Lahodně s Ellou/Lahodně s Ellou každý den

Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Jídelníček a jíd­lo obec­ně tvo­ří jed­nu z nej­dů­le­ži­těj­ších základ­ních lid­ských potřeb. Snídaně, sva­či­na, oběd, sva­či­na, veče­ře. V živo­tě běž­né­ho člo­vě­ka je jíd­lo na tako­vém­to den­ním pořád­ku. A logic­ky – když se s ním setká­vá­me takhle čas­to a výsled­ný pokrm kon­zu­mu­je­me, měli bychom se zamys­let také nad tím, co vůbec jíme. Často slý­chám názo­ry typu: „co je na mé sní­da­ni špat­né­ho? Vždyť je zdra­vá!“ A to dotyč­ný prá­vě dojedl housku se sýro­vou poma­zán­kou, šun­kou a zapil to skle­ni­cí pome­ran­čo­vé­ho džu­su. Prosím, zapo­meň­te na stra­vo­va­cí návy­ky, kte­ré máte zaži­té, v naší spo­leč­nos­ti pře­vlá­da­jí­cí po něko­lik let. Zkuste se zamys­let nad tím, co doo­prav­dy jíte. Je sku­teč­ně pome­ran­čo­vý džus z pome­ran­čů? Proč bychom měli jíst maso a mléč­né pro­duk­ty? Co je pro nás, jakož­to dopo­sud nej­in­te­li­gent­něj­ší bytos­ti, při­ro­ze­né? Po čem se cítí­me dob­ře? Na všech­ny tyto myš­len­ky mě svý­mi kni­ha­mi při­ved­la jed­na fan­tas­tic­ká oso­ba a tou není nikdo jiný než brit­ka Ella Woodward. Změnila mi život k nepo­zná­ní a já se nyní cítím o sto pro­cent lépe – jsem šťast­něj­ší, z jíd­la mám labuž­nic­ký poži­tek, doká­žu si pokr­my a jejich pří­pra­vu uží­vat, necí­tím se po nich pře­plá­ca­ná a jsem po jíd­le schop­ná něja­ké akti­vi­ty (např. běhu), aniž bych se cíti­la špat­ně a můj žalu­dek byl těž­ký. Mám mno­hem více ener­gie, ale pře­de­vším lep­ší pocit ze sebe, pro­to­že vím, že tím­to dělám něco pro sebe! Zároveň se toto zdra­vé stra­vo­vá­ní, pro něko­ho nepo­cho­pi­tel­né, sta­lo vel­mi pod­stat­nou sou­čás­tí mého živo­ta a jsem si jis­tá, že není lep­ší mož­nost, jak se stra­vo­vat lépe. A v čem že je to kouz­lo? To vám pro­zra­dím za oka­mžik.

Přestože tohle má být recen­ze (a taky že je! nebo aspoň už začí­ná být…), neod­pus­ti­la jsem si na úvod tako­vé­hle zamyš­le­ní, pro­to­že je nesmír­ně důle­ži­té, aby lidé zača­li pře­mýš­let o tom, čím vyži­vu­jí své tělo, a zda je to správ­né.

Ale nyní se již vrh­ne­me na nyněj­ší mé dva pokla­dy, miláč­ky, kte­ré z rukou pouš­tím veli­ce nera­da! A tím jsou kuchař­ky „Lahodně s Ellou“ a „Lahodně s Ellou kaž­dý den“. Obě kni­hy vyda­lo nakla­da­tel­ství Omega a dru­hý díl – tedy „Lahodně s Ellou kaž­dý den“- měl svou pre­mi­é­ru tepr­ve nedáv­no, tak­že v knih­ku­pec­tvích je najde­te jak mezi novin­ka­mi, tak i best­selle­ry.

Abych uved­la vše do pořád­ku a pro ty z vás, kte­ří ješ­tě tápe­te a abso­lut­ně nechá­pe­te, co se vám tady sna­žím nazna­čit, mám vysvět­le­ní a potřeb­né infor­ma­ce. Ella Woodward na svůj níz­ký věk toho doká­za­la už spous­tu: vyda­la dvě vel­mi úspěš­né kni­hy, kte­ré mno­ho lidí inspi­ro­va­ly, někte­rým změ­ni­ly život. Ella je autor­kou neo­ce­ni­tel­ných recep­tů, kte­ré se skrý­va­jí uvnitř knih a kte­ré nás napl­ňu­jí ener­gií, zdra­vý­mi slož­ka­mi, vita­mí­ny a vše­mi dal­ší­mi lát­ka­mi, kte­ré potře­bu­je­me. Vaření pod­le Elly před­sta­vu­je pro něko­ho napros­to nezná­mé a nepro­bá­da­né úze­mí gastro­no­mie a věřím, že spous­ta lidí nevě­ří, že z cuke­ty jsou udě­lat výbor­né těs­to­vi­ny, z batá­tů (slad­kých bram­bor) je mož­né upéct neza­po­me­nu­tel­né brow­nies a ze zele­né­ho avo­ká­da vytvo­řit bom­bas­tic­kou čoko­lá­do­vou pěnu.

