Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Zatímco spíš | Mientras duermes [65%]

Zatímco spíš | Mientras duermes [65%]

rp sleep tight ver2.jpg
rp sleep tight ver2.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Zatímco spíš
http://www.csfd.cz/film/286281-zatimco-spis/
http://www.imdb.com/title/tt1437358/
EN názevSleep Tight
ŠpanělskoMientras duer­mes
SK názevKým spíš

Nevhodný mlá­de­ži do 15 let
V kinech ČR od: 05.04.2012 Film Europe
V kinech SR od: 26.04.2012 Film Europe
Režie: Jaume Balagueró
Scénář: Alberto Marini
Hudba: Lucas Vidal
Hrají: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Carlos Lasarte, Iris Almeida, Petra Martínez

Horor / Thriller | Španělsko, 2011, 102 min

Je začá­tek dub­na a stu­dia se už poma­lu jis­tě při­pra­vu­jí na nálož bloc­kbus­te­rů, kte­rá bude oku­po­vat kina na příš­tích pár měsí­ců. Artové fil­my sna­ží­cí se o oce­ně­ní poma­lu dozní­va­jí a pře­chá­zí se poma­lu hlav­ně na maso­vě zamě­ře­né fil­my. Některá stu­dia pro­to toto obdo­bí berou jako své pokus­né hřiš­tě pro fil­my, kte­ré nejsou tak úpl­ně jis­tý­mi zále­ži­tost­mi. Z Hunger Games se stal hit, z Johna Cartera budou mít páno­vé u Disney ješ­tě hod­ně dlou­ho koco­vi­nu. Na divá­ka se tak valí spous­ta nej­růz­něj­ších poku­sů; návrat prcič­kář­ské par­ty ve Školním sra­zu, úchyl­ná Sněhurka (aneb peklo zase pro jed­nou zamrz­lo, viz. trai­le­ry) a kon­ver­to­va­ný Titanic do 3D. Tuto vel­kou troj­ku dopro­vá­zí v pre­mi­é­rách hned něko­lik méně nápad­něj­ších titu­lů, mezi nimi i špa­něl­ský thriller Zatímco spíš, od jed­no­ho z reži­sé­rů kul­tov­ní horo­ro­vé série REC. 

César pra­cu­je jako domov­ník v jed­nom byto­vém domě v Barceloně. Jedná se již o jeho něko­li­ká­té mís­to během posled­ních měsí­ců. Tento sym­pa­tic­ký muž je oblí­be­ný hlav­ně u nájem­ní­ků, ke kte­rým se cho­vá vždy s úctou. Díky své prá­ci totiž zná zvy­ky a den­ní har­mo­no­gram všech, kte­ří žijí v bytě. Obzvláště vel­ký zájem však pro­je­vu­je o sleč­nu Claru. Považuje ji za svo­ji jedi­nou mož­nost jak být šťast­ný. Samotná Clara ovšem nemá o jeho úmyslech zdá­ní. Stejně jako drti­vá vět­ši­na návštěv­ní­ků domu, se kte­rý­mi César hra­je svou vlast­ní hru.

Člověk by pod­le ano­ta­ce čekal sluš­nou hodin­ku a půl psy­chic­ké­ho tero­ru, zavr­še­né­ho gra­da­cí do absurd­ních roz­mě­rů, jako tomu vět­ši­nou bývá. Čekal by pře­ci jen o něco kru­těj­ší zále­ži­tost, kde bude hlav­ní roli hrát v poz­děj­ších fázích hlav­ně fyzic­ká tyra­nie hlav­ních postav, nebo pro horor typic­ké lekač­ky a bubu­bu z poza rohu, kde bys­te to nejmé­ně čeka­li. Nic tako­vé­ho. Zatímco spíš je čis­tě atmos­fe­ric­ká zále­ži­tost, kte­rá ačko­liv může při­jít na prv­ní pohled vlast­ně doce­la v poho­dě, dob­ře vám po ní dva­krát nebu­de. A to k tomu potře­bu­je jen mini­mum expli­cit­ních zábě­rů. Kdo viděl prá­vě REC, ví o čem mlu­vím.

Jaume Balagueró roze­hrá­vá sluš­ný pří­běh cho­rob­né­ho vrát­né­ho, kte­rý poma­lu tero­ri­zu­je jeho objekt jeho zájmu. Nebýt to pří­liš absurd­ní ozna­če­ní, řekl bych, že Zatímco spíš je vlast­ně tako­vou poho­do­vou son­dou do zvrá­ce­né mys­li hlav­ní­ho hrdi­ny, kte­rý uspo­ko­ju­je svo­ji tou­hu po štěs­tí prá­vě zasa­ho­vá­ním do živo­tů ostat­ních. Luis Tosar v hlav­ní roli pocti­vě mate divá­ka tělem. I přes jas­nost jeho zámě­rů, divák je jeho dob­rác­kým pro­je­vem mís­ty i sám okla­mán. Po del­ší době se mi tak sta­lo, že jsem se vlast­ně při­sti­hl, že fan­dím čis­tě zápor­né posta­vě.

Co se týče řeme­sl­né strán­ky, není si téměř na co stě­žo­vat. V cel­ku jed­no­du­chý hlav­ní děj je podán sviž­ně a bez pro­blé­mů, tak­že celá hodin­ka a půl dospě­je rych­le k pří­jem­ně ori­gi­nál­ní­mu kon­ci. A to by se vlast­ně dalo říci o celém sním­ku Zatímco spíš. Nejedná se o kdo­ví jak skvě­lou zále­ži­tost, bez kte­ré bys­te se neo­be­šli. To co sní­mek však je, je dob­ře odve­de­ná fil­mař­ská prá­ce, kte­ré nechy­bí nápad, hut­ná atmo­sfé­ra a zají­ma­vá hlav­ní posta­va. Pokud hle­dá­te něco tro­chu jiné­ho a nechce­te se napl­no pono­řit do hlu­bin main­stre­a­mu, nevi­dím důvod proč tomu­to voye­ur thrille­ru nedat šan­ci.  

César žije ve svém svě­tě, o kte­rém nemá nikdo ani poně­tí. Poctivá žánro­vá prá­ce, kte­rá nabí­zí dosta­tek nápa­du a zába­vy pro divá­ka a záro­veň není tak dlou­há aby se sta­la nudou. Luis Tosar v hlav­ní roli fun­gu­je bez pro­blé­mu a celé to je vlast­ně i přes zvo­le­nou téma­ti­ku vlast­ně doce­la fajn. Takže proč ne. 

Hodnocení: 65%

Koktejl :


Podívejte se na hodnocení Zatímco spíš na Kinoboxu.

50 % Voyeurismus na maxi­mum
25 % Atmosféra 
25 % Zpracování a ori­gi­na­li­ta

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Student dvouoborového studia Anglická filologie / Filmová věda, dlouholetý fanoušek filmu, hudby a televize. Více o mně na profilu na CSFD.cz : http://www.csfd.cz/uzivatel/135140-sanchezcz/

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,23443 s | počet dotazů: 263 | paměť: 72191 KB. | 02.05.2024 - 23:35:16