Kritiky.cz > Domácí rady > Quinoa s červenou řepou a tofu

Quinoa s červenou řepou a tofu

img 1146n
img 1146n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Ke quinoe se většina z nás zatím staví s nedůvěrou. Neví, jak ji dochutit, aby byla dobrá, s čím ji podávat, prostě jak s ní naložit... Tato kombinace vás ale dostane! Houbovo-špenátová směs, kterou krásně doplňuje sladká řepa, vynikne s mírně nakyslou zálivkou, kde tou poslední tečkou je restované tofu na medu. Spousta chutí, které dohromady tvoří skvělé jídlo.

Čekala jsem, jak se k tomuhle jídlu posta­ví moji klu­ci, ale výsle­dek mě mile pře­kva­pil! Oba baš­ti­li, až se jim děla­ly bou­le za uši­ma a man­žel si dokon­ce při­dal! Takže qui­noe tři­krát zdar! - a může­me jí zařa­dit na náš jídel­ní­ček.

Pár slov ke zdra­ví...

Quinoa je jed­na z nej­star­ších obi­lo­vin pochá­ze­jí­cí z Jižní Ameriky. Je to vyso­ce výživ­ná potra­vi­na a jed­na z jejích hlav­ních před­nos­tí je její bíl­ko­vin­né slo­že­ní. Jsou v ní zastou­pe­ny téměr všech­ny dostup­né pro­tei­ny, tak­že pro vege­ta­ri­á­ny a vega­ny je to vel­mi hod­not­ná potra­vi­na. Má vyso­ký podíl hor­čí­ku a vita­mí­nu B2, pro­to pro­spí­vá lidem, kte­ří trpí na migré­ny. Je to jed­na z nej­bo­hat­ších potra­vin na žele­zo. Napomáhá při sni­žo­vá­ní krev­ní­ho tla­ku, při dia­be­tu a při rako­vi­ně tlus­té­ho stře­va. Je to zkrát­ka super­po­tra­vi­na, se kte­rou se vypla­tí si občas obo­ha­tit jídel­ní­ček.

4 por­ce - 30 minut

Ingredience
Quinoa
  • 120 g quinoy
  • ? litru vody
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • 1 červená řepa
  • větší hrst sušených lesních hub (můžete nahradit žampiony)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 80 g baby špenátu
Zálivka
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • ? lžičky kurkumy
Tofu
  • 2 balíčky uzeného tofu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce agáve sirupu
Postup
1.
Nejprve si namočíme sušené houby, minimálně na půl hodiny. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme na hlubokou pánev. Zalijeme
? litrem vody a přidáme lžíci sojové omáčky. Přivedeme k varu a vaříme čtvrt hodiny.
2.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Do hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na něm česnek a koření. Jen chvilku - aby se rozvinula vůně koření, ale nespálil se česnek. Přidáme scezené houby, řepu a jablečný ocet a restujeme, dokud houby nejsou měkké. Úplně nakonec vmícháme špenát.
3.
Všechny ingredience na zálivku smícháme. Quinou promícháme se směsí z červené řepy a hub, pak dochutíme zálivkou.
4.
Nakrájíme tofu na kousky. Začneme restovat na rozpálené pánvi a po chvilce přidáme med a sirup. Párkrát promícháme, počkáme, až med se sirupem trochu zkaramelizuje a můžeme podávat s hotovou quinoou.

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,69822 s | počet dotazů: 261 | paměť: 71678 KB. | 29.02.2024 - 20:30:32