Cítíme se unavení, ničí nás stres či nemoci? Je nejvyšší čas to změnit. Za pomoci této publikace můžeme získat novou energii, celkové zdraví, citlivější vnímání i psychickou vyrovnanost.
Zuzana Švédová připomíná, že od raného dětství bojovala s mnoha onemocněními. Když metodou pokusů a omylů objevila, co člověku prospívá, uzdravila se. Studovala nutriční terapii, účinky bylinek a vyzkoušela nejrůznější metody léčení. V knize předává všechny informace potřebné k tomu, abychom se cítili lépe a získali ztracenou sílu.
Podotýká, že strava lidí v minulosti byla harmonická a tvořená čistými složkami s množstvím výživných látek. Jednalo se zejména o celozrnné potraviny, luštěniny, zeleninu, ovoce i přírodní mléčné produkty. Oproti tomu maso bylo obvykle sváteční záležitostí. Dnešní strava ztrácí léčebný ráz a vůbec se nedbá na to, že plod, zrno i bylina v sobě ukrývají uzdravovací schopnosti.
Jaké účinky má pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječné kroupy nebo bio rýže basmati? Proč zařadit do jídelníčku luštěniny, batáty a brambory? Co dokáže žitná, špaldová, pohanková, pšeničná či ořechová mouka? I to se z této zajímavé příručky dozvíme.
Zjistíme rozdíl mezi kváskem a droždím, jaká sladidla jsou vhodnější, jak nastolit přirozený poměr kyselin a zásad v organismu i to, na čem se podílejí enzymy. Při čem pomáhá medvědí česnek, kopřiva dvoudomá, smetánka lékařská, popenec břečťanolistý či bršlice kozí noha? Dozvíme se i to, kdy a jak je sbírat či uchovávat.
Pomocí této publikace se nám podaří správně zakomponovat do jídelníčku omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, zvládneme dodržet doporučenou denní dávku vlákniny, vyřešíme deficit železa a zaženeme únavu. Naučíme se dodržovat správný pitný režim, které tekutiny zahrnout, kolik kofeinu smíme vypít i jakou kávu zvolit.
Poslední kapitola obsahuje mnoho nápaditých receptů ze zdraví prospěšných surovin, mimo jiné bramborový salát s kešu majonézou, hlívový guláš s majoránkou, jablečné sušenky, dýňový krém s rajčaty, koriandrové pesto, mangové košíčky, ořechovou bábovku s jablky, pohankovo-ovesnou palačinku s avokádovým krémem i zdravé vánoční cukroví, které stojí za to vyzkoušet.
Pusťme se spolu s autorkou do změny životního stylu, jež nám prospěje. Naše zdraví je přece to nejcennější, co máme.
- Autor: Zuzana Švédová
- Název: Zdravou stravou proti únavě
- Datum vydání: 16. 01. 2020
- Nakladatelství: Grada
- ISBN: 978-80-271-2022-2
- Formát: 167×240
- Počet stran: 200
- Edice: Zdraví a životní styl
- Jazyk: čeština
- Hodnocení: 95 %
Nejnovější komentáře