Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch - nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.
Co je to vlastně tempeh?
Jsou to uvařené sojové boby, které jsou prorostlé ušlechtilou plíšní (podobně jako hermelín) a následnou fermentací vznikne konečný produkt. Vlivem fermentace se sojové boby stanou zdraví prospěšné, protože jsou znehodnoceny antinutriční látky (snižují výživovou hodnotu potravin), zvýší se podíl proteinů, vlákniny
i vitamínů. Tempeh je skvělý zdroj bílkovin (velmi dobrá zpráva pro vegany a vegetariány), vitamínů (hlavně vitamínu B) a probiotik.
Existuje několik druhů - tempeh natural je nutné dochutit (nejlépe marinovat například v sojové omáčce a ve směsi koření) a tepelně upravit. Dále je smažený, marinovaný, já ale nejraději používám uzený, který chutná a voní po oříškách a uzeném 🙂 Může se konzumovat i za studena - - stačí ho přidat do různých salátů, rizot,... Já na něj nedám dopustit v kombinaci s karamelizovaným medem! Dnes jsem ho ale zapekla se zeleninou a opět se nám potvrdilo, že tempeh je výborné zpestření našeho jídelníčku.
Pár slov ke zdraví...
Tempeh bych určitě doporučila při rudekční dietě (pokud chcete zhubnout a nemít hlad), malým dětem, těhotným ženám i sportovcům. Je zde velká výhoda zastoupených bílkovin, nízký glykemický index (to znamená, že dostaneme až později po jídle opět hlad a nebudeme mít ani delší dobu žádnou chuť na sladké!) a význmné množství vitamínu B (prevence aftů, oparů, ekzémů, praských koutků a podobně).
4 porce - 45 minut
Ingredience
-
2 velké cukety
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 stroužek česneku
-
1 červená paprika
-
? pórku
-
1 balíček uzeného tempeh
-
1 lžíce datlového sirupu
-
1 špetka bylinkové soli
-
pepř, muškátový oříšek
-
1 lžička červené papriky
-
1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Omyté cukety přepůlíme na půl, vnitřek vydlabeme a odložíme dužinu do mísy.
2.
Nakrájíme na malé kousky česnek a orestujeme ho na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek a přidáme dužinu z cukety. Okořeníme a 3 - 5 minut restujeme. Nakrájíme na kousky tempeh a vložíme ho do pánve k zelenině na další 2 minuty. Uplně nakonec přidáme lžíci datlového sirupu, zamícháme a odstavíme.
3.
Vzniklou směsí poklademe připravené cukety, které již máme připravené na pekáči a vložíme na 20 minut do trouby - nebo na takovou dobu, dokud nezačne směs pomalu hnědnout a cukety nebudou měkké. Pokud jíte mléčné výrobky, na posledních pár minut můžeme přidat nastrouhanou Nivu.
4.
Podáváme se štouchanými brambory, batáty nebo rýží a trochou sosu. Možností je opravdu nespočet. Dobrou chuť!
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře