Pro všechny milovníky medu je tato kniha „Medová kuchařka“ s více než 160 recepty jako dělaná. Kromě autorkou vyzkoušených receptů na velké množství dobrot, kde je z jednou složek ingrediencí právě „med“.
Co všechno můžete v knize naleznout? To jak si vyrobit domácí medovinu, ochucené medy, perníčky, zmrzlinu, šunku, džemy, želé, likéry, karamelky, bonbóny, medové a oříškové tyčinky a flapjacky, vánoční cukroví, polévky s medem, masové a bezmasé pokrmy s medem, přílohy s medem, moučníky a dezerty, pomazánky a omáčky s medem, saláty a salátové zálivky a nejrůznější nápoje.
A protože nejen jídlo, ale i péče o vlastní tělo je velmi důležitou součástí našeho života, můžete v závěru knihy nalézt pár nápadů na využití medu v domácí kosmetice včetně několika receptů na domácí medovou kosmetiku.
Kromě toho autorka nezapomněla přidat i několik tipů na výlety do včelařských muzeí a seznam doporučených kontaktů, pokud byste se náhodou rozhodli stát se začínajícím včelařem a obstarat si i vlastní včelstvo.
O samotném medu se v kuchařce dozvíte spoustu zajímavých informací například to, jak med dělíme na dvě základní skupiny - květový a medovicový, a pak ještě na smíšený obsahující oba druhy dohromady.
Ale i to, že u jednodruhových medů závisí na umístění jednotlivých včelstev na různých stanovištích v určitý čas s určitými kvetoucími porosty. Jen pak se můžete těšit na jeden z nich jako je například med řepkový, lipový, akátový, pohankový, malinový, dubový, kaštanový, tymiánový, vřesový, manukový. Každý z takových medů ihned poznáte dle jejich konkrétní barvy, chuti a vůně.
Autorka nezapomněl zabrousit i tak trochu do historie medu a představit nám důležitá jména osob, jež se v minulosti zabývali zpracováním medu a odkázat nás na jednotlivé historické knihy a starodávné recepty, u nichž nesmí samozřejmě chybět i odkaz s příslušnou stránkou v dané knize.
Sami se přesvědčíte o tom, že medové kuchařky nejsou nic nového pod sluncem, a že samotní včelaři sbírali, vymýšleli a zkoušeli rozmanité recepty s medem a experimentovali tak, aby mohlo vzniknout spoustu skvělých receptů, jež jsou i součástí této knihy.
Jednotlivé recepty v knížce jsou nadepsány názvem v barvě perníku spolu s uvedením výčtu jednotlivých surovin a velmi stručným postupem ve většině případů zahrnutým do jednoho souvislého textu bez odstavců.
Umístění receptů je velmi jednotvárné a nepřehledné. Já osobně bych uvítala uvedení každého receptu na jednu stranu včetně konkrétní fotografie, neboť takto je to pouhý výčet a přepis receptů, a pro mě nijak zvláštně a ani poutavě seřazené.
Je to receptář psaný tak, jak jednotlivé recepty přišly pod ruku s mírnou snahou je seřadit a roztřídit do jednotlivých kapitol podle toho o jaký recept se jedná. Recepty jsou pro mě dost nepřehledné a často se v textu ztrácím.
Autorka si mohla více pohrát s celkovou úpravou knihy, takhle působí, že byla psaná v rychlosti na kolenou.
Jednotlivé kapitoly nejsou odděleny samostatnou stránkou, jsou jen nadepsány a hned záhy na to následuje fotografie nebo popis dalšího nového receptu.
Fotografie nemají moc velkou kvalitu, a v několika případech jsou rozmazané. To jak jsem byla s knihou v první okamžik, když jsem spatřila její krásně poutavou a propracovanou obálkou nadšená, o to větší zklamání mě čekalo uvnitř knihy. Za mě jen recepty sesbírané a přepsané do knihy, jen občas doplněné o postřehy či drobné rady autorky.
DOMÁCÍ MEDOVÁ KUCHAŘKA
Napsal: Petra Rubášová
Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti Albatros Media a.s.
Vydání první
ISBN 978-80-264-2059-0
Počet stran: 134
Nejnovější komentáře