Kritiky.cz > Horory > Cave, The (2005)

Cave, The (2005)

rp Cave2C The 28200529.jpg
rp Cave2C The 28200529.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

V jes­ky­ních se dá najít spous­ta zají­ma­vých věcí, mnoh­dy vám však v nich může jít hlav­ně o život…


Archeologové obje­ví hlu­bo­ko v rumun­ských Karpatech zří­ce­ni­ny opat­ství ze 13. sto­le­tí. Během pra­cí je nale­zen vstup do jes­kyn­ní­ho kom­ple­xu a na mís­to je povo­lán bio­log dok­tor Nicolai, kte­rý je pře­svěd­čen, že by se v hlu­bi­nách mohl nachá­zet dosud neob­je­ve­ný eko­sys­tém. I z toho­to důvo­du je tedy najmu­ta sku­pi­na nej­lep­ších ame­ric­kých potá­pě­čů, kte­ré vede Jack McAllister a jeho bra­tr Tyler. Ti mají po ruce nejen nej­mo­der­něj­ší vyba­ve­ní pro hlu­bin­né pono­ry, ale i tým pro­fe­si­o­ná­lů, se kte­rý­mi sla­vi­li úspě­chy po celém svě­tě. Společně s nimi se do jes­kyn­ní­ho laby­rin­tu vydá­vá i dok­tor Nicolai, věd­ky­ně Kathryn a kame­ra­man Alex. Jejich dob­ro­druž­ství však záhy dostá­vá váž­né trh­li­ny, když během výbuchu při kte­rém zemře jeden ze čle­nů výpra­vy, zůsta­nou ostat­ní uvěz­ně­ni hlu­bo­ko pod zemí. Jack se poku­sí vzniklou pani­ku uklid­nit a spo­leč­ně s ostat­ní­mi začnou hle­dat jinou ces­tu na povrch, ale záhy jim dojde, že zde nejsou sami. V tem­no­tě se skrý­vá něco děsi­vé­ho, něco co dosud nikdo nespat­řil, něco co jim začne usi­lo­vat o život…


Český název: Jeskyně

Režie: Bruce Hunt
Rok výro­by: 2005
Délka: 97 min
Země: USA / Německo / Rumunsko
Hrají:
Cole Hauser...(Jack McAllister)
Eddie Cibrian...(Tyler McAllister)
Lena Headey...(Dr. Kathryn Jennings)
Morris Chestnut...(Top Buchanan)
Piper Perabo...(Charlie)
Daniel Dae Kim...(Alex Kim)
...a dal­ší


Jeskyně pat­ří mezi sku­pi­nu fil­mů, kte­ré jsem dlou­ho míjel bez povšim­nu­tí, přes­to­že jsem jí měl ve své fil­mo­té­ce už hod­ně dlou­ho. Mám rád fil­my ode­hrá­va­jí­cí se v pod­ze­mí, ale doce­la mě odra­zo­va­lo níz­ké hod­no­ce­ní a fakt, že jí mno­zí srov­ná­va­li v mým oblí­be­ným Pádem do tmy (fil­mem na kte­rý nedám dopus­tit a pat­ří mezi moje nej­ob­lí­be­něj­ší). Dnes jsem se tedy koneč­ně odhod­lal to změ­nit a po nábě­hu závě­reč­ných titu­lek, toho ani moc neli­tu­ji. Jeskyně je sice v kon­fron­ta­ci se stej­ně sta­rým Pádem do tmy sku­teč­ně hor­ší po všech strán­kách, ale vylo­že­ná kata­stro­fa to roz­hod­ně není. Navíc jsem tu nara­zil i na něko­lik věcí, kte­ré se mi doce­la líbi­ly a Lena Headey je jed­nou z nich.
Pro tuhle hereč­ku mám jis­tou sla­bost a nemys­lím si, že by ona nebo její kole­go­vé poda­li špat­né herec­ké výko­ny. Byli prů­měr­né to ano, ale ne vylo­že­ně špat­né. On ostat­ně i samot­ný scé­nář není nikterak osl­ňu­jí­cí a dá se v něm najít spous­ta nelo­gic­kých prv­ků, ale jen kvů­li tomu nehod­lám ten­to film pohřbít. V urči­tých pasá­žích jsem tu totiž nara­zil na doce­la pove­de­nou atmo­sfé­ru, občas jsem zare­gis­tro­val i něko­lik poku­sů o vytvo­ře­ní „napě­tí“ a pod­vod­ní scé­ny rov­něž neby­ly nej­hor­ší.
Byla jen ško­da, že si tvůr­ci nevy­sta­či­li pou­ze s názna­ky, ale naser­ví­ro­va­li nám všech­na ta mon­stra na stří­br­ném pod­no­se – jeli­kož někte­ré fáze (potvo­ry) neby­ly zrov­na extra vyda­ře­né. To však nic nemě­ní na tom, že dokud fun­go­va­la hra stí­nů a sla­bé­ho osví­ce­ní sce­né­rie, byl jsem doce­la spo­ko­je­ný. Horší už to bylo se vše­mi těmi zvra­ty, kte­ré měli obo­ha­tit pří­běh, z nich vět­ší polo­vi­na byla s logi­kou dost na ští­ru a pros­tě nefun­go­va­li tak jak by měli. Při tro­še dob­ré vůle se to však dá pře­žít bez újmy na zdra­ví. Když tedy sečtu kla­dy a zápo­ry – vychá­zí mi remí­za. Chápu však, že ten­to film moc lidí neo­kouz­lil.

Hodnocení:
Normálně bych dal asi 40%, ale za Lenu Headey ješ­tě 10% při­dám. 


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,75588 s | počet dotazů: 261 | paměť: 72166 KB. | 12.05.2024 - 19:10:11