Kritiky.cz > Články > Tisková zpráva FILM SOKOLOV 2011

Tisková zpráva FILM SOKOLOV 2011

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)

Během toho­to víken­du 21.–23. říj­na se v Sokolově již po jede­nác­té usku­teč­ní tema­tic­ký fil­mo­vý semi­nář Film Sokolov, letos ve zna­me­ní odpa­du.

Návštěvníci budou zapla­ve­ni fil­my roz­lič­ných sty­lů, z nichž někte­ré mohou zhléd­nout pou­ze na soko­lov­ském semi­ná­ři. Zveme mimo jiné na auten­tic­kou zpo­věď o odpad­nu­tí od spo­leč­nos­ti s Jeanem-Clau­dem Van Dammem v hlav­ní roli nebo sil­ný doku­men­tár­ní sní­mek o chu­do­bě v mno­ha podo­bách Dlaně, jehož pro­jek­ce bude v Čechách posled­ní před ulo­že­ním kopie do fil­mo­vé­ho archi­vu. Za pozor­nost nepo­chyb­ně sto­jí i podiv­ný sní­mek Trash Humpers, jehož zhléd­nu­tí prý v divá­ko­vi vyvo­lá potře­bu jít se ospr­cho­vat. Návštěvníky dále čeká množ­ství dopro­vod­ných akcí, napří­klad v sobo­tu v noci uni­kát­ní čes­ká pre­mi­é­ra filmově-koncertního vystou­pe­ní umě­lec­ké­ho usku­pe­ní Cine-concert Double Cadence z Francie, v prů­bě­hu neděl­ní­ho odpo­led­ne pro­běh­ne odbor­ně komen­to­va­ná pro­hlíd­ka soko­lov­ské uhel­né pán­ve. Program bude popr­vé dvoj­ja­zyč­ný (čes­ky, ang­lic­ky). Vstup na celý semi­nář je zdar­ma.

Film Sokolov je jedi­neč­ný pro­jekt roz­sa­hem umě­lec­kých a odborně-vzdělávacích akti­vit a jejich tema­tic­kým pro­po­je­ním. Letošní roč­ník nese téma Odpad. V dneš­ní době vzbu­zu­je výraz odpad zejmé­na eko­lo­gic­ké kono­ta­ce, a to čas­to kraj­ně emo­tiv­ně zabar­ve­né, soko­lov­ský fes­ti­val se však na něj pokou­ší nahléd­nout mno­hem šíře. Každý film letoš­ní­ho roč­ní­ku byl vybrán, aby uká­zal někte­rou z poloh odpa­du, ať už jako nežá­da­né­ho a vyčle­ně­né­ho prv­ku spo­leč­nos­ti nebo umě­ní, nebo odpad­nu­tí od toho, čím jsme nebo bychom jako lidé a obča­né být měli.

Do pro­gra­mu je letos zařa­ze­no šest fil­mů. Zahajujícím sním­kem semi­ná­ře je Schormův Farářův konec nato­če­ný na moti­vy Škvoreckého scé­ná­ře inspi­ro­va­né­ho zmín­kou v novi­nách - ale­go­ric­ký pří­běh faleš­né­ho kně­ze, odpad­nu­té­ho od cír­kev­ní hie­rar­chie, avšak s ryzí tou­hou slou­žit Bohu. Hlavní roli hoř­ce humor­né­ho obra­zu soci­a­lis­tic­ké ves­ni­ce ztvár­nil Vlastimil Brodský. Po slav­nost­ním zahá­je­ní násle­du­je Jean-Claude Van Damme v pou­ta­vé sebe­re­fle­xi o pádu hvězdy béč­ko­vých fil­mů na hra­ni­ci fik­ce a sku­teč­nos­ti nazva­ném JCVD. Páteční fil­mo­vé pásmo uza­ví­ra­jí Trash Humpers kon­tro­verz­ní­ho reži­sé­ra Harmony Korineho, óda na odpad a hnus, blí­ží­cí se domá­cí­mu videu a při­po­mí­na­jí­cí prá­vo na svo­bo­du umě­lec­ké­ho vyjá­d­ře­ní.

Sobotní pro­gram uve­de Východoněmecké dis­ko sci-fi V pra­chu hvězd. Kultovní sní­mek, širo­ce hod­no­ce­ný jako kine­ma­to­gra­fic­ký odpad, láká na bizar­nost, sta­ni­ol a Janu Brejchovou v hlav­ní roli. Odpolední pro­mí­tá­ní rus­ké­ho doku­men­tu Dlaně zave­de divá­ky do hlav­ní­ho měs­ta Moldavska, Kišiněva, do syro­vě zachy­ce­né­ho svě­ta nezměr­né chu­do­by a víry. Film Sokolov nabí­zí zce­la jedi­neč­nou, posled­ní mož­nost zažít ten­to čer­no­bí­lý doku­ment před archi­va­cí jeho fil­mo­vé­ho kotou­če. Posledním sním­kem dru­hé­ho dne je Zapadákov reži­sé­ra Terrence Malicka, ame­ric­ká road-movie inspi­ro­va­ná sku­teč­nos­tí o dvou odpad­lí­cích, jejich útě­ku a sply­nu­tí s pří­ro­dou. Filmové lahůd­ky dopl­ní i pře­kva­pe­ní chys­ta­né pro sobot­ní večer, ozvě­ny fil­mo­vé­ho fes­ti­va­lu Zlatý Voči 2011 a pro­jek­ce expe­ri­men­tál­ních fil­mů Prokopa Bartoníčka, jimž pat­ří neděl­ní dopo­led­ne.

Tři dny soko­lov­ské­ho fil­mo­vé­ho semi­ná­ře zvou návštěv­ní­ky i na mno­ho dopro­vod­ných akcí. Uskuteční se čty­ři před­náš­ky, dvě z nich fil­mo­věd­ce Davida Čeňka o fil­mo­vé ana­lý­ze, jed­na pod vede­ním lite­rár­ní­ho věd­ce Stefana Segiho o čes­kém hipho­po­vém tex­tu Peneřina – těž­ká dři­na (k poe­ti­ce čes­ké­ho hipho­pu) a posled­ní auto­ra pro­jek­tu Vetřelci a volav­ky Pavla Karouse nejen o soko­lov­ských sochách z obdo­bí nor­ma­li­za­ce a logu Filmu Sokolov. Odborně-vzdělávací strán­ku semi­ná­ře zavr­šu­je v nedě­li pro­hlíd­ka soko­lov­ské uhel­né pán­ve pod vede­ním RNDr. Petra Rojíka, Ph.D., kte­rá kro­mě jiné­ho poskyt­ne i zají­ma­vý roz­bor mož­nos­tí rekul­ti­va­ce kra­ji­ny pomo­cí odpa­du. Pro účast­ní­ky vypra­vu­je­me auto­bus.

Letošní roč­ník je zají­ma­vý rov­něž díky dopro­vod­né­mu pro­gra­mu, kte­rý souzní jak s téma­tem odpa­du, tak s kra­ji­nou domá­cí­ho měs­ta. Prvním pro­jek­tem je ote­vře­ná insta­la­ce v Sokolově Oslabit neteč­nost od archi­tek­to­nic­ké díl­ny Hungry. Sokolovský semi­nář tak vychá­zí do ulic za soko­lov­ský­mi oby­va­te­li a poku­sí se roze­hrát jejich smys­ly a otevřít se celé­mu pro­jek­tu. Ve foyer kina Alfa bude semi­nář dopro­vá­zet výsta­va ter­mo foto­gra­fií z míst, jež zůsta­la po dobý­vá­ní uhlí, Dagmar Šubrtové Nová divo­či­na.

Svůj záži­tek mohou divá­ci dopl­nit čet­bou kaž­do­roč­ně vydá­va­né­ho sbor­ní­ku odbor­ných tex­tů vzta­hu­jí­cích se k hlav­ní­mu téma­tu, kam při­spí­va­jí vědec­ké kapa­ci­ty i stu­den­ti. Letos napří­klad lite­rár­ní teo­re­tik a vedou­cí kated­ry kom­pa­ra­tis­ti­ky na FFUK pro­fe­sor Petr Bílek nebo fil­mo­vý kri­tik Antonín Tesař. Sborníky jsou k dis­po­zi­ci v prů­bě­hu celé­ho fes­ti­va­lu či poz­dě­ji v Národní knihov­ně.

Večery pat­ří nejen hudeb­ní zába­vě v kino­ka­vár­ně. V prů­bě­hu celé­ho víken­du budou moci účast­ní­ci jako jed­ni z prv­ních v České repub­li­ce vyu­žít uni­kát­ní tech­no­lo­gii inter­ak­tiv­ní ode­zvy, umož­ňu­jí­cí upo­zor­nit on-line na jed­not­li­vé sním­ky a dal­ší akti­vi­ty v rám­ci akce na soci­ál­ní síti Facebook.

Organizační tým Filmu Sokolov je slo­žen pře­váž­ně ze stu­den­tů kated­ry este­ti­ky a kated­ry fil­mo­vých stu­dií Filozofické fakul­ty Univerzity Karlovy. Pokoušíme se při­pra­vit pro­gram, kte­rý zaujme nejen stu­den­ty huma­nit­ní­ho zamě­ře­ní, ale i širo­kou veřej­nost. Každý člo­věk ote­vře­ný umě­ní, pře­mýš­le­ní a dis­ku­si může na Filmu Sokolov na tři dny odpad­nout od všed­nos­ti, osob­ních stras­tí a zod­po­vě­dět si otáz­ku, co má smy­sl v živo­tě (vy)třídit.

