Kritiky.cz > 2023 > Prosinec > 28

Nichelle Nicholsová a její neuvěřitelný příběh: Od boje s rasismem ve Star Treku k inspirativnímu vedení v NASA

Nichelle Nicholsová, frustro­va­ná rasis­tic­kým obtě­žo­vá­ním, kte­ré vyvr­cho­li­lo tím, že se dozvě­dě­la, že stu­dio zadr­žu­je její poš­tu od fanouš­ků, poda­la po kon­zul­ta­ci s tvůr­cem seri­á­lu Genem Roddenberrym výpo­věď ze seri­á­lu Star Trek.... Read more »

Row, The (2018)

  Další sester­stvo s ponu­rou minu­los­tí a vra­hem, kte­rý neza­po­mí­ná a tou­ží po krva­vé odpla­tě… Detektiv Cole z oddě­le­ní vražd prá­vě při­ve­zl svou dospí­va­jí­cí dce­ru Riley na kam­pus vyso­ké ško­ly, kde před mno­ha lety... Read more »

Zákulisí Denzela Washingtona: Od neobvyklého výběru rolí až po filozofii herectví

Denzel Washington čas­to říká, že detek­tiv Alonzo Harris ve fil­mu Training Day (2001) je jeho nej­ob­lí­be­něj­ší posta­va, kte­rou hrál. Tento film je v his­to­rii udě­lo­vá­ní Oscarů uni­kát­ní tím, že je... Read more »

Alien Abduction (2014)

  Podivné svě­tel­né úka­zy zachy­ce­né na ruč­ní kame­ru skrý­va­jí něco mno­hem děsi­věj­ší­ho… Peter Morris se spo­leč­ně se svou ženou Katie a tře­mi dět­mi Coreym, Jill a Rileym vydá­vá kem­po­vat k nechval­ně pro­slu­lé... Read more »

Maggie Smithová: Cesta od Oxfordu po broadwayský debut až po oscarovou smůlu

Maggie Smithová vystu­do­va­la střed­ní dív­čí ško­lu v Oxfordu, v diva­dle začí­na­la jako poho­to­vá dív­ka a dublér­ka v Oxford Repertory. Tvrdí, že nikdy nepo­kra­čo­va­la, pro­to­že nikdo nikdy neo­ne­moc­něl. Smithová debu­to­va­la na jeviš­ti s Oxfordskou uni­ver­zit­ní... Read more »

Návrat do minulosti: Brutální odhalení války v klasickém filmu Na západní frontě klid

Snímek „Na západ­ní fron­tě klid“ (1930) je díky ztrá­tě kon­če­tin a krva­vým úmr­tím, kte­ré jsou zob­ra­ze­ny poměr­ně expli­cit­ně, bez­po­chy­by nej­bru­tál­něj­ším ame­ric­kým fil­mem své doby. Je to pro­to, že pro­dukč­ní kód... Read more »

Rozhovor s Noomi Rapaceovou: Cesta k ikonické roli Lisbeth Salanderové a její odvaha změnit vzhled pro umělecký projev

V roce 2009 na sebe Noomi Rapaceová upo­zor­ni­la mezi­ná­rod­ní pub­li­kum ztvár­ně­ním Lisbeth Salanderové ve fil­mu Muži, kte­ří nená­vi­dí ženy (2009). Její výkon byl širo­ce oce­ňo­ván a na pres­tiž­ních švéd­ských cenách... Read more »

Tipy na vánoční filmy pro celou rodinu

Vánoční článek s tipy na dobré filmy už se pomalu stává tradicí a chybět nebude ani letos. I když filmy možná úplně dobré nebudou. Ani moc vánoční. A nejspíš... Read more »

Shrek: Zvonec a konec

Po pod­prů­měr­ném tře­tím dílu jsme se dočka­li nápra­vy. Není to sice tak skvě­lé jako prv­ní díl, ale atmo­sfé­rou se to při­bli­žu­je prv­ní­mu dílu. Konec nablýska­né­mu krá­lov­ství Hollywood s jeho hvěz­dič­ka­mi.... Read more »

Nepříznivý start, nečekaný triumf: Marlene Dietrich v Modrém andělovi a dramatické události, které následovaly

O tom, proč byla Marlene Dietrichová obsa­ze­na do role Loly Loly ve fil­mu Modrý anděl (1930), exis­tu­jí růz­né ver­ze, ale reži­sér Josef von Sternberg ve své auto­bi­o­gra­fii uve­dl, že... Read more »

Sydney Greenstreet: Velký herec s ještě větším talentem – Příběh neuvěřitelné kariéry a humoru za kulisami Maltézského sokola a dalších filmů

Šedesátiletý brit­ský nová­ček Sydney Greenstreet vážil 357 liber a byl tak vel­ký, že mu stu­dio muse­lo pro roli Kaspera Gutmana ve fil­mu Maltézský sokol (1940) spe­ci­ál­ně vyro­bit celou gar­de­ro­bu. Židle,... Read more »

Jak vycvičit draka 2 - Už žádné psí a kočičí mazlíčci, ale pořádný drak je tím správným přítelem člověka

Alespoň tak to cho­dí na ost­ro­vě Blp u Vikingů. A musím kon­sta­to­vat, že by se mi občas něja­ký ocho­če­ný drak doce­la líbil. Život s dra­ky je dob­ro­druž­ný i bez­peč­ný záro­veň. To ví dob­ře... Read more »

Heather O’Rourkeová: Cesta od první třídy až do srdcí americké filmové popkultury s Poltergeistem a nezapomenutelnými chvílemi

Heather O’Rourkeová vstou­pi­la do ame­ric­ké fil­mo­vé pop­kul­tu­ry před prv­ní tří­dou. Seděla sama v komi­su MGM a čeka­la na svou mat­ku, když k ní při­stou­pil cizí muž a zeptal se jí na jmé­no. „Jmenuji... Read more »

Maryam d’Abo: Cesta od odmítnutí v „Vyhlídce na vraždu“ k ikoně Bond girl ve „Dechu života

Maryam d’Abo byla odmít­nu­ta pro roli Polky Ivanovové ve fil­mu „Vyhlídka na vraž­du“ (1985), pro­to­že vypa­da­la pří­liš mla­dě. Získala ji Fiona Fullertonová. Ta nako­nec pora­zi­la Virginii Heyovou v boji o roli... Read more »

Narozeninová oslava génia klavíru: Oscar Levant – Cesta od Pittsburghu do Broadwaye

Oscar Levant se do New Yorku pře­stě­ho­val z Pittsburghu v roce 1922 po smr­ti své­ho otce. Začal stu­do­vat u Zygmunta Stojowského, uzná­va­né­ho kla­vír­ní­ho peda­go­ga. V roce 1925, když mu bylo 18 let, se obje­vil... Read more »

Zelená karta (1990): Nejen romantika na Centre Street, ale i zajímavosti o vzniku filmu s Gérardem Depardieuem

Datum a mís­to, kde se Brontë Parrish (Andie MacDowell) a Georges Faure (Gérard Depardieu) ve fil­mu „Zelená kar­ta“ (1990) vza­li, bylo 2. úno­ra (na Hromnice) 1990 na Centre Street, Manhattan, New York... Read more »

Nestabilní začátky a nečekaný obrat: Příběh Johna Amose, od propuštění v NFL po triumf v showbyznysu

V roce 1964 pode­psal fot­ba­lis­ta John Amos z Coloradské stát­ní uni­ver­zi­ty smlou­vu jako vol­ný hráč s týmem Denver Broncos z ligy ame­ric­ké­ho fot­ba­lu. Kvůli nata­že­né­mu ste­hen­ní­mu sva­lu nebyl scho­pen zaběh­nout 40 yar­dů,... Read more »

Koruna - Série 6

Skvělá finální série, lépe to už ani skončit nemohlo, první polovina o Dianě nenechá jedno oko suché a druhá jakbysmet. Naprosto tenhle seriál zbožňuji! Read more »

Koruna - Sleep, Dearie Sleep

Bezchybné zakončení srdcového seriálu. Lépe si to ani nedovedu představit, vzhledem k tak perfektnímu výkonu Imeldy Staunton, vybalancovanému prostoru všech postav, návratu všech Alžbět, emoční investici a dokonalé atmosféře.... Read more »
Stránka načtena za 2,56587 s | počet dotazů: 203 | paměť: 40841 KB. | 08.09.2024 - 01:24:48