Kritiky.cz > Recenze knih > Chantal Sadjonová: RAW pro začátečníky

Chantal Sadjonová: RAW pro začátečníky

Raw
Raw
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Naprosto změ­ně­ný život­ní pocit, novou vita­li­tu a život­ní radost, spous­tu zna­los­tí o živi­nách a vitál­ních lát­kách, deto­xi­ka­ci bez náma­hy, ide­ál­ní váhu, aci­do­ba­zic­kou rov­no­váhu, sil­ný imu­nit­ní sys­tém, celý vesmír ovoc­ně svě­žích pochou­tek a eko­lo­gic­ky smys­lu­pl­né stra­vo­va­cí zvyk­los­ti nabí­zí RAW – mód­ní trend ve zdra­vém stra­vo­vá­ní, jehož zákla­dem je syro­vá stra­va.  Nadšenou pro­pa­gá­tor­kou RAW je i odbor­ni­ce na výži­vu a autor­ka kní­žek pro děti a mlá­dež Chantal Sadjonová, žijí­cí stří­da­vě v Berlíně a na ven­ko­vě u Hannoveru. V loň­ském roce vyda­la v Německu kni­hu, pro­pa­gu­jí­cí syro­vou stra­vu, jež je nyní k dostá­ní i v Čechách, a to pod názvem RAW pro začá­teč­ní­ky.

Pokud tápe­te, o co vůbec u RAW stra­vy jde, zda je vůbec v lid­ských mož­nos­tech vrá­tit se o tisí­ce let doza­du a stra­vo­vat se pou­ze syro­vou stra­vou, neu­mí­te si před­sta­vit, že stra­vo­vat se RAW zna­me­ná něco jiné­ho než jen mrkev k sní­da­ni, mrkev k obě­du a mrkev k veče­ři, ale rádi bys­te do své­ho jídel­níč­ku zařa­di­li více zdra­vých potra­vin a cel­ko­vě své­mu tělu odleh­či­li, prá­vě vám může být nová pub­li­ka­ce uži­teč­ná. Pokud jste však zatvr­ze­lý­mi maso­žrav­ci, asi vás zele­né smo­o­thie nebo zele­ni­no­vý humus o výho­dách RAW stra­vy pří­liš nepře­svěd­čí.

Kniha je pře­hled­ná, roz­dě­le­ná na dva blo­ky – teo­re­tic­ký a prak­tic­ký. Díky tomu zís­ká zájem­ce o RAW stra­vu základ­ní pově­do­mí o tom, co ho čeká a nemi­ne, co je dob­ré poří­dit do kuchy­ně a čeho se nao­pak zba­vit, co oče­ká­vat od své­ho těla a jak zabez­pe­čit, aby se do něj dosta­ly všech­ny potřeb­né lát­ky – živi­ny, vita­mí­ny a mine­rá­ly. Velmi pří­nos­ná je kapi­to­la nazva­ná Syrová stra­va – pro­gra­my pro začá­teč­ní­ky, kte­rá je vlast­ně návo­dem, jak tělo na syro­vou stra­vu co nej­lé­pe při­pra­vit, jak pře­ko­nat nástra­hy v podo­bě chu­tí a hlav­ně – jak u syro­vé stra­vy zůstat a mít z její kon­zu­ma­ce potě­še­ní. Cennou čás­tí kni­hy je šede­sát­ka recep­tů na ener­ge­tic­ké nápo­je, sní­da­ně, před­kr­my, sva­či­ny, polév­ky, salá­ty, dresin­ky i hlav­ní cho­dy a dezer­ty. Právě tady čte­nář pocho­pí, jaké mož­nos­ti a jakou roz­ma­ni­tost syro­vá stra­va ský­tá. Bohužel, na roz­díl od sou­sed­ní­ho Německa je tře­ba se při­pra­vit na to, že někte­ré suro­vi­ny bude obtíž­né v našich pod­mín­kách sehnat. Na to něko­li­krát upo­zor­ňu­je autor­ka i v němec­ké ver­zi pub­li­ka­ce a dopo­ru­ču­je návště­vu spe­ci­a­li­zo­va­ných obcho­dů nebo nákup na inter­ne­tu.  Jednotlivé pasá­že kni­hy dopl­ňu­je Chantal Sadjonová tipy, v nichž radí, jak vybí­rat ovo­ce a zele­ni­nu, jak ji očis­tit, aby neztra­ti­la nic z toho, co je lid­ské­mu zdra­ví pro­spěš­né nebo jak pěs­to­vat klíč­ky. Autorka si také moc dob­ře uvě­do­mi­la, že jíme i oči­ma, pro­to zařa­di­la kapi­to­lu o ser­ví­ro­vá­ní RAW pokr­mů.

Velkým bonu­sem kni­hy je hlav­ně sro­zu­mi­tel­nost infor­ma­cí (kte­rých je v bro­žo­va­né pub­li­ka­ci obsa­že­no sku­teč­ně mno­ho) a pak také skvě­lé gra­fic­ké zpra­co­vá­ní. Fotografie jídel, kte­ré ač nelá­ka­jí názvem nebo pou­ži­tý­mi suro­vi­na­mi, se sku­teč­ně poda­ři­li a láka­jí čte­ná­ře ale­spoň k vyzkou­še­ní.

