Byla vám diagnostikována celiakice či jste se jen rozhodli jíst více zdravě, tedy bez lepku, a moc nevíte, jak se nyní stravovat? Inspiraci můžete najít v knize Bezlepková dieta, kde najdete 148 receptů od nutriční terapeutky.
Na úvod nechybí pojednání od lékaře na téma, co je vlastně celiakie. Následují informace o specifikách bezlepkové diety, jaké potraviny a výrobky z nich jsou nevhodné a které jsou sporné. Nechybí ani výčet vhodných potravin. Poté již následují samotné recepty.
Spektrum receptů je bohaté, od bezlepkového pečiva, přes knedlíky, polévky, maso, něco sladkého , pomazánky až k salátům a bezmasému jídlu.
Recepty mohou být inspirací pro celiaky. Ale nápady na recepty v ní mohou najít i lidé, kteří se rozhodli stravovat v rámci zdravého životního stylu bezlepkově. V receptech je obvykle použita bezlepková směs, která se dá koupit na trhu. Jen v receptech je běžně používáno mléko a mléčné výrobky, takže pro lidi, co se stravují bezlepkově i bezlaktózově, bude třeba si recepty upravit či některé vynechat.
Knížka má malý útlý formát, takže je hned po ruce. Trošku mínus je měkká vazba, kdy se pak stránky snáz ohnou. Uvítala bych i také recepty na třeba bezlepkové pečení z čistě bezlepkových mouk (čiroková, jen pohanková atd či kombinace různých mouk atd) než jen používání směsí. Ale to už je spíše moje preference. Nicméně směsi jsou vhodné pro svou jednoduchost.
Ocenila bych také více fotografií v knize a lepší grafickou úpravu. Nicméně kniha je takovou inspirací pro bezlepkové stravování, kde najdete různé recepty na jednom místě, aniž byste museli zdlouhavě hledat na internetu.
Autor: Monika Vernerová, MUDr. Pavel Kohout
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Vyšehrad
Počet stran: 80
Hodnocení: 75 %