Jídelníček a jídlo obecně tvoří jednu z nejdůležitějších základních lidských potřeb. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. V životě běžného člověka je jídlo na takovémto denním pořádku. A logicky – když se s ním setkáváme takhle často a výsledný pokrm konzumujeme, měli bychom se zamyslet také nad tím, co vůbec jíme. Často slýchám názory typu: „co je na mé snídani špatného? Vždyť je zdravá!“ A to dotyčný právě dojedl housku se sýrovou pomazánkou, šunkou a zapil to sklenicí pomerančového džusu. Prosím, zapomeňte na stravovací návyky, které máte zažité, v naší společnosti převládající po několik let. Zkuste se zamyslet nad tím, co doopravdy jíte. Je skutečně pomerančový džus z pomerančů? Proč bychom měli jíst maso a mléčné produkty? Co je pro nás, jakožto doposud nejinteligentnější bytosti, přirozené? Po čem se cítíme dobře? Na všechny tyto myšlenky mě svými knihami přivedla jedna fantastická osoba a tou není nikdo jiný než britka Ella Woodward. Změnila mi život k nepoznání a já se nyní cítím o sto procent lépe – jsem šťastnější, z jídla mám labužnický požitek, dokážu si pokrmy a jejich přípravu užívat, necítím se po nich přeplácaná a jsem po jídle schopná nějaké aktivity (např. běhu), aniž bych se cítila špatně a můj žaludek byl těžký. Mám mnohem více energie, ale především lepší pocit ze sebe, protože vím, že tímto dělám něco pro sebe! Zároveň se toto zdravé stravování, pro někoho nepochopitelné, stalo velmi podstatnou součástí mého života a jsem si jistá, že není lepší možnost, jak se stravovat lépe. A v čem že je to kouzlo? To vám prozradím za okamžik.
Přestože tohle má být recenze (a taky že je! nebo aspoň už začíná být…), neodpustila jsem si na úvod takovéhle zamyšlení, protože je nesmírně důležité, aby lidé začali přemýšlet o tom, čím vyživují své tělo, a zda je to správné.
Ale nyní se již vrhneme na nynější mé dva poklady, miláčky, které z rukou pouštím velice nerada! A tím jsou kuchařky „Lahodně s Ellou“ a „Lahodně s Ellou každý den“. Obě knihy vydalo nakladatelství Omega a druhý díl – tedy „Lahodně s Ellou každý den“- měl svou premiéru teprve nedávno, takže v knihkupectvích je najdete jak mezi novinkami, tak i bestsellery.
Abych uvedla vše do pořádku a pro ty z vás, kteří ještě tápete a absolutně nechápete, co se vám tady snažím naznačit, mám vysvětlení a potřebné informace. Ella Woodward na svůj nízký věk toho dokázala už spoustu: vydala dvě velmi úspěšné knihy, které mnoho lidí inspirovaly, některým změnily život. Ella je autorkou neocenitelných receptů, které se skrývají uvnitř knih a které nás naplňují energií, zdravými složkami, vitamíny a všemi dalšími látkami, které potřebujeme. Vaření podle Elly představuje pro někoho naprosto neznámé a neprobádané území gastronomie a věřím, že spousta lidí nevěří, že z cukety jsou udělat výborné těstoviny, z batátů (sladkých brambor) je možné upéct nezapomenutelné brownies a ze zeleného avokáda vytvořit bombastickou čokoládovou pěnu.
Všechny recepty v knihách jsou přirozené, veganské – takže tedy bez masa, mléčných výrobků, vajec, ryb. Dále jsou bezlepkové a zároveň neobsahují rafinovaný cukr a geneticky modifikované potraviny. Tento způsob stravování je založený na rostlinách a nezpracovaných a tím pádem pro naše tělo nejprospěšnějších potravinách. Někdo si jistě říká: „A co tedy vlastně jako jí?“ Odpověď je jednoduchá: jakmile se jednou odprostíte od zažitých stravovacích návyků a odvážíte se zkusit jídla rostlinného původu, otevře se vám brána do nebes. Alespoň tak jsem to měla já. Zjistíte, že je tolik jiných možností, že si potom na nějaký klasický koláč ani nevzpomenete, jelikož víte, že dobroty si můžete připravit stále sami, ale mnohem zdravější, prospěšnější, celkově lepší! A abych byla konkrétnější: mezi základní suroviny v kuchyni podle Elly patří dostatek obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a luštěnin. A věřte mi, že tím se dají vytvořit divy!
Nevím, jak se mi to daří, ale po celou dobu od knih samotných odbíhám. Já bych totiž o stravování dokázala mluvit a psát do nekonečna (to jste jistě zaznamenali). Co se týče knih, po grafické stránce jsou úžasné – svými fotografiemi s famózními pokrmy ihned upoutají pozornost a na knihu je jen radost pohledět. Myslím to naprosto vážně, jelikož já jsem schopná třeba jen dvě hodiny sedět, listovat, čerpat inspiraci a nechat se unášet úžasnými recepty, myšlenkami a radami. Pokud máte starost, zda druhá kuchařka není nějaké pokračování, které by navazovalo na předchozí titul, tak se nemáte čeho obávat. Sama jsem nejdříve „přečetla“ druhý díl a až pak první. Každá kniha je koncipovaná tak, aby i absolutní neznalec vše pochopil. Tudíž ze začátku nás Ella seznámí se svým příběhem, který je velmi zajímavý, jelikož nám prozradí, co ji vlastně přimělo k tomuto stravování. Protože, jak ona sama přiznává: čokolády a cukr byl u ní na denním pořádku, stejně jako ostatní nezdravá jídla. Na ovoce a zeleninu říkala fuj, obiloviny jako quinou a pohanku ani neznala a o nějakých luštěninách už vůbec nemohla být řeč. Ale Ella prakticky ze dne na den změnila své stravování a potom se pro ní tato nepříjemnost změnila v životní poslání a zábavu, která ji naplňuje. Dotáhla to dokonce tak daleko, že má v Londýně svou restauraci The Mae Deli, píše třetí knihu (jupí, juchů!), nově spolupracuje s přírodní kosmetickou značkou na výrobě vlastních přípravků a také dostala do prodeje své energické koule – a to do normálních supermarketů – alespoň co se Velké Británie týče.
V knihách jsou úžasné recepty, o tom není pochyb. Již mnoho jsem jich vyzkoušela a mohu potvrdit, že jsou jedny z nejlepších, jaké jsem kdy zkoušela. A to je jí celá rodina, která vůbec není zvyklá na obdobné věci. Jak Ella říká – nic by nemělo jít násilím, měli bychom jíst to, co nám dělá dobře a po čem toužíme. Máte chuť na čokoládový muffin? Dopřejte si ho! Proč ne, pokud vás udělá šťastnějším! Máte hlad? Tak si dejte něco dobrého! Ale pokud nemáte, tak proč do sebe zbytečně ládovat něco jiného, když za hodinku nás čeká večeře? Ella mě naučila takhle přemýšlet a já bych ji za všechno jednou chtěla poděkovat, protože je neskutečné, jakým směrem ona popostrčila můj život!
Ale vrátíme se ke knihám, opravdu! Přeci jen bych pár výtek měla, ale jde pouze a jenom o stylistiku a korekturu, tudíž o práci nakladatelství. Překlad je většinou v pořádku, ale občas nějaký odstavec nedával žádný smysl. Nějaké věty si doslova protiřečí a já jsem si po čase zvykla a nechala to být. Ale vzhledem k tomu, že v knize je takové minimum klasického textu, mohlo by příště nakladatelství udělat pečlivější korekturu. Ale to se s druhým dílem mnohem zlepšilo, a nějaké závratné nesmysly tam už naštěstí nejsou (že by ponaučení?). Nyní jsem si vzpomněla, že bych přeci jen Elle a jejímu týmu mohla něco vytknout! A to, že přes přenádherné fotky, které jen vybízí k jídlu, jich v knize byl občas… nedostatek. Ale tak to úplně není – téměř na každé straně je fotografie zářící všemi barvami a odstíny představující úžasně vypadající jídlo. Ale zároveň se často najde více receptů, u kterých není fotka. Jistě, u jednoduché zapečené zeleniny nemusí být fotka – každý ví, o co se jedná. Proti tomu nic nemám. Ale u nějakých méně známým kombinací a pokrmů by fotka měla být, a to mi chybělo. Takže si myslím, že místo velkého množství zbytečnějších fotek (tím myslím např. fotka jen samotné syrové zeleniny apod.), by neuškodilo se zaměřit více na výsledek. Ale opět je tato chybička tak nepatrná, že si to možná ani neuvědomíte. A přijde mi, že s každým dílem je to lepší a lepší, jelikož v druhé kuchařce už je fotka téměř u každého receptu a co jsem slyšela, ve třetím dílu by tomu tak mělo být – tzn. jeden recept=minimálně jedna fotka, což je úžasné a já se opravdu nemůžu dočkat, až třetí díl spatří světlo světa!
Jak jste jistě poznali, pro mě je Lahodně s Ellou k nezaplacení. O Elle se zmiňuji každému, kdo o to jeví jen nepatrný zájem, protože zatím všechny její recepty, které jsem vyzkoušela, mě a mé přátele nadchly a můžu potvrdit, že jsem zatím nepotkala nikoho, koho by Lahodně s Ellou alespoň nezaujalo. Většina je maximálně nadšená z tohoto nového objevu. Protože proč nevařit zdravěji, úsporně, hravě a tak, aby nám chutnalo? A ještě za minimum času a lahodně? S Ellou to jde, a věřte mi, že lahodně!
Nemůžu jinak než doporučit!
Nejnovější komentáře