Všechny recep­ty v kni­hách jsou při­ro­ze­né, vegan­ské – tak­že tedy bez masa, mléč­ných výrob­ků, vajec, ryb. Dále jsou bezlep­ko­vé a záro­veň neob­sa­hu­jí rafi­no­va­ný cukr a gene­tic­ky modi­fi­ko­va­né potra­vi­ny. Tento způ­sob stra­vo­vá­ní je zalo­že­ný na rost­li­nách a nezpra­co­va­ných a tím pádem pro naše tělo nej­pro­spěš­něj­ších potra­vi­nách. Někdo si jis­tě říká: „A co tedy vlast­ně jako jí?“ Odpověď je jed­no­du­chá: jakmi­le se jed­nou odpro­s­tí­te od zaži­tých stra­vo­va­cích návy­ků a odvá­ží­te se zku­sit jíd­la rost­lin­né­ho půvo­du, ote­vře se vám brá­na do nebes. Alespoň tak jsem to měla já. Zjistíte, že je tolik jiných mož­nos­tí, že si potom na něja­ký kla­sic­ký koláč ani nevzpo­me­ne­te, jeli­kož víte, že dob­ro­ty si může­te při­pra­vit stá­le sami, ale mno­hem zdra­věj­ší, pro­spěš­něj­ší, cel­ko­vě lep­ší! A abych byla kon­krét­něj­ší: mezi základ­ní suro­vi­ny v kuchy­ni pod­le Elly pat­ří dosta­tek obi­lo­vin, ovo­ce, zele­ni­ny, oře­chů, semí­nek a luš­tě­nin. A věř­te mi, že tím se dají vytvo­řit divy!

Nevím, jak se mi to daří, ale po celou dobu od knih samot­ných odbí­hám. Já bych totiž o stra­vo­vá­ní doká­za­la mlu­vit a psát do neko­neč­na (to jste jis­tě zazna­me­na­li). Co se týče knih, po gra­fic­ké strán­ce jsou úžas­né – svý­mi foto­gra­fie­mi s famóz­ní­mi pokr­my ihned upou­ta­jí pozor­nost a na kni­hu je jen radost pohle­dět. Myslím to napros­to váž­ně, jeli­kož já jsem schop­ná tře­ba jen dvě hodi­ny sedět, lis­to­vat, čer­pat inspi­ra­ci a nechat se uná­šet úžas­ný­mi recep­ty, myš­len­ka­mi a rada­mi. Pokud máte sta­rost, zda dru­há kuchař­ka není něja­ké pokra­čo­vá­ní, kte­ré by nava­zo­va­lo na před­cho­zí titul, tak se nemá­te čeho obá­vat. Sama jsem nejdří­ve „pře­čet­la“ dru­hý díl a až pak prv­ní. Každá kni­ha je kon­ci­po­va­ná tak, aby i abso­lut­ní nezna­lec vše pocho­pil. Tudíž ze začát­ku nás Ella sezná­mí se svým pří­bě­hem, kte­rý je vel­mi zají­ma­vý, jeli­kož nám pro­zra­dí, co ji vlast­ně při­mě­lo k tomu­to stra­vo­vá­ní. Protože, jak ona sama při­zná­vá: čoko­lá­dy a cukr byl u ní na den­ním pořád­ku, stej­ně jako ostat­ní nezdra­vá jíd­la. Na ovo­ce a zele­ni­nu říka­la fuj, obi­lo­vi­ny jako qui­nou a pohan­ku ani nezna­la a o něja­kých luš­tě­ni­nách už vůbec nemoh­la být řeč. Ale Ella prak­tic­ky ze dne na den změ­ni­la své stra­vo­vá­ní a potom se pro ní tato nepří­jem­nost změ­ni­la v život­ní poslá­ní a zába­vu, kte­rá ji napl­ňu­je. Dotáhla to dokon­ce tak dale­ko, že má v Londýně svou restau­ra­ci The Mae Deli, píše tře­tí kni­hu (jupí, juchů!), nově spo­lu­pra­cu­je s pří­rod­ní kos­me­tic­kou znač­kou na výro­bě vlast­ních pří­prav­ků a také dosta­la do pro­de­je své ener­gic­ké kou­le – a to do nor­mál­ních super­mar­ke­tů – ale­spoň co se Velké Británie týče.

