayovky Žut začal producent Artur Brauner uvažovat o adaptaci dalšího románu z orientálního cyklu Ve stínu pádišáha. V úvahu přicházel úvodní román Pouští, ale neúspěch stejnojmenného filmu z roku 1936 ho přiměl zaměřit se... Read more »

Gangster Squad – Lovci mafie

Píše se rok 1949, čtyři roky po válce je zločin v Los Angeles na drastickém vzestupu. Celé město se snaží ovládnout bývalý boxer Micky Cohen a jeho gang. Většina policistů se s touto... Read more »

Riddick: Kronika temna

Chtěl jen zjistit, proč jej přítel zradil, ale zapletl se do boje o záchranu všeho živého ve vesmíru. Jaká ironie. On nemilosrdný zabiják, který se tentokrát až moc nechá ovlivnit... Read more »

Životní příběh Jamese Cromwella: Od divadelního herce po nečekaný triumf ve filmu Babe a jeho pohled na nominaci na Oscara

James Cromwell se narodil v Los Angeles, ale vyrůstal na Manhattanu, vystudoval Middlebury College a Carnegie-Mellon University a je synem filmového režiséra Johna Cromwella a herečky Kay Johnsonové. Vystudoval herectví na Carnegie-Mellon a věnoval... Read more »

Baryšnikov a Hackford: Výzvy při natáčení filmu Bílé noci – boj o jazyk a lokaci

Michail Baryšnikov údajně naléhal na producenty filmu Bílé noci (1985), aby se v tomto filmu mluvilo gramaticky správnou ruštinou namísto často nesmyslného hybridu používaného v amerických filmech. Baryšinkov také natočil scénu,... Read more »

Osamělý vévoda-historická romance pro všechny romantické duše

Máte rádi historické romance? Chcete si přečíst krásný příběh s názvem Osamělý vévoda, jehož autorkou je Christi Caldwellová? Kniha je pro všechny milovníky Jane Austenové, vánočních svátků a filmu Sám doma.  Read more »

Nultá hodina -„Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed.“

Máte rádi romány Jany Poncarové? Chcete se dozvědět, co to vlastně ta nultá hodina je? Již v pořadí šestý román z pera Jany Poncarové se vám bude rozhodně líbit.  Read more »

Karlos – Recenze – 50 %

Karlos Vémola je český MMA zápasník (tedy bojovník ve smíšených bojových uměních), který se jako první Čech dostal do prestižního amerického sdružení „Ultimate Fighting Championship“, jenž je největší MMA... Read more »

Scott Glenn o rozhodnutí hrát v ‚Mlčení jehňátek‘, emocionálním poznamenání průzkumu a odmítnutí návratu do role Jacka Crawforda

„Existuje mnoho různých důvodů, proč si lidé berou díly. Pro mě jsou v podstatě dva: jeden je ekonomický – musíte dál pracovat, platit nájem, to je samozřejmost. Ten druhý pro... Read more »

Paul Newman a kontroverzní cesta filmu Kočka na rozpálené plechové střeše: Zklamání, cenzura a boj o barvu

Když Paul Newman souhlasil s rolí Bricka Pollitta ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše (1958), měl dojem, že tento film bude pouze adaptací původního scénáře. Když se scénář přes... Read more »

Adikts

Nový progresivní český seriál od tvůrců Banger měl velký potenciál a první 2 díly nasvědčovaly k velké pecce, poté šla kvalita však prudce dolů a zabrousila kdesi k průměru.... Read more »

Zlý americký sen

Očekávaný True Crime od tvůrců Tinder Swindler jsem měl v očekávání vysoko, ale úplně nenaplnilo očekávání. Fakt, že jsem u toho 3x usnul je jedna věc a ikdyž to... Read more »

Noční koupání

První Mainstream horor letoška a je to dle očekávání pěkná zívačka. Nápad se strašidelným bazénem mohl být refrešující, ale je to generické až běda ve všech ohledech. Atmosféra žádná,... Read more »

Jak mít sex

Příjemné coming of age drama o třech dívkách, které si jedou užít prázdniny divokým party životem a jedna z nich by zde ráda přišla i o své panenství. Herci... Read more »

Kingdom: Unmei no Hono

Šinsuke Sato řádí opět a těšil jsem se na finále mé oblíbené japonské Trilogie, jenže film je bohužel rozdělen na 2 party, tedy pořádné finále dostaneme až příště, což... Read more »

Chudáčci: Emma Stoneová jako podivínský Frankenstein v divokém filmu nominovaném na Oscara

Podivná mladá žena se ocitá v noční můře Evropy 19. století Chudáčci, podivný, divoký a docela podivuhodný nový film režiséra Yorgose Lanthimose, který tento víkend vstupuje do pražských kin. Snímek, který získal... Read more »

