Moderní trendy ve stravování asi nemusím sáhodlouze představovat. Nejspíš každý už slyšel o raw (syrové) stravě, zná nějakého vegetariána, jedl veganskou sušenku bez cukru a ochutnal ovocný nápoj smoothie. Tohoto obrovského boomu, který se stává stále více populárním, využívají také knihkupci! Častěji vydávají veganské kuchařky, recepty na rychlá smoothies, knihy typu „pečeme bez cukru“, „nejlepší raw dezerty“, „jednoduchý život bez lepku“ a celou řadu podobných publikací.
Pojďme se společně mrknout na jednu takovou knihu, ve které najdete od všeho trochu. Pravé a lahodné jídlo není ale kuchařkou, která by se soustředila pouze na bezmasou stravu, bezlepkové pečivo či 100 různých variací salátu. Tady si na své přijde každý – kniha je rozdělena do kapitol jako jsou obiloviny, luštěniny, maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, mořské plody a další. V každé z těchto větších sekcí najdete mnoho receptů, které se dají vaší stravě uzpůsobit a samozřejmě je možné je dále upravit podle svých představ.
Autorka Chrissy Freer, která se zajímá o zdravé stravování a pracuje jako výživová poradkyně, čtenářům nepřináší jenom chutné a výživné recepty, ale přináší navíc spousty rad a informací o daných potravinách – jaké vitamíny obsahuje tento druh zeleniny, s čím je nejlepší kombinovat špenát, abychom z něj dostali co nejvíce živin, jak často bychom měli jíst vajíčka apod. Tyto informace nebyly jen zajímavým zpestřením, ale také jsem se díky nim dozvěděla spoustu nových a užitečných rad.
Pravé a lahodné jídlo je fajn kuchařkou, která se neztratí v žádné kuchyni. A to se mi právě na ni tolik líbí – že se nezaměřuje pouze např. na raw stravu, veganské či bezlepkové recepty, ale najdete tu i spoustu „klasičtějších“ receptů s mléčnými výrobky, masem, rybami a mořskými plody.
Co si dovolím maličko zkritizovat, to jsou fotky. Vím, že nikde není psáno, že by u každého receptu měla být minimálně jedna fotografie (což zároveň bohatě stačí), ale já prostě nemám ráda, když nevím, jak daný pokrm vypadat. Z názvu si to těžko představím, a pak mě skoro nic nepodněcuje k tomu, abych se o daný recept zajímala více a třeba ho i vyzkoušela.
U knižních receptů na mě mají fotografie obrovský vliv, stejně jako i u těch receptů, které si najdu online na internetu. Často je to jeden z hlavích faktorů, podle kterých se rozhoduji, zda daný recept vyzkouším. V této knize je nepřeberné množství skvělých fotografií, díky kterým se vám na jídlo hned začnou sbíhat sliny, o tom bez debat. Ale bohužel u některých pokrmů fotografie chyběly, což je velká škoda. Jsem si jistá, že to zamrzí více čtenářů, nejenom mě. Holt vnější krása s vizuálním dojmem dělá hodně.
Sečteno, podtrženo – Pravé a lahodné jídlo je skvělou volbou pro všechny, kterým není cizí zdravé a lahodné stravování z přírodních a potravinářsky neupravených surovin, které jsou navíc snadno dostupné a nejsou extrémně drahé. Můžete se těšit na netradiční dezerty z mandlí, životabudič z červené řepy, slaný dort, semínkovo-sýrové krekry, veganský kešu sýr, nespočet netradičních salátů a další lahodné kulinářské výtvory. Pravým a lahodným jídlem zkrátka nepohrdne žádný pravý gurmán!
- Rok vydání: 2017
- Formát: 205x255 mm
- Jazyk: čeština
- Počet stran: 232
- EAN: 9788073905026
- Původní název: Real Delicious: 100+ Wholefood Recipes for Health and Wellness
Knihu si můžete koupi na Knihyomega.cz za 399 Kč.
Nejnovější komentáře