Kritiky.cz > 2023 > Prosinec > 29

Eduard Izotov: Hvězda, kterou stínila prašná cesta života

Když Eduard Izotov pronáší ve známé pohádce větu „Před naší – za naší, cesta má, ať nepráší!“, není to jen slova postavy Ivana, ale může to být i metafora jeho... Read more »

Odplata – dokonalý obraz doby

Fenomén podcastů už se propsal do seriálového světa ve skvělé sérii Jen vraždy v budově a teď si dělá zálusk také na svět filmový. Jak zdařilá je Odplata režisérského novice a zároveň... Read more »

Blonde Redhead – Sit Down for Dinner (2023)

Zasednout k večeři s kapelou Blonde Redhead nezní špatně. Tento hudební projekt mě provází už pěknou řádku let a na každé jejich album jsem se náležitě těšil. Posezení je to tedy určitě... Read more »

Životní příběh Tarity Teriipaia: Od bambusové chýše na Bora Bora k Zlatému glóbu s Marlonem Brandem a do zániku H.M.S. Bounty

Tarita Teriipaia se narodila v bambusové chýši šest kilometrů od jediné vesnice na Bora Bora, Vaitape, ve Francouzské Polynésii a ve filmu Vzpoura na Bounty (1962) si zahrála Maimiti po boku Marlona... Read more »

Nekonvenční hrdinka: Barbara Steeleová a její pouto s temnou stránkou filmového světa

„Obvykle jsem hrála role, kde jsem představovala temnou stranu. Ve všech těchto filmech jsem byla vždycky dravá bohyně a s různými nevýslovnými prvky. Co by pak byl život bez temné stránky?... Read more »

V tento den roku 1965 byl ve Velké Británii uveden film „Thunderball“

Film „Thunderball“, původně zamýšlený jako první film o Jamesi Bondovi, byl středem právních sporů, které začaly v roce 1961 a trvaly až do roku 2006. Bývalí spolupracovníci Iana Fleminga Kevin McClory a Jack... Read more »

Jude Law o své roli ve filmu Talentovaný pan Ripley: Cesta k Dickiemu Greenleafovi a ceně slávy

Jude Law o své roli ve filmu Talentovaný pan Ripley (1999): „Řekl jsem (režisérovi) Anthonymu (Minghellovi), že pokud budu hrát Dickieho Greenleafa, chci každý večer jíst v nejlepších restauracích a pít nejlepší... Read more »

Nabídka od Roberta Redforda: Mary Tyler Mooreová a její nečekané setkání s rolí Beth v Obyčejných lidech

Mary Tyler Mooreovou šokovala nabídka Roberta Redforda, aby ztvárnila Beth ve filmu Obyčejní lidé (1980), zejména vzhledem k její slunečné, vřelé a velmi kontaktní postavě na plátně. Mooreová uvedla, že v reakci... Read more »

Příběh natáčení Půlnočního kovboje s Jonem Voightem a Dustinem Hoffmanem

Jon Voight a Dustin Hoffman spolu často soupeřili při natáčení filmu Půlnoční kovboj (1969). Hoffman se stal filmovou hvězdou dřív než Voight, což na natáčení přineslo jistou závist. „Byli jsme jako... Read more »

Stan Lee ve filmu Flákači: Příběh nečekaného camea a jeho rozhovor s Kevinem Smithem

Původně se Stan Lee ve filmu Flákači (1995) neměl objevit. Kevin Smith napsal fiktivní postavu typu Stana Lee, ale díky známosti byl Stan Lee požádán, aby ve filmu hrál,... Read more »

Život a umění Friedricha Wilhelma Murnaua: Od boje s rodiči po expresionistické mistrovské dílo a tragický konec

Protože jeho rodiče byli proti jeho ambicím jít k divadlu a protože také nesouhlasili s jeho homosexualitou, změnil si Friedrich Wilhelm Plumpe jméno na Friedrich Wilhelm Murnau. Jedním z Murnauových proslulých děl je... Read more »

Ferrari

Michael Mann je po delší době zpátky s dusným životopisným drama Ferrari a je to fajn, byť se opět čekalo více. Příjde mi, že všichni velcí tvůrci až na... Read more »
Stránka načtena za 2,76873 s | počet dotazů: 173 | paměť: 32183 KB. | 18.10.2024 - 04:11:41