Kritiky.cz > 2024 > Leden > 25

Chudáčci: Emma Stoneová jako podivínský Frankenstein v divokém filmu nominovaném na Oscara

Podivná mla­dá žena se oci­tá v noč­ní můře Evropy 19. sto­le­tí Chudáčci, podiv­ný, divo­ký a doce­la podi­vu­hod­ný nový film reži­sé­ra Yorgose Lanthimose, kte­rý ten­to víkend vstu­pu­je do praž­ských kin. Snímek, kte­rý zís­kal... Read more »

West Side Story (2021) opakuje historii Oscara: Arianu DeBose a Ritu Moreno spojuje stejná filmová pocta

Ariana DeBose zís­ka­la Oscara za nej­lep­ší žen­ský herec­ký výkon ve ved­lej­ší roli za film West Side Story (2021), stej­nou cenu zís­ka­la Rita Moreno za fil­mo­vou ver­zi z roku 1961. Podle... Read more »

Paroží – legenda se probouzí ze zapomnění

Kvalitních horo­rů je jako šafrá­nu. Snad je to tím, že tenhle žánr je při­nejmen­ším pře­hlí­že­ný, ale ješ­tě čas­tě­ji ozna­čo­va­ný za úpad­ko­vý. Jeho hlav­ním cílem totiž je vyvo­lat u divá­ků pocit... Read more »

Dinah Manoff: Skrytý talent za kulisami Pomády a hvězdný vzestup ve filmu a na Broadwayi

Ve fil­mo­vém muzi­ká­lu Pomáda (1978) se Dinah Manoffové poda­ři­lo zís­kat roli odváž­né sex­bom­by Marty Maraschino, přes­to­že jí chy­bě­ly taneč­ní a pěvec­ké schop­nos­ti. Na kon­kur­zech se před­stí­ra­la a roli zís­ka­la jen díky... Read more »

V tento den roku 1970 byl uveden film „M*A*S*H“

Robert Altman, v té době rela­tiv­ně nový fil­mař, neměl dosta­teč­né refe­ren­ce, kte­ré by ospra­ve­dl­ni­ly jeho neor­to­dox­ní fil­mař­ský postup, a v minu­los­ti radě­ji odmí­tal prá­ci, než aby vytvo­řil nekva­lit­ní pro­dukt. Altman: „Měl jsem... Read more »

Najděte souhvězdí snadno a rychle – názorná příručka

S urče­ním sou­hvězdí jsem vždy měla pro­blém. Proto jsem uví­ta­la novou pub­li­ka­ci nakla­da­tel­ství Grada, NAJDĚTE SOUHVĚZDÍ snad­no a rych­le. Snadno a rych­le, to se lépe řek­ne, než udě­lá. Ale začet­la jsem... Read more »
Stránka načtena za 2,15798 s | počet dotazů: 182 | paměť: 40180 KB. | 08.09.2024 - 05:00:58