Janina Černá: Cukrfree

🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Bez cuk­ru si život asi těž­ko doká­že­me před­sta­vit. Teď během vánoč­ní­ho obdo­bí je nepo­stra­da­tel­nou ingre­di­en­cí do cuk­ro­ví, tep­lých nápo­jů na zahřá­tí, dor­tů, koko­sek, vanil­ko­vých rohlíč­ků a dal­ších vánoč­ních dob­rot, kte­ré máme rádi a po celý rok se na ně těší­me. A vím moc dob­ře, že cukr nehra­je hlav­ní roli jen o Vánocích. Kdo by si nedal něco slad­ké­ho na zub? Zákusek v cuk­rár­ně při pose­ze­ní s přá­te­li, kou­sek čoko­lá­dy pro uklid­ně­ní, buch­tu od mamin­ky na návštěvě... A nemám na mys­li pou­ze nezdra­vý, bílý rafi­no­va­ný cukr. Mám na mys­li i zdra­vou náhra­du cuk­ru jako jsou dat­le, koko­so­vý cukr, javo­ro­vý sirup a dal­ší alter­na­ti­vy, kte­ré se posled­ní dobou stá­va­jí popu­lár­ní­mi, a stá­le více lidí hle­dá zdra­věj­ší alter­na­ti­vy, co se mls­ných jazýč­ků týče.

Ale i když jíme zdra­vé alter­na­ti­vy, tak pořád jíme cukr, ako­rát v jiné for­mě. Pak exis­tu­je jed­na mož­nost, kte­rá je pro mě nepřed­sta­vi­tel­ná a já sama bych takhle žít nemoh­la (přes­to­že vyzná­vám zdra­vý život­ní styl a jím zdra­vou stra­vu bez masa, zalo­že­nou na rost­lin­ných slož­kách). A tím je cuk­rfree – aneb život bez cuk­ru. Jakéhokoli! A ten nám před­sta­vu­je úspěš­ná blo­ger­ka Janina Černá ve své „Cukrfree“ kni­ze.

O jejím blo­gu jsem sly­še­la již dří­ve, a tak pro mě bylo pří­jem­ným pře­kva­pe­ním, když jsem se dozvě­dě­la, že blo­ger­ka vydá­vá kni­hu. A jeli­kož já sama se zají­mám o zdra­vý život­ní styl, nemoh­la jsem tuto cuk­rfree kuchař­ku pře­jít bez povšim­nu­tí. Když se mi kni­ha dosta­la do rukou, byla jsem nad­še­ná, pro­to­že recep­ty vypa­da­ly vel­mi láka­vě a kaž­dý recept byl dopl­něn mini­mál­ně o jed­nu krás­nou fot­ku. Ale po bliž­ším pro­zkou­má­ní mě prvot­ní nad­še­ní tro­chu pře­šlo, pro­to­že jsem zjis­ti­la, že cuk­rfree není pro mě, roz­hod­ně ne na stá­lo, jako to má sama autor­ka. Zjistila jsem, že já bych se cuk­ru nikdy nedo­ká­za­la vzdát, a ani to nechci. To mi ale nebrá­ní k tomu, abych si z kni­hy odnes­la pár rad, zají­ma­vých tipů a inspi­ra­cí do kuli­nář­ské­ho tvo­ře­ní.

Kniha obsa­hu­je desít­ky nevšed­ních recep­tů, kte­ré jsou záro­veň bezlep­ko­vé a samo­zřej­mě bez cuk­ru. V úvo­du nám autor­ka krát­ce poví a své ces­tě k cuk­rfree, co je vlast­ně cuk­rfree (měli bychom si uvě­do­mit, že cukr je tře­ba i v zele­ni­ně!) a také ví a píše o tom, jak moc je těž­ké vzdát se cuk­ru. Proto čte­ná­ře také pod­po­ru­je a moti­vu­je, aby se nevzdá­va­li. Najdeme zde recep­ty na výživ­né sní­da­ně, sýro­vé kre­k­ry, zdra­vé alter­na­ti­vy dor­tů a dal­ších „slad­kých“ recep­tů – čoko­lá­do­vý krém, koláč, kokosky apod., dále tipy na leh­ké sva­čin­ky, jak si při­pra­vit domá­cí sýr a úžas­né sní­da­ně hýří­cí vše­mi barva­mi. Zaujalo mě např. sní­da­ňo­vé Burrito a man­dlo­vá kaše, kte­rá je vhod­ná prá­vě pro nyněj­ší zim­ní obdo­bí a chlad­ná rána.

Kuchařka obsa­hu­je ale také návod k výro­bě vlast­ních rost­lin­ných mlék, jak si při­pra­vit zdra­vé ver­ze domá­cích majonéz, může­me si upéct bezlep­ko­vý chléb, ane­bo obda­ro­vat přá­te­le „neferre­ro“ kulič­ka­mi. Janina Černá neza­po­mí­ná ale ani na hlav­ní jíd­la, kte­rá jsou vel­mi důle­ži­tá. Dozvíme se, jak při­pra­vit hře­ji­vé cur­ry, dýňo­vé špage­ty, nety­pic­ké vaječ­né nebo hou­bo­vé bur­ge­ry a nebo tře­ba batá­to­vý salát - co ho takhle zku­sit mís­to kla­sic­ké­ho bram­bo­ro­vé­ho salá­tu na štěd­ro­ve­čer­ní veče­ři? Autorka ale také neo­po­me­ne zdra­vou vari­an­tu bram­bo­ro­vých chip­sů – kade­řáv­ko­vé chipsy, kte­ré se řadí mezi jed­no z nej­lep­ších zdra­vých (a záro­veň nezdra­vých) jídel, kte­rá jsem kdy zku­si­la. Těm by měl dát šan­ci kaž­dý, pro­to­že zape­če­né zele­né lis­ty s tro­chou ole­je a soli chut­na­jí oprav­du bož­sky, i když je to k neu­vě­ře­ní!

Co se týče pou­ži­tel­nos­ti recep­tů, tam už je to tro­chu slo­ži­těj­ší, pro­to­že se dostá­vá­me k jis­tým zádrhe­lům. A to buď je tady ten pro­blém, že jsou suro­vi­ny na daný recept poměr­ně dosti dra­hé, a tak je výsled­ný pokrm finanč­ně náklad­ný. A nebo nepři­mě­ře­ně vyso­ké množ­ství tuků a tuč­ných ingre­di­en­cí, kte­ré jsou bohu­žel nedíl­nou sou­čás­tí téměř kaž­dé­ho jíd­la. A záro­veň jsem si mys­le­la, že kni­ha bude vegan­ská – tedy bez masa, ryb, vajec a mléč­ných pro­duk­tů, nicmé­ně tak to vůbec neby­lo a v kni­ze se hoj­ně vysky­tu­jí růz­né dru­hy masa a sýry, kte­ré tvo­ří důle­ži­tou část kaž­dé­ho dru­hé­ho recep­tu. Což někdo může vidět jako výho­du, něko­mu se to může líbit méně.

Nicméně já kni­hu hod­no­tím spí­še pozi­tiv­ně, i když mě svou men­ší pou­ži­tel­nos­tí zkla­ma­la. Čekala jsem více prů­lo­mo­vých vari­ant na to, jak si osla­dit život bez cuk­ru, ale roz­hod­ně jsem neče­ka­la vel­ké množ­ství obsa­hu tuků, kte­ré mě poměr­ně dost odra­di­lo. Ale pokud se někdo roz­hod­ne pro ces­tu bez cuk­ru, kte­rou si zvo­li­la i sama autor­ka, roz­hod­ně má můj obdiv a s více tuky si nemu­sí dělat žád­né sta­ros­ti.

Kuchařka je roz­hod­ně zají­ma­vým a nevšed­ním kous­kem, kte­rý se neztra­tí v žád­né sbír­ce jaké­ko­li hos­po­dyň­ky. Pro mě samot­nou byla kni­ha spí­še zají­ma­vým nahléd­nu­tím k jiné­mu život­ní­mu sty­lu, kte­rým bych se však já sama nevy­da­la a nevi­dím ho jako ten správ­ný. Avšak vyzkou­še­la jsem pár recep­tů a zatím jsem neby­la nad­še­ná jen z jed­no­ho, což byly koko tyčin­ky, kte­ré se zača­ly rych­le kazit a jejich pří­pra­va byla poměr­ně prac­ná a nároč­ná, když to porov­nám s výsled­nou podo­bou. Ale za sebe mohu dopo­ru­čit mno­hé výbor­né recep­ty jako je např. čokoládovo-kokosový boun­ty koláč, kla­sic­ké kokosky, nadý­cha­ný oop­sie bread, růz­né kaše, Guacamole a květá­ko­vou rýži.

Cukrfree je krás­ně zpra­co­va­ný titul, plný láka­vých fotek a designo­vě vyla­dě­ný tak, že je jen radost na kni­hu pohle­dět, lis­to­vat v ní a hle­dat inspi­ra­ci. V obrov­ské kon­ku­ren­ci dal­ších kucha­řek vyční­vá svou oje­di­ně­los­tí a mož­ná i tuč­nos­tí, pro­to­že jsem nikde ješ­tě nena­šla tolik tuč­ných jídel pohro­ma­dě. Ale stá­le je Cukrfree oso­bi­tým a vzác­ným kous­kem, jež musí něčím zaujmout kaž­dé­ho.

Autor: Vendula Jindrová
Jsem velká milovnice čtení, psaní, knih a příběhů, díky kterým dokážu zapomenout na svět okolo a zároveň mu i lépe porozumět. Kromě literatury ještě hraju na klavír, ráda cestuju, peču a zdravě vařím, zajímám se o jógu, přírodní kosmetiku a zdravý životní styl. Doufám, že se vám mé články budou líbit a že si třeba i nějakou knihu na mé doporučení přečtete! ;)
Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generace
17. listopadu 2025Generace Epizoda 1: Sedmdesátá generaceJe libo nějakou českou sci-fi sérii, která by vás lehce vytrhla z každodenní rutiny a všednosti? Ano? Tak určitě zkuste sáhnout po první epizodě ze série "Generace" s názvem "SEDMDESÁTÁ GENERACE" od autora Martina Koláčka. První…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
15. listopadu 2025NA CIZÍM HROBĚ PLAKATI: povídka z první sbírky povídek magazínu Soumrak.czPro příznivce klasické české detektivky tu mám pro dnešek recenzi na tak trochu úsměvnou povídku s detektivní zápletkou z magazínu Soumrak.cz,  a to z pera jednoho z nejznámějších českých spisovatelů historických románů a detektivních příběhů Františka…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HITLER. Nic menšího než celý svět
14. listopadu 2025HITLER. Nic menšího než celý světNa knihu "Hitler. Nic menšího než celý svět" od autora Brendana Simmse jsem se těšila, neboť co se týče samotné osoby Hitlera, tak je to velmi kontroverzní historická postava, jež i desítky let po své smrti…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Ajťácká detektivka: Egyptská záhada – nápad skvělý, provedení pokulhává
14. listopadu 2025Ajťácká detektivka: Egyptská záhada – nápad skvělý, provedení pokulháváRáda bych se podělila o recenzi knižní novinky Ajťácká detektivka – Egyptská záhada. Jedná se o druhý díl série, který navazuje na první díl s názvem Ajťácká detektivka. Pokračování začíná přesně tam, kde předchozí díl skončil –…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NOC NA LIŠČÍ SKÁLE ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
11. listopadu 2025NOC NA LIŠČÍ SKÁLE ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud máte, stejně jako já, rádi napínavé detektivní příběhy s nádechem tajemna, ale i tak trochu duchařské tématiky, určitě si nenechte ujít velmi čtivou povídku "Noc na Liščí skále" od české autorky Veroniky Fiedlerové. Tuto povídku…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Poslední zahrada pozemských rozkoší
11. listopadu 2025Poslední zahrada pozemských rozkošíEmotivní divadelní hra s příznačným názvem "Poslední zahrada pozemských rozkoší", jejímž autory jsou Marek Hnila a Ondřej Kunst, se v mnohém podobá slavnému dílu nizozemského malíře Hieronyma Bosche "Zahradou posledních rozkoší". Stejně jako umělecké dílo, je…Vydáno v rubrice: Recenze knih
NÁHRADNÍ DÍLY ze sbírky povídek magazínu Soumrak.cz
9. listopadu 2025NÁHRADNÍ DÍLY ze sbírky povídek magazínu Soumrak.czPokud jste příznivci klasické české detektivky, a raději než po knize spíše sáhnete po drobných povídkách, tak si určitě nenechte ujít jednotlivé sbírky povídek v magazínu "Soumrak.cz".  V tomto magazínu v elektronické podobě naleznete hned tři…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Ve věci vraždy
9. listopadu 2025Ve věci vraždyAnglické detektivky od Ann Granger mám ve velké oblibě, nejen pro jejich stěžejní příběh, ale i pro jejich precizní závěrečné rozuzlení děje, které mi vždy vyrazí dech, a ne jinak je tomu i v této knižní…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Les pod lupou-ilustrovaný průvodce světem rostlin, hub a živočichů
9. listopadu 2025Les pod lupou-ilustrovaný průvodce světem rostlin, hub a živočichůMáte rádi les? Chcete se dozvědět mnoho zajímavostí o rostlinách i zvířatech žijících v lese? Zuzana Šabatková je autorkou báječné publikace pro všechny milovníky přírody, jak malé, tak i velké. Kniha se jmenuje Les pod lupou…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Tajemství v láhvi
8. listopadu 2025Tajemství v láhviSilné příběhy o velké odvaze by neměly být jen tak zapomenuty, ale právě naopak, měli bychom si je neustále připomínat a mít je stále na paměti, protože to jsou ty skutečné hodnoty, jež bychom si do…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře