Kritiky.cz > Domácí rady > Tempeh zapečený s cuketou

Tempeh zapečený s cuketou

img 1253n
img 1253n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.

Co je to vlast­ně tem­peh?
Jsou to uva­ře­né sojo­vé boby, kte­ré jsou pro­rost­lé ušlech­ti­lou plíš­ní (podob­ně jako her­me­lín) a násled­nou fer­men­ta­cí vznik­ne koneč­ný pro­dukt. Vlivem fer­men­ta­ce se sojo­vé boby sta­nou zdra­ví pro­spěš­né, pro­to­že jsou zne­hod­no­ce­ny anti­nu­trič­ní lát­ky (sni­žu­jí výži­vo­vou hod­no­tu potra­vin), zvý­ší se podíl pro­tei­nů, vlákni­ny
i vita­mí­nů. Tempeh je skvě­lý zdroj bíl­ko­vin (vel­mi dob­rá zprá­va pro vega­ny a vege­ta­ri­á­ny), vita­mí­nů (hlav­ně vita­mí­nu B) a pro­bi­o­tik.

Existuje něko­lik dru­hů - tem­peh natu­ral je nut­né dochu­tit (nej­lé­pe mari­no­vat napří­klad v sojo­vé omáč­ce a ve smě­si koře­ní) a tepel­ně upra­vit. Dále je sma­že­ný, mari­no­va­ný, já ale nej­ra­dě­ji pou­ží­vám uze­ný, kte­rý chut­ná a voní po oříš­kách a uze­ném 🙂 Může se kon­zu­mo­vat i za stu­de­na - - sta­čí ho při­dat do růz­ných salá­tů, rizot,... Já na něj nedám dopus­tit v kom­bi­na­ci s kara­me­li­zo­va­ným medem! Dnes jsem ho ale zapek­la se zele­ni­nou a opět se nám potvr­di­lo, že tem­peh je výbor­né zpes­t­ře­ní naše­ho jídel­níč­ku.

Pár slov ke zdra­ví...

Tempeh bych urči­tě dopo­ru­či­la při rudekč­ní die­tě (pokud chce­te zhub­nout a nemít hlad), malým dětem, těhot­ným ženám i spor­tov­cům. Je zde vel­ká výho­da zastou­pe­ných bíl­ko­vin, níz­ký gly­ke­mic­ký index (to zna­me­ná, že dosta­ne­me až poz­dě­ji po jíd­le opět hlad a nebu­de­me mít ani del­ší dobu žád­nou chuť na slad­ké!) a význm­né množ­ství vita­mí­nu B (pre­ven­ce aftů, opa­rů, ekzé­mů, praských kout­ků a podob­ně).

4 por­ce - 45 minut

Ingredience
  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • ? pórku
  • 1 balíček uzeného tempeh
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 špetka bylinkové soli
  • pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Omyté cukety přepůlíme na půl, vnitřek vydlabeme a odložíme dužinu do mísy.
2.
Nakrájíme na malé kousky česnek a orestujeme ho na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek a přidáme dužinu z cukety. Okořeníme a 3 - 5 minut restujeme. Nakrájíme na kousky tempeh a vložíme ho do pánve k zelenině na další 2 minuty. Uplně nakonec přidáme lžíci datlového sirupu, zamícháme a odstavíme.
3.
Vzniklou směsí poklademe připravené cukety, které již máme připravené na pekáči a vložíme na 20 minut do trouby - nebo na takovou dobu, dokud nezačne směs pomalu hnědnout a cukety nebudou měkké. Pokud jíte mléčné výrobky, na posledních pár minut můžeme přidat nastrouhanou Nivu.
4.
Podáváme se štouchanými brambory, batáty nebo rýží a trochou sosu. Možností je opravdu nespočet. Dobrou chuť!

Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Nesmrtelný | Self/less [60%]12. srpna 2015 Nesmrtelný | Self/less [60%] Jaké by to bylo, kdybychom mohli žít věčně. Nesmrtelná otázka, která trápí lidstvo od doby, kdy nad svoji existencí a především nad její prchlivostí začalo přemýšlet. A na tuto otázku, […] Posted in Filmové recenze
  • Pearl21. října 2022 Pearl Po skvělém X přichází strmý pád a hořká pachuť. Ti West není můj oblíbený režisér, vlastně se mi od něj líbilo jen X, takže na prequel a origin záporáčky jsem byl rozhodně zvědav a […] Posted in Krátké recenze
  • JAKUB KOHÁK4. dubna 2016 JAKUB KOHÁK Pochází z Prahy. Vystudoval pražskou FAMU (obor produkce). Je známý nejen jako herec, komik, ale i jako režisér reklam a videoklipů. Jako herec se představil ve filmech, např.: v pohádce […] Posted in Rozhovory
  • Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami - 55 %23. května 2013 Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami - 55 % Hlavní postavou nového českého celovečerního dokumentárního filmu je slovenská muzikantka a herečka Dorota Nvotová, jejíž pobyt v Nepálu a zájem o sirotčinec Happy Home zavede filmaře mezi […] Posted in Filmové recenze
  • Porno vs. Horor (II. část)10. září 2012 Porno vs. Horor (II. část) Článek není vhodný pro osoby mladší 18 let.  Další várka několika lechtivějších filmů, které dle tvůrců lehce koketují s hororovým žánrem. Takže milovníci experimentů a […] Posted in Horory
  • Pěšky mezi buddhisty a komunisty - 90%6. ledna 2017 Pěšky mezi buddhisty a komunisty - 90% Ladislav Zibura je novinář, spisovatel a taky cestovatel. Poprvé se na cestu vydal do Camino de Santiaga a později také z Českých Budějovic do Říma, na kole k Severnímu moři a nebo pěšky z […] Posted in Recenze knih
  • Obálky některých exkluzivit pro PlayStation 59. září 2020 Obálky některých exkluzivit pro PlayStation 5 Obálky některých exkluzivit pro PlayStation 5+2 Posted in Krátké herní aktuality
  • Assassin’s Creed Unity5. prosince 2020 Assassin’s Creed Unity   Jako každý rok, nás čeká opět pokračování této známé hry, a to pod názvem Assassin’s Creed Unity. V každém titulu se rok po roce vydáváme prozkoumat různá období, nyní nás čeká […] Posted in Retro games
  • Vyšla nová moderní kuchařka - Aby dětem chutnalo...13. září 2024 Vyšla nová moderní kuchařka - Aby dětem chutnalo... Neznám nikoho, kdo by nevařil rád a ten kdo rád jí, většinou také rád vaří. Jen bohužel někdy není inspirace, co vařit. Asi to znáte všichni. Není tedy potom nic jednoduššího, než sáhnout […] Posted in Recenze knih
  • Večírek24. září 2023 Večírek Rukopis Michala Suchánka, který skvěle funguje a hodně mě baví v kratších formátech (např. v Tele Tele či Partičce) v celovečerním filmu ztroskotává. Snímek začíná poměrně slibně. […] Posted in Krátké recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,03806 s | počet dotazů: 255 | paměť: 62791 KB. | 06.01.2025 - 19:27:59