V kni­hách jsou úžas­né recep­ty, o tom není pochyb. Již mno­ho jsem jich vyzkou­še­la a mohu potvr­dit, že jsou jed­ny z nej­lep­ších, jaké jsem kdy zkou­še­la. A to je jí celá rodi­na, kte­rá vůbec není zvyk­lá na obdob­né věci. Jak Ella říká – nic by nemě­lo jít nási­lím, měli bychom jíst to, co nám dělá dob­ře a po čem tou­ží­me. Máte chuť na čoko­lá­do­vý muf­fin? Dopřejte si ho! Proč ne, pokud vás udě­lá šťast­něj­ším! Máte hlad? Tak si dej­te něco dob­ré­ho! Ale pokud nemá­te, tak proč do sebe zby­teč­ně ládo­vat něco jiné­ho, když za hodin­ku nás čeká veče­ře? Ella mě nau­či­la takhle pře­mýš­let a já bych ji za všech­no jed­nou chtě­la podě­ko­vat, pro­to­že je nesku­teč­né, jakým smě­rem ona popo­str­či­la můj život!

Ale vrá­tí­me se ke kni­hám, oprav­du! Přeci jen bych pár výtek měla, ale jde pou­ze a jenom o sty­lis­ti­ku a korek­tu­ru, tudíž o prá­ci nakla­da­tel­ství. Překlad je vět­ši­nou v pořád­ku, ale občas něja­ký odsta­vec nedá­val žád­ný smy­sl. Nějaké věty si doslo­va pro­ti­ře­čí a já jsem si po čase zvyk­la a necha­la to být. Ale vzhle­dem k tomu, že v kni­ze je tako­vé mini­mum kla­sic­ké­ho tex­tu, moh­lo by příš­tě nakla­da­tel­ství udě­lat peč­li­věj­ší korek­tu­ru. Ale to se s dru­hým dílem mno­hem zlep­ši­lo, a něja­ké závrat­né nesmys­ly tam už naštěs­tí nejsou (že by pona­u­če­ní?). Nyní jsem si vzpo­mně­la, že bych pře­ci jen Elle a její­mu týmu moh­la něco vytknout! A to, že přes pře­nád­her­né fot­ky, kte­ré jen vybí­zí k jídlu, jich v kni­ze byl občas… nedo­sta­tek. Ale tak to úpl­ně není – téměř na kaž­dé stra­ně je foto­gra­fie září­cí vše­mi barva­mi a odstí­ny před­sta­vu­jí­cí úžas­ně vypa­da­jí­cí jíd­lo. Ale záro­veň se čas­to najde více recep­tů, u kte­rých není fot­ka. Jistě, u jed­no­du­ché zape­če­né zele­ni­ny nemu­sí být fot­ka – kaž­dý ví, o co se jed­ná. Proti tomu nic nemám. Ale u něja­kých méně zná­mým kom­bi­na­cí a pokr­mů by fot­ka měla být, a to mi chy­bě­lo. Takže si mys­lím, že mís­to vel­ké­ho množ­ství zby­teč­něj­ších fotek (tím mys­lím např. fot­ka jen samot­né syro­vé zele­ni­ny apod.), by neuško­di­lo se zamě­řit více na výsle­dek. Ale opět je tato chy­bič­ka tak nepa­tr­ná, že si to mož­ná ani neu­vě­do­mí­te. A při­jde mi, že s kaž­dým dílem je to lep­ší a lep­ší, jeli­kož v dru­hé kuchař­ce už je fot­ka téměř u kaž­dé­ho recep­tu a co jsem sly­še­la, ve tře­tím dílu by tomu tak mělo být – tzn. jeden recept=minimálně jed­na fot­ka, což je úžas­né a já se oprav­du nemůžu dočkat, až tře­tí díl spat­ří svět­lo svě­ta!

Jak jste jis­tě pozna­li, pro mě je Lahodně s Ellou k neza­pla­ce­ní. O Elle se zmi­ňu­ji kaž­dé­mu, kdo o to jeví jen nepa­tr­ný zájem, pro­to­že zatím všech­ny její recep­ty, kte­ré jsem vyzkou­še­la, mě a mé přá­te­le nadchly a můžu potvr­dit, že jsem zatím nepo­tka­la niko­ho, koho by Lahodně s Ellou ale­spoň neza­u­ja­lo. Většina je maxi­mál­ně nad­še­ná z toho­to nové­ho obje­vu. Protože proč neva­řit zdra­vě­ji, úspor­ně, hra­vě a tak, aby nám chut­na­lo? A ješ­tě za mini­mum času a lahod­ně? S Ellou to jde, a věř­te mi, že lahod­ně!

Nemůžu jinak než dopo­ru­čit!

