Kritiky.cz > Domácí rady > Borůvková ovesná kaše

Borůvková ovesná kaše

img 1038n
img 1038n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Já a moje děti strašně rádi snídáme ovesnou kaši na mnoho způsobů. Teď v zimním období krásně prohřeje bříška, nastartuje nový den a dodá hromadu nové energie. A hlavně je sladká a moc dobrá!

IMG_1042n

Ještě dří­ve, než jsem se začí­na­la zají­mat o to, co jím, moje sní­da­ně vypa­da­ly hod­ně podo­bě. Skládaly se z bílé­ho peči­va, k tomu más­lo, šun­ka a sýr. Občas jsem při­da­la raj­če nebo papri­ku a to bylo vše. Ráno co ráno jsem byla naštva­ná, otrá­ve­ná a nikdo na mě nesměl mlu­vit. Snídaně dopl­ně­ná čer­ným čajem mi vůbec nepo­moh­la a do for­my jsem se dostá­va­la až někdy kolem poled­ne!

Pak ale při­šly děti, prv­ní příkr­my, zájem o zdra­věj­ší stra­vo­vá­ní a sní­da­ně ve for­mě polé­vek nebo kaší se u nás vel­mi rych­le zabyd­le­ly. Ráno se před sní­da­ní zahře­ji ješ­tě Pozdravem slun­ci a ke sto­lu už s dět­mi use­dám s úsmě­vem na tvá­ři. Po tři­ce­ti letech je to pro mě napros­tý pře­lom!

Já jsem do této kaše pou­ži­la hrst mra­že­ných borůvek, kte­ré jsme dosta­li od babič­ky jako posled­ní záso­by mra­že­né­ho ovo­ce ze zahra­dy. V zimě může­te do kaše nastrou­hat jablič­ko, hruš­ku nebo namač­kat banán. V létě je situ­a­ce mno­hem vese­lej­ší, může­te při­dá­vat čer­stvé ovo­ce, kte­ré­ho je všu­de dosta­tek. Ranní kaše je hlav­ně úžas­ně vari­a­bil­ní - jed­nou ji udě­lá­te z koko­so­vé­ho mlé­ka, podru­hé z man­dlo­vé­ho, jed­nou při­dá­te mali­ny a banán, ube­re­te na oříš­kách, posy­pe­te chia semín­ky... Vše, co máte po ruce, může­te krás­ně zužit­ko­vat.

Pár slov ke zdra­ví...

Oves má zahří­va­cí efekt, to zna­me­ná, že se nej­čas­tě­ji pou­ží­vá na pod­zim a v zimě - krás­ně pro­hře­je naše tělo a poměr­ně dlou­ho ani po něm nemá­te hlad, krás­ně totiž zasy­tí. Posiluje náš ner­vo­vý a repro­dukč­ní sys­tém, což se v zimě také doce­la hodí -
- ať už z dlou­ho­tr­va­jí­cí zimy, depre­sím z nedo­stat­ku svět­la nebo z dlou­hých veče­rů. Oves také obsa­hu­je více bíl­ko­vin a 2-4x více „zdra­vých“ tuků než ostat­ní obi­lo­vi­ny - - je tak skvě­lý pro sla­bé lidi s hube­něj­ší kon­sti­tu­cí. Stabilizuje krev­ní cukr, sni­žu­je vyso­ký krev­ní tlak a posi­lu­je srd­ce.

A dámy... je to úžas­ný zkrášlu­jí­cí pro­stře­dek! Rozemleté vloč­ky doká­ží nahra­dit mýdlo a léčí někte­ré kož­ní pro­blémy.

IMG_1038n.jpg

Ingredience

  • 1 hrnek oves­ných vlo­ček
  • 1,5 hrn­ku vody nebo rost­lin­né­ho mlé­ka
  • ? hrn­ku mra­že­ných borůvek (nebo jiné­ho ovo­ce)
  • 4 dat­le
  • hrst rozi­nek
  • sko­ři­ce, vanil­ko­vá semín­ka, per­ní­ko­vé koře­ní,...
  • vlaš­ské oře­chy, man­dle, semín­ka (dýňo­vé, slu­neč­ni­co­vé, chia,..), kokos
  • dat­lo­vý sirup nebo med (pří­pad­ně jaký­ko­li sirup, co máte po ruce)
  • lžič­ka koko­so­vé­ho ole­je

Postup

1.
Nasypeme do hrn­ce oves­né vloč­ky a vodu nebo mlé­ko, při­dá­me ovo­ce a vaří­me pět až deset minut. Jsou lep­ší jem­né vloč­ky, pro­to­že jsou rych­le­ji vaře­né. Ke kon­ci vaře­ní při­dá­me také dat­le a rozin­ky.

