Petra Davidová, foodblogerka, napsala další kuchařku a tady je z ní výtah. Je rozdělena na několik kategorií. Začíná se saláty, předkrmy a přílohy. Je zde mnoho zvláštností a neobvyklých receptů, například krém z pečených kaštanů. Kaštany se nejčastěji kupují na Vánoce během trhů a pak jsou lidé, kteří by je nepozřeli. Tento recept není ze zcela sladkých surovin. Na másle se totiž musí zpěnit cibule a česnek, pak se přidají pokrájené kaštany a bílé víno. Podusí se, zalijeme zeleninovým vývarem, osolí, opepří a vaří se půl hodiny. Následně se vše rozmixuje tyčovým mixérem a na závěr se přilije smetana, vše znovu krátce povařit a pak už jen podávat.
Druhá kategorie jsou hlavní chody. Tady je to dosti tradiční v drtivé většině receptů. Například rajská nebo koprová omáčka. Strašná spousta lidí má ke kopru obrovský odpor, ale je to obrovská škoda, protože když se dobře připraví, je to pochoutka. Tady je velmi lehká příprava. Na másle se zpění cibule, zapráší hladkou moukou a udělá se světlá jíška. Přilijte mléko a na mírném plameni povařte. Posléze se to scedí, přilije se smetana, osolí, dochutí octem a cukrem a na závěr se přidá posekaný kopr. Už se nyní nevaří a koprovka je hotová.
Třetí oddíl ocení lidé, kteří mají rádi asijská jídla, protože o nich to bude. Asijská kuchyně j úplně něco jiného, než na co jsou lidé zvyklí v našich podmínkách a jednou ze zajímavostí je suši dort. Je třeba mít speciální rýži na suši, která se uvaří podle návodu. Do horké rýže se vmíchá ocet a nechá se vychladnout. Krevety se vhodí do vroucí vody povařit na maximálně tři minuty. Propláchnou se studenou vodou. Avokádo se zbaví pecky, oloupe a nakrájí na kostičky. Řasa nori se nastříhá na tenké proužky. Majonézu smícháte se sójovou omáčkou a srirachou. Do kulatých formiček se upěchuje rýže, narovná avokádo a přidáte krevety. Formičku sejmete, posypte sezamem a pokapejte ochucenou majonézou.
Předposlední kapitolou jsou dezerty. Jestli chce někdo složit vysokou školu cukrářství, může si zkusit Pavlovu, dort původem z Ruska. Tady je to ovšem trochu upraveno nebo zmodifikováno, jak kdo chce. V podstatě je to recept z vaječných bílků, doplněný o krupicový cukr, bílý vinný ocet a kukuřičný škrob. Pavlova, tedy ta klasická, je poměrně vysoký dort, ale zde jsou to mini dortíčky, které se ještě zdobí smetanou ke šlehání a čerstvým ovocem. Musí se sušit v troubě, což se dá docela dobře pokazit, avšak se zkušenostmi s pečením by se to mělo povést.
Závěrečnou kapitolou jsou svátky. Jsou tu recepty z Velikonoc a Vánoc, ale i dost specifická specialita – cukroví pro naše psí holčičky. V podstatě jde o to, že je to sladkost, kterou Petra Davidová častuje s rodinou své milované fenky Cathy a Eby. Patří tam v podstatě pět surovin – ovesné vločky, tuňák v oleji, mrkev, kukuřičná mouka a voda. Dá se říci, že se všechno smíchá, přičemž to musí být tzv. na maděru, aby to vytvořilo hustou směs. Pak se z toho udělá těsto, vyválí se a vykrájíte tvary, které se dají na plech a upečou v troubě.
Petra Davidová stvořila výběr receptů – 84. Jedná se o foodblogerku, která se ze specializace asijské přetvořila na všeobecnou. Dá se vybrat hodně receptů, určitě doporučuju jak profesionálním kuchařům, tak i amatérům či začátečníkům. Má 224 stran.
Knihu můžete zakoupit za 339 Kč zde.
- Autor: Petra Davidová
- Žánr: kuchařky
- Nakladatelstvi: Grada
- Datum vydání: 5. 5. 2017
Nejnovější komentáře