Už když jsem poprvé spatřila knihu „ZKVAŠENO. KUCHAŘKA NA DOMA „, tak jsem se nemohla dočkat chvíle, až ji budu konečně držet v ruce. Ostatně žiji na vesnici s velkou zahrádkou, která nás každý rok obdaří spoustou ovoce a zeleniny, jež je nutné okamžitě zpracovat, a pokud možno uchovat i na delší čas.
Možná právě proto mi do oka padl tento skvělý pomocník a rádce od autorů Zuzany Ouhrabkové a Vládi Sojky na konzervování potravin pomocí kvašení a kysání. Je to sice metoda, do které jsem se nikdy moc dvakrát nehrnula a raději jsem dala přednost zavařování a zamražování, ale teď vím, že obavy byly naprosto zbytečné.
Po přečtení totiž zjistíte, že se nemáte opravdu čeho bát, a navíc se jedná o velmi jednoduchý a nejstarší způsob konzervace jídla, který vám nezabere ani moc času. Lehce to zvládne nejen zkušená, ale i začínající hospodyňka.
ZKVAŠENO je velmi rozsáhlá publikace věnující se tématům jako je např. proč kvasit s vyjmenováním argumentům PRO, základní principy fermentace, jaké potíže mohou nastat při samotném procesu kvašení, čeho se vyvarovat, jaké potřebné vybavení budete potřebovat a samozřejmě autoři mysleli i na patero pro „nás“ začátečníky.
Moc se mi líbí, jak je kniha zpracovaná a přehledně uspořádaná. V úvodu (tj. v první části) se autoři zaměřili převážně na popis procesu kvašení a kysání potravin, kde tuto prastarou metodu do detailu popsali a dopodrobna vše vysvětlili, takže vás určitě později nic nezaskočí. Vše totiž naleznete na těchto stránkách.
V druhé části můžete naleznout jednotlivé návody na výrobu fermentů. Já osobně jsem zde nejvíce ocenila, jak velkou práci si autoři dali s popisem „surovin“ fermentů, hlavně jak je nejlépe zpracovat a připravit, a čeho se naopak vyvarovat.
Nejvíce čtenářů však asi osloví poslední část knihy, a to velkým množstvím chutných receptů rozdělených na snídaně, svačinky, polévky, lehká jídla, hlavní jídla, slané a sladké dobroty. Jako třešnička na dortu jsou u receptů doplněny nejčastější dotazy a potíže, jak se s nimi nejlépe vyrovnat, jakési poznatky autorů z běžné praxe.
Tuto úžasnou knihu ZKVAŠENO jsem přečetla jedním dechem. Navíc mě hodně inspirovala a hlavně navnadila na to, abych se ničeho nebála a naplno se vrhla do samotného procesu fermentace.
Je napsaná velmi poutavou formou, srozumitelně a se všemi potřebnými informacemi, jež využije opravdu každý, kdo si chce připravit skvělé a neotřelé pochoutky. Inspiraci můžete zároveň hledat na „lákajících“ fotografií jednotlivých pokrmů, jež pořídila Lucia Švorcová a Vláďa Sojka.
Kniha můžu vřele doporučit, u mě doma určitě zaujme přední místo na poličce v kuchyni, abych ji měla stále při ruce.
- ZKVAŠENO. KUCHAŘKA NA DOMA
- Autoři: Zuzana Ouhrabková, Vláďa Sojka
- Ilustrace: Kristýna Lešková
- Fotografie: Lucia Švorcová, Vláďa Sojka, iStock
- Vydalo: Nakladatelství JOTA, s.r.o.
- Brno, 2023
- Vydání první
- Počet stran: 310
- ISBN: 978-80-7565-939-2
Nejnovější komentáře