tunnel food produce christmas dessert cake 787131 pxhere.com
(zatím nehodnoceno)
Loading...
Velikonoční pondělí je za dveřmi. Kdo mě zná, nebo již delší dobu sleduje, peče určitě doma svůj kváskový chléb. Co takhle na Velikonoce zkusit výborný kváskový mazanec?
Ingredience
Rozkvašení
35 g pšeničného nebo žitného kvásku
160 g vody
80 g hladké špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
Po 12 hodinách
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g třtinového cukru
Vanilkové aroma nebo vanilková semínka
špetka soli
kůra z 1 bio citrónu
320 g - 340 g hladké špaldové mouky
hrst rozinek nebo sušených brusinek
Postup
Nejlépe večer smícháme kvásek s vodou pokojové teploty a moukou, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin rozkvasit.
Ráno přidáme k rozkvašenému kvásku vejce, vodu, máslo, cukr a mouku, promícháme a nezapomeneme na vanilku, trochu soli a kůru z citrónu. Přimícháme hrst sušeného ovoce, nejčastěji rozinek, zapracujeme těsto a necháme v míse přikryté utěrkou kynout 2,5 hodiny v teple.
Na pomoučněném vále těsto několikrát překládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pomoučněného cedníku nebo mísy, můžeme vyložit i pečícím papírem, aby se nám těsto nepřichytilo. Necháme kynout 4 - 6 hodin.
Po vykynutí mazanec přeneseme na pečícím papíru na pekáč (spojem dolů), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme uprostřed do kříže a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Teplotu ihned stáhneme na 180 stupňů a pečeme 30 - 35 minut. Hotový mazanec poznáme špejlí. Pokud by mazanec rychle hnědl, zakryjeme vršek alobalem.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
7. prosince 2005 Manderlay Poté, co Grace utekla i se svým mafiánským otcem a jeho početným doprovodem z vystříleného Dogville a vydala se do pouští kdesi v Alabamě, narazila na vesnici Manderlay. K názvům […] Posted in Filmové recenze
28. června 2015 Ricotta, hrušky a čokoládové pokušení
Představte si chuť pomerančů, hrušek a čokolády. Neskutečně zajímavá kombinace, která vám projasní den!
Moji Mírové měli svátek. A protože u nás láska prochází žaludkem, udělala jsem jim […] Posted in Domácí rady
3. ledna 2019 VELMI OSOBNÍ KNIHA O ZDRAVÍ – krok k lepšímu životu Začíná nový rok, a to je nejlepší doba na předsevzetí. Jistě mi dáte za pravdu, že většina z nás by si přála nastartovat následující měsíce v kondici a s lepším zdravím. Co byste řekli […] Posted in Recenze knih
13. února 2018 Český lev ocení potřetí televizní tvorbu Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila nominované televizní projekty, pro které hlasovali akademici. Vybírali pro kategorie Nejlepší televizní film nebo minisérie a Nejlepší […] Posted in Filmové a televizní aktuality
17. února 2020 #50 - The Wicker Man (1973) "The Wicker Man" je filmem, který má neskutečně silný příběh, ale především geniálního herce v hlavní roli - Christophera Leeho. Zase jednou si střihnul spíše zápornou postavou a dopadlo […] Posted in 101 nejlepších hororů
31. prosince 2022 Filmy, kterými oslavíte nejlépe Silvestrovský večer Jednou z nejpamátnějších událostí v životě člověka je Nový rok. Všichni se na toto roční období těší a rádi sledují různé filmy s tématikou Silvestra. Mnoho lidí sleduje tyto filmy na […] Posted in Zajímavosti
4. ledna 2023 Vyvolený (2000) Velice tajemné drama, které má neskutečnou, postupně gradující atmosféru. Musím vyzdvihnout promyšlenost dialogů, skvělou kameru a hudbu. A postava Samuela L. Jacksona je strašně temná a […] Posted in Krátké recenze
31. ledna 2020 Harry Potter 1 – Kámen mudrců Je tomu 18 let, co do kinosálů dorazila filmová adaptace jedné z nejzásadnějších dětských knižních ság za poslední 2 dekády. A nejen dětských, všichni zainteresování totiž moc dobře vědí, […] Posted in Retro filmové recenze
25. prosince 2023 Ransomed
Zábavný a napínavý Korejský Thriller z blízkého východu od režiséra seriálu Kingdom, Až Na doraz a Tunnel. Je unesen korejský diplomat kdesi v Lebanonu a jiný diplomat je pověřen, aby […] Posted in Krátké recenze
Nejnovější komentáře