Jiří Babica nikdy nezahálel a souběžně se svými televizními pořady vyráběl i kuchařky. Další v pořadí Babicovy fotbalové dobroty spadají mezi trochu odlišné, než na co jsou fanoušci zvyklí. Sice zde má Jiří Babica v uvozovkách normální recepty, avšak drtivá většina z nich je pojmenovaných nějakým fotbalovým termínem. K tomu je navíc u každého receptu i taková jakoby časomíra, jenž odměřuje délku už uběhnutého fotbalového utkání, ale ne pouze v devadesáti minutách – jede přes dvě hodiny.
I tentokrát to má rozdělené na tematické kapitoly – Sparťanský stůl (Jan Berger), Slávistický stůl (Vladimír Šmicer), Bohemácký stůl (Antonín Panenka), Plzeňský stůl (Pavel Horváth), Muzikantský stůl (Ondřej Hejma), Herecký stůl (Leoš Noha). Přejdeme k výběru receptů. Tak třeba v kategorii Sparta tu máme Vytočený trenér. Pod tím si asi všichni představují člověka řvoucího na hráče, ale zde se jedná o plněné tortilly.
Slávistický stůl poslouží receptem Vladimíra Šmicra – Rajská omáčka s hovězím masem. Bohemácký stůl nabídne mimo jiné Hlavy zapomenuté v šatně nebo Kde jste, Slováci. Recepty z fotbalového klubu Plzně jsou takové pravé chlapské, minimálně tedy Červená karta. Jde vlastně o žebírka s pivem, ne na pití, ale do jídla. Tento recept je doplněný i o klasický zelný salát. Ondřej Hejma se v muzikantském oddíle nenachal zahanbit a přidal Havlův guláš.
Herecký stůl skrývá takové skvosty jako Messiho snídaně, Smažený brankář či Šikmooký fotbalista a mnoho jiných. Dále si přijdou na své i milovníci sladkého – Marcipánové koule, Míšův bílý balon, Sladké vítězství.
Je to dobrá kuchařka, akorát bych si musela některé recepty nějakým způsobem překopat podle svého, protože mi až tak úplně nesedí. Ale to je normální, sto lidí, sto chutí. Má 132 stran i plných fotografií.
Věnovalo nakladatelství Eminent.
- Autor: Jiří Babica
- Žánr: kuchařky
- Nakladatelstvi: Eminent
- Datum vydání: 2012