Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze – 70%

Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze – 70%

AlitaBojovC3BDAndC49Blrecenzefilmu
AlitaBojovC3BDAndC49Blrecenzefilmu
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Polovina 26. sto­le­tí, Země. Doktor a kyber­ne­tic­ký inže­nýr Ido (Christoph Waltz) hle­dá na sklád­ce náhrad­ní díly pro své paci­en­ty, když v tom nalez­ne žen­ské tor­zo kybor­ga (lid­ský mozek, vše ostat­ní robo­tic­ké) a roz­hod­ne se jej opra­vit. Výsledkem jeho prá­ce je robo­tic­ká Alita, dospí­va­jí­cí dív­ka se ztrá­tou pamě­ti, kte­rá zaujme roli Idovy dce­ry. Po něko­li­ka dnech však začne být jas­né, že Alitina minu­lost je spo­je­na s bojo­vým výcvi­kem, jenž z ní kdy­si udě­lal výkon­ný a nebez­peč­ný stroj na zabí­je­ní.
Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Film Alita: Bojový Anděl, nato­če­ný pod­le japon­ské­ho komik­su, měl původ­ně reží­ro­vat James Cameron (Titanic, Avatar), ten však dal nako­nec po letech pří­prav před­nost čím dál tím zdlou­ha­věj­ší prá­ci na pokra­čo­vá­ních Avatara, ustou­pil do pozi­ce pro­du­cen­ta a reži­sér­skou šta­fe­tu pře­dal Robertu Rodriguezovi (Desperado, Sin City), kte­rý dál pra­co­val na Cameronově scé­ná­ři spo­lu se sce­nárist­kou Laetou Kalogridis (Prokletý ost­rov, Noční hlíd­ka).
Zásadní infor­ma­ce spo­čí­vá v tom, že hlav­ní hrdin­ka Alita je celá kom­plet­ně digi­tál­ní – její tělo bylo vytvo­ře­né v počí­ta­či a byl mu vtisk­nut vir­tu­ál­ně zazna­me­na­ný herec­ký výkon reál­né hereč­ky. Stejnou meto­dou sice vzni­kal tře­ba i Glum v Pánovi prs­te­nů, mimo­zem­ská rasa Na´vi v Avatarovi, drak Šmak v Hobitovi a spous­ta dal­ších, Alita je však prv­ní posta­vou toho­to typu, kte­rá je obda­ře­na lid­ským foto­re­a­lis­tic­kým obli­če­jem, jehož jedi­nou čás­tí, kte­rá je záměr­ně tro­chu sty­li­zo­va­ná, jsou oční bul­vy, zhru­ba dva­krát vět­ší opro­ti nor­má­lu. Z tech­nic­ké­ho hle­dis­ka je to doce­la revo­lu­ce.
Ve fil­mu se kro­mě toho vysky­tu­je ješ­tě něko­lik dal­ších, kom­plet­ně digi­tál­ních postav, pro­stře­dí a objek­tů, nic z toho na sebe ale nestr­há­vá pozor­nost tolik jako titul­ní Alita, kte­rá si ve sním­ku pro­jde vel­kou spous­tou růz­ných emo­cí od nad­še­ní a zami­lo­va­nos­ti po ubre­če­ný smu­tek a vztek, při­čemž je zají­ma­vé a svým způ­so­bem i str­hu­jí­cí to sle­do­vat a záro­veň zkou­mat, nako­lik to emo­ci­o­nál­ně fun­gu­je pod­le před­po­kla­dů, a kdy to i přes nej­lep­ší dostup­nou digi­tál­ní tech­no­lo­gii pořád půso­bí pří­liš umě­le a počí­ta­čo­vě (zatím to vypa­dá, že čím extrém­něj­ší emo­ci­o­nál­ní pro­jev, tím men­ší věro­hod­nost).
Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze

Další pozo­ru­hod­nou sku­teč­nos­tí je to, že děj fil­mu se sice ode­hrá­vá v jakési post-apokalyptické budouc­nos­ti, ovšem aniž by tato byla na začát­ku jak­ko­li před­sta­ve­na. U fil­mů podob­né­ho typu v úvo­du obvykle zazní hlas vypra­vě­če, jenž divá­ky do fan­task­ní­ho futu­ris­tic­ké­ho svě­ta a jeho pra­vi­del zasvě­tí, nicmé­ně tady nic tako­vé­ho není, a tudíž záko­ni­tos­ti pro­stře­dí, do nějž se Alita zno­vuzro­di­la, postup­ně obje­vu­je­me až spo­lu s ní. V důsled­ku toho je řada postav (zejmé­na dok­tor Ido, ale zpo­čát­ku i mla­dý motor­kář Hugo, do nějž se Alita oka­mži­tě zakou­ká) nuce­na zaujmout pozi­ci vysvět­lu­jí­cích prů­vod­ců, kte­ří hrdin­ku (a záro­veň divá­ky) pro­vá­zí po oko­lí a sezna­mu­jí ji s jeho zvyk­lost­mi.
Postupně se tedy dozví­dá­me, že někdy po roce 2200 došlo ke stře­tu Země s mimo­zemš­ťa­ny, kte­rý lid­stvo vyhrá­lo a útoč­ní­ky zahna­lo (a moc toho po mimo­zemš­ťa­nech nezby­lo). Zdevastovaná spo­leč­nost se násled­ně oddě­li­la na spo­di­nu žijí­cí na povrchu (oby­čej­ní lidé) a sme­tán­ku obý­va­jí­cí levi­tu­jí­cí vzduš­ná vel­ko­měs­ta (pri­vi­le­go­va­ná vyš­ší tří­da), při­čemž svět dole svým prů­mys­lem a země­děl­stvím záso­bu­je i ty naho­ře. Alita i ostat­ní při­tom žijí ve měs­tě, nad nímž se vzná­ší posled­ní vzduš­né vel­ko­měs­to své­ho dru­hu. Zločince už neho­ní poli­cie, nýbrž lov­ci odměn, jimiž se může stát kdo­ko­li. A všich­ni lidé jsou posed­lí nebez­peč­ným spor­tem zva­ným Rollerball, jenž vypa­dá jako rag­by kří­že­né s rych­lo­brus­le­ním, v němž je povo­le­no zabí­jet sou­pe­ře (a nápad­ně to při­po­mí­ná stej­no­jmen­ný sport z fil­mu Rollerball z roku 1975 a z jeho o sedm­a­dva­cet let mlad­ší pře­dě­láv­ky).
Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze

Ve fil­mu se toho násled­ně děje tolik, že to půso­bí jako směs dvou až tří fil­mů dohro­ma­dy, což v kom­bi­na­ci s pozvol­ným před­sta­vo­vá­ním svě­ta a postav v něm žijí­cích, kdy je zmí­ně­no vždy jen to nej­nut­něj­ší k pocho­pe­ní záplet­ky, nut­ně vede k tomu, že vzni­ká vel­ká spous­ta nesrov­na­los­tí, nejas­nos­tí, logic­kých mezer a otá­zek, na něž se odpo­vě­dí nedo­čká­te. Proč Hugo tak tou­ží po živo­tě v obla­cích (jak to v tom vzduš­ném měs­tě vypa­dá, se ve fil­mu neu­ka­zu­je), když život na povrchu vůbec není špat­ný? Jak mohou v Rollerballu vůbec vzni­kat šam­pi­o­ni, když ty nej­lep­ší hrá­če uná­ší a roze­bí­rá na kusy zlá mafie? Proč se někdo sna­ží v jed­nu chví­li zabít Alitu tak kom­pli­ko­va­ným způ­so­bem, když by sta­či­lo vypsat na ni zaty­kač (a zabi­li by ji lov­ci odměn)?