Film Sokolov je rea­li­zo­ván za pod­po­ry Nadace Vodafone Česká repub­li­ka, Ministerstva kul­tu­ry České repub­li­ky a měs­ta Sokolov.

Kontakty:

Klára Vyhnánková

+420 603881412

klara.vyhnankova@filmsokolov.cz

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Divadlo Spejbla a Hurvínka připravuje novou sezónu - Ta bude ve znamení 100. narozenin pana Spejbla15. srpna 2019 Divadlo Spejbla a Hurvínka připravuje novou sezónu - Ta bude ve znamení 100. narozenin pana Spejbla V rámci nadcházející divadelní sezóny 2019/2020 si Divadlo Spejbla a Hurvínka připomene především neuvěřitelných sto let od chvíle, kdy se na scéně poprvé objevil pan Spejbl. Při té […] Posted in Divadelní aktuality
  • Anihilace | Annihilation  14. března 2018 Anihilace | Annihilation Před dvěma dny se do nabídky Netflixu i u nás dostal další očekávaný snímek - novinka Alexe Garlanda Anihilace na motivy stejnojmenné knihy Jeffa VanderMeera. Během krátké doby se tak […] Posted in Filmové recenze
  • Westworld - Que Será, Será (S04E08) - 90 %15. srpna 2022 Westworld - Que Será, Será (S04E08) - 90 % Když se to vezme, tak se čtvrtá sezóna povedla. V úplně posledním díle jsme konečně dostali vysvětlení jak to vlastně je. A proč byla nutná smrt oblíbených postav v předchozím […] Posted in TV Recenze
  • Slender Man (2018) 8. srpna 2020 Slender Man (2018) Raději zahoďte chytré telefony, nebo si pro vás přijde Slender Man!V jednom malém městečku v Massachusetts žijí čtyři mladé kamarádky, které občas potají sledují ve sklepě domu […] Posted in Horory
  • MADAGASCAR 3: Europes Most Wanted30. listopadu 2020 MADAGASCAR 3: Europes Most Wanted   Na stejnojmenný animák opět vyšla i hra. Ve hře budete muset pomoci našim hlavním hrdinům. Jednotlivé mise jsou pěkně ztvárněny, vždy je Vám řečeno co a jak udělat, ale občas i […] Posted in Retro games
  • Survivor - 29. díl (SK - 53, 54.) - poslední Slovák28. dubna 2022 Survivor - 29. díl (SK - 53, 54.) - poslední Slovák Pětice našich trosečníků - Vladimír, Veve, Johy, Braňo a Chilli - se probudila do 62. dne. Ze začátku jsem si nedokázal představit, že by se ve sloučení ocitli alespoň tři z nich, ale o […] Posted in Reality show
  • KNIŽNÍ RECENZE: Otevři se lásce: Aneb jak o sobě najít pravdu31. prosince 2012 KNIŽNÍ RECENZE: Otevři se lásce: Aneb jak o sobě najít pravdu Příprava na lásku, uzavírání, léčení nejhlubších zranění, nastavujeme kurz, jedno po druhém, život, který stojí za to žít, žít naplněnou lásku; připadá vám to všechno jako dobrá linie […] Posted in Domácí rady
  • Kazuo Ishiguro - Neopouštěj mě25. ledna 2020 Kazuo Ishiguro - Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro napsal před více než 10 lety román, který jej definitivně katapultoval do světové spisovatelské elity. Pojďme se mu podívat trochu "pod kapotu".Hailsham je specifická […] Posted in Recenze knih
  • Mad Max (XBOX ONE)5. října 2020 Mad Max (XBOX ONE) Mad Max neboli šílený Max se vydává prožít své dobrodružství podle své filmové předlohy, kde si zahrál hvězdný herec Mel Gibson. Budete brázdit písečné duny a snažit se přežít v době, […] Posted in Retro games
  • Čarodějův učeň19. července 2004 Čarodějův učeň Kreslená hororová pohádka podle knihy Krabat. Poprvé jsem ji viděl někdy v dětství a už tenkrát mě neuvěřitelně dostala. Bohužel jsem si nezapamatoval její název, takže jsem po ní marně […] Posted in Filmové recenze

Tiskové informace. Většinou od distributorů, ale občas i z televizí a festivalů.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,47011 s | počet dotazů: 256 | paměť: 72139 KB. | 06.05.2024 - 05:55:40