Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Atlas mraků | Cloud Atlas [90%]

Atlas mraků | Cloud Atlas [90%]

rp cloud atlas ver2.jpg
rp cloud atlas ver2.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Atlas mra­ků
http://www.csfd.cz/film/290326-atlas-mraku/
http://www.imdb.com/title/tt1371111/

Alternativní názvy: Atlas mra­kov, Cloud Atlas


Nevhodný mlá­de­ži do 12 let
V kinech ČR od: 22.11.2012 EEAP Film Distr.
V kinech SR od: 22.11.2012 Magic Box

Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
Německo / USA / Hong Kong / Singapur, 2012, 172 min

Režie: Tom Tykwer, Lana Wachowski, Andy Wachowski
Scénář: Tom Tykwer, Lana Wachowski, Andy Wachowski
Hudba: Johnny Klimek, Tom Tykwer, Reinhold Heil
Hrají: Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Halle Berry, Susan Sarandon, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Keith David, James D’Arcy, Xun Zhou, Du-na Bae, Alistair Petrie, Götz Otto, David Gyasi, Robert Fyfe, Zhu Zhu, Mya-Lecia Naylor

Bratři Wachovští, tedy nyní již sou­ro­zen­ci Wachovští jsou pode­psá­ni pod jed­nám z nej­kul­to­věj­ších sním­ků něko­li­ka posled­ních dekád, Matrix. Před čtyř­mi lety pak při­šli se Speed Racerem, adap­ta­cí japon­ské man­gy, kte­rá jim reno­mé poně­kud pošra­mo­ti­la, podob­ně jako jí před­chá­ze­jí­cí dvě pokra­čo­vá­ní samot­né­ho Matrixu. Nyní ale autor­ská dvo­ji­ce hlá­sí návrat kte­rý při­pra­vi­li spo­lu s němec­kým reži­sé­rem Tomem Tykwerem. Atlas mra­ků, adap­ta­ce prý nezfil­mo­va­tel­né­ho best­selle­ru se od začát­ku pro­fi­lo­va­la jako jedi­neč­ný sní­mek. Jak tedy tato ambi­ci­oz­ní a skvě­le obsa­ze­ná ces­ta napříč věky dopadla?
Šest růz­ných pří­bě­hů, ode­hrá­va­jí­cích se v růz­ných časech, růz­ným hrdi­nům a přes­to jsou vzá­jem­ně spo­lu pro­po­je­ny. V roce 1894 mla­dý práv­ník Adam Ewing zaři­zu­je na ost­ro­vech v Pacifiku obcho­dy pro své­ho tchá­na. Zatímco se sna­ží pomo­ci uprchlé­mu maor­ské­mu otro­ko­vi Atuovi, jeho samot­né­ho trýz­ní exo­tic­ký para­zit na ces­tě domů a nevy­pa­dá to s ním nej­lé­pe. V roce 1936 mla­dý skla­da­tel Robert Frobisher začí­ná pra­co­vat u reno­mo­va­né­ho kla­si­ka Vyvyana Ayrse. Během jeho stá­že vytvá­ří jed­no z nej­lep­ších sym­fo­nií všech dob, kte­rá se však díky jeho cha­rak­te­ru a spo­le­čen­ským pro­blé­mům nikdy nedo­sta­ne k širo­ké veřej­nos­ti.   O dva­cet sedm let poz­dě­ji, novi­nář­ka Louisa Rey vyšet­řu­je sho­dou náhod na upo­zor­ně­ní býva­lým pří­te­lem skla­da­te­le Frobishera nový druh jader­né­ho reak­to­ru nad­ná­rod­ní spo­leč­nos­ti, kte­rý je záměr­ně upra­ven tak aby vytvo­řil kata­stro­fál­ní  scé­nář a zabil tisí­ce lidí.  V sou­čas­nos­ti pak lite­rár­ní edi­tor Timothy Cavendish řeší finanč­ní nou­zi, kte­rou se roz­hod­ne řešit obrá­ce­ním se na své­ho bra­t­ra. Ten má ale své­ho nezod­po­věd­né­ho sou­ro­zen­ce dost a naplá­nu­je na něj pomstu. V roce 2144 je pak jed­na z umě­le vyrá­bě­ných slu­žek, Sonmi-451, osvo­bo­ze­na ze své­ho pře­dem sta­no­ve­né­ho zaje­tí a je pro­puš­těn na svo­bo­du. Když však zjiš­ťu­je v jakém sta­vu se nachá­zí okol­ní spo­leč­nost, roz­hod­ne se jed­nat. 106 let po Pádu, v roce 2321, mezi zbyt­ky pře­ži­vších z řad lid­ské rasy, dva jedin­ci z soci­ál­ně oddě­le­ných sku­pin, domo­rod­ce Zachary žijí­cí pri­mi­tiv­ním živo­tem  a Meronym z řádu Jasnozřivých, posled­ních zbyt­ků moder­ní lid­ské civi­li­za­ce, se vydá­va­jí na ces­tu do hor, kde má být dlou­ho pouš­tě­ná sta­ni­ce Atlas mra­ků, pomo­cí kte­ré chce Meronym vyslat zprá­vu k někte­ré z vesmír­ných kolo­nií, kte­ré se lid­stvu poda­ři­ly před Pádem zalo­žit.

