Milujete-li Marthu a Tenu, řecké počasí, moře, jídlo a kuchařky s duší a vůní – pak je Řecká kuchařka tím nejlepším dárečkem pro vás. Protože v sobě spojuje to, co já sama mám vášnivě ráda, osobitý styl autorky se prolíná z kapitolek o jí samé do každého receptu, do každé fotografie. Až tak, že máte pocit, že si vás Martha vzala na pár dnů k sobě domů a provází vás životem, plážemi, útesy, skalisky a přírodou a hlavně svou kuchyní. Ukazuje, co se vaří, co má v lednici, co na stole a jak s tím vším naložit.
Bonbonkem pro mne pak bylo speciální povídání o kávě a způsobech její přípravy. Tady mám velké nedostatky, takže motivace to všechno napravit byla veliká. A jsem ráda, že v tu dobu u mne doma zaťukala na dveře moka konvička, takže kávové potěšení v prvotřídní kvalitě už mám na dosah.
Další povídání je také o víně, což zase ocení ti, kdož se rádi noří do voňavého světa odstínů vůní a chutí vín. A těch řeckých je prý víc než hvězd na obloze – znáte toto pořekadlo? Já ne, ale zdá se, že když si ho ještě pár měsíců od přečtení knihy pamatuji, tak se mi zarylo hodně hluboko. A to nejsem žádný znalec vína.
A také část o sladkostech by se dala vyzdvihnout, protože řecké sladkosti jsou na naše zvyklosti opravdu jiné a mít po ruce ty vzácné, originální recepty, se opravdu vyplatí. A je to malý klenot do knihovničky už jen kvůli receptům na chalvu, baklavu, řecké palačinky nebo různé koláče.
A pak tu je ta hlavní část knihy. Řecké polévky, saláty, maso, zelenina… zavoní vám jehněčí maso, lilky, ale také čočka, rýže, brambory – i těch naprosto jednoduchých receptů tu je tolik, že na několik pokusných obědů či večeří vám kniha vystačí. Recepty jsou nádherně popsané, jednoduché a snadno si je vložíte i s receptem do hlavy. Snad i proto, že míry jsou věru přívětivé, sem tam hrst rýže, sem tam půl hrnečku toho či tamtoho. Je to i proto, že každý recept má v každé řecké rodině své vlastní varianty. A každá je ta nejlepší!
A to je pro kuchařku největší výzva!
Tím víc, že tato knížka je vydána již počtvrté!
Ty všechny barvy moře hudební, dostáváme nyní i na talíř. Bez jakékoliv nadsázky. Kuře na oregamu a brambory s citronem.¨
11. srpna 2025 1936: Rok filmové inovace a společenské reflexe na plátně Rok 1936 byl v historie filmu plodným obdobím, kdy se na plátnech objevily jak klasické melodramy, tak inovativní animační díla či společensky angažované satiry. Přinášíme přehled […] Posted in 100 let filmu
7. srpna 2025 The Invisible Hand: Strategická simulace s osobitým příběhem V dnešním světě plném kapitalistických her a komplexních simulací přichází titul, který kombinuje jednoduchost s hlubším zamyšlením nad korporátní kulturou. Přestože se na první pohled […] Posted in Recenze her
7. srpna 2025 Hodina zmizení - Jeden z hororů i filmů roku Vzájemně propojený hororový epos o zmizení celé školní třídy v malém městě. Vše začíná v okamžiku, kdy 17 dětí z jedné třídy přesně ve 2:17 ráno beze stopy zmizí. Tato děsivá událost […] Posted in Filmové recenze
7. srpna 2025 Prodej vstupenek na Kingdom Come: Deliverance Fanfest Vstupenky na očekávaný Kingdom Come: Deliverance Fanfest jsou nyní v prodeji. Akce se uskuteční 6. září 2025 v pevnosti Malešov. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost ponořit se do světa […] Posted in Zajímavosti
7. srpna 2025 Against The Moon V dnešní recenzi se podíváme na hru, která se snaží zaujmout kombinací příběhu, kampaně a tradičního deckbuildera, ovšem s určitými nedostatky. Přestože nabízí zajímavé prvky a odlišnosti, […] Posted in Recenze her
6. srpna 2025 Životopisné drama Duchoň – když talent nestačí Uprostřed léta – času prázdnin a dovolených – jsem byla vyslána do pražského kina 35 na novinářskou projekci filmu Duchoň který režíroval Peter Bebjak. Tvůrci jej uvádějí v době, kdy si […] Posted in Filmové recenze
Knižní milovnice, která knihy ráda čte, upravuje k dokonalosti, ba i píše. Redaktorka časopisová, webová i knižní, copywriterka i spisovatelka. Vše pěkné ve svém životě předávám dál....
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
Nejnovější komentáře