Slunečná kuchařka - 70 tradičních pokrmů z hospody na statku Slunečná

SlunecnaSlunecna
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Máte rádi seri­ál Slunečná? Chcete si doma při­pra­vit dob­ro­ty, kte­ré umí jen hos­po­dy­ně Běta, kte­rá má nejen nad­při­ro­ze­né schop­nos­ti, ale také výbor­ně vaří? Tak prá­vě vám je urče­na novin­ka s názvem Slunečná kuchař­ka. Najdete v ní cel­kem 70 recep­tů tra­dič­ních pokr­mů, kte­ré roz­hod­ně pat­ří na sta­tek Popelkových. Sjíždí se zde mno­ho lidí, kte­ří tuto kuchy­ni milu­jí. Tak už vás nebu­du zdr­žo­vat, pře­ji dobrou chuť. 

large

Hned na začát­ku kuchař­ky se dozví­te, jak to cho­dí na stat­ku rodi­ny Popelkových, jaké dob­ro­ty Běta při­pra­vu­je, pou­ze z kva­lit­ních suro­vin, v biokva­li­tě od míst­ní far­mář­ky Jany Kratinové. Jelikož na stat­ku mají výrob­nu toho nej­lep­ší kozí­ho sýra širo­ko dale­ko, roz­hod­ně si pochut­ná­te i na těch­to dob­ro­tách. Najdete zde také boha­tou foto­ga­le­rii z natá­če­ní seri­á­lu Slunečná. Na kon­ci kuchař­ky je uve­den abe­ced­ní rejstřík recep­tů.

Jaké recep­ty může­te v této báječ­né kuchař­ce najít? Tak pře­de­vším recep­ty na polév­ky jako je hou­bo­vá, fazo­lo­vá, květá­ko­vá či tra­dič­ní zelňač­ka, dále na hlav­ní cho­dy jako je hově­zí guláš, svíč­ko­vá, kopro­vá omáč­ka, řízek nebo zno­jem­ská peče­ně. Co takhle dát si rizo­to, tva­ro­ho­vé kned­lí­ky, živán­skou peče­ni nebo rus­ké vej­ce? A jaké dezer­ty si může­te dát? Takové líva­neč­ky s jabl­ky, švest­ko­vá bubla­ni­na, oře­cho­vý závin, pun­čo­vý dort či citró­no­vá babe­ta, ty také nejsou k zaho­ze­ní. Víte, co dob­ré­ho Běta při­pra­vu­je na vánoč­ní svát­ky? Takovou kla­sic­kou rybí polév­ku, vánoč­ní úly, linec­ké cuk­ro­ví, vanil­ko­vé rohlíč­ky, medov­níč­ky, vánoč­ní­ho kubu, kapr se salá­tem, to pros­tě na tra­dič­ním sto­le stat­ku Popelkových nesmí chy­bět. A komu, aby to ješ­tě nesta­či­lo, tak jsou pro vás při­pra­ve­ny recep­ty z kozí­ho sýra, pře­de­vším výbor­né rizo­to, křeh­ký koláč s čer­ve­nou řepou, jabl­ko­vý salát, rolá­da s kozím sýrem či terin­ka s čer­ve­nou řepou.

Každý recept má uve­de­ny přes­né ingre­di­en­ce, počet kusů, kte­ré z dané­ho recep­tu vznik­nou a postup pří­pra­vy s nád­her­ný­mi foto­gra­fie­mi hoto­vé­ho pokr­mu.

Slunečná kuchař­ka mě oprav­du nadchla a hned jsem si oblí­bi­la něko­lik recep­tů, kte­ré roz­hod­ně vyzkou­ším. Při sle­do­vá­ní seri­á­lu Slunečná milu­ji ty scé­ny, kte­ré se ode­hrá­va­jí v kuchy­ni, jak Běta něco vaří nebo ser­ví­ru­je ostat­ním a musím říci, že se mně vždy sbí­ha­jí sli­ny a mám moc vel­kou chuť si daný pokrm jít uva­řit. Kuchařka je pře­hled­ná, sro­zu­mi­tel­ně psa­ná, suro­vi­ny jsou dostup­né. U někte­rých kucha­řek se mně stá­vá, že suro­vi­ny nejsou zrov­na dostup­né, pří­pad­ně i dra­hé, což se vám v této báječ­né kuchař­ce roz­hod­ně nesta­ne. Jelikož ráda peču a vařím, tato kuchař­ka byla jas­nou vol­bou a roz­hod­ně bude pat­řit mezi skvos­ty kucha­řek v mé kni­hov­nič­ce. A že jich tam je oprav­du hod­ně.

V této kuchař­ce se mně líbí zají­ma­vé foto­gra­fie a tex­ty z natá­če­ní seri­á­lu Slunečná, kte­ré vás ješ­tě více vtáh­nou do vaše­ho oblí­be­né­ho seri­á­lu.

Doporučím ji všem milov­ní­kům seri­á­lu Slunečná, také všem výbor­ných kucha­řům a kuchař­kám a nejen jim. Prostě všem, kdo milu­je kva­lit­ní suro­vi­ny, dob­ré jíd­lo a pití.