Autor: Vendula Jindrová
Jsem velká milovnice čtení, psaní, knih a příběhů, díky kterým dokážu zapomenout na svět okolo a zároveň mu i lépe porozumět. Kromě literatury ještě hraju na klavír, ráda cestuju, peču a zdravě vařím, zajímám se o jógu, přírodní kosmetiku a zdravý životní styl. Doufám, že se vám mé články budou líbit a že si třeba i nějakou knihu na mé doporučení přečtete! ;)
MALOVANÝ ROK
4. října 2025MALOVANÝ ROKRomantické a možná i trošičku umělecko-kreativní duše, ať už malé nebo velké, by si určitě neměli nechat ujít nádhernou knihu "Malovaný rok" od Magdaleny Konečné a Jany Sedláčkové, jež vydalo nakladatelství Albatros Media a.s. "Jaro, léto,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Tajemství platanového knoflíku
3. října 2025Tajemství platanového knoflíkuVelmi působivý román nejen o rodinných tajemstvích, nejrůznějších formách lásky, ať už partnerské, sourozenecké nebo mateřské, ale i o konání dobra ve jménu lásky, tak o tom všem je příběh odehrávající se v legendami opředeném jižanském…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Potterovský průvodce, Hermiona Grangerová
29. září 2025Potterovský průvodce, Hermiona GrangerováPůvabná knížka pro všechny milovníky světa Harryho Pottera, tak by se dala stručně charakterizovat útlá publikace ze série Potterovský průvodce. Jedná se o třetí díl v pořadí, první dva jsou věnovány Harrymu Potterovi a Ronovi Weasleymu.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Strašidýlko Stráša hasí průšvihy
28. září 2025Strašidýlko Stráša hasí průšvihyMáte rádi knihy Aleny Mornštajnové? Chcete si přečíst zábavný a dobrodružný příběh jednoho strašidla? Pojďte se na to společně podívat. Čeká vás druhé dobrodružství oblíbeného strašidýlka z pera Aleny Mornštajnové.  Úvod knihy naleznete v komiksové podobě, což…Vydáno v rubrice: Recenze knih
MYŠ: ZOMBIE APOKALYPSA V MOSKVĚ
22. září 2025MYŠ: ZOMBIE APOKALYPSA V MOSKVĚČas od času se na knižním trhu objeví kniha, která je v jiných státech svým čtenářům úplně zapovězena, a právě jednou takovou knihou je kniha o zombie apokalypse v Moskvě s názvem "MYŠ" od autora Ivana…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Jak na pohádku-pracovní listy pro rozvoj tvořivosti a čtenářské gramotnosti u dětí od 5 let
21. září 2025Jak na pohádku-pracovní listy pro rozvoj tvořivosti a čtenářské gramotnosti u dětí od 5 letMáte doma dítě, které rádo píše a miluje knihy? Hledáte publikaci, která pomůže vašim dětem začít psát a dále se rozvíjet? Metodická příručka s názvem Jak na pohádku, jehož autorkou je Ludmila Bakonyi Selingerová vám ukáže…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Mariáš s ďáblem
21. září 2025Mariáš s ďáblemOsobně dávám přednost knihám, které jsou napsané na motivy skutečných příběhů zasazeny do období druhé světové války, a pokud možno i na území naší rodné matičky vlasti, a právě jednou takovou knihou je i kniha s…Vydáno v rubrice: Recenze knih
..a do školy jsem nikdy nechodil-příběh šťastného dítěte
19. září 2025..a do školy jsem nikdy nechodil-příběh šťastného dítěteDo rukou se mě dostává velmi zajímavý a inspirativní příběh šťastného dětství jednoho chlapce jménem Andre Stern, který měl možnost svobodně objevovat a rozvíjet své jedinečné vlohy bez tradiční školní výuky. Čeká vás zajímavé a poutavé…Vydáno v rubrice: Recenze knih
TAJEMSTVÍ z edice „původní česká detektivka“
16. září 2025TAJEMSTVÍ z edice „původní česká detektivka“Pokud máte, stejně jako já, rádi tak trochu oddechové čtení v podobě původní české detektivky, tak si určitě nenechte ujít knihu "Tajemství" od autora Pavla Kohouta, u které se rozhodně nudit nebudete a v mnohém vás…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Loterie IVF-rozhovory, které boří tabu o umělém oplodnění
14. září 2025Loterie IVF-rozhovory, které boří tabu o umělém oplodněníNa začátku knihy naleznete úvodní slovo autorky, co vše přináší IVF z pozice psychické i fyzické, dále řadu etických otázek ohledně IVF. Kniha vás pohltí a jen tak nepustí. Najdete v ní příběhy šesti žen a…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře