Kritiky.cz > Domácí rady > Máte rádi brambory? Pozor na jejich úpravu, radí vědci

Máte rádi brambory? Pozor na jejich úpravu, radí vědci

brambory 3 resize 1373678246 0109af7a 427x240
brambory 3 resize 1373678246 0109af7a 427x240
Načítám počet zobrazení...
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

U lidí, kte­ří jedí sma­že­né bram­bo­ry dva­krát nebo více­krát týd­ně, exis­tu­je dvoj­ná­sob­né rizi­ko před­čas­né­ho úmr­tí ve srov­ná­ní s těmi, kte­ří se jim spí­še vyhý­ba­jí, uká­za­la nedáv­ná stu­die zve­řej­ně­ná v časo­pi­se American Journal of Clinical Nutrition. „Spotřeba sma­že­ných bram­bor se zvy­šu­je po celém svě­tě,“ varo­val dok­tor Nicola Veronese, vedou­cí autor stu­die a vědec z National Research Council v ital­ské Padově.

V roce 2014 Američané pod­le CNN spo­tře­bo­va­li téměř 51 kilo­gra­mů bram­bor na oso­bu. Z toho­to cel­ko­vé­ho počtu tvo­ři­ly 15 kilo­gra­mů čer­stvé bram­bo­ry a 36 kilo­gra­mů pře­dem zpra­co­va­né bram­bo­ry. Podle ame­ric­ké­ho minis­ter­stva země­děl­ství tvo­ří vět­ši­nu zpra­co­va­ných bram­bor, kte­ré Američané jedí, hra­nol­ky.

Veronese a jeho kole­go­vé sle­do­va­li 4,440 lidí ve věku 45 až 79 let po dobu osmi let kvů­li stu­diu oste­o­ar­tró­zy. Výzkumný tým se ale nako­nec roz­ho­dl změ­nit téma a podí­vat se na spo­tře­bu bram­bor. I přes­to, že vět­ši­na z nás před­po­klá­dá, že sma­že­né bram­bo­ry mohou být nezdra­vé, exis­tu­je jen „vel­mi ome­ze­né“ množ­ství vědec­kých úda­jů o této pro­ble­ma­ti­ce, vysvět­lu­je Veronese.

Vědci pro­to roz­dě­li­li účast­ní­ky stu­die do pod­sku­pin pod­le toho, jak čas­to jedí bram­bo­ry. V prů­bě­hu osmi let cel­kem 236 účast­ní­ků zemře­lo. Díky ana­lý­ze dat pro kaž­dou sku­pi­nu Veronese a jeho tým zjis­ti­li, že u těch, kte­ří jed­li sma­že­né bram­bo­ry dva­krát až tři­krát týd­ně se zdvoj­ná­so­bi­la šan­ce před­čas­né­ho úmr­tí ve srov­ná­ní s těmi, kte­ří nejed­li žád­né sma­že­né bram­bo­ry.

Pod hla­vič­kou „sma­že­né bram­bo­ry, hra­nol­ky, bram­bo­ro­vé lupín­ky“ jsou zahr­nu­ty veš­ke­ré dal­ší pří­pra­vy bram­bor vyža­du­jí­cí fri­té­zu či sma­že­ní, vysvět­lu­je Veronese. Věk nebo pohla­ví účast­ní­ků neo­vliv­ni­lo výsle­dek, ale data uká­za­la, muži a mlad­ší účast­ní­ci s vět­ší prav­dě­po­dob­nos­tí jedí sma­že­ná jíd­la než ženy a star­ší účast­ní­ci výzku­mu.

Studie byla zalo­že­na na pozo­ro­vá­ní, což zna­me­ná, že výzkum­ní­ci jed­no­du­še sle­do­va­li cho­vá­ní urči­té sku­pi­ny lidí a našli spo­ji­tost mezi jed­ním cho­vá­ním – tedy jede­ním sma­že­ných bram­bor - a dal­ším fak­to­rem - před­čas­nou smr­tí. Vzhledem k tomu, že jde o pozo­ro­va­cí stu­dii, Veronese a jeho spo­lu­au­to­ři upo­zor­ňu­jí, že nelze říci, že jede­ní sma­že­ných bram­bor pří­mo způ­so­bu­je před­čas­nou smrt - to by totiž vyža­do­va­lo dal­ší výzkum.

„I když se jed­ná o observač­ní stu­dii, jsme pře­svěd­če­ni, že kuchyň­ský olej, boha­tý na trans-tuky, je důle­ži­tým fak­to­rem při vysvět­lo­vá­ní úmrt­nos­ti u těch, kte­ří jedí více bram­bor,“ řekl Veronese. Dodal, že roli v před­čas­né smr­ti těch, kte­ří jed­li dvě nebo více por­cí hra­nol­ků kaž­dý týden, mohou hrát také „dal­ší důle­ži­té fak­to­ry“, včet­ně obe­zi­ty, seda­vé­ho způ­so­bu živo­ta a poží­vá­ní vel­ké­ho množ­ství soli.

John Keeling z Národní bram­bo­ro­vé rady také řekl, že „stu­die není rele­vant­ní pro běž­nou popu­la­ci“, pro­to­že úda­je byly shro­máž­dě­ny pro stu­dii oste­o­ar­tró­zy a obsa­hu­je pou­ze paci­en­ty s artri­ti­dou. „Brambory jsou ze své pod­sta­ty vel­mi zdra­vá zele­ni­na,“ řekl Keeling. Středně vel­ký bram­bor pod­le něj obsa­hu­je 110 kalo­rií, nemá žád­ný tuk, žád­ný sodík, žád­ný cho­leste­rol, posky­tu­je téměř tře­ti­nu den­ní dáv­ky vita­mí­nu C a také dras­lík. Na zákla­dě úda­jů ve stu­dii Keeling také uve­dl, že „je do znač­né míry pře­hna­né tvr­dit, že sma­že­né bram­bo­ry, nebo jaké­ko­liv jiné for­my bram­bor, jsou nezdra­vé.“

Susanna Larssonová, docent­ka na Ústavu envi­ron­men­tál­ní medi­cí­ny Karolinska Institutet ve Stockholmu, pozna­me­na­la, že nová stu­die nepo­sky­tu­je „žád­ný důkaz“, že spo­tře­ba bram­bor sama o sobě může zvý­šit rizi­ko před­čas­né­ho úmr­tí. „Spotřeba sma­že­ných bram­bor může být uka­za­te­lem méně zdra­vé­ho (západ­ní­ho) diet­ní­ho vzo­ru, kte­rý je spo­jen se zvý­še­nou mor­ta­li­tou,“ říká Larssonová, kte­rá rov­něž pro­ved­la stu­dii o spo­tře­bě bram­bor. Její stu­die ale neob­je­vi­la zvý­še­né rizi­ko kar­di­o­vasku­lár­ních one­moc­ně­ní spo­je­ných s jede­ním bram­bo­ry.

Podle die­te­tič­ky Stephanie Schiffové může poten­ci­ál­ní nebez­pe­čí při kon­zu­ma­ci sma­že­ných potra­vin obsa­hu­jí­cích škrob před­sta­vo­vat akry­la­mid, kte­rý vzni­ká, když jsou škro­bo­vé potra­vi­ny jako bram­bo­ry sma­že­né či peče­né při vyso­ké tep­lo­tě. S tím spo­je­ný pro­ces hněd­nu­tí je vlast­ně reak­ce, kte­rá pro­du­ku­je tuto che­mic­kou lát­ku. Bylo už pro­ká­zá­no, že akry­la­mid způ­so­bu­je rako­vi­nu u labo­ra­tor­ních zví­řat a je pova­žo­ván za toxic­ký i pro člo­vě­ka, vysvět­lu­je Schiffová. Akrylamid je také poten­ci­ál­ní pří­či­na rako­vi­ny, doda­la.


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • To | IT (70%)8. září 2017 To | IT (70%) Nejsem úplně fanouškem hororů, především pak produkce z posledních let, kde je jen málo originálních nápadů a téměř vše je jen oživování starých klišé a remaky kdysi populárních značek. […] Posted in Filmové recenze
  • 26. června 2017 Oceněný snímek z letošního Berlinale bude uveden také ve Varech Po úspěchu na letošním Berlinale, odkud si Aki Kaurismäki odvezl Stříbrného medvěda za nejlepší režii, zamíří jeho novinka Druhá strana naděje na konci července i do českých kin. Před tím […] Posted in MFF Karlovy Vary
  • 16. března 2018 Superhot Zdarma v Xbox Gold na Xbox One - Dostupné: 16/3 - 15/4 https://youtu.be/wB3i2aodhyo Posted in Novinky ze světa her
  • Yooka-Laylee and the Impossible Lair16. června 2021 Yooka-Laylee and the Impossible Lair První Yooka -Layle hra byla ve stylu moderní 3D grafiky s krásným prostředím a animacemi. Velice se povedla a zaslouženě patří k velice kvalitním titulům pro dlouhé hodiny zábavy. Kdo […] Posted in Recenze her
  • 17. října 2019 Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola - není kočka jako kočka a hlavně ne Fabiola Ela na tom byla psychicky bídně. Momentálně vystoupila ze stěhovacího auta. Její rodina se totiž přestěhovala kvůli tomu, že tatínek dostal novou práci a tak nebylo zbytí. Maminka Elu […] Posted in Recenze knih
  • Střípky - Další "oběť" co šla i na HBO max31. ledna 2021 Střípky - Další "oběť" co šla i na HBO max Dvojice policistů Joe Deacon (Denzel Washington) a Jim Baxter (Rami Malek) se pokouší dopadnout sériového vraha, který v roce 1990 řádí v Los Angeles. Hlavním podezřelým je poté podivný […] Posted in Filmové recenze
  • Místnost sebevrahů. Hater13. května 2022 Místnost sebevrahů. Hater Recenze na polský film The Hater (Místnost sebevrahů. Hater): Hrozně bych si přál, aby se mi to líbilo víc, protože atmosféra je úžasná, scénář je skvělý a hlavně je to mind-games film, […] Posted in Krátké recenze
  • Malevolence (2004)31. prosince 2016 Malevolence (2004)  Zpackaná loupež a špatný výběr úkrytu. Pro čtveřici bankovních lupičů a jejich rukojmí nastanou krušné časy. Narušili totiž teritorium sériového vraha. Psychopata, který s nimi […] Posted in Horory
  • Kmotr II6. dubna 2022 Kmotr II Mladičký Vito Andolini (Oreste Baldini) jako jediný z rodiny ujde krutému osudu, který pro ní připravil sicilský kmotr Don Francesco Ciccio (Giuseppe Sillato). Podaří se mu utéct do […] Posted in Retro filmové recenze
  • V historickém komplexu Invalidovna v Praze se natáčí film Nosferatu27. března 2023 V historickém komplexu Invalidovna v Praze se natáčí film Nosferatu Produkce filmu Nosferatu Roberta Eggerse probíhala v barrandovských ateliérech po většinu minulého měsíce a nyní filmaři natáčejí v Praze a na dalších místech v České […] Posted in Filmové a televizní aktuality
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,33564 s | počet dotazů: 265 | paměť: 66034 KB. | 04.08.2025 - 23:02:39