Myslím, že vydat­něj­ší úvod­ní odsta­vec nasti­ňu­jí­cí o co ve sním­ku jde tu ješ­tě nebyl a asi už ani nebu­de. Je to zejmé­na dáno tím, že Atlas mra­ků je zkrát­ka jedi­neč­ný film, kte­rý co se týče obsáh­los­ti, zkrát­ka nemá kon­ku­ren­ci. Tohle tvr­ze­ní se ve zbyt­ku člán­ku obje­ví ješ­tě něko­li­krát, tak­že bys­te si na něj měli zvyk­nout. Wachovští s Tykwerem sice nepři­ná­še­jí podob­nou revo­lu­ci jako v pří­pa­dě jejich nej­zná­měj­ší­ho sním­ku, přes­to je Atlas v mno­ha ohle­dech pro­pra­co­va­ný stej­ně a i když nepři­ná­ší doslo­va revo­lu­ci žán­ru nebo fil­mu jako tako­vé­ho, posu­nu­je hra­ni­ce fil­mo­vé­ho vyprá­vě­ní zase o kus dál. Pokud totiž Fontána Darrena Aronofskyho doká­za­la vyprá­vět vzá­jem­ně pro­po­je­né tři pří­běhy, kte­ré v pod­sta­tě vyprá­vě­ly o tom samém jen z růz­ných pohle­dů ovliv­ně­ných dobou, Atlas mra­ků sta­ví na podob­ném prin­ci­pu, nicmé­ně šes­ti odliš­ný­mi pří­běhy, kte­ré spo­lu sdí­lí nejen jed­not­li­vé prv­ky, pro­po­je­né arche­ty­py a vzá­jem­ně se ovliv­ňu­jí. Zároveň se také dopl­ňu­jí a pomo­cí vyprá­vě­ní šes­ti pří­bě­hů sou­čas­ně divák odkrý­vá detai­ly i z těch pří­bě­hů, kte­ré zrov­na sedí na stří­dač­ce. 

Trochu hůře se na tenhle pří­stup k lát­ce zvy­ká, pro­to může být úvod­ní čtvr­ti­na sub­jek­tiv­ně poně­kud slab­ší, nicmé­ně když se divák pono­ří do hlu­bin vrstve­né­ho pří­bě­hu, celá vlna podo­ben­ství, odka­zů a vyprá­vě­ní jak emo­ce­mi, obra­zem i hud­bou jej jed­no­znač­ně strh­ne. Pokud se tak u někte­ré­ho fil­mu hodí uvést, že se to nedá popsat ale musí se to vidět, pak je to prá­vě tenhle sní­mek. Už dlou­ho se mi totiž nesta­lo, aby mě něja­ký film držel napja­té­ho až s husí kůží více jak polo­vi­nu svo­jí dél­ky, zvláš­tě pak u sním­ku, kte­rý má tři hodi­ny. Nejde o to, že je toho v Atlasu jed­no­du­še tolik, že nestí­há­te pořád­ně vní­mat co vše se na vás valí, natož vůbec pře­mýš­let nad tím, že bys­te se zača­li nudit. Celé tři hodi­ny totiž ute­čou tak rych­le, že se až bude­te divit jak. 
A kdy­by Atlas mra­ků pře­ci jen měl mít něja­ké slab­ší chvil­ky, jed­no­du­še si jich nevšim­ne­te, pro­to­že se na vás bude valit jeden z nej­o­so­bi­těj­ších soun­d­trac­ků za posled­ní roky. Nebudu tu samo­zřej­mě tvr­dit, že se jed­ná o bez­chyb­ný film, nicmé­ně drob­nos­ti a nedo­ko­na­los­ti jsem více než ochot­ný v cel­ko­vém dojmu pomi­nout a řídit se ten­to­krát srd­cem, niko­liv rozu­mem. Když totiž pomi­nu svou dlou­ba­vou pova­hu na všem hle­dat něco špat­né­ho, Atlas mra­ků mě i přes oprav­du vel­ká oče­ká­vá­ní z mojí stra­ny vylo­že­ně nezkla­mal, nao­pak ješ­tě v mno­hém pře­kva­pil. Silné herec­ké obsa­ze­ní, kte­ré je vytě­žo­vá­no oprav­du do posled­ní kap­ky je totiž jako více než vydat­ný základ pro postup­né odha­lo­vá­ní osu­do­vé­ho pří­bě­hu lid­ské rasy napříč věky. Jednotlivé pří­běhy jsou pak od sebe hod­ně odliš­né, nicmé­ně díky sdí­le­ným moti­vům na sebe vol­ně i zpět­ně nava­zu­jí a i jejich žánro­vá roz­díl­nost není nijak ruši­vá. 

