V každé televizi se dnes vaří a také se čile vydávají kuchařky. Jedním z nejznámějších kuchařů je Jiří Babica. Svou první kuchařku jednoduše nazvanou Babicovy dobroty s podtitulem Jak jíst dobře, levně a s chutí, napsal v roce 2009. Kromě pěkné obálky s fotkou autora v ní najdeme ke každému receptu obsáhlé fotografie. Mimo jiné jsou zde i lidé, jenž se objevili přímo v jeho pořadu na televizi Nova.
Kniha je rozdělená na několik odvětví – začíná se polévkami. Je jich tu sice jenom šest, ale všechny dobré. Mezi zajímavé bych vypíchla bramboračku s kokosem. V zapečených dobrotách najdete kromě jiného i lasagne nebo kuřecí pálivou bombu – Tex Mex. Další kategorie jsou závitky a rolády, přičemž asi nejméně obvyklá je bramborová roláda. I tu předváděl Jiří Babica ve svém pořadu. Speciální kapitolou kuchařky jsou Hosté.
V podstatě jde v uvozovkách o obyčejné lidi, u kterých, a se kterými se v pořadu vařili i jejich recepty. Autor nezapomněl ani na masožravce, pro ně je tu též jedna masová specialita za druhou. Kdo vyznává zdravý životní styl, pochutná si zeleninových recepisech. Ve speciálech najdete zase i neobvyklé receptury, ale zase nijak složité, na to Jiří Babica vždy dbal. V závěru kuchařky je oddíl dezertů. Nejsou ale ledajaké. Máme tu třeba banánovou omeletu nebo dezert s názvem Chudý rytíř.
Moje hodnocení kuchařky bude kladné. Tak líbí se mi obal, jak už jsem řekla. Uvnitř je plno fotek, které dokládají přípravu samotných receptů. Jinak si myslím, že si tady každý vybere, to rozhodně.
Knihu věnovalo nakladatelství Eminent.
- Autor: Jiří Babica
- Žánr: kuchařky
- Nakladatelstvi: Eminent
- Datum vydání: 09.09.2009