Milujete-li Marthu a Tenu, řecké počasí, moře, jídlo a kuchařky s duší a vůní – pak je Řecká kuchařka tím nejlepším dárečkem pro vás. Protože v sobě spojuje to, co já sama mám vášnivě ráda, osobitý styl autorky se prolíná z kapitolek o jí samé do každého receptu, do každé fotografie. Až tak, že máte pocit, že si vás Martha vzala na pár dnů k sobě domů a provází vás životem, plážemi, útesy, skalisky a přírodou a hlavně svou kuchyní. Ukazuje, co se vaří, co má v lednici, co na stole a jak s tím vším naložit.
Bonbonkem pro mne pak bylo speciální povídání o kávě a způsobech její přípravy. Tady mám velké nedostatky, takže motivace to všechno napravit byla veliká. A jsem ráda, že v tu dobu u mne doma zaťukala na dveře moka konvička, takže kávové potěšení v prvotřídní kvalitě už mám na dosah.
Další povídání je také o víně, což zase ocení ti, kdož se rádi noří do voňavého světa odstínů vůní a chutí vín. A těch řeckých je prý víc než hvězd na obloze – znáte toto pořekadlo? Já ne, ale zdá se, že když si ho ještě pár měsíců od přečtení knihy pamatuji, tak se mi zarylo hodně hluboko. A to nejsem žádný znalec vína.
A také část o sladkostech by se dala vyzdvihnout, protože řecké sladkosti jsou na naše zvyklosti opravdu jiné a mít po ruce ty vzácné, originální recepty, se opravdu vyplatí. A je to malý klenot do knihovničky už jen kvůli receptům na chalvu, baklavu, řecké palačinky nebo různé koláče.
A pak tu je ta hlavní část knihy. Řecké polévky, saláty, maso, zelenina… zavoní vám jehněčí maso, lilky, ale také čočka, rýže, brambory – i těch naprosto jednoduchých receptů tu je tolik, že na několik pokusných obědů či večeří vám kniha vystačí. Recepty jsou nádherně popsané, jednoduché a snadno si je vložíte i s receptem do hlavy. Snad i proto, že míry jsou věru přívětivé, sem tam hrst rýže, sem tam půl hrnečku toho či tamtoho. Je to i proto, že každý recept má v každé řecké rodině své vlastní varianty. A každá je ta nejlepší!
A to je pro kuchařku největší výzva!
Tím víc, že tato knížka je vydána již počtvrté!
Ty všechny barvy moře hudební, dostáváme nyní i na talíř. Bez jakékoliv nadsázky. Kuře na oregamu a brambory s citronem.¨
14. listopadu 2024 Doblba! – retro vzpomínka – 65% Chtěla jsem se naladit a trochu si zavzpomínat, proto jsem si pustila v dnešní době již trochu retro černou komedii Petra Vachlera s názvem Doblba! Ráda jsem si zavzpomínala na svá mladá […] Posted in Filmové recenze
14. listopadu 2024 Zuzana Čaputová jako Prezidentka V podzimní smršti premiér vychází do kin i dokumentární film Prezidentka. A nutno říci, že nemá vůbec špatné renomé, neboť byl vybrán jako zahajovací film letošního ročníku MFDF Ji.hlava a […] Posted in Filmové recenze
11. listopadu 2024 Vlastně se nic nestalo...a možná je to škoda Po premiérovém uvedení na festivalu Serial Killer v Brně, i po své online premiéře v iVysílání České televize, se na obrazovky od minulé středy dostává nový seriál Vlastně se nic nestalo. […] Posted in Seriály
11. listopadu 2024 RED ONE: Halucinogenní mišmaš žánrů Nyní na přelomu října a listopadu tedy v době oslav křesťanských dušiček přichází v předstihu cool Vánoc údajně pouze do kin americký snímek od tvůrce Jumanji režiséra Jake Kasdan, který […] Posted in Filmové recenze
11. listopadu 2024 Tajemství a smysl života: Teze, antiteze a syntéza Považuji se za filozofku a spirituálně cítící bytost, proto jsem před rokem nemohla minout duchovně zaměřený snímek od Petra Vachlera, na který jsem byla velice zvědavá, jak celé […] Posted in Filmové recenze
10. listopadu 2024 Bod obnovy Sci-fi? České? A takhle dobré? Bod obnovy je neuvěřitelně uspokojivým snímkem, který i přes několikero omývaných klišé diváka vtahuje do děje bez sebemenšího problému. Samozřejmě to […] Posted in Krátké recenze
Knižní milovnice, která knihy ráda čte, upravuje k dokonalosti, ba i píše. Redaktorka časopisová, webová i knižní, copywriterka i spisovatelka. Vše pěkné ve svém životě předávám dál....
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
Nejnovější komentáře