Tomu, jest­li jed­not­li­vé aspek­ty děje dáva­jí smy­sl a nako­lik do sebe zapa­da­jí jed­not­li­vé pří­bě­ho­vé linie, se tvůr­ci fil­mu věno­va­li s nejmen­ší důle­ži­tos­tí a nejmé­ně důklad­ně a zjev­ně jim úpl­ně sta­či­lo, že to dává smy­sl a drží pohro­ma­dě „tak nějak zhru­ba“ (nebo to tak při­nejmen­ším půso­bí). Včetně mění­cích se moti­va­cí postav (ty ved­lej­ší mají tak málo pro­sto­ru, že u nich dá prá­ci dete­ko­vat ale­spoň náznak hloub­ky), důvo­dů, kte­ré je k těm změ­nám moti­va­cí vedou a mno­hých témat od otcovsko-dcerovského vzta­hu, přes otáz­ky týka­jí­cí se hra­ni­ce mezi člo­vě­kem a stro­jem, až po vylo­že­ně jalo­vou roman­tic­kou záplet­ku mezi Alitou a Hugem, kte­ré jsou všech­ny rea­li­zo­vá­ny vel­mi naiv­ně, banál­ně a na úkor toho, že se toho musí ve fil­mu během dvou hodin odvy­prá­vět co nej­víc a pokud mož­no co nej­víc nahuš­tě­ně.
Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) – Recenze

Podstatně více úsi­lí bylo opro­ti tomu vyna­lo­že­no při prá­ci na vizu­ál­ní a tri­ko­vé strán­ce fil­mu, kte­rá je fan­tas­tic­ká a v urči­tých ohle­dech i pokro­ko­vá. Při tom množ­ství postav, zápo­rá­ků, akcí, moti­vů a pod­ně­tů je sko­ro s podi­vem, že to všech­no Robert Rodriguez zvlá­dl uko­čí­ro­vat s až pře­kva­pi­vou pře­hled­nos­tí, sou­stře­dě­nos­tí a sro­zu­mi­tel­nos­tí. Na akč­ní scé­ny, pro­špi­ko­va­né efekt­ní, peč­li­vou a nápa­di­tou cho­re­o­gra­fií, je radost pohle­dět, uhran­či­vý je i design a výtvar­né zpra­co­vá­ní leckterých pro­stře­dí a pře­de­vším pak těch postav, kte­ré mají více čás­tí těla robo­tic­kých než lid­ských. Pořád se něco děje a roz­hod­ně to je dob­rá a spek­ta­ku­lár­ní zába­va, ako­rát je potře­ba při­jmout svět ve fil­mu i s jeho záko­ni­tost­mi a spo­lu se vze­zře­ním hlav­ní hrdin­ky bez tou­hy se v tom jak­ko­li obšír­ně­ji vrtat a ana­ly­zo­vat to.
Alita: Bojový Anděl je roz­hod­ně nej­vel­ko­le­pěj­ší a nej­mo­hut­něj­ší film Roberta Rodrigueze, u nějž se naštěs­tí netře­ba obá­vat, že by někdy sklou­zl do žán­ru ultra-béčkové sláta­ni­ny (Machete, Machete zabí­jí), nebo vzhle­dem k tomu, že je mlá­de­ži pří­stup­ný, do něja­ké dětin­ské bizar­ní břeč­ky (série Spy Kids, Prckové). Maximálně je pár­krát nechtě­ně směš­ný svou mís­ty pře­hna­nou sna­hou být co nej­sty­lo­věj­ší a nej­e­fekt­něj­ší, což je ve scé­nách, kdy např. hlav­ní hrdin­ka uro­ní slzu a před dopa­dem na zem ji roz­sek­ne mečem ved­ví, už nato­lik přes čáru, že je to vylo­že­ně kon­tra­pro­duk­tiv­ní. Ze vše­ho nej­víc (i díky své roman­tic­ké linii) nako­nec Alitapři­po­mí­ná dal­ší z fil­mů nato­če­ných pod­le něja­ké­ho young-adult sci-fi/fantasy romá­nu, ako­rát je dějo­vě napě­cho­va­něj­ší, oso­bi­těj­ší, japon­sky uje­tá, zruč­ně nato­če­ná a opře­ná o poměr­ně solid­ní komik­so­vou před­lo­hu.



Podívejte se na hodnocení Alita: Bojový Anděl na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Duna: Část druhá – demonstrace moderní filmařiny27. března 2024 Duna: Část druhá – demonstrace moderní filmařiny Režisér Denis Villeneuve patří k mým největším oblíbencům. Zmizení považuji za jeden z nejlepších filmů o únosech dětí, ne-li za ten úplně nejlepší. Do zlatého fondu sci-fi žánru pak řadím […] Posted in Filmové recenze
  • Černý krab – Švédi na ledu24. března 2022 Černý krab – Švédi na ledu Za starých dobrých časů, kdy domácímu koukání na filmy vládl formát VHS, spatřily světlo světa snímky, které by jindy nevznikly. Jednoduše by se nevyplatilo poslat je do kin, protože snad […] Posted in Filmové recenze
  • X-Men: Dark Phoenix - Recenze - 65%6. června 2019 X-Men: Dark Phoenix - Recenze - 65% Simon Kinberg usedá poprvé do režisérského křesla celovečerního filmu a přináší nám ohnivou jednohubku ze světa X-Men. Není se čeho bát (nebo jo?), Simon je zkušený producent a scénárista, […] Posted in Filmové recenze
  • Avengers: Endgame – Recenze – 90%24. dubna 2019 Avengers: Endgame – Recenze – 90% Film Avengers: Endgame přímo navazuje na události ze snímku Avengers: Infinity War a zároveň slouží jako završení velkolepé ságy tvořené dvaadvaceti filmy, které si studio Marvel vypiplalo […] Posted in Filmové recenze
  • Hellboy (2019) – Recenze – 40%11. dubna 2019 Hellboy (2019) – Recenze – 40% Hellboy je rudý pekelný démon s upilovanými rohy a kamennou pěstí, jehož během druhé světové války přivedli na svět s pomocí znovuvzkříšeného Rasputina nacisté, a který v současnosti […] Posted in Filmové recenze
  • Shazam! – Recenze – 60%3. dubna 2019 Shazam! – Recenze – 60% Čtrnáctiletý Billy (Asher Angel) žije ve Philadelphii, kde si prošel řadou pěstounských rodin, ale ze všech dříve nebo později utekl. Nyní žije v domě manželského páru, který se kromě něj […] Posted in Filmové recenze
  • Captain Marvel – Recenze – 50%6. března 2019 Captain Marvel – Recenze – 50% Film Captain Marvel (od studia Marvel) poprvé uvádí na scénu superhrdinku téhož jména (vlastním jménem Carol, hraje ji držitelka Oscara Brie Larson), která je jednou z nejsilnějších a […] Posted in Filmové recenze
  • Alita: Bojový Anděl - Recenze - 65%13. února 2019 Alita: Bojový Anděl - Recenze - 65% Nacházíme se v budoucnosti. Vysoce vyspělá, multikulturní a kosmopolitní společnost žije ve světě totálního konzumu. Ke svému zdokonalování a k zábavě využívají kybernetických protéz na […] Posted in Filmové recenze
  • Aquaman – Recenze – 60%12. prosince 2018 Aquaman – Recenze – 60% Komiksový superhrdina Aquaman v podání Jasona Momoy se poprvé objevil v Lize spravedlnosti, kde bojoval po boku Supermana, Wonder Woman, Batmana a dalších. Film Aquaman se nyní věnuje […] Posted in Filmové recenze
  • Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze – 80 %10. prosince 2018 Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) – Recenze – 80 % Miles Morales je černošský teenager, syn policisty, co žije ve stejném městě jako Spider-Man. Jednoho dne Miles získá po kousnutí radioaktivním pavoukem stejné nadpřirozené schopnosti jako […] Posted in Filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,69526 s | počet dotazů: 263 | paměť: 72190 KB. | 28.04.2024 - 18:52:07