Není tedy revo­lu­ce jako revo­lu­ce. Zatímco autor­ská tro­ji­ce z toho­to atla­su lid­ské civi­li­za­ce nevy­táh­la dal­ší sil­ně revo­luč­ní sní­mek, poda­ři­lo se ji dotáh­nout do kin nároč­ný, oprav­du kom­plex­ní sní­mek, kte­rý více než běž­ný bloc­kbus­ter při­po­mí­ná svo­ji atmo­sfé­rou a pře­dá­vá­ním posel­ství divá­ko­vi sil­ně arto­vou zále­ži­tost. O to více je pak ško­da, že se film nepo­ved­lo pro­dat šir­ší­mu pub­li­ku a tahle ody­sea skon­čí pro tvůr­ce v čer­ve­ných čís­lech. A to je u tak­to jedi­neč­né­ho fil­mu zatra­ce­ně vel­ká ško­da. A dvo­ji­tá ško­da pro tvůr­ce, neboť po ne zrov­na pří­vě­ti­vě při­ja­tém Speed Racerovi je to pro ně dru­há komerč­ní rána v řadě.  

Vy bys­te ale nemě­li dát na to, co kdo říká a pře­svěd­čit se o kva­li­tách sním­ku sami. Zaručeně to bude záži­tek, kte­rý si jen tak v kině nezo­pa­ku­je­te. Pokud navíc budou kina plnit laci­né srá­go­ry o blýs­ka­jí­cích se upí­rech a nao­le­jo­va­ných vlkod­la­cích, zatím­co tako­vé­to ambi­ci­oz­ní sním­ky skon­čí díky nim ve stí­nu, je něco špat­ně nejen na fil­mo­vém prů­mys­lu ale i v hla­vě prů­měr­né­ho divá­ka. O to víc pak zamr­zí, když se člo­věk podí­vá, jak se k lát­ce sta­vě­ly stu­dia a jaké úsi­lí tvůr­ci vyda­li, aby lát­ku dosta­li na plát­na kin. Atlas mra­ků je totiž mini­mál­ně dle mého napros­to ukáz­ko­vým sním­kem, kte­rý je doslov­ným spo­je­ním arto­vé­ho sním­ku a bloc­kbus­te­ru. To vše za pří­tom­nos­ti her­ců těch nej­zvuč­něj­ších jmen a nej­o­sl­ni­věj­ších výko­nů, režij­ních jis­tot za kame­rou, půso­bi­vých vizu­á­lů pod­ma­ni­vé hud­by a chytla­vé­ho scé­ná­ře, kte­rý vás zane­chá po třech hodi­nách v němém úža­su, jak něco tako­vé­ho může fun­go­vat dohro­ma­dy.    

PS. Ať už si říká o mas­kách kdo chce co chce, stej­ně je nikdy všech­ny nepo­zná­te.

Wachovští s Tykwerem a jejich ody­sea lid­ské rasy. Atlas mra­ků je jed­no­znač­ně jed­ním z nejam­bi­ci­oz­něj­ších a jed­ním z nej­ví­ce kom­plex­ních sním­ků za dlou­hou dobu. Revoluce ala Matrix se sice ten­to­krát neko­ná, nicmé­ně autor­ská tro­ji­ce při­ná­ší do detai­lu vypra­co­va­nou stu­dii lid­ské­ho poko­le­ní plnou půso­bi­vých obra­zů, skvě­lých her­ců, výteč­né hud­by a režij­ní jis­to­ty. Atlas mra­ků je roz­hod­ně sním­kem, kte­rý se opla­tí vidět na vlast­ní oči na vel­kém plát­ně. V hor­ším pří­pa­dě ztra­tí­te tři hodi­ny své­ho živo­ta. V tom lep­ším a více prav­dě­po­dob­ném pří­pa­dě pak dosta­ne­te sil­ný sní­mek, kte­rý nabí­zí to nej­lep­ší z bloc­kbuste­ro­vé i arto­vé tvor­by, pre­ciz­ně namí­cha­né do třech hodin, posta­ve­né na šes­ti odliš­ných pří­bě­zích, sple­te­ných a pro­po­je­ných do jed­no­ho vrstve­né­ho obra­zu, kte­rý vás jed­no­du­še ohro­mí. Skvělá hud­ba tomu pak dodá nádech napros­to neo­by­čej­né­ho sním­ku. 