Ukázka z kni­hy:

Bublanina - 12 por­cí

Příprava: nad 30 minut

Ingredience:

80 g roze­hřá­té­ho más­la

zhru­ba 400 g třeš­ní

1 sáček vanil­ko­vé­ho cuk­ru

2 vej­ce

150 g mouč­ko­vé­ho cuk­ru

200 ml kefí­ru

150 g polo­hrubé mou­ky

150 g hlad­ké mou­ky

1 sáček práš­ku do peči­va

Postup:

Máslo v míse rozšle­hej­te s vanil­ko­vým a mouč­ko­vým cuk­rem, vej­ci a kefí­rem. Oba dru­hy mou­ky pro­sej­te s práš­kem do peči­va a zapra­cuj­te do máslo­vé smě­si.

Troubu pře­dehřej­te na 175 C. Pekáč (35x25 cm) vylož­te papí­rem na peče­ní. Vlijte do něj těs­to a poklaď­te třeš­ně­mi, kte­ré může­te pře­dem oba­lit v tro­še mou­ky, aby nekles­ly ke dnu.

Bublaninu vlož­te do trou­by a pečte zhru­ba 20 minut, až zezlát­ne a vyběh­ne. Po upe­če­ní ji nech­te tro­chu vychlad­nout, pak ji roz­krá­jej­te na kost­ky a popraš­te mouč­ko­vým cuk­rem.

  • Fotografie Alena Hrbková, Marek Kučera
  • Obálku navrh­la Veronika Lahodná
  • Redigovala Květuše Hrachová
  • Žánr: kuchař­ka
  • Vydáno: 2021, ve spo­lu­prá­ci s FTV Prima, spol. s.r.o. a agen­tu­rou Solootions vyda­la Euromedia Group, a.s, v edi­ci Esence, Praha
  • Počet stran: 168
  • Vazba kni­hy: bro­žo­va­ná, paper­back
  • ISBN: 978-80-242-7456-0

  • Náhledové foto: Photo © Archiv TV Prima
  • Foto kni­hy: Euromedia Group, a.s
Autor: Lenka Štveráčková
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokem
10. září 2022Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokemJídlo patří k našemu každodennímu stereotypu. Záleží na nás, jak a co si připravíme, zda to bude nudné nebo si uděláme z každého jídla báječnou událost. Kuchařka pro děti vám bude velkou inspirací pro přípravu různých…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Bezlepková dieta
10. června 2024Bezlepková dietaByla vám diagnostikována celiakice či jste se jen rozhodli jíst více zdravě, tedy bez lepku, a moc nevíte, jak se nyní stravovat? Inspiraci můžete najít v knize Bezlepková dieta, kde najdete 148 receptů od nutriční terapeutky.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najde
15. května 2024Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najdeHledáte inspirace pro vaše vaření a pečení? Chystáte oslavu, chcete oslnit vaše blízké i známé? Novinka s názvem Recept na oslavu vám bude rozhodně nápomocna.  Každý recept je detailně popsaný. O jaký typ receptu se jedná,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Stopy evropských zvířat- určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znaky
10. ledna 2024Stopy evropských zvířat- určujeme a interpretujeme stopy a pobytové znakyMáte rádi přírodu? Chcete se dozvědět řadu informací o tom, jak nejlépe stopovat zvířata? Tak právě vám je určena novinka Nakladatelství KAZDA, která vás bude bavit od první strany.  Kniha Stopy evropských zvířat je do detailu…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Upeč si svou lásku z kvásku
15. května 2023Upeč si svou lásku z kváskuPečení vlastního chleba z kvásku se stalo v posledních letech docela oblíbené. Pokud vás láká si upéct svůj chleba, ale nevěříte si, nebo nevíte, kudy do toho, pak tato kniha je tu pro vás. Zajímavé informace zde ale…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HRAD VE SKOTSKU
12. března 2023HRAD VE SKOTSKUDopřát si příjemnou romantickou slaďárnu s neodolatelnými pokrmy a atmosférou blížících se Vánoc teď - na začátku jara? Proč by ne? Máte-li chuť se přenést v čase do příjemného předvánočního shonu a toužebného očekávání, je kniha…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedení
3. prosince 2022Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedeníHledáte inspiraci pro své vánoční pečení? Chcete se naučit péct cukroví v moderním podání podle ověřených receptů Marie Sandtnerové? Tak právě vám je určena novinka výborné cukrářky Ivety Fabešové, která se jmenuje Vše sladké. Pojďte se…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakes
20. srpna 2022Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakesPečete rádi? Chcete si vyzkoušet nové recepty na cupcakes nebo se držet těch tradičních? Tak právě vám je určena kuchařka s názvem Cupcakes, kterou vydala Grada Publishing a.s., v Praze.  Co v této nádherné kuchařce najdete?…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma sami
21. června 2022Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma samiNěkdo považuje veganství za životní styl, jiný zase za zbytečnost, další jako nutno zlo, se kterým se musí vypořádat. Ať už to máte jakkoli, přeji vám, ať je vám tato kuchařka dobrým rádcem a pomocníkem. Abyste…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Hmyz a jiní drobní živočichové - 85 druhů hmyzu, pavouků a dalších drobných živočichů
10. května 2022Hmyz a jiní drobní živočichové - 85 druhů hmyzu, pavouků a dalších drobných živočichůŽivot hmyzu je tak fascinující. Máte rádi přírodu? Chcete se dozvědět, kdo v ní vlastně bydlí? Tak právě vám doporučím knihu Hmyz a jiní drobní živočichové, kterou vydala Grada Publishing, a.s., v Praze. Pojďte se společně…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře