Kritiky.cz > Horory > Eliza Graves (2014)

Eliza Graves (2014)

rp Eliza Graves14 cover.jpg
rp Eliza Graves14 cover.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

I v blá­zin­ci můžeš potkat tu pra­vou. Jen je důle­ži­té pře­ko­nat ostych a poprat se s vlast­ní­mi démo­ny…

Na kon­ci 19. sto­le­tí při­jíž­dí mla­dý dok­tor Edward do psy­chi­at­ric­ké­ho ústa­vu Stonehearst, aby zde zís­kal pra­xi. Nedostane se mu sice tak vře­lé­ho při­je­tí, jak by oče­ká­val, ale je veli­ce pře­kva­pe­ný léčeb­ný­mi meto­da­mi, kte­ré zde dok­tor Lamb zave­dl. Hlavním důvo­dem jeho pří­jez­du je však jed­na z paci­en­tek Eliza, do kte­ré bez­hla­vě zami­lu­je. Té sice jeho sym­pa­tie nejsou cizí, ale jeli­kož trpí syn­dro­mem hrů­zy z jaké­ho­ko­liv těles­né­ho kon­tak­tu, drží se od něj zkrát­ka. Mladý Edward brzy pře­ko­ná­vá svůj ostych a sna­ží se nejen sblí­žit s paci­ent­kou, ale záro­veň si zís­kat pří­zeň jak samot­ných paci­en­tů, tak i per­so­ná­lu. Brzy však dojde k šoku­jí­cí­mu odha­le­ní, že s tím­to mís­tem není všech­no v pořád­ku…

Český název: E. A. Poe: Podivný expe­ri­ment
Režie: Brad Anderson
Rok výro­by: 2014
Délka: 112 min
Země: USA
Alternativní název: Stonehearst Asylum
Hrají:
Jim Sturgess…(Edward Newgate)
Kate Beckinsale…(Eliza Graves)
Ben Kingsley…(Silas Lamb)
Michael Caine…(Benjamin Salt)
David Thewlis…(Mickey Finn)
…a dal­ší

Brad Anderson pat­ří mezi zku­še­né reži­sé­ry, tak­že jsem byl veli­ce zvě­da­vý, jak se pope­re s povíd­kou Edgara Allana Poea. Po let­mém pře­čte­ní prů­vod­ní­ho děje jsem měl však oba­vy, aby se z toho nesta­la jen dal­ší z řady napo­do­be­nin osvěd­če­né­ho téma­tu. Naštěstí se tak nesta­lo a já si ten­to psy­cho­lo­gic­ký thriller mohl doce­la užít. Hned na začát­ku bych chtěl však říct, že mi troš­ku vadi­la dlou­há sto­páž, pro­to­že někte­ré pasá­že mě dost nudi­ly. To je ale jen můj názor – pros­tě bych pár scén vyne­chal, nebo zkrá­til. Jinak ovšem musím říct, že „vyob­ra­ze­ní“ psy­chi­at­ric­ké kli­ni­ky a její­ho osa­zen­stva bylo vskut­ku zají­ma­vé. 

Podobné mís­ta ve mně vždyc­ky vyvo­la­jí jis­tý druh sklí­če­nos­ti, ale tady na to šli tvůr­ci rafi­no­va­ným způ­so­bem. Samozřejmě to bylo znač­ně depri­mu­jí­cí, ale záro­veň i lehce zábav­né. Dokud se neod­ha­lí ono „tajem­ství“ ukry­té ve skle­pe­ní, tak si divák při­jde i na doce­la sluš­nou por­ci „bizar­ní“ zába­vy. Někteří cho­van­ci ústa­vu váž­ně stá­li za to (kůň) a zvláš­tě mě doslo­va uchvá­ti­lo to jejich „menu“, kte­ré dosta­li, když zača­ly dochá­zet záso­by. Jakmile však začne fun­go­vat ona „psy­cho“ atmo­sfé­ra a na scé­ně se obje­ví něko­lik dějo­vých zvra­tů, kva­li­ta sním­ku se rapid­ně zlep­ší a v tom­to duchu se to s námi táh­ne až do samot­né­ho závě­ru. Dokonce zde našly uplat­ně­ní i násil­né scé­ny – ovšem o žád­né bru­ta­li­tě se mlu­vit nedá.

V nepo­sled­ní řadě se nesmí opo­me­nout ani herec­ké výko­ny, kte­ré jsou rov­něž vel­mi uspo­ko­ji­vé kva­li­ty.  Kate Beckinsale byla půvab­ná jako vždy, ale ten­to­krát ji zce­la zastí­ni­la dvo­ji­ce Ben Kingsley a David Thewlis. Oba jme­no­va­ní byli snad o tří­du lep­ší, než hlav­ní hrdi­na Jim Sturgess, kte­rý mi nebyl zrov­na dva­krát sym­pa­tic­ký. Určitě nesmím opo­me­nout pochvá­lit ani hudeb­ní dopro­vod, kte­rý měl na svě­do­mí John Debney a dobo­vé kos­týmy. Bohužel k pře­kle­nu­tí prů­mě­ru mi tu pořád něco chy­bě­lo. Tak snad někdy příš­tě Brade.

Hodnocení:
60%


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,00994 s | počet dotazů: 260 | paměť: 72129 KB. | 14.05.2024 - 02:39:57