Ke quinoe se většina z nás zatím staví s nedůvěrou. Neví, jak ji dochutit, aby byla dobrá, s čím ji podávat, prostě jak s ní naložit... Tato kombinace vás ale dostane! Houbovo-špenátová směs, kterou krásně doplňuje sladká řepa, vynikne s mírně nakyslou zálivkou, kde tou poslední tečkou je restované tofu na medu. Spousta chutí, které dohromady tvoří skvělé jídlo.
Čekala jsem, jak se k tomuhle jídlu postaví moji kluci, ale výsledek mě mile překvapil! Oba baštili, až se jim dělaly boule za ušima a manžel si dokonce přidal! Takže quinoe třikrát zdar! - a můžeme jí zařadit na náš jídelníček.
Pár slov ke zdraví...
Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Je to vysoce výživná potravina a jedna z jejích hlavních předností je její bílkovinné složení. Jsou v ní zastoupeny téměr všechny dostupné proteiny, takže pro vegetariány a vegany je to velmi hodnotná potravina. Má vysoký podíl horčíku a vitamínu B2, proto prospívá lidem, kteří trpí na migrény. Je to jedna z nejbohatších potravin na železo. Napomáhá při snižování krevního tlaku, při diabetu a při rakovině tlustého střeva. Je to zkrátka superpotravina, se kterou se vyplatí si občas obohatit jídelníček.
4 porce - 30 minut
Ingredience
Quinoa
-
120 g quinoy
-
? litru vody
-
1 lžíce sojové omáčky Shoyu
-
1 červená řepa
-
větší hrst sušených lesních hub (můžete nahradit žampiony)
-
2 stroužky česneku
-
1 lžička kurkumy
-
2 lžíce olivového oleje
-
4 lžíce jablečného octa
-
80 g baby špenátu
Zálivka
-
250 ml vody
-
3 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce jablečného octa
-
2 lžíce medu
-
? lžičky kurkumy
Tofu
-
2 balíčky uzeného tofu
-
1 lžíce medu
-
1 lžíce agáve sirupu
Postup
1.
Nejprve si namočíme sušené houby, minimálně na půl hodiny. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme na hlubokou pánev. Zalijeme
? litrem vody a přidáme lžíci sojové omáčky. Přivedeme k varu a vaříme čtvrt hodiny.
2.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Do hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na něm česnek a koření. Jen chvilku - aby se rozvinula vůně koření, ale nespálil se česnek. Přidáme scezené houby, řepu a jablečný ocet a restujeme, dokud houby nejsou měkké. Úplně nakonec vmícháme špenát.
3.
Všechny ingredience na zálivku smícháme. Quinou promícháme se směsí z červené řepy a hub, pak dochutíme zálivkou.
4.
Nakrájíme tofu na kousky. Začneme restovat na rozpálené pánvi a po chvilce přidáme med a sirup. Párkrát promícháme, počkáme, až med se sirupem trochu zkaramelizuje a můžeme podávat s hotovou quinoou.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
● Vera Drake - žena dvou tváří Projekt 100 slibuje pro rok 2005 několik zajímavých filmových setkání. Jde o historicky cenné...
● Mulan se definitivně odkládá, Konkrétně z 24. 7. 2020 na... Mulan se definitivně odkládá, Konkrétně z 24. 7. 2020 na 21. 8. 2020...
● ČERSTVÉ DOJMY: Annabelle 2: Zrození zla Po třech letech se na plátna vrací posedlá panenka Annabelle a v prequelu se snaží napravit do...
● Vyšel Tomb Raider: Definitive Survivor Trilogy pouze pro Xbox... Vyšel Tomb Raider: Definitive Survivor Trilogy pouze pro Xbox One a PlayStation 4. Kolekce vydaná ...
● Místo u moře | Manchester by the Sea [75%] Oscarová sezona se pomalu blíží ke konci a už za necelý měsíc budeme znát ty filmy, kt...
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře