Kritiky.cz > Recenze her > Back 4 Blood: I s časovým odstupem zůstává průměrným zážitkem

Back 4 Blood: I s časovým odstupem zůstává průměrným zážitkem

Zdroj: Turtle Rock
Zdroj: Turtle Rock
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Jakožto vel­ký fanou­šek Left 4 Dead jsem před vydá­ním této hry s napě­tím oče­ká­val, s čím Turtle Rock, tedy původ­ní vývo­jář zmí­ně­né­ho kle­no­tu mezi koo­pe­ra­tiv­ní­mi stří­leč­ka­mi zamě­ře­ný­mi na zom­bie apo­ka­ly­p­su, při­jde. Není žád­ným tajem­stvím, že zmí­ně­né Left 4 Dead sku­teč­ně v oné době vládlo her­ní­mu prů­mys­lu, vytvo­ři­lo si vel­kou základ­nu obdi­vo­va­te­lů a nyní, po cir­ka 15 letech od vydá­ní prv­ní­ho dílu a zhru­ba 14 letech jeho pokra­čo­vá­ní (to už bylo v kom­plet­ní režii stu­dia Valve, při jejichž neo­cho­tě, při­znej­me si na rovi­nu, jaký­ko­liv násled­ný roz­voj hry, lido­vě řeče­no, šel „do kytek“, a nebýt komu­ni­ty, kte­rá se de fac­to zaslou­ži­la o vznik nové mapy The Last Stand, nové­ho obsa­hu bychom se zřej­mě nedo­čka­li), zůstá­vá výbor­ným poči­nem.

Myslel jsem si, že Back 4 Blood bude vlast­ně tako­vou reak­cí na neu­tu­cha­jí­cí tou­hu skal­ních pří­z­niv­ců série Left 4 Dead po nástup­ci, to jest Left 4 Dead 3, což bych oce­nil.

K náku­pu mě rych­le ode­hna­ly nepří­liš licho­ti­vé recen­ze, jež jsem, nut­no podotknout, pro­čí­tal a poslou­chal řádo­vě několik dní poté, co se ohlá­si­lo, že ten „zázrak“ může koneč­ně spa­řit svět­lo svě­ta v plné podo­bě.

Jak pra­ví pří­slo­ví: „Kdo si počká, ten se dočká.“, pří­stup jsem zís­kal opož­dě­ně, to samo­zřej­mě neva­dí a nao­pak vyu­ži­ji pří­le­ži­tos­ti napsat svůj názor v době, kdy by všech­ny nedu­hy měly již zmi­zet, jeli­kož času tvůr­ci dosta­li haba­děj.

 

Left 4 Dead 3 spí­še neče­kej­te

Back 4 Blood si vyslou­ži­lo pří­do­mek „duchov­ní nástup­ce Left 4 Dead“. Zdůrazňuji pou­ze duchov­ní.

Left 4 Dead se podo­bá maxi­mál­ně úče­lem pro­dí­rá­ní mezi hor­da­mi mutan­tů – zlik­vi­do­vat infi­ko­va­né do posled­ní­ho. Chybí zásad­ní prv­ky: tem­ná atmo­sfé­ra a ori­gi­na­li­ta spe­ciálních infi­ko­va­ných.

Zmíněná „temná atmo­sfé­ra“ Left 4 Dead cha­rak­te­ri­zu­je a dělá z ní uni­kát. Právě onou jedi­neč­nou vlast­nos­tí, držet si stan­dard kla­sic­ké bru­tál­ní akce, ale záro­veň půso­bit sil­ně horo­ro­vým dojmem, mě oslo­vi­la, a pro­to jsem jí dlou­hou dobu zacho­vá­val důvě­ru.

Když se posléze obje­vil na mém monito­ru ten­to „Fortnite v krva­vém kabát­ku“, troš­ku jsem se vydě­sil. Neberte mě za slo­vo, ne že by Back 4 Blood mělo stej­nou her­ní mecha­ni­ku, nicmé­ně jeho zpra­co­vá­ní půso­bí vel­mi dětin­sky a naivně. O „množ­ství“ suro­vos­ti tu nejde, kam se však vytra­ti­lo plí­že­ní tajem­ným pro­stře­dím? Kam se poděla husí kůže při nale­ze­ní schou­le­né Witch, jejíž nářek se nesl do dáli?

Situaci vidím podobně jako u fil­mo­vých sním­ků dneš­ní doby. Režiséři vel­mi dba­jí na časté vyté­ká­ní těl­ních teku­tin a zapo­mí­na­jí své dílo udě­lat děsi­vé. Možná tím odpo­ví­da­jí na poža­dav­ky divá­ků.

Já sto­jím za názo­rem, že samot­né bez­bře­hé zabí­je­ní neu­dě­lá film nikdy dob­rý. Pokud nesouh­lasíte a prah­nete jedi­ně po rea­lis­tic­ky vykres­le­ném nási­lí, zřej­mě bude­te spo­ko­jeni, ovšem pak nelze oče­ká­vat něja­kou výraz­nou odliš­nost od her stej­né­ho dru­hu.

Snad nej­vět­ší zne­po­ko­je­ní při­šlo při prv­ním kon­tak­tu s již zmí­ně­ný­mi spe­ci­ál­ní­mi infi­ko­va­ný­mi. Ti nejen vypa­da­jí v zápa­lu boje téměř iden­tic­ky, dokon­ce Vás pře­kva­pí frek­ven­ce spa­w­no­vá­ní. Vyskytují se na kaž­dém rohu, tím pádem něja­ká spe­ci­ál­nost jde stra­nou a jejich pří­tom­nost se stá­vá všed­ní zále­ži­tostí.

Opro­ti zom­bí­kům z Left 4 Dead post­rá­da­jí zře­tel­né pozná­va­cí zna­ky, tak­že se zne­mož­ňu­je účin­ná obra­na na sla­bá mís­ta.

 

Lze tré­no­vat, než se pus­tí­te do akce

Naopak palec naho­ru udě­lu­ji za při­dá­ní střel­ni­ce a mož­nost pro­vě­řit doved­nos­ti, než vyra­zí­te kosit bes­tie. Trénovací sta­ni­ce je umís­tě­na na základ­ně pře­ži­vších, s níž se bude­te setká­vat prak­tic­ky při kaž­dém spuš­tě­ní. Na domov­ském „sta­no­viš­ti“ dále může­te vylep­šo­vat svůj arze­nál, pří­pad­ně dokou­pit vše potřeb­né.

Na „cvi­čiš­ti“ máte k dis­po­zi­ci všech­ny zbra­ně a doplň­ky, tak­že při pra­vi­del­ném inten­ziv­ním tré­nin­ku a s kom­bi­na­cí nástro­jů typu Aimlabs jste schop­ni dosáh­nout postup­né­ho zlep­šo­vá­ní refle­xiv­ních schop­nos­tí, není tudíž zapo­tře­bí imple­men­to­vat spe­ci­ál­ní tré­nin­ko­vé mapy, jako tomu bylo u Left 4 Dead. Jsem zastán­ce sta­no­vis­ka, že samot­ný Aimlabs nevy­ho­vu­je ke kon­stant­ní­mu udr­že­ní obrat­nos­ti, zdat­nos­ti, neboť kaž­dá hra zbra­ně simu­lu­je a zob­ra­zu­je jinak (potře­bu­je­me se otes­to­vat pří­mo v kon­krét­ním pro­stře­dí).

 

Diskutabilní karet­ní sys­tém

Aneb nej­vět­ší novin­ka. Ostatní recen­ze povět­ši­nou při­dá­ní karet opě­vu­jí. Já půjdu troš­ku pro­ti prou­du. Funguje to pros­tě: Za body zís­ka­né postu­pem zjed­no­du­še­ně řeče­no dosta­ne­te urči­té bonu­sy v podo­bě karet. Ty sklá­dá­te do balíč­ků. Ony balíč­ky pak vysta­vu­je­te pro­ti samot­né umě­lé inte­li­gen­ci hry v závis­los­ti na nasta­lé situ­a­ci. Ano, dodá­vá to zce­la nový roz­měr a mož­nos­ti. Na dru­hou stra­nu, chce­me u tako­vé­to hry uplat­ňo­vat tuto for­mu stra­te­gie? Nechápejte mě špat­ně, jis­tě se najdou milov­ní­ci nové funk­ce, ale zce­la sub­jek­tiv­ně, během hra­ní mě to pře­ká­že­lo. Místo toho, aby se věno­va­la pozor­nost pal­či­vým nedo­stat­kům, pře­sou­vá se k ino­va­cím, kte­ré žánr nevy­ža­du­je.