Podívejte se na hodnocení Atlas mraků na Kinoboxu.

 Hodnocení: 90%
Koktejl: 
25% Herecké obsa­ze­ní
25% Originalita
25% Materiál na šest fil­mů vměst­na­ný do třech hodin s grá­cií
25% Jistota v kaž­dém ohle­du

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Komiks 1101. června 2019 Komiks 110 Posted in Komiks
  • Lake Placid 3 (2010)31. května 2012 Lake Placid 3 (2010) Větší monstra, více erotiky, ale pořád to není nic světoborného! Nathan se po několika letech vrací zpět k jezeru Black Lake i se svou rodinou, protože po smrti své tety zdědil její […] Posted in Horory
  • Vyproštění 2: České lokace a nepřetržitá akce jsou hlavní předností pokračování Netflixu19. června 2023 Vyproštění 2: České lokace a nepřetržitá akce jsou hlavní předností pokračování Netflixu Tyler Rake se vrací z mrtvých, aby provedl další nemožnou záchrannou misi ve filmu Vyproštění 2, který se natáčel v České republice v zimě 2021-22 a nyní je k vidění po celém světě na […] Posted in Filmové recenze
  • Fear Itself: The Circle (2009)1. června 2018 Fear Itself: The Circle (2009) Důstojné zakončení tohoto nepříliš známého seriálu nás zavede do chaty na samotě, která se měla stát útočištěm a zdrojem inspirace pro jednoho vyhaslého spisovatele a jeho manželku. […] Posted in Horory
  • Dead End (2003)11. října 2016 Dead End (2003) Vánoční svátky mají být hlavně plné klidu a pohody. To však neplatí pro rodinku Harringtonových, kteří se rozhodnou zastavit Dámě v bílém… Frank a jeho rodina již řadu let […] Posted in Horory
  • Nesmrtelný | Self/less [60%]12. srpna 2015 Nesmrtelný | Self/less [60%] Jaké by to bylo, kdybychom mohli žít věčně. Nesmrtelná otázka, která trápí lidstvo od doby, kdy nad svoji existencí a především nad její prchlivostí začalo přemýšlet. A na tuto otázku, […] Posted in Filmové recenze
  • Fitness pro mozek – Jana Vejsadová27. května 2018 Fitness pro mozek – Jana Vejsadová Skutečnost, že je třeba náš mozek neustále udržovat v kondici, snad již všichni víme, ale mnohdy nevíme, jak na to. Na knižním trhu se nyní objevila kniha, která pomáhá čtenářům rozvíjet […] Posted in Recenze knih
  • 11. 01. 1811. ledna 2018 11. 01. 18 Dnes má premiéru: MOTORHEAD - Clean Your Clock - MOTORHEAD - Clean Your Clock Distributor: BEVERLY MATOUS DISTRIBUTION Dabing/Titulky: Posted in Filmové premiéry
  • n200709111822 28D11. září 2007 28 dní poté (28 days later...) Je pátek večer, za oknem se rozlévá šedivá temnota, jež všechno kolem halí do stínů. Do duše se vkrádá zvláštní smutek a pocit, že k úplnému zakončení dne stále něco chybí. Co takhle horor […] Posted in Filmové recenze
  • Titulky k Vikings S06E01 - New Beginnings5. prosince 2019 Titulky k Vikings S06E01 - New Beginnings Máme tu první díl poslední řady Vikingů. Bjorn se snaží vyrovnat s vládou nad Kattegatem. Lagertha se rozhodne změnit život. Ivar na útěku před svými bratry padne do rukou vládce Kyjevské […] Posted in Titulky

Student dvouoborového studia Anglická filologie / Filmová věda, dlouholetý fanoušek filmu, hudby a televize. Více o mně na profilu na CSFD.cz : http://www.csfd.cz/uzivatel/135140-sanchezcz/

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,56152 s | počet dotazů: 257 | paměť: 72328 KB. | 22.05.2024 - 03:48:16