Kritiky.cz > Horory > Not of This Earth (1957)

Not of This Earth (1957)

rp Not of This Earth 28195729.jpg
rp Not of This Earth 28195729.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Obyvatelé pla­ne­ty Davanna potře­bu­jí lid­skou krev, aby sami pře­ži­li. Jenže jak jí zís­kat, aby si toho lidé nevšimli a bylo jí dost pro všech­ny? 

Tajemný muž Paul Johnson navští­ví na kli­ni­ce v Jižní Kalifornii dok­to­ra Rochella a žádá, aby mu byla podá­na krev­ní trans­fúze, pro­to­že trpí vzác­nou cho­ro­bou. Ten mu po sou­kro­mém roz­ho­vo­ru vyho­ví a navíc pošle svou zdra­vot­ní sest­ru Nadine, aby na paci­en­ta dohlí­že­la v jeho domě a pomoh­la mu s dal­ší­mi trans­fúze­mi. Má to však jeden háček. Paul Johnson totiž není oby­čej­ný člo­věk, ale „návštěv­ník“ z pla­ne­ty Davanna, kte­rý má za úkol na Zemi sbí­rat krev­ní vzor­ky pro svou rasu a je jas­né, že ome­ze­ný počet krev­ních trans­fúzí mu nemů­že sta­čit. I pro­to se brzy ve měs­tě zvý­ší počet pohře­šo­va­ných lidí, kte­rý míst­ní poli­cis­té pros­tě nemů­žou nechat jen tak bez povšim­nu­tí…


Režie: Roger Corman
Rok výro­by: 1957
Délka: 67 min
Země: USA
Hrají:
Paul Birch...(Paul Johnson)
Beverly Garland...(Nadine Storey)
Morgan Jones...(Harry Sherbourne)
Jonathan Haze...(Jeremy Perrin)
William Roerick...(Dr. F.W. Rochelle)
...a dal­ší


V posled­ní době Roger Corman sice figu­ru­je už jen jako pro­du­cent lev­ných céč­ko­vých fil­mů (ve vět­ši­ně pří­pa­dů bra­ko­vých mon­ster hororů/scifi) a občas si v nich střih­ne i malou roli, ale neby­lo tomu tak vždy. Ve své době coby reži­sér nato­čil spous­tu veli­ce kva­lit­ních fil­mů a těšil se vel­ké popu­la­ri­tě. Tento kou­sek je sice z toho prů­měr­né­ho soud­ku, ale pořád jde o sluš­nou podí­va­nou, kte­rá je neprá­vem mno­hý­mi opo­mí­je­na. Když už se totiž zmí­ní název Not of This Earth, lidi si vět­ši­nou vzpo­me­nou na poz­děj­ší rema­ke Jima Wynorskiho. Oba fil­my však co se kva­li­ty týče, jsou v mých očích na úpl­ně stej­né úrov­ni a ani jeden nějak výraz­ně­ji neu­před­nost­ňu­ju.
Zde hra­je zřej­mě nej­vět­ší prim čer­no­bí­lý obraz a herec­ký výkon před­sta­vi­te­le hlav­ní­ho hrdi­ny. Paul Birch a jeho chlad­ný výraz mě napros­to uchvá­til a výraz­ně dopo­mohl jinak mír­ně stag­nu­jí­cí atmo­sfé­ře. Nečekejte žád­né dech berou­cí scé­ny ani stup­ňu­jí­cí se míru napě­tí. Přesto se však u sle­do­vá­ní toho­to fil­mu nudit nebu­de­te. Tedy já se ale­spoň nenu­dil. Je sice prav­da, že bych oce­nil troš­ku lep­ší gra­do­vá­ní pří­bě­hu, ale vzhle­dem k době vzni­ku jsem schop­ný ledasco odpus­tit. Díky šikov­nos­ti samot­né­ho Cormana a jeho šťast­né ruce při výbě­ru před­sta­vi­te­lů, kte­ří se obje­vi­li ve ved­lej­ších rolích, si uži­je­te i tako­vé scé­ny, při kte­rých bys­te jinak ohr­no­va­li nos (zdě­še­ní nebo­hých obě­tí, léta­jí­cí nestvů­ra, nebo samot­né finá­le).
Je mi však jas­né, že Not of This Earth oce­ní pře­váž­ně jen milov­ní­ci sta­rých fil­mů. V 50-60 letech totiž byly úpl­ně jiné pod­mín­ky i mož­nos­ti než je tomu v dneš­ních moder­ních sci­fi horo­rech.

Hodnocení:
60% 

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,01529 s | počet dotazů: 267 | paměť: 72163 KB. | 15.05.2024 - 21:14:21