Kitchen & the City - kniha

🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Petra Davidová, food­blo­ger­ka, napsa­la dal­ší kuchař­ku a tady je z ní výtah. Je roz­dě­le­na na něko­lik kate­go­rií. Začíná se salá­ty, před­kr­my a pří­lo­hy. Je zde mno­ho zvlášt­nos­tí a neob­vyk­lých recep­tů, napří­klad krém z peče­ných kašta­nů. Kaštany se nej­čas­tě­ji kupu­jí na Vánoce během trhů a pak jsou lidé, kte­ří by je nepo­zře­li. Tento recept není ze zce­la slad­kých suro­vin. Na más­le se totiž musí zpě­nit cibu­le a česnek, pak se při­da­jí pokrá­je­né kašta­ny a bílé víno. Podusí se, zali­je­me zele­ni­no­vým výva­rem, oso­lí, ope­pří a vaří se půl hodi­ny. Následně se vše roz­mi­xu­je tyčo­vým mixé­rem a na závěr se při­li­je sme­ta­na, vše zno­vu krát­ce pova­řit a pak už jen podá­vat.

Druhá kate­go­rie jsou hlav­ní cho­dy. Tady je to dosti tra­dič­ní v drti­vé vět­ši­ně recep­tů. Například raj­ská nebo kopro­vá omáč­ka. Strašná spous­ta lidí má ke kop­ru obrov­ský odpor, ale je to obrov­ská ško­da, pro­to­že když se dob­ře při­pra­ví, je to pochout­ka. Tady je vel­mi leh­ká pří­pra­va. Na más­le se zpě­ní cibu­le, zaprá­ší hlad­kou mou­kou a udě­lá se svět­lá jíš­ka. Přilijte mlé­ko a na mír­ném pla­me­ni povař­te. Posléze se to sce­dí, při­li­je se sme­ta­na, oso­lí, dochu­tí octem a cuk­rem a na závěr se při­dá pose­ka­ný kopr. Už se nyní neva­ří a koprov­ka je hoto­vá.

Třetí oddíl oce­ní lidé, kte­ří mají rádi asij­ská jíd­la, pro­to­že o nich to bude. Asijská kuchy­ně j úpl­ně něco jiné­ho, než na co jsou lidé zvyklí v našich pod­mín­kách a jed­nou ze zají­ma­vos­tí je suši dort. Je tře­ba mít spe­ci­ál­ní rýži na suši, kte­rá se uva­ří pod­le návo­du. Do hor­ké rýže se vmí­chá ocet a nechá se vychlad­nout. Krevety se vho­dí do vrou­cí vody pova­řit na maxi­mál­ně tři minu­ty. Propláchnou se stu­de­nou vodou. Avokádo se zba­ví pec­ky, olou­pe a nakrá­jí na kos­tič­ky. Řasa nori se nastří­há na ten­ké prouž­ky. Majonézu smí­chá­te se sójo­vou omáč­kou a sri­ra­chou. Do kula­tých for­mi­ček se upě­chu­je rýže, narov­ná avo­ká­do a při­dá­te kre­ve­ty. Formičku sejme­te, posyp­te seza­mem a poka­pej­te ochu­ce­nou majoné­zou.

Předposlední kapi­to­lou jsou dezer­ty. Jestli chce někdo slo­žit vyso­kou ško­lu cuk­rář­ství, může si zku­sit Pavlovu, dort půvo­dem z Ruska. Tady je to ovšem tro­chu upra­ve­no nebo zmo­di­fi­ko­vá­no, jak kdo chce. V pod­sta­tě je to recept z vaječ­ných bíl­ků, dopl­ně­ný o kru­pi­co­vý cukr, bílý vin­ný ocet a kuku­řič­ný škrob. Pavlova, tedy ta kla­sic­ká, je poměr­ně vyso­ký dort, ale zde jsou to mini dor­tíč­ky, kte­ré se ješ­tě zdo­bí sme­ta­nou ke šle­há­ní a čer­s­tvým ovo­cem. Musí se sušit v trou­bě, což se dá doce­la dob­ře poka­zit, avšak se zku­še­nost­mi s peče­ním by se to mělo povést.

