Kritiky.cz > Horory > Lord of the Flies (1990)

Lord of the Flies (1990)

rp Lord of the Flies 28199029.jpg
rp Lord of the Flies 28199029.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Pokud děti odho­dí zábra­ny, doká­ží být mnoh­dy kru­těj­ší než dospě­lí...
Skupina mla­dých kade­tů vojen­ské ško­ly pře­ži­je pád leta­dla. Podaří se jim zachrá­nit kapi­tá­na Bensona a spo­leč­ný­mi sila­mi dosáh­nou bře­hů nezná­mé­ho ost­ro­va upro­střed Tichého oce­á­nu. Jediný dospě­lý však blouz­ní v horeč­kách a nevy­pa­dá to s ním vůbec dob­ře. Proto se chlap­ci roz­hod­nou udě­lat z Ralpha své­ho vůd­ce, což nej­hůře nese jeho sok Jack. Temperamentní hoch totiž nesou­hla­sí s pra­vi­dly, kte­ré Ralph zave­de a víc než sta­vě­ní pří­střeš­ku ho zají­má lov divé zvě­ře a šika­no­vá­ní slab­ších kade­tů. Což samo­zřej­mě vyvr­cho­lí roz­pa­dem tábo­ra a roz­dě­le­ní chlap­ců do dvou kme­nů. Zatímco Ralph se sna­ží zacho­vat lid­ské hod­no­ty a sna­ží se udě­lat vše pro­to, aby se z ost­ro­va dosta­li, Jack pořá­dá krva­vou honbu za potra­vou a bojo­vé hry. Stále více chlap­ců pře­chá­zí na jeho stra­nu a stá­va­jí se z nich „divo­ši“. Navíc při­bý­vá kon­flik­tů mezi obě­ma tábo­ry, kte­ré zbou­ra­jí i posled­ní pře­káž­ky lid­ské důstoj­nos­ti…

Český název: Pán much
Režie: Harry Hook
Rok výro­by: 1990
Délka: 90 min
Země: USA
Hrají:
Balthazar Getty...(Ralph)
Chris Furrh...(Jack Merridew)
Danuel Pipoly...(Piggy)
James Badge Dale...(Simon)
Gary Rule...(Roger)
...a dal­ší
Remake původ­ní­ho fil­mu z roku 1963 se sice rov­něž sna­ží v rám­ci mož­nos­tí držet kniž­ní před­lo­hy, ale dá se mezi nimi najít spous­ta roz­dí­lů. Zatímco ori­gi­nál si mě zís­kal na svou stra­nu ponu­řej­ší atmo­sfé­rou, zde byla k vidě­ní vět­ší akč­nost a kru­tost. Co však oba fil­my spo­ju­je je nád­her­ný výběr pro­stře­dí kde se natá­če­lo a dra­ma­tic­ké pasá­že. Harry Hook se sna­žil ješ­tě více zapra­co­vat na postup­né pro­mě­ně chlap­ců v „divo­chy“, ale mís­ty to lehce skří­pa­lo. Zvláště posta­va dospě­lé­ho, mi tu moc nese­dě­la. Navíc mi při­šlo, že někte­ré důle­ži­té posta­vy (ty ved­lej­ší) tu byly lehce odsu­nu­ty do poza­dí, na úkor jiných.
Kupříkladu tako­vý Simon dostal mno­hem méně pro­sto­ru, než tomu bylo v ori­gi­ná­le a opro­ti tomu dvoj­ča­ta byli znač­ně upřed­nost­ňo­vá­ny. Navíc jak před­sta­vi­tel Ralpha tak i Piggyho mi neby­li už tak sym­pa­tič­tí, jako tomu bylo v původ­ním fil­mu. To však nezna­me­ná, že by jejich výko­ny byly špat­né. Po psy­cho­lo­gic­ké strán­ce došlo k výraz­né­mu zlep­še­ní až ve dru­hé polo­vi­ně fil­mu a závěr byl oprav­du pove­de­ný. Diváka lehce zamra­zí, čeho vše­ho jsou děti schop­né a to bez jedi­né znám­ky lítos­ti. Jejich kru­tost tu pocí­tí kro­mě divo­čá­ků i něko­lik jiných zví­řat.
Po shléd­nu­tí obou těch­to fil­mů, jsem došel k závě­ru, že by neby­lo vůbec na ško­du si občas pus­tit i něco jiné­ho než jen horo­ry. Tyhle ty psy­cho­lo­gic­ké dra­ma­ta mnoh­dy nabíd­nou mno­hem zají­ma­věj­ší a drs­něj­ší atmo­sfé­ru či záplet­ku, než lecja­ký béč­ko­vý horor. Pokud vám mohu pora­dit, podí­vej­te se na oba fil­my, ať může­te porov­nat jako já. Co se mě týče, tak si budu muset brzy obsta­rat kniž­ní před­lo­hu, pro­to­že ten­to pří­běh mě sku­teč­ně zau­jal.
Hodnocení:
60%

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,01070 s | počet dotazů: 257 | paměť: 72149 KB. | 13.05.2024 - 03:31:12