 

Závěr

Podrženo, sečte­no, Back 4 Blood se nijak mar­kant­ně nerůz­ní od her podob­né­ho zamě­ře­ní. Od čeho se nao­pak odli­šu­je, je původ­ní Left 4 Dead. Celkově tak pro mě koneč­ný dojem zna­me­nal pásmo niž­ší­ho prů­mě­ru, z čehož vyplý­vá: Více jak 6,5 bodů z 10 si neza­slu­hu­je.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Luck (2020)7. března 2021 Luck (2020) Pěkný zklamání.Lucky dle traileru lákal na Home Invasion s časovou smyčkou, ale ve výsledku je tomu úplně jinak, ba nakonec film není ani hororem nýbrž sociální satirou plnou metafor z […] Posted in Krátké recenze
  • Mimořádná zpráva – Recenze – 60%15. listopadu 2018 Mimořádná zpráva – Recenze – 60% Observační dokument režiséra, scenáristy a producenta Tomáše Bojara (Česká RAPublika, FC Roma) se natáčel v redakcích České televize a Hospodářských novin (a také trošku na Pražském hradě) […] Posted in Filmové recenze
  • Archamon - Age of Empires od českých tvůrců1. října 2019 Archamon - Age of Empires od českých tvůrců Je tomu už skoro dva roky (24. lis. 2017) co na Steamu vyšla další česká hra. Jak říkají tvůrci: „Archamon je středověká budovatelská "survival" strategie v reálném čase.“ A je to pravda, […] Posted in Recenze her
  • X-Men: Apokalypsa - ÚTOK19. května 2016 X-Men: Apokalypsa - ÚTOK Opět poháněn vztekem a pomstou, Magneto podlehne Apokalypsově nabídce, aby se stal jedním z jeho čtyř, nově reformovaných, apokalyptických jezdců. Inspiravoných biblickou vizí čtyř jezdců […] Posted in Speciály
  • Moudrost Hathorů: Nadčasová duše a starý Egypt26. listopadu 2018 Moudrost Hathorů: Nadčasová duše a starý Egypt Z knihy mám dva dojmy, které nebudu skrývat. Skrytý potenciál cvičení, které je v knize popisováno a které má více probouzet životaschopnost člověka a košatost jeho vnímání, a všechny ty […] Posted in Recenze knih
  • Oslavte letos Dny českého piva na Smíchově29. srpna 2018 Oslavte letos Dny českého piva na Smíchově Nepohrdnete širokým výběrem skvělého piva a zároveň byste rádi nahlédli „za oponu” vaření piva? Pak si v sobotu 22. září nenechte ujít oslavy Dnů českého piva v pivovaru Staropramen. Ty se […] Posted in Pozvánky na akce
  • #DP91: Sentient17. srpna 2020 #DP91: Sentient Autorem recenze je Daniel Palička.Scénář: Jeff LemireKresba: Gabriel Walta"Sentient" byl v rámci cen Eisnera letos nominován v kategorii Nejlepší uzavřená série podobně jako minisérie […] Posted in Recenze komiksů
  • Učitelka - Synopse/O filmu4. července 2016 Učitelka - Synopse/O filmu Synopse Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce […] Posted in Speciály
  • Bál jsem se, že by mi Oscar zničil kariéru, prozradil Peter Morgan26. března 2016 Bál jsem se, že by mi Oscar zničil kariéru, prozradil Peter Morgan Uznávanou osobností, která na letošním Febiofestu získala Cenu Kristiána byl britský scénárista a dramaturg Peter Morgan.  Získal řadu ocenění během své kariéry a napsal scénář k filmům […] Posted in Profily osob, Filmové a televizní aktuality, Festivaly
  • 28 dní - Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky..26. září 2018 28 dní - Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky.. FGwen Cummingsová je sympatická žena na pokraji třicítky, která podlehne alkoholickému návyku. Ačkoliv netrvá její tekutinový návyk až tak dlouho a není na tom ještě tak špatně jako […] Posted in Retro filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,24893 s | počet dotazů: 261 | paměť: 72314 KB. | 18.05.2024 - 12:02:55