Cukr – součást našich životů, úžasná chuť, která vás dostane do dobré nálady a zbaví stresu. Sladká chuť jahod, zmrzliny, zákusku, která se vám rozplývá na jazyku… Pokud se rozhodnete jít cestou života bez cukru, pak na tyto požitky zapomeňte. Cukr je dnes snad v každém jídle, a tak není s podivem, že se již mluví o závislosti na cukru.
Autorka, která se rozhodla právě pro život bez cukru, uvedla na trh svou knihu plnou receptů bez použití cukru. Mnozí Janinu Černou znají právě z jejího blogu, kdy se stala v roce 2015 objevem blogerského světa. Její přiznivce vydání této kuchařky určitě potěší. Na čtenáře čeká„více než 70 lahodných cukrfree receptů, které mi pomohly zbavit se závislosti na cukru jednou provždy!“
Úvodem knihy autorka zmiňuje, že pokud se rozhodnete jít cestou, kdy se úplně vzdáte cukru, nebude to cesta rozhodně snadná, protože se budete setkávat s nepochopením ze strany ostatních. Autorka tuto kuchařku vydala proto, aby ukázala, že i život bez cukru je dlouhodobě udržitelný a to bez jakéhokoli omezování.
Autorka se rozhodla vzdát cukru v umělé, ale i jeho přirozené podobě. Upozorňuje, že cukrfree rozhodně není žádnou zázračnou dietou, ale je to životní styl, který si budete chtít udržet, pokud se závislosti na cukru skutečně zbavíte. Následuje příběh autorky, která trpí poruchou příjmu potravy, konkrétně bulimií, z které neviděla cestu ven. Zjistila, že problémem byla její závislost na cukru. Závislosti na cukru se po několika pokusech zbavila, a tak nyní její stravu charakterizují zdravé tuky, přiměřené množství proteinů a minimum fruktózy.
Recepty v knize jsou dle autorky nízkofruktózové, většina také nízkosacharidová s větším obsahem tuků, zároveň jsou bezlepkové.
Pak již následují samotné recepty, nejprve na základní suroviny jako je domácí kokosové mléko, domácí ghí, kokosové máslo, domácí majonéza. Dále kniha obsahuje recepty na snacky a přílohy (např. tuřínové hranolky), snídaně, hlavní jídla, dezerty. Posléze autorka jmenuje své oblíbené ingredience.
Kniha má hezký obal, pevné desky a vcelku povedené fotografie jídel. Najdete tu spoustu netradičních receptů, které lákají díky pěkným obrázkům k vyzkoušení.
Ač recepty v kuchařce neobsahují téměř žádný cukr, tak jej více nahrazují různé tuky, což není nic překvapivého. Vždycky jakmile se jedné složky nedostává, musí se logicky nahradit jinou. Už tuto skutečnost osobně nepovažuji za úplně správnou.
Co se týče samotných receptů, jistě mohou být inspirací na vyzkoušení netradičních jídel. Ovšem další nevýhodu kuchařky vidím v její použitelnosti. Náklady na jídlo nebudou nízké, protože autorka používá především mandlovou a kokosovou mouku a další suroviny dostupné především ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Mnohem více bych přivítala recepty z běžně dostupných surovin i v přiměřené cenové relaci. Takto se stává kuchařka použitelná v podstatě jen pro určitou skupinu lidí.
I přes zmíněné nedostatky v kuchařce najdete spoustu zajímavých receptů na netradiční a zdravější jídla. Zároveň si můžete odnést i několik tipů i rad.
Těm, co se chtějí vydat po stopách života bez cukru, přeji, ať je kniha inspirující a pomůže jim překonat závislost na cukru. Já osobně bych se po této cestě z mnoha důvodů nevydala.
Autor: Janina Černá
Nakladatelství: Cpress
Počet stran: 192
Žánr: zdravý životní styl, kuchařka, výživa, moderní kuchařky
Hodnocení: 60 %
Knihu lze zakoupit na stránkách nakladatelství Cpress.
Nejnovější komentáře