Závěrečnou kapi­to­lou jsou svát­ky. Jsou tu recep­ty z Velikonoc a Vánoc, ale i dost spe­ci­fic­ká spe­ci­a­li­ta – cuk­ro­ví pro naše psí hol­čič­ky. V pod­sta­tě jde o to, že je to slad­kost, kte­rou Petra Davidová čas­tu­je s rodi­nou své milo­va­né fen­ky Cathy a Eby. Patří tam v pod­sta­tě pět suro­vin – oves­né vloč­ky, tuňák v ole­ji, mrkev, kuku­řič­ná mou­ka a voda. Dá se říci, že se všech­no smí­chá, při­čemž to musí být tzv. na madě­ru, aby to vytvo­ři­lo hus­tou směs. Pak se z toho udě­lá těs­to, vyvá­lí se a vykrá­jí­te tva­ry, kte­ré se dají na plech a upe­čou v trou­bě.

Petra Davidová stvo­ři­la výběr recep­tů – 84. Jedná se o food­blo­ger­ku, kte­rá se ze spe­ci­a­li­za­ce asij­ské pře­tvo­ři­la na vše­o­bec­nou. Dá se vybrat hod­ně recep­tů, urči­tě dopo­ru­ču­ju jak pro­fe­si­o­nál­ním kucha­řům, tak i ama­té­rům či začá­teč­ní­kům. Má 224 stran.

Knihu může­te zakou­pit za 339 Kč zde.

  • Autor: Petra Davidová
  • Žánr: kuchař­ky
  • Nakladatelstvi: Grada
  • Datum vydá­ní: 5. 5. 2017
Autor: Jana Plecháčová
Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dny
6. prosince 2025Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dnyHledáte laskavý adventní příběh pro své děti? Milují vaše děti zvířátka? Pokud ano, tak právě vám je určena novinka s názvem Trápení zlatého prasátka, jejíž autorkou je Eva Gmentová. Pohodlně se usaďte, uvařte si voňavé kakao…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku
5. prosince 2025Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověkuMožná teď v předvánočním čase přemýšlíte, co komu darovat k Mikuláši nebo pod stromeček. Měla bych pro vás jeden krásný tip na úžasnou knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku. Pokud…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvou
3. prosince 2025Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvouČas adventu, čas plný očekávání, radosti v dětských očích, plné ruce práce nás dospělých, kteří se snaží dětem přichystat ty nejkrásnější svátky. Možná přemýšlíte, kam tím mířím. Do rukou se mně dostává báječná kniha pro tento…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná chemie u tebe doma
24. listopadu 2025Úžasná chemie u tebe domaNesnáší naše děti chemii? Domnívají se, že je to nudná a zcela nezajímavá věda? Po otevření publikace Lenky Karpíškové a Jiřího Vlacha jistě změní názor. Úžasná chemie nakladatelství Albatros je knížka hravá, barevná i zábavná. Doprovází…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorování
24. listopadu 2025Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorováníDo rukou se mi dostala knižní novinka nakladatelství Albatros s názvem Úžasná fyzika u tebe ve městě. Nejprve chci děti ujistit, že se nejedná se o učebnici. Ačkoliv je kniha zařazena v žánru „literatura naučná“ a „věda“,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavné
23. listopadu 2025Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavnéMilujete hokej? Hledáte báječnou romanci, kdy se z děvkaře stane romantik? Autorkou knihy s názvem Dej mi šanci je Becka Mack. Pojďte se na to společně se mnou podívat. Hlavní postava románu je Carter Beckett, což…Vydáno v rubrice: Recenze knih
„VZKAZ SPRAVEDLNOSTI“ ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
22. listopadu 2025„VZKAZ SPRAVEDLNOSTI“ ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud jste příznivci klasické a brilantně napsané detektivky, a raději než po knize spíše sáhnete po drobných povídkách, tak si určitě nenechte ujít jednotlivé sbírky povídek v magazínu "Soumrak.cz".  V tomto magazínu v elektronické podobě naleznete…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generace
17. listopadu 2025Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generaceJe libo nějakou českou sci-fi sérii, která by vás lehce vytrhla z každodenní rutiny a všednosti? Ano? Tak určitě zkuste sáhnout po první epizodě ze série "Generace" s názvem "SEDMDESÁTÁ GENERACE" od autora Martina Koláčka. První…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
15. listopadu 2025NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.czPro příznivce klasické české detektivky tu mám pro dnešek recenzi na tak trochu úsměvnou povídku s detektivní zápletkou z magazínu Soumrak.cz,  a to z pera jednoho z nejznámějších českých spisovatelů historických románů a detektivních příběhů Františka…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HITLER. Nic menšího než celý svět
14. listopadu 2025HITLER. Nic menšího než celý světNa knihu "Hitler. Nic menšího než celý svět" od autora Brendana Simmse jsem se těšila, neboť co se týče samotné osoby Hitlera, tak je to velmi kontroverzní historická postava, jež i desítky let po své smrti…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře