Kritiky.cz > Domácí rady > 5 tipů: Jak získat vysněnou práci?

5 tipů: Jak získat vysněnou práci?

5 tipu
5 tipu
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Změna prá­ce občas potká kaž­dé­ho z nás. V letoš­ním roce se navíc dá oče­ká­vat vel­ký nárůst neza­měst­na­nos­ti vzhle­dem k vývo­ji situ­a­ce oko­lo covi­du. Na jed­no pra­cov­ní mís­to se tedy bude hlá­sit více lidí a pro jeho zís­ká­ní je oprav­du nut­né odli­šit se od ostat­ních. Jak zís­kat vysně­né pra­cov­ní mís­to vám pora­dí­me v násle­du­jí­cím člán­ku.

Začněte skvělým životopisem

Životopis, nebo­li CV, je prv­ní věc, kte­rou váš budou­cí zaměst­na­va­tel obdr­ží. Ještě dří­ve než na něj bude­te moct udě­lat dojem na poho­vo­ru, musí na něj udě­lat skvě­lý dojem váš živo­to­pis, aby vás vůbec na onen poho­vor pozval. Měli bys­te si tedy na tom­to důle­ži­tém doku­men­tu dát sku­teč­ně zále­žet.

V dneš­ní době se nej­čas­tě­ji vyu­ží­va­jí tzv. struk­tu­ro­va­né živo­to­pi­sy, kte­ré nejsou pří­liš tex­to­vě nároč­né. V jed­not­li­vých bodech musí­te vyzdvih­nout to nej­dů­le­ži­těj­ší, ale záro­veň pořád udr­žo­vat struč­nou, pře­hled­nou a jas­nou for­mu toho­to doku­men­tu.

Jak vypa­dá správ­ně slo­že­ný struk­tu­ro­va­ný živo­to­pis?

  • Hlavička – v úvod­ní čás­ti vaše­ho CV by se měly nachá­zet základ­ní infor­ma­ce o vás. Většinou sem pat­ří jmé­no, pří­jme­ní, adre­sa byd­liš­tě, tele­fon a e-mail. Můžete při­dat datum naro­ze­ní, rodin­ný stav nebo foto­gra­fii, avšak ani jed­na z těch­to infor­ma­cí není povin­ná.
  • Vzdělání – pokra­čuj­te pře­hle­dem vaše­ho dosa­že­né­ho vzdě­lá­ní. Postupujte od toho nej­vyš­ší­ho k nej­niž­ší­mu. Ke kaž­dé kolon­ce při­dej­te časo­vé obdo­bí vaše­ho stu­dia (posta­čí měsíc a rok začát­ku a závě­ru). Také při­dej­te infor­ma­ci o způ­so­bu ukon­če­ní stu­dia. Uvádějte pou­ze dokon­če­ná nebo pro­bí­ha­jí­cí stu­dia, pokud máte vyš­ší vzdě­lá­ní než základ­ní, neu­vá­děj­te základ­ní ško­lu.
  • Praxe a pra­cov­ní zku­še­nos­ti – napros­to stej­ným způ­so­bem postu­puj­te u vašich pra­cov­ních zku­še­nos­tí a pra­xí. Opět zapi­suj­te vaše zku­še­nos­ti vze­stup­ně. Do své pra­xe urči­tě také zapiš­te absol­vo­va­né rekva­li­fi­kač­ní kur­zy. Osvědčení o rekva­li­fi­ka­ci vás oprav­ňu­je vyko­ná­vat danou pozi­ci a zaměst­na­va­te­lé rekva­li­fi­kač­ní kur­zy hod­no­tí vel­mi klad­ně, jeli­kož uka­zu­jí vaši ocho­tu vzdě­lá­vat se i v dospě­lém věku.
  • Speciální doved­nos­ti – v patič­ce celé­ho živo­to­pi­su pak může­te uvést spe­ci­ál­ní doved­nos­ti a dal­ší infor­ma­ce, kte­ré se jinam nevešly. Patří sem jazy­ko­vé doved­nos­ti, řidič­ský prů­kaz apod.
  • nlp kur­zy
  • kou­čo­va­cí výcvik

Odpovězte na pracovní nabídky

Inzeráty a nabíd­ky prá­ce nej­čas­tě­ji najde­te na inter­ne­tu. Noviny a inzert­ní tabu­le se dnes již pří­liš nevy­u­ží­va­jí. Projděte si pra­cov­ní nabíd­ky a odpo­věz­te na ty, kte­ré vás nej­ví­ce zau­ja­ly. Měly by vám také vyho­vo­vat z prak­tic­ké­ho hle­dis­ka napří­klad kvů­li dojíž­dě­ní, smě­nám apod.

Ke kaž­dé ode­sla­né žádosti při­poj­te své CV a krát­ký moti­vač­ní dopis, kde vyzdvih­ne­te důvo­dy, proč vás nabíd­ka zau­ja­la. Nyní nezbý­vá nic jiné­ho než počkat na odpo­vě­di zaměst­na­va­te­lů. Pak vaše sna­ha zís­kat vysně­né zaměst­ná­ní může pokra­čo­vat – zpra­vi­dla na poho­vo­ru.

Doražte na pohovor včas a řádně připraveni

Kdo poz­dě cho­dí,... však to zná­te. U poho­vo­ru to však pla­tí dvoj­ná­sob. Naplánujte si ces­tu na domlu­ve­nou schůzku dosta­teč­ně podrob­ně a radě­ji počí­tej­te s časo­vou rezer­vou. Pokud dora­zí­te na mís­to s před­sti­hem, nechoď­te dovnitř pří­liš brzy. Mohli bys­te zby­teč­ně stre­so­vat zaměst­na­va­te­le a vyví­jet na něj tlak.

Ideální je dora­zit 5 minut pře­dem na domlu­ve­né mís­to. V pří­pa­dě, že se bude­te muset ohlá­sit na recep­ci a najít pří­sluš­nou kan­ce­lář, může­te dora­zit cca 10 minut pře­dem. Budete mít dosta­tek času najít kon­krét­ní míst­nost, zapsat se nebo ohlá­sit recepč­ní, ale záro­veň nebu­de­te půso­bit nedo­čka­vým dojmem.

Na poho­vor se vhod­ně oblék­ně­te, ide­ál­ně v jed­nom z těch­to sty­lů:

  • busi­ness for­mal – vel­mi for­mál­ní, vhod­né pro vedou­cí a mana­žer­ské pozi­ce
  • busi­ness casu­al – zla­tý střed, ide­ál­ní pro úřed­nic­ké, admi­nis­tra­tiv­ní pozi­ce
  • smart casu­al – nejmé­ně for­mál­ní styl, pro uvol­ně­něj­ší atmo­sfé­ru, přes­to ele­gant­ní

Ujistěte se, že je vaše oble­če­ní čis­té a nepo­ško­ze­né. Zvolte méně výraz­né oble­če­ní, vhod­né mate­ri­á­ly i stři­hy a vyhně­te se pří­liš barev­ným a vzo­ro­va­ným kous­kům z vaše­ho šat­ní­ku. Také odváž­né kous­ky krát­kých stři­hů a vrš­ky s hlu­bo­kým výstři­hem nech­te radě­ji doma. Nepřehánějte to s parfé­mem ani make-upem.

Pokud pat­ří­te mezi kuřá­ky, vynech­te těs­ně před poho­vo­rem svůj zvyk, ač jste tře­ba ner­vóz­ní. Nebo ale­spoň pou­žij­te žvý­kač­ku, kte­rou však včas vyhoď­te.

Den před poho­vo­rem bys­te také nemě­li vyrá­žet na noč­ní pár­ty a pose­ze­ní s alko­ho­lem. Raději se pořád­ně vyspě­te, ať půso­bí­te fit a odpo­ča­tě. Věřte, že noč­ní jíz­da by na vás byla urči­tě poznat, i kdy­bys­te se ji sna­ži­li skrý­vat sebe­líp.

Otázky a odpovědi na pohovoru

Personalisté pou­ží­va­jí pro ově­ře­ní ucha­ze­čů urči­tou sadu otá­zek, kte­rá se pří­liš nemě­ní. Samozřejmě může­te oče­ká­vat něja­ké zají­ma­vé a ori­gi­nál­ní otáz­ky, kte­rý­mi vás zaměst­na­va­tel pře­kva­pí, avšak na někte­ré stá­li­ce si může­te při­pra­vit odpo­vě­di dopře­du. Mezi nej­čas­těj­ší otáz­ky pat­ří:

  • Tak se nám tro­chu před­stav­te vlast­ní­mi slo­vy.
  • Jak jste se dozvěděl/a o pra­cov­ní nabíd­ce a čím vás zau­ja­la?
  • Proč bys­te se na tuto pra­cov­ní pozi­ci hodil/a prá­vě vy?
  • Jaké jsou vaše sil­né strán­ky?
  • Jaké jsou vaše sla­bé strán­ky?
  • Jak se vyrov­ná­vá­te se stre­sem?
  • Proč jste si vybral/a naši fir­mu a co o ní víte?
  • Co pova­žu­je­te za svůj nej­vět­ší pra­cov­ní úspěch?
  • Kde se vidí­te za 5 nebo za 10 let?

Vyhněte se pomlou­vá­ní před­cho­zí­ho maji­te­le, kte­ré v žád­ném pří­pa­dě nepů­so­bí dob­ře. Zkuste se zamys­let nad otáz­ka­mi a klid­ně si nech­te pár chvil na roz­myš­le­nou. Ovládejte svo­ji never­bál­ní komu­ni­ka­ci. Protáčení očí, zkří­že­né paže nebo tika­ní očí ze stra­ny na stra­nu pro­zra­zu­je vaši ner­vo­zi­tu nebo nega­tiv­ní vztah k téma­tu. A vždy mluv­te po prav­dě, nikdy totiž neví­te, jak rych­le by se lež moh­la pro­zra­dit. Nebojte se při­znat i něja­kou tu sla­bi­nu, ale vzá­pě­tí zkus­te dodat, že na ní již pra­cu­je­te, pří­pad­ně i jakým způ­so­bem.

Vzdělávejte se dál v oboru

Rozloučením u poho­vo­ru to nekon­čí. Zaměstnavatel vám zpra­vi­dla během něko­li­ka dní dá vědět, zda jste uspě­li či neu­spě­li. Pokud si vás pozve na dal­ší kolo poho­vo­ru, oče­ká­vej­te něja­ký podrob­něj­ší test, dotaz­ník nebo úkol, kte­rý bude pro­vě­řo­vat vaše schop­nos­ti.

Nejčastějším úko­lem bývá vytvo­ře­ní pre­zen­ta­ce, vypl­ně­ní tes­tu o spo­leč­nos­ti nebo spe­ci­fic­ký úkol pro daný obor. Vyplatí se vám tedy dále se vzdě­lá­vat v obo­ru a zjiš­ťo­vat si nové infor­ma­ce, kte­ré se vám na dru­hém kole budou hodit.

Věříme, že váš poho­vor dopad­ne na jed­nič­ku. Zachovejte klid­nou hla­vu a vykroč­te vstříc své vysně­né budouc­nos­ti.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Jan Cina17. října 2016 Jan Cina Vystudoval hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři a poté absolvoval katedru alternativního a loutkového divadla na DAMU. Před kamerou se poprvé objevil ve filmu Zdeňka Tyce […] Posted in Rozhovory
  • Beze mě: Šest tváří Boba Dylana5. října 2020 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana Film Todda Haynese o životě a tvorbě Boba Dylana je velmi experimentální. Šest hlavních představitelů v něm ztvárňuje různé dekády a žánry tohoto oblíbeného folkového zpěváka. Boba Dylana […] Posted in Retro filmové recenze
  • Lví král - oscarový film roku 199514. října 2020 Lví král - oscarový film roku 1995 Zdivočelé stádo hnané na Scarův příkaz potměšilými hyenami by bezbranného Simbu určitě zadupalo do země, kdyby jej nezachránil jeho otec Mufasa. Při zoufalé záchraně však zahyne. […] Posted in Retro filmové recenze
  • Jackass: Film14. června 2022 Jackass: Film 6,5/10 – Pošahaná ptákovina. Některé sebevražedné ujetiny jsou vtipné, jiné se už pohybují na hranici trapnosti / absurdity (typu Monty Python). Našlo se i pár takových, které k dnešnímu […] Posted in Krátké recenze
  • S láskou z Londýna- vánoční romance od Julie Caplinové9. prosince 2023 S láskou z Londýna- vánoční romance od Julie Caplinové Máte rádi romány Julie Caplinové? Chcete si užít nádhernou romantiku Londýna, aniž vyjdete ze svého domu? Hledáte příjemné čtení pro své blízké pod stromeček? Tak právě vám je určena […] Posted in Recenze knih
  • Kapsy plné dynamitu - poslední western Sergia Leone30. září 2020 Kapsy plné dynamitu - poslední western Sergia Leone Juan Miranda (Rod Steiger) je chladnokrevný zloděj a šéf početné rodiny, která se živí okrádáním náhodných pocestných a přepadáním dostavníků. V době, kdy kolem něho doslova "vře" mexická […] Posted in Retro filmové recenze
  • Sony říká, že ceny konzolí PlayStation 5 byly určený už...17. září 2020 Sony říká, že ceny konzolí PlayStation 5 byly určený už... Sony říká, že ceny konzolí PlayStation 5 byly určený už na začátku roku. Na launch jich má být více, než tomu bylo u předešlé generace a na závěr ujišťuje, že téměř všechny hry z PS4 […] Posted in Krátké herní aktuality
  • Na cestě | On the Road [65%]27. října 2012 Na cestě | On the Road [65%] Na cestě http://www.csfd.cz/film/223345-on-the-road/ http://www.imdb.com/title/tt0337692/ Alternativní názvy: On the Road, Sur la route, Na Estrada Dobrodružný / Drama / […] Posted in Filmové recenze
  • Zhrnutie epizódy – Flash S03E22 – 94%17. května 2017 Zhrnutie epizódy – Flash S03E22 – 94% Čas beží Barry... Tím Flash čelí nepríjemnemu faktu, že do smrti Iris ostáva už len 24 hodín. Podarí sa ju Barrymu zachrániť?  Epizóda je situovaná časovo "24 hodín do smrti Iris West". […] Posted in Spoilery
  • Tento snímek vyhrál na letošním Febiofestu6. dubna 2017 Tento snímek vyhrál na letošním Febiofestu Severské filmy se líbí, jsou citlivé, empatické a zabývají se především vztahy. Tak jako loni s filmem Vrabčáci i tentokrát vyhrál skandidávský film a i téma je podobné, […] Posted in Festivaly
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,57745 s | počet dotazů: 262 | paměť: 72240 KB. | 17.05.2024 - 03:34:13