Chantal Sadjonová není žád­nou dogma­tič­kou. Naopak, vyzý­vá ke změ­ně stra­vo­vá­ní, kte­rá může být postup­ná, dokon­ce ani není nut­né se držet sto­pro­cent­ně syro­vé stra­vy. Některé pokr­my lze kon­zu­mo­vat ohřá­té zhru­ba na 45 ˚C, kdy jsou ješ­tě zacho­vá­ny živi­ny a vita­mí­ny. „Dnešní syro­vá stra­va, to je zdra­vý a svě­ží způ­sob stra­vo­vá­ní se spous­tou zába­vy a dob­rým jíd­lem. Spojuje život­ní radost a poži­tek zce­la zvlášt­ním způ­so­bem. Protože tady není v popře­dí zřek­nu­tí se ani odsu­zo­vá­ní vaře­né stra­vy. Ne, tady jde o život­ní styl, kte­rý vám dodá maxi­mum vitál­ních látek, ener­gie, zdra­ví a roz­ma­ni­tost. Různorodost potra­vin, kte­ré živí tělo. Rozmanitost pří­pra­vy dale­ko od spo­rá­ku. A roz­ma­ni­tost indi­vi­du­ál­ních mož­nos­tí úpra­vy,“ láká na RAW stra­vu ve své kni­ze Chantal Sadjonová.


  • Autor: Chantal Sadjonová
  • Žánr: popu­lár­ně nauč­ná, kuchař­ka
  • Nakladatelství: Noxi
  • Rok vydá­ní: 2015
  • Počet stran: 128
  • Hodnocení: 100 %

Kniha ke kou­pi: Noxi


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Rakeťák11. srpna 2022 Rakeťák Za mne moc příjemné překvapení. Lightyear je parádní animovaná Sci-Fi jízda napříč časem i prostorem s fakt úžasnou technickou stránkou  ( CGI je až revoluční), zábavnými postavami ( […] Posted in Krátké recenze
  • Volání divočiny (The Call of the Wild) – Recenze – 60%26. února 2020 Volání divočiny (The Call of the Wild) – Recenze – 60% Americký dobrodružný rodinný film Volání divočiny je volnou adaptací stejnojmenného románu z roku 1903 spisovatele Jacka Londona, z jehož pera vyšel o dva roky později […] Posted in Filmové recenze
  • Ha phraeng (2009) 27. dubna 2012 Ha phraeng (2009) Další várka thajské hrůzy přichází na scénu! Po roce se opět rozhodli nejznámější thajští režiséři, že natočí další hororovou minisérii a ke spolupráci si pozvali dvě „nové […] Posted in Horory
  • REVENANT Zmrtvýchvstání - 85 %16. ledna 2016 REVENANT Zmrtvýchvstání - 85 % Velmi zajímavou a napínavou kapitolou v dějinách amerického západu je první polovina 19. století, kdy se drsní muži živili lovem kožešinové zvěře ve Skalistých horách a zažívali […] Posted in Filmové recenze
  • Barbaque (2021)25. března 2022 Barbaque (2021) Šíleně morbidní kanibalsko-veganská hororová komedie z Francie! Pro mne rozhodně překvapení a hodně se mi film trefil do nálady. Příběh se zaměřuje na manželský pár, kterým to po 20 letech […] Posted in Krátké recenze
  • Svatá Maud (2019)2. února 2021 Svatá Maud (2019) Saint Maud je extrémní slow burn, který při sledování opravdu bolí a jde holt znát, že jej režíruje žena. Je to vyloženě Drama pro jeptišky, lesby, podivné individua a intelektuály.S […] Posted in Krátké recenze
  • JAN HŘEBEJK REŽIE26. dubna 2017 JAN HŘEBEJK REŽIE Jak byste jako režisér, přiblížil trilogii Zahradnictví? Kromě toho, že je to největší projekt mého života, tak je to rodinná sága, kdy Petr Jarchovský sepsal, do značné míry věrně, osudy […] Posted in Rozhovory
  • Nejznámější přísloví - edice Čteme s obrázky6. ledna 2020 Nejznámější přísloví - edice Čteme s obrázky Jako malá holka si pamatuji, když moje babička používala různá přísloví, pranostiky a lidová moudra. Moc ráda na to vzpomínám. Byla to krásná doba. Nebyly žádné převratné technologie jako […] Posted in Recenze knih
  • Černočerná tma15. října 2022 Černočerná tma „Černočerná tma“ je další z filmů, kterým jsem se celkem úspěšně vyhýbal. Ani nevím, proč vlastně. Je to snímek, který rozhodně stojí za pozornost. Co si budeme povídat, dostal jsem se […] Posted in Retro filmové recenze
  • Zhasni a zemřeš (2016)22. července 2016 Zhasni a zemřeš (2016) Nedoufal bych, že Lights out bude letos obhajovat přední příčky v hororech.Trailer na mě působil lehce nevýrázně, ovšem samotný film patří mezi to nejlepší, co jsme mohli v kinech za […] Posted in Krátké recenze

Více info o autorce: http://janaspackovaknihy.webnode.cz/

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,61836 s | počet dotazů: 246 | paměť: 72164 KB. | 05.05.2024 - 13:18:56