2.
Stáhneme kaši z pla­me­ne, při­dá­me lžič­ku koko­so­vé­ho ole­je a koře­ní, tako­vou kom­bi­na­ci, co máme rádi, vez­me­me tyčo­vý mixér a vše pořád­ně roz­mi­xu­je­me. Datle a rozin­ky doda­jí kaši výbor­nou slad­kou chuť.

3.
Podle chu­ti může­me vše při­sla­dit siru­pem nebo medem. Nandáme na talíř a teď už jen vrst­ví­me a zdo­bí­me.

4.
Navrch může­me pokrá­jet banán, jablíč­ko, při­dat oříš­ky, semín­ka i kokos. A teď už jen počkat, jak se Vám roz­zá­ří ráno 🙂


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Howling II (1985)14. srpna 2016 Howling II (1985)  Tentokrát budou vlkodlaci kvílet v Česku...pardon v Transylvánii za účasti několika známých českých herců a hereček, no a v neposlední řadě i samotného Christophera Lee.   […] Posted in Horory
  • Titulky k Bad Behaviour S01E04 - Wilderness23. března 2023 Titulky k Bad Behaviour S01E04 - Wilderness Až se na epizodu podíváte, dejte nám zpětnou vazbu. Napište, jak se vám titulky či samotná epizoda líbila. Neváhejte také v diskuzi pod titulky probrat dění v aktuálním díle. Problematický […] Posted in Titulky
  • #martyisdead12. prosince 2023 #martyisdead Konečně jsem si dohnal tenhle chválený Thriller od jednoho z našich nejlepších režisérů Pavla Soukupa, jehož nedávná Annaismissing mě slušně namlsala a tohle je tedy obdobná pecka. Po […] Posted in Krátké recenze
  • The Filmmakers @ KVIFF 2018: Interview with Radu Jude4. července 2018 The Filmmakers @ KVIFF 2018: Interview with Radu Jude Posted in MFF Karlovy Vary
  • Gojira (1984)19. listopadu 2012 Gojira (1984) Už bylo na čase vrátit se k původní myšlence. Nová série nám sebou kromě vylepšeného vzhledu Gojiry přináší ponuřejší atmosféru a především potřebný nádech zkázy a smrti… […] Posted in Horory
  • Titulky k La Brea S02E12 - The Swarm1. listopadu 2023 Titulky k La Brea S02E12 - The Swarm Vítám vás u titulků k 12. epizodě druhé série La Brea, tentokrát s titulem hejno. Na mýtině (nebo spíš pod ní) se objeví velké hejno nebezpečných vos. Gavin s Jamesem se vydávají do budovy […] Posted in Titulky
  • Choking Hazard26. dubna 2004 Choking Hazard Partička tragédů, kteří asi nemají nic lepšího práci, se, pod vedením svého slepého duchovního vůdce, zabývá hledáním smyslu života. Odjedou na víkend rozjímat kamsi do křivoklátských […] Posted in Filmové recenze
  • České čtenáře už Covid nebaví. Knihy o epidemii neletí, zájem je naopak o učebnice10. listopadu 2020 České čtenáře už Covid nebaví. Knihy o epidemii neletí, zájem je naopak o učebnice Zatímco na jaře letošního roku knihkupectví ohlašovala rapidně zvýšené prodeje literatury o pandemii, dnes se nic podobného nekoná. Zvědavost a pocit napětí z jara vystřídala únava z […] Posted in Tiskové zprávy (Newslettery)
  • Kim Dryer: Andělská inspirace8. listopadu 2019 Kim Dryer: Andělská inspirace Autorka o svých kartách říká, že byly vytvořeny proto, aby nás přivedly andělům blíže. Protože ta andělská pomoc a podpora je dostupná pouze, když o ni požádáme. To je pravidlo, které […] Posted in Recenze knih
  • Prci, prci, prcičky - Svatba (I se Stiflerovou mámou.)26. října 2003 Prci, prci, prcičky - Svatba (I se Stiflerovou mámou.) Nechci nijak fušovat filmařům do práce, ale pokud mě paměť neklame, domnívám se, že jednou ze zásad, které se jakékoli sequely (tj. pokračování) snaží dodržovat, je stálé herecké obsazení. […] Posted in Filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,72352 s | počet dotazů: 256 | paměť: 72202 KB. | 17.05.2024 - 10:45:08