S touhle knihou se naučíte hravě vytvářet nejen ze sušeného, uzeného, ale hlavně z čerstvého chilli velmi lahodné a podmanivé pokrmy, jež si vás získají svojí nezaměnitelnou a neodolatelnou chutí.
Ve skladbě jídel a výběru jednotlivých receptů si skutečně na své přijde opravdu každý tj. jak milovníci vydatných jídel, tak i mlsouni, jež dávají přednost sladkým jídlům.
Díky této kuchařce se stanete svědky nevšedních a gurmánských zážitků, poznáte nejrůznější kuchyně z celého světa, i těch exotických; a nechte se kouzlit jejich ostrou exotikou....
„Pálivé, pálivější, nejpálivější.... ale vždy lahodné!“
V předmluvě této knihy se seznámíme něco málo z historie paprik a jejich nejrůznějších odrůdách, které svou mírnou, šťavnatou či ohnivou pálivostí propůjčují pokrmům zcela zvláštní aroma a chuť.
Začátek knihy je velmi vtipně rozepsán do tří úsměvných názvů kapitol: „Požární poplach“, „Požární ochrana“ a „Hasící prostředky“. Už samotné názvy kapitol naznačují, jakému konkrétnímu tématu se věnují.
V požárním poplachu vás autor seznámí s „pálivostí“ tj. s jednotlivými pálivými složkami Chilli. Dočtete se, co dělá na vitamíny bohaté chilli tak ostré a dráždivé. Kromě toho vás i navíc seznámí s jednotlivými stupni pálivosti, které kdysi v roce 1912 stanovil američan Wilbur Lincoln Sloville, a to pomocí testů ostrosti jednotlivých paprik.
A co by to bylo za výčet, kdyby chyběl seznam 18 odrůd jednotlivých Hot Chilli Peppers, a to od mírných odrůd až po ty pálivé, včetně uvedení jejich místa původu a samotného aroma.
Po požárním poplachu následuje kapitola věnovaná požární ochraně, která vás chce upozornit, a tak trochu ochránit od „popálenin“. Z toho důvodu vám předloží několik málo věcí, na které byste rozhodně měli dávat pozor, a předcházet jim, abyste tak zabránili případným „popáleninám“, a co si můžete dopředu nachystat jako první pomoc na zahnání „nesnesitelného“ pálení.
Zklidňující prostředky, jež pomáhají ostrost v ústech neutralizovat, byste měli mít stále na paměti, až se pustíte do samotného vaření dle receptů této knihy. Poradí vám zázračná jídla, bez kterých se zcela určitě neobejdete, a jež případně zmírní vaše utrpení. A co by to bylo za kuchařku, kdyby navíc nepřihodila i recepty na lahodné „hasící prostředky“, jež mohou být podávány buď spolu s jídlem anebo po něm.
Všechny recepty jsou opatřeny stupni pálivosti, takže hned před samotnou přípravou receptu víte, do čeho jdete a velmi rychle se zorientujete v to, zda je recept určen pro nováčky, pro pokročilé nebo pro profíky, kterým nevadí ani ohnivá pálivost a vzrušující „velmi ostrý“ zážitek.
Všechny recepty jsou rozděleny do čtyř velkých kapitol, a to „Omáčky, dipy a spol.“ , „Předkrmy“ , „Hlavní jídla“ a „Svačinky & Sladkosti“.
A jak jsou jednotlivé recepty prezentovány? Každému z receptů či podobných receptů je věnována dvoustrana knihy, kde na jedné straně je zobrazena fotografie výsledného receptu a na straně druhé samotný recept.
Recept obsahuje název spolu s uvedením počtu strávníků nebo hotových kousků, samozřejmě nesmí chybět ani stupeň pálivosti, dále ingredience a v neposlední řadě i samotný a velmi podrobně popsaný recept přípravy.
Všechny zvolené ingredience jsou snadno dostupné, velmi známé suroviny běžného používání, které najdete v každé domácnosti. V závěru každého receptu může být, ale není to pravidlem, TIP na malou obměnu receptu nebo vychytávku.
Fotografie jsou velmi barevné, ostré, zaměřené na jednotlivý detail. Všechny zobrazená jídla jsou krásně naservírovaná, food-stylista si s tím skutečně vyhrál, neboť je to pastva pro oči a chuťové pohárky, zde skutečně design jídla vystihl jeho samotnou chuť i vůni.
Nechte se vést odborníkem a naučte se, jak si vybírat jednotlivé papriky, s čím je kombinovat, a jak je perfektně snoubit s ostatními chutěmi a ingrediencemi. Budete mile překvapeni tím, jak se s nimi dá kouzlit a dělat skutečné zázraky....
„Nechte se zlákat pikantností a zažehněte v sobě plamen lásky k chilli!“
Red Hot Chilli kuchařka
Anton Enns, Nadja Buchcziková
Překlad: Eva Nakládalová
Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti Albatros Media a.s.
Vydání první
Počet stran: 94
ISBN 978-80-264-1998-3
Nejnovější komentáře