West Side Story (2021) opakuje historii Oscara: Arianu DeBose a Ritu Moreno spojuje stejná filmová pocta

Ariana DeBose získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za film West Side Story (2021), stejnou cenu získala Rita Moreno za filmovou verzi z roku 1961. Podle... Read more »

Paroží – legenda se probouzí ze zapomnění

Kvalitních hororů je jako šafránu. Snad je to tím, že tenhle žánr je přinejmenším přehlížený, ale ještě častěji označovaný za úpadkový. Jeho hlavním cílem totiž je vyvolat u diváků pocit... Read more »

Dinah Manoff: Skrytý talent za kulisami Pomády a hvězdný vzestup ve filmu a na Broadwayi

Ve filmovém muzikálu Pomáda (1978) se Dinah Manoffové podařilo získat roli odvážné sexbomby Marty Maraschino, přestože jí chyběly taneční a pěvecké schopnosti. Na konkurzech se předstírala a roli získala jen díky... Read more »

V tento den roku 1970 byl uveden film „M*A*S*H“

Robert Altman, v té době relativně nový filmař, neměl dostatečné reference, které by ospravedlnily jeho neortodoxní filmařský postup, a v minulosti raději odmítal práci, než aby vytvořil nekvalitní produkt. Altman: „Měl jsem... Read more »

Najděte souhvězdí snadno a rychle – názorná příručka

S určením souhvězdí jsem vždy měla problém. Proto jsem uvítala novou publikaci nakladatelství Grada, NAJDĚTE SOUHVĚZDÍ snadno a rychle. Snadno a rychle, to se lépe řekne, než udělá. Ale začetla jsem... Read more »

Navracím se ke kořenům: Můj pohled na původní Star Trek film a setkání s posádkou kapitána Kirka

K původnímu Star Treku jsem se dostal později, neboť jako silný ročník 90. jsem byl odkojen posádkou Jean Luc Picarda, největšího kapitána Federace, mé doby. Proto bylo logické, abych se... Read more »

Dílna plná nápadů – pro šikovné ruce

Zajímavé tipy pro všechny, kteří rádi tvoří a vymýšlejí různé zlepšováky, to je kniha Dílna plná nápadů truhláře Pavla Kutila Zemana, Petry Markové a fotografa Honzy Hermana. Dětská kuchyňka ze starého... Read more »

Digitální harmonie: Jak UX design formuje uživatelskou cestu

Ve světě, kde vývoj softwaru hraje klíčovou roli ve všem, co děláme, je UX designem – neboli designem uživatelské zkušenosti – tvořena digitální harmonie. Tento článek je psán pro... Read more »

Rutger Hauer: Cesta k ikonické roli Roye Battyho v Blade Runner a neuvěřitelné anekdoty z natáčení

„Viděl jsem věci, kterým byste nevěřili. Útočné lodě hořící u ramen Orionu. Viděl jsem, jak se ve tmě poblíž Tannhauserovy brány třpytí paprsky C. Všechny ty okamžiky se ztratí v čase…... Read more »

Ernest Borgnine a cesta k slávě: Příběh za kulisami jeho nezapomenutelné role v Marty

Delbert Mann nevěděl, koho obsadit do hlavní role svého filmu Marty z roku 1955, a tak požádal svého přítele Roberta Aldriche. Aldrich okamžitě navrhl Ernesta Borgninea. Mann byl skeptický, protože Borgnine... Read more »

John Belushi: Cesta od Saturday Night Live k filmovým vrcholům a předčasnému konci života

V roce 1978, ještě během působení v pořadu Saturday Night Live, se John Belushi objevil ve filmu Goin‘ South (1978), v němž hrál Jack Nicholson a který také režíroval. Zde si Johna... Read more »

Kočičí lidé: Intriky na plátně a za kamerou – Nastassja Kinski, Paul Schrader a životní drama mimo filmový svět

Postava Ireny Dubrovny Reedové, kterou ve verzi filmu „Kočičí lidé“ z roku 1982 ztvárnila Nastassja Kinski, se jmenuje stejně jako postava Simone Simonové v původní verzi z roku 1942. Simonová byla Francouzka,... Read more »

Zahrádkářův rok-báječný diář pro každého zahrádkáře

Máte doma zahrádku? Pěstujete rádi vše možné? Chcete si své poznámky zapisovat do diáře? Tak právě vám je určena kniha s názvem Zahrádkářův rok, kterou vydala Grada Publishing.  Read more »

Věci mezi lidmi a byty-romantická novela

Máte rádi novely? Baví vás čtení s netypickým vypravěčem? Kniha Věci mezi lidmi a byty je velmi příjemné čtení, které si zamilujete od první strany.  Read more »
Stránka načtena za 3,36248 s | počet dotazů: 187 | paměť: 33861 KB. | 18.10.